Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: OnePlus 8 Pro

Finns ingen bättre

OnePlus 8 Pro är den bästa mobiltelefonen vi har testat någonsin. Det här är den nya standarden som andra märken ska försöka slå.

Av / 2020-04-15 - 11:40
OnePlus 8 Pro
Peter Gotschalk

Förra året utsåg vi föregångaren, OnePlus 7 Pro, till Årets mobiltelefon i Premium-klassen 2019–2020. Samma sak kommer inte att hända OnePlus 8 Pro, för efterträdaren har fått så många nya funktioner, inklusive 5G och trådlös laddning, och har förbättrats på så många punkter att priset har stigit lika mycket.

Huruvida OnePlus 8 Pro till slut blir Årets mobiltelefon i Highend-klassen 2020–2021 får tiden utvisa, men ännu så länge ser det lovande ut för den senaste smartmobilen från den lilla kinesiska tillverkaren.

Vårt testexemplar hade färgen Ultramarine Blue, som är matt och därmed inte suger åt sig fingeravtryck. (Foto: OnePlus)

Utseende och konstruktion

Vid första anblicken är OnePlus 8 Pro ganska så snarlik sina föregångare, OnePlus 7 Pro och OnePlus 7T Pro McLaren. Även i år är skärmen svagt böjd längs kanterna samt gjord av tåligt 3D Corning Gorilla Glass. Baksidan är matt och därför inte så glatt att telefonen glider iväg som en våt tvål om man lägger den på en yta som inte är helt plan.

Men även om OnePlus 8 Pro faktiskt har en större skärm än sina föregångare så är den både lättare, smalare och tunnare. Bara på höjden har den vuxit ett par millimeter, plus att kameramodulen också tar lite mer plats.

Vårt testexemplar hade utförandet Ultramarine Blue, men OnePlus 8 Pro finns också i färgerna Onyx Black och Glacial Green. Det beror dock lite konfigurationen vilka färger man kan välja.

OnePlus 8 Pro finns i färgerna Onyx Black, Glacial Green och Ultramarine Blue. Och i konfigurationer med antingen 8 gigabyte RAM och 128 gigabyte lagringsutrymme eller 12 gigabyte RAM och 256 gigabyte lagringsutrymme. (Foto: OnePlus)

Skärm

Precis som Samsung Galaxy S20 Ultra har den nya OnePlus-toppmodellen en möjlighet att ställa in skärmens uppdateringsfrekvens till 120 Hz, vilket ger en extremt mjuk och snabb användarupplevelse. Redan med OnePlus 7 Pro trimmade OnePlus upp uppdateringsfrekvensen till 90 Hz, men med 120 Hz visas ännu fler bilder per sekund – bland annat i alla menyer och animationer – och resultatet är ett ännu mer lättflytande men ändå klart snabbare användargränssnitt än föregångaren kunde leverera.

Och till skillnad från Samsung Galaxy S20 Ultra lyckas OnePlus 8 Pro också stödja den höga QHD+-upplösningen när uppdateringsfrekvensen är inställd på 120 Hz. I Samsungs toppmodell var det omöjligt att få det bästa från två världar eftersom den högsta uppdateringsfrekvensen inte stödde den högsta upplösningen. I stället var man tvungen att välja 60 Hz och QHD+ eller 120 Hz och FHD+.

Eftersom OnePlus 8 Pro inte har den nackdelen levererar den en knivskarp och högupplöst skärmbild med en nästan sammetslen känsla som vi aldrig har sett maken till förut. Lägg sedan till en rejäl ljusstyrka på upp till 1 300 nits, vilket i praktiken innebär att skärmen kan användas utan problem utomhus även om solen skiner från en klarblå himmel.

Förutom den höga uppdateringsfrekvensen har OnePlus 8 Pro rörelseutjämningstekniken MEMC (Motion Estimation and Motion Compensation), en metod vi känner igen från de dyraste TV-apparaterna. Tanken med MEMC är att få videor att se bättre ut genom att öka antalet ”frames”. Alltså optimeras videoinnehåll som ursprungligen spelades in med 24 fps eller 30 fps så att det kan spelas upp med minst 60 fps, vilket utnyttjar skärmens uppdateringsfrekvens bättre.

Vi har testat rörelseutjämningen med videor från både Netflix och YouTube – och med en iPhone 11 liggande bredvid som referens – och resultatet är en subtil, men ändå tydlig förbättring av videoinnehållet. HDR 10+-teknik ser dessutom till att videorna visas med bättre kontrast och med mer djup och realism.

Summa summarum har OnePlus 8 Pro den bästa skärmen vi någonsin har sett på en mobiltelefon.

