Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy S23 Ultra

Ett kärleksbarn

Samsung Galaxy S23 Ultra är marknadens häftigaste Android-mobil.

Av / 2023-02-03 - 15:10
Samsung Galaxy S23 Ultra
Peter Gotschalk

Jag kan se det framför mig. Två skepp som mötas i natten. Det ena heter M/S Galaxy S och det andra M/S Galaxy Note. Och ljuv musik uppstår.

Resultatet är kärleksbarnet Samsung Galaxy S23 Ultra, som liksom föregångaren Galaxy S22 Ultra kombinerar det bästa från den hädangångna Galaxy Note-serien med superkrafterna från Galaxy S-seriens häftigaste (och dyraste) toppmodell. Tyngdpunkten ligger alltså på S-seriens kamerafunktioner och Note-seriens fokus på produktivitet.

Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Ultra finns bland annat i matt grön. Både på fram- och baksidan är den skyddad av Gorilla Glass Victus 2. (Foto: Peter Gotschalk)

Galaxy S23 Ultra har inte bara fått ett antal funktioner som vi sett tidigare i Note-serien, inklusive den integrerade S-Pen, utan också en mer Note-liknande design. Precis som sin föregångare, som också skilde sig markant från de andra modellerna i S-serien.

Utseende och konstruktion

Med sin platta och kantiga design har nya Galaxy S23 Ultra alltså rent designmässigt mer gemensamt med tidigare Note-modeller som Note 10+ och Note 20 Ultra än vad den har med de två första Galaxy S Ultra-modellerna, S20 Ultra och S21 Ultra.

Samsung Galaxy S23 Ultra
Kameramodulen har integrerats sömlöst med resten av telefonen. (Foto: Peter Gotschalk)

Den har som sagt S-Pen, närmare bestämt finns det plats för den lilla digitala pennan inuti själva mobilen, där den stoppas in i ett litet hål i botten.

Vårt testexemplar har grön färg och baksidan är matt, med kameralinserna direkt integrerade i telefonen utan något kamerahus som sticker ut och får telefonen att vicka när den ligger på ett bord.

Både fram- och baksidan skyddas av Gorilla Glass Victus 2 och den smala metallramen är gjord av härdad aluminium. Byggkvaliteten går rent allmänt inte att klaga på. Samsung Galaxy S23 Ultra väger en aning mer än förra årets Ultr-modell, men framför allt känns den robust och tålig – som om man i en handvändning skull kunna slå in en spik med den om man inte hittade hammaren. Telefonen är dessutom IP68-certifierad, så det är helt officiellt att den ska kunna tåla lite av varje.

Samsung Galaxy S23 Ultra
Skärmen kan lysa med upp till vansinniga 1750 nits, så Galaxy S23 Ultra kan användas var som helst när solen skiner. Även i Sahara. Det kostar dock batteritid om skärmen lyser med full styrka, så du kan manuellt välja att slå på eller av den extra ljusstyrkan. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm och ljud

Samsung Galaxy S23 Ultra har en Dynamic AMOLED 2X-skärm med adaptiv 120 Hz-uppdateringsfrekvens, HDR10+-certifiering och en maximal ljusstyrka på upp till vansinniga 1750 nits. Det är mer än tillräckligt för att man utan vidare ska kunna använda mobilen utomhus när solen skiner från en klarblå himmel. Vilket vi faktiskt lyckades bekräfta när solen för ett kort ögonblick sken genom februari-molntäcket. Man måste uppenbarligen åka hela vägen till Sahara för att det inte längre ska gå att se vad som händer på skärmen.

Uppdateringsfrekvensen är adaptiv för att spara ström. I praktiken betyder detta att bildhastigheten anpassar sig automatiskt efter vad som händer på skärmen. Om man tittar på ett fotografi sänks frekvensen ända ner till 1 Hz. Tittar man på video så höjs frekvensen till 60 Hz och den maximala hastigheten 120 Hz aktiveras när man skrollar på webbsidor, bläddrar genom menyer eller spelar spel.

Samsung Galaxy S23 Ultra
Alla S-Pen-funktioner stöds – den kan till exempel används som fjärrutlösare för kameran eller som fjärrkontroll för att styra presentationer. (Foto: Peter Gotschalk)

I praktiken betyder detta att S23 Ultra har en skärm som är snudd på oöverträffad. Bilden är knivskarp och oerhört ljusstark, färgerna är extremt starka och det är ett sant nöje att titta på innehåll i hög kvalitet (till exempel från Netflix) på den HDR10+-certifierade skärmen. Det finns ett stort djup i bilden och kontrastnivån är den bästa vi har sett. Och när man flyttar sig runt i menyer, på webbsidor och på startskärmen känns allt extremt lättflytande och snabbt.

