Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: OnePlus 10 Pro

OnePlus är tillbaka på tronen

OnePlus 10 Pro är kanske den bästa Android-mobilen på marknaden just nu.

Av / 2022-05-02 - 16:00
OnePlus 10 Pro
Peter Gotschalk

2020 utsåg vi det årets flaggskeppsmodell från kinesiska OnePlus, OnePlus 8 Pro, till Årets bästa mobiltelefon. Förra årets efterträdare, OnePlus 9 Pro, klarade sig inte riktigt lika bra eftersom vi tyckte att den var lite mer anonym och lite mindre ”OnePlus-aktig” än sin föregångare.

Men om OnePlus 9 Pro hade en lite trist design med en rektangulär kameramodell som fick telefonen att se ut precis som åtminstone en handfull andra Android-mobiler, är årets flaggskepp, OnePlus 10 Pro, ensam i sitt slag.

Utseende och konstruktion

Först och främst är det kameramodulen som sticker ut. Designen är helt enkelt mer distinkt och den nästan fyrkantiga modulen har fått mer utrymme och flyttats ner längre mot mitten, plus att den går i ett med aluminiumramen som omgärdar hela mobilen.

Precis som på föregångarna sitter på/av-knappen och den lilla reglaget som växlar mellan ljud, vibration och tyst läge på höger sida, medan volymen ställs in med knappen på motsatt sida. Baksidan av telefonen är skyddad av Gorilla Glass 5 och skärmen är gjord av det starkaste Gorilla Glass Victus-glaset.

OnePlus 10 Pro
Först och främst är det kameramodulen som sticker ut. Designen är helt enkelt mer distinkt och den nästan fyrkantiga modulen har fått mer utrymme och har flyttats längre ner mot mitten och går ända ut i kanten till aluminiumramen som omgärdar hela mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Vårt testexemplar hade en matt grön nyans (som OnePlus kallar för Emerald Forest) men telefonen finns även i en sorts matt svart (Volcanic Black). Båda färgerna är ganska läckra och den nya mobilen har en hög byggkvalitet och känns robust i händerna. På det stora hela utstrålar OnePlus 10 Pro lyx och exklusivitet på en nivå som ingen annan OnePlus-mobil åstadkommit tidigare.

Ett enda irritationsmoment är dock att OnePlus 10 Pro inte är IP68-certifierad. Det var föregångaren, och faktiskt också den version av OnePlus 10 Pro som säljs av T-Mobile i USA. Icke namngivna källor nära tillverkaren har informerat oss om att den svenska OnePlus 10 Pro-modellen faktiskt är lika vattentät som sin amerikanska motsvarighet, men att OnePlus har valt att avstå från certifieringen för att hålla priset nere. Problemet är utan en officiell certifiering har man konsument ett sämre utgångsläge när det gäller garanti och eventuell försäkring, så vi tycker att OnePlus borde ha behållit certifieringen.

Skärm och ljud

På de flesta andra punkter har OnePlus 10 Pro däremot i stort sett samma konfigurationer som sin föregångare. Det gäller till exempel skärmen som har en adaptiv uppdateringsfrekvens på 120 Hz, vilket i praktiken innebär att skärmen automatiskt anpassar sig efter vad som händer på den.

Mobilens böjda skärm har en knivskarp och högupplöst bild med en nästan sammetslen känsla. Ljusstyrkan är uppemot häftiga 1300 nits, vilket i praktiken gör att skärmen utan problem kan användas utomhus även om solen skiner från en klar himmel.

OnePlus 10 Pro
Kameran i OnePlus 10 Pro består av 48 Mp Sony IMX789-optik, 50 Mp 150° ultravidvinkelkamera och ett 8 Mp teleobjektiv med 3,3x optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Även när det gäller ljudet är OnePlus återigen kung på mobilmarknaden. Telefonen har givetvis aptX från Qualcomm som optimerar ljudet när man streamar trådlöst via Bluetooth och de integrerade högtalarna har Dolby Atmos, så ljudet är skarpt och har massor av detaljer om man använder telefonen för att titta på video eller spela spel utan hörlurar.

Kamera

Kameramodulen i OnePlus 10 Pro består av 48-megapixels Sony IMX789-optik, en 50-egapixel 150-graders ultravidvinkelkamera och ett 8-megapixels teleobjektiv med 3,3x optisk zoom. Frontkameran har 32 megapixlar.

I många avseenden är detta samma fysiska kamera som satt i föregångaren OnePlus 9 Pro. OnePlus 10 Pro saknar den monokroma sensorn som OnePlus 9 Pro använde för att stödja den primära sensorn genom att skapa mer djup i bilderna. Bara ultravidvinkelobjektivet är helt nytt. Det kommer från Samsung och har ett synfält på hela 150 grader, vilket ger en del roliga alternativ, men i gengäld betyder det att kameran inte längre har autofokus.

OnePlus gör ändå ett stort nummer av att poängtera att kameran i OnePlus 10 Pro är den bästa som företaget har levererat hittills. Och detta påstås bero på kameramjukvaran som OnePlus har utvecklat i samarbete med den ikoniska kameratillverkaren Hasselblad, som varit ledande inom kamerateknik de senaste 80 åren. Hasselblad har under många år använts av världens bästa fotografer och gjorde till exempel kameran som förevigade Armstrongs första steg på månen.