Bilder i 48 Mp-upplösning med Sonys IMX689-sensor blir extremt detaljerade och skarpa om de tas i bra ljus. (Foto: Peter Gotschalk)
Det speciella Color Filter-objektivet har bland annat filtren Matt, Levande och Svartvit. Här är det Riksdagen i Berlin som är fotograferad med det svartvita filtret. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Först och främst är det slut med popup-kameran som fungerade som frontkamera i både OnePlus 7 Pro och efterträdaren OnePlus 7T Pro McLaren. I stället har OnePlus 8 Pro fått en helt vanlig frontkamera, som tittar ut genom ett stansat hål längst upp till vänster på skärmen.

Det är exakt samma bildsensor med samma upplösning på 16 Mp som tidigare, Sony IMX471, som sitter i den nya frontkameran, så det måste ha funnits andra skäl till att OnePlus avskaffat popup-konstruktionen. Möjligen var det en fråga om utrymme.

Däremot har huvudkameran fått en betydande uppgradering, och den är både förnuftig och välbehövligt av flera anledningar.

För det första har kameran länge varit OnePlus största svaghet, även om OnePlus 7T Pro McLaren hade markanta förbättringar, och för det andra befinner sig OnePlus 8 Pro i en prisklass där den måste tampas med häftiga mobilkameror från bland annat Huawei och Samsung. Speciellt kameran i Samsung Galaxy S20 Ultra har så många funktioner att vi har skrivit en hel artikel om den.

OnePlus8Pro_bundestag1x OnePlus8Pro_bundestag3x OnePlus8Pro_bundestag10x OnePlus8Pro_bundestag30x
<
>
30x ren digital zoom kommer naturligtvis väldigt nära, men även om vi inte är riktigt lika långt ute och cyklar som med konkurrenternas 50x eller 100x digital zoom så är resultatet ändå inte riktigt användbart. (Foto: Peter Gotschalk)

Huvudkameran i OnePlus 8 Pro har alltså fyra objektiv: en 48 Mp f/1,78 huvudlins med Sony IMX689-sensor, en 48 Mp f/2,2 120-graders ultravidvinkel, en 8 Mp f/2,44 tele och en 5 Mp f/2,4 så kallad Color Filter-lins. Kameran har 3x optisk zoom, 10x hybridzoom och 30x digital zoom samt både optisk och elektronisk bildstabilisering.

Naturligtvis finns alla de nya funktionerna som kom i OnePlus 7T Pro McLaren fortfarande på plats, inklusive makroläget som gör att man kan ta riktigt skarpa bilder på 2,5 cm avstånd samt möjligheten att använda ultravidvinkellinsen i både nattläget och till porträttfoton.

Med ultravidvinkel-linsen kan man ta makrobilder på 2,5 cm håll. (Foto: Peter Gotschalk)

OnePlus 8 Pro lägger sedan till en betydligt bättre bildsensor till räknestycket, samt en möjlighet att ta tydligare och skarpare ultravidvinkelbilder. Då används bland annat pixel binning för att kombinera fyra pixlar till en enda, vilket bland annat ger bilder med bättre dynamikomfång.

Summan av kardemumman är att OnePlus 8 Pro har det kinesiska märkets bästa mobilkamera hittills. Vi befinner oss fortfarande inte på samma nivå som Huawei P40 Pro och Samsung Galaxy S20 Ultra, men för de allra flesta användare har OnePlus 8 Pro alla kamerafunktioner och all den kvalitet man behöver. Och lite till.

Kameran i OnePlus 8 Pro klarar bokeh-bilder minst lika bra som sin föregångare. (Foto: Peter Gotschalk)

Ljud

Det är absolut ingen skillnad på OnePlus 8 Pro och dess föregångare 7T Pro McLaren när det gäller ljudet. Å andra sidan har inte den inbyggda tekniken på ljudfronten förändrats sedan förra året heller.

Alltså har OnePlus 8 Pro ett ljud som är helt enastående. Mobilen kan nästan sägas ha fått en bergsprängare från 1980-talet inbyggd. Så bra låter OnePlus 8 Pro när man spelar spel eller tittar på video utan att använda hörlurar.

Även med hörlurar blir öronen bortskämda. Den inbyggda Dolby Atmos-tekniken gör ett bra jobb och mobilen levererar en bred ljudbild med massor av detaljer, där både höga toner och bastoner är distinkta.

Även med frontkameran kan man ta utmärkta bokeh-bilder, som man dessutom kan spegelvända i inställningarna. (Foto: Peter Gotschalk)

5G

Som de flesta nya toppmobiler har OnePlus 8 Pro 5G. Hittills har vi testat Huawei P40 Pro och Samsung Galaxy S20 Ultra i Deutsche Telekoms kommersiella 5G-nät i Berlin, vilket gör att OnePlus 8 Pro är nummer tre på listan.

I och med OnePlus 8 Pro har vi också testat 5G-modem från tre olika chiptillverkare. Samsung Galaxy S20 Ultra har Samsungs egen Exynos 990 5G-processor medan Huawei använder sin egen Kirin 990 5G-processor i P40 Pro. I OnePlus är det en tredje tillverkare, nämligen Qualcomm som levererar Snapdragon 865-processorn, som driver allt i OnePlus 8 Pro.