Även när det gäller ljudet levererar S23 Ultra varorna. Den har högupplöst ljud med en inbyggd 32-bitars DAC och stöder bland annat Dolby Atmos, Dolby Digital och Dolby Digital Plus samt naturligtvis aptX.

När man använder mobilen som ljudkälla och streamar musik är ljudet riktigt bra. Det sitter dessutom ett par bra stereohögtalare i den, så den kan med gott samvete användas för att titta på korta videor, spela spel eller prata i telefon handsfree utan hörlurar.

Så här ser monumentet ”Grotta” i parken Havlicek Gardens i Prag ut fotograferat med alla 200 megapixlarna. Bilden här har dock i skalats ner efteråt, eftersom originalet tar upp 60 megabyte! (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Bortsett från allt detta är det dock kameran som gör att Samsung Galaxy S23 Ultra verkligen sticker ut. Precis som förra året har Samsung satsat på en sensor med laser-autofokus samt två separata telelinser på 10 megapixlar vardera, där den ena har 3x och den andra 10x optisk zoom.

Dessutom har den en vanlig vidvinkellins med galna 200 Mp (f/1,8 med optisk bildstabilisering) samt en ultravidvinkellins på 12 Mp (f/2,2).

Resultatet är tämligen övertygande. Så länge man nöjer sig med att zooma upp till 10x blir resultatet i stort sett brusfria och skarpa bilder. Samsung har helt enkelt byggt en tvättäkta paparazzi-mobil som kan komma närmare motivet med dugligt resultat.

Det går också att ta enorma bilder med vidvinkelobjektivet som har 200 megapixlar. Alltså kan man till exempel fotografera ett större motiv och sedan under efterbehandlingen – som sker direkt i mobilens Galleri-app – zooma in på ett specifikt utsnitt och sedan beskära bilden. Den nya bilden blir också högupplöst och ultraskarp, och det är otroligt enkelt att använda beskärningsfunktionen i Galleri-appen.

Och här har en detalj i bilden zoomats in med hjälp av Quick Crop-funktionen i Galleri-appen. Bilden är fortfarande skarp och i fokus, även om motivet har kommit mycket närmare. (Foto: Peter Gotschalk)

Det bör nämnas att kameran bara kan ta 200-megapixelbilder i 4:3-format, eftersom det är den vanliga vidvinkeln som gör hela jobbet. Däremot sidan finns det inget som hindrar att de beskurna bilderna sparas i andra format.

Bilder som tas på natten eller i mörka miljöer har också blivit bättre tack vare artificiell intelligens som gör sensorn snabbare så att den släpper in mer ljus.

Och då har vi inte ens nämnt möjligheten att spela in 8K-video, eller den helt nya Expert RAW-appen, som låter användaren ta bilder och redigera dem i både okomprimerat RAM-format och JPEG.

zoom1 zoom2 zoom3 zoom4
<
>
”Grotta” fotograferad med ultravidvinkel, vidvinkel, 3x zoom och 10x zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Summan av kardemumman är att kameran i Galaxy S23 Ultra kan mer än de flesta användare någonsin kommer att behöva. Och det mesta sker till och med automatiskt, så att man får riktigt fina bilder med sin mobil nästan hur man än gör. Och det är precis vad en mobilkamera ska kunna göra. Vi har svårt att sluta jubla!

Prestanda och funktioner

Som nämnts kombinerar Galaxy S23 Ultra alla kamerafunktioner i S-serien med produktivitetsmöjligheterna i den äldre Note-serien. Och det märks bland annat på den gamla hederliga S-Pen.

Med hjälp av den så kallade AI Stereo Depth Map-funktionen ser porträttinställningen till att bokeh-effekten blir mer exakt och korrekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Alla välkända S-Pen-funktioner stöds – den kan till exempel används som fjärrutlösare till kameran eller som fjärrkontroll för att styra presentationer – och speciellt den viktigaste funktionen, nämligen möjligheten att skriva och ta anteckningar med pennan direkt på skärmen nästan utan fördröjning.

S-Pen har alltså en fördröjning på bara 2,8 ms, vilket gör skrivupplevelsen nästan hundra procent naturlig. Samsungs egen app för anteckningar, Samsung Notes, kan känna igen handstil på flera språk och konvertera det skrivna ordet till digital text.

Under skärmen på Samsung Galaxy S23 Ultra sitter för första gången på våra breddgrader en processor från Qualcomm, nämligen den helt nya Snapdragon 8 Gen 2.

Samsung har annars under många år tillverkat två olika versioner av toppmobilerna i deras Galaxy S-serie. Modellerna som började säljas i USA och Asien var utrustade med Snapdragon-processorer från chiptillverkaren Qualcomm, medan mobilerna i de europeiska butikerna brukade vara utrustade med så kallade Exynos-processorer tillverkade av Samsung själva.