Mer konkret betyder det att OnePlus 10 Pro har andra generationens Hasselblad Camera for Mobile. Kamerasystemet tar bilder i full 10-bitars kvalitet, vilket bland annat ska göra det möjligt för kameran att bearbeta 64 gånger fler färger än mobiler som fotograferar med 8-bitars färg.

OnePlus10Pro_kamera_farver1 OnePlus10Pro kamera farver2 OnePlus10Pro kamera farver3 OnePlus10Pro kamera farver4
<
>
OnePlus 10 Pro leverer billeder, der fremstår naturlige og varme på én gang. (Foto: Peter Gotschalk)

Men det betyder inte överdrivna färger. Tvärtom levererar OnePlus 10 Pro bilder som är naturliga och varma på samma gång. Utan de överdrivna och konstgjorda färger som vissa andra mobiler, till exempel Xiaomi 12 Pro, smetar på bilderna.

Prestanda och funktioner

Precis som Motorola Edge 30 Pro och Xiaomi 12 Pro är OnePlus 10 Pro utrustad med den senaste och snabbaste Qualcomm-processorn, Snapdragon 8 Gen 1. Tillsammans med så mycket som 12 gigabyte RAM-minne betyder det att OnePlus 10 Pro är en av snabbaste Android-mobilerna på marknaden.

Det är dock anmärkningsvärt att OnePlus 10 Pro inte får lika höga poäng i våra benchmark-tester som de konkurrerande produkterna. I Geekbench 5 får OnePlus bara 984 poäng singlecore och 3 445 poäng multicore, medan Motorola Edge 30 Pro får 1201 respektive 3551 poäng och Xiaomi 12 Pro når hela vägen upp 1209 respektive 3722. Andra benchmark-tester som Antutu 9 (700 165 jämfört med 944 223 respektive 941 769) och PC Mark Work 3.0 (10 403 mot 15 301 respektive 13 404) ger liknande resultat.

I den vardagliga användningen märks det dock absolut inga tecken på att OnePlus 10 Pro går långsammare än konkurrenterna, och vi undrar om de dåliga testresultaten snarare kan bero på att OnePlus helt enkelt saktar ner prestanda när mobilen kör benchmark-appar. Detta kan i så fall vara för att skydda batteriet och förhindra överhettning, vilket bland annat även Samsung har visat sig göra – även om Samsung specifikt undvek att strypa prestanda just för benchmark-appar.

Även utan autofokus kan man ta fantastiska makrobilder med ultravidvinkelobjektivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Under alla omständigheter är detta bara rena spekulationer från vår sida. Vi kan inte dokumentera antagandet, men det skulle åtminstone kunna vara en möjlig förklaring till fenomenet.

OnePlus 10 Pro har ett större batteri än sin föregångare (5000 mAh mot 4500 mAh) och årets modell har ännu snabbare laddning. Med sina 80 watt kan den nya laddaren alltså ladda telefonen från 1 % till 100 % ström på bara 32 minuter. OnePlus 10 Pro stöder även 50-watts trådlös laddning.

Med frontkameran kan man ta utmärkta selfies, som man för övrigt kan spegelvända i inställningarna. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Med OnePlus 10 Pro befäster OnePlus sin position som en av de starkaste mobiltillverkarna på den svenska marknaden. De senaste åren har OnePlus gång på gång visat att de klarar av att leverera mobiltelefoner som inte bara kan konkurrera med, utan ofta överträffar, toppmobiler från betydligt större konkurrenter som Samsung.

Och OnePlus 10 Pro är den bästa mobilen hittills från den kinesiska tillverkaren. Den har höga prestanda, ett enormt batteri med effektiv snabbladdning, en fantastiskt ljusstark och knivskarp mobilskärm, en utmärkt kamera utvecklad i samarbete med Hasselblad och det bästa ljudet i någon mobiltelefon på marknaden. Och designen är både robust och lyxig.

Med sitt synfält på 150 grader kan ultravidvinkelobjektivet ett par roliga tricks. Till exempel ta bilder som de här med ”fisheye-lins”. (Foto: Peter Gotschalk)

Däremot växer väldigt få träd ända upp i himlen. OnePlus 10 Pro saknar den officiella IP68-certifieringen, även om den ändå är vattentät, men mycket annat finns det inte heller att klaga på i den här överlägsna mobilen.

Karakter
OnePlus 10 Pro
High End

Home tycker

Höga prestanda och fantastisk mobilskärm. Plus ett stort batteri med snabbladdning, utmärkt kamera som tar realistiska bilder samt en spännande exklusiv design och det bästa ljudet i någon mobil på marknaden. Saknar IP68-certifiering. Ultravidvinkelobjektivet saknar autofokus.

Också i detta test:

OnePlus 10 Pro vs. Xiaomi 12 Pro

Xiaomi 12 Pro

Första riktiga flaggskeppet

Xiaomi 12 Pro är den kinesiska tillverkarens bästa highend-telefon hittills.

Blixtsnabb laddning och skyhöga prestanda. Ljusstark och skarp skärm och lagom bra kamera med många roliga funktioner. Läcker, strömlinjeformad design.
Ingen IP68-certifiering. Underdimensionerat batteri. Kameran har bara 2x optisk zoom. Väldigt ”kinesiskt” gränssnitt som inte tilltalar alla.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Samsung riskerar att bli omsprungna av Motorola

Huawei Honor är tillbaka!

Större och snabbare

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Rulla till toppen