Cirka 30 % av enheterna i förra årets Galaxy S22-serie tillverkades med Exynos 2200-chip och de resterande 70 % kom ut på marknaden med en Snapdragon 8 Gen 1-processor bakom skärmen.

Frontkameran kan växla mellan vanlig vidvinkel och en sorts ultravidvinkel och tar utmärkta porträttbilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Och detta var något som många europeiska Samsung-användare var upprörda över, för mobiler med Snapdragon 8 Gen 1, till exempel OnePlus 10 Pro och Xiaomi 12 Pro, körde i cirklar runt Samsung-telefoner med Exynos 2200 när det gällde rena prestanda. Vilket vårt test av Samsung Galaxy S22+ också påpekade.

Men nu är det andra bullar, med Snapdragon 8 Gen 2 under huven presterar Galaxy S23 Ultra som rena rama kärnkraftverket. Faktum är att vi utan att blinka kan konstatera att Samsungs nya monstermobil är den snabbaste Android-mobilen vi någonsin har testat.

Vi har kört alla våra vanliga benchmark-tester på mobilen och föga överraskande är Galaxy S23 Ultra i stort sett den starkaste kraftfulla smartmobilen som går att köpa för pengar i skrivande stund.

Närmaste konkurrent i prisklassen är iPhone 14 Pro Max och om vi jämför testresultaten vinner Apple i Geekbench 5, som mäter CPU:ns allmänna prestanda. Däremot är Samsungs mobil snabbast i tester som mäter grafikprestanda – som GFXBench och 3DMark. I dagligt bruk är det svårt att märka någon egentlig skillnad. Här är det inget som hackar, allt går blixtsnabbt och speciellt med den höga uppdateringsfrekvensen på 120 Hz flyter allt i användargränssnittet på som en oljad blixt, och varken de tyngsta apparna (spel som Asphalt 9) eller tung multitasking får mobilen att svettas.

Till och med med starkaste ljusstyrkan har Galaxy S23 Ultra tillräckligt med ström kvar mot slutet av dagen för att man inte behöver kompromissa, vilket också bekräftas av vårt benchmark-test, som pinar mobilen med maximal belastning. Ändå höll S23 Ultra ut i nästan sju timmar, vilket inte är extremt, men definitivt acceptabelt med tanke på omständigheterna. Så vi måste säga att det stora batteriet på 5 000 mAh gör ett bra jobb.

nightscape_zoom1 nightscape_zoom2 nightscape_zoom3 nightscape_zoom4
<
>
Bilder tagna på kvällen – här är det återigen ”Grotta” i Prag som är fotograferad med ultravidvinkel, vidvinkel, 3x zoom och 10x zoom – optimeras med hjälp av artificiell intelligens så att de får en högre upplösning med mer skärpa och fler detaljer. Det fungerar fantastiskt, utom med 10x zoom där telefonen har lite svårt att få fram ett användbart resultat. (Foto: Peter Gotschalk)

Och skulle det ändå gå tomt så kan mobilen laddas relativt snabbt. Den maximala laddningseffekten på 45 watt är en hel del mindre än vad diverse kinesiska mobiltillverkare levererar till sina kunder, å andra sidan bör det finnas goda chanser att batteriet i Galaxy S23 Ultra håller längre än konkurrenterna på grund av skonsammare laddning.

Slutsats

Om man hellre vill ha en Android-mobil än en iPhone är Samsung Galaxy S23 Ultra utan tvekan den bästa telefonen som kan köpas för pengar just nu.

På många sätt är toppmodellen i Galaxy S-serien ett slags Galaxy Note med hemlig identitet, men i verkligheten är det ett genidrag av Samsung att kombinera det bästa av de två serierna i en och samma produkt.

Vad man får med Samsung Galaxy S23 Ultra är en marknadsledande kamera, den snyggaste och mest ljusstarka skärmen vi har sett, maxprestanda med Qualcomms allra senaste teknik under huven och dessutom S-Pen och alla produktivitetsfunktioner från den nedlagda Galaxy Note-serien. En perfekt kombination.

Kostar detta telefon-kärnkraftverk en förmögenhet? Ja, det gör den. Men en Apple iPhone 14 Pro Max med liknande konfiguration kostar ännu mer, så om man verkligen vill lägga vantarna på den absolut bästa tekniken som finns på marknaden just nu så är det bara att langa fram kortet och gå till kassan.

Karakter
Samsung Galaxy S23 Ultra
High End

Home tycker

Skyhöga prestanda, marknadens kanske bästa mobilkamera samt en knivskarp och ljusstark skärm med adaptiv 120 Hz uppdateringshastighet. Plus S-Pen och produktivitetsfunktioner. Levereras utan laddare. Riktigt dyr.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Rulla till toppen