Det är vad OnePlus 8 Pro-kartongen innehåller: mobil, kabel och laddare. (Foto: Peter Gotschalk)

Bara Kirin 990 har ett integrerat 5G-modem, både Exynos 990 och Snapdragon 865 är beroende av ett externt modem för att ge 5G-funktionalitet. I OnePlus 8 Pro är det alltså Qualcomms senaste X55-modem som står för 5G-anslutningen, vilket bland annat innebär att 8 Pro stöder det så kallade stand-alone-läget (5G SA) där 5G-nätverket också kan användas för exempelvis röstsamtal.

De flesta befintliga kommersiella 5G-nät (och detta gäller även Deutsche Telekom i Tyskland) är dock av typen non-standalone (NSA) vilket innebär att 5G-funktionaliteten är begränsad till ren datatrafik och att alla andra uppgifter hanteras av 4G/LTE-nätet.

Den nya mobilnätstekniken är en efterföljare till och utbyggnad av det befintliga 4G/LTE-nätet. Något förenklat är de tre stora fördelarna med 5G följande: Större bandbredd (teoretiskt upp till 100 gånger snabbare än 4G), högre kapacitet och mindre (nästan obefintlig) fördröjning vilket innebär blixtsnabba svarstider (nedemot 1 ms). Detta innebär att (många) fler enheter kan vara anslutna till nätverket samtidigt. Och att enheterna kommunicerar snabbt och utan någon form av fördröjning mellan varandra och till servrarna i nätverket.

Däremot är täckningen från varje 5G-antenn mycket begränsat, vilket är en väsentlig orsak till att 5G-nätet kommer att bli mycket mer finmaskigt än tidigare mobilnät. Det är helt enkelt nödvändigt för att garantera täckning.

Många experter anser att 5G kommer att innebära en fullständig transformation för många industrier och företag. Smartare sjukhus, fabriker och självkörande bilar (inklusive mer intelligent trafikledning och bättre trafiksäkerhet) är bara några av framtidsutsikterna med det nya 5G-ekosystemet.

Tekniken bakom 5G

Nya frekvenser: 5G kommer att använda nya frekvensområden, vilket motsvarar att bygga extra filer på en motorväg. Det ger mycket högre hastighet och kapacitet – och inte minst stabilitet.

Fler antenner: När 5G är helt utbyggt kommer det att baseras på ett finmaskigt nätverk av fler och mindre antenner än exempelvis 4G-nätet. Dessutom kan signalen från 5G-master koncentreras genom riktningsbestämning, vilket innebär att man kan åstadkomma extrema hastigheter och hög kapacitet.

Självständiga nätverk: 5G är inte bara ”ett snabbare 4G”, det finns många andra skillnader i hur nätverket fungerar. Bland annat går det att upprätta oberoende, privata nätverk som kan konfigureras exakt efter kundens specifika behov. Ett privat nätverk delas inte med andra och orsakar därför inte flaskhalsar i den grundläggande kapaciteten, hastigheten och så vidare. Oberoende nätverk betyder också bättre säkerhet och stabilitet.

Källa: Telia

Med andra ord begränsades vårt 5G-test återigen till att främst mäta datahastigheten, vilket vi dels gjorde med benchmark-verktyget Ookla Speedtest och dels genom att ta tid på att ladda ner stora filer. Och OnePlus 8 Pro lyckas väl på båda dessa områden.

I Ookla Speedtest nådde mobilen en nedladdningshastighet på 944 Mbit/s som bäst, medan uppladdningshastigheten maxade vid 55,4 Mbit/s. Ett spel som Asphalt 9, som är på mer än 1,8 gigabyte, laddades ner på knappa 31 sekunder.

Som jämförelse hade Huawei P40 Pro en maximal nedladdningshastighet på 822 Mbit/s och behövde 42 sekunder på sig för att ladda ner Asphalt 9. Samsung Galaxy S20 Ultra nådde snyggt över 1 Gbit/s i hastighetsmätningen och var också en aning snabbare än OnePlus 8 Pro när det gällde att ladda ner stora filer.

Med andra ord placerar sig OnePlus 8 Pro mitt mellan de två andra 5G-mobilerna som vi har haft på testbänken hittills när det gäller rena prestanda i 5G-nätet – även om det är en bra bit ner till rivalen från Huawei.

Prestanda och funktioner

Föregångarna OnePlus 7 Pro och OnePlus 7T Pro McLaren kritiserades för att de inte hade trådlös laddning, vilket annars har blivit standard i de dyraste Android-modellerna på marknaden. OnePlus har alltid försvarat sig med att de inte skulle ta med trådlös laddning förrän tekniken kunde leverera samma resultat som vanlig laddning via laddare och kabel.

Och det är exakt vad OnePlus 8 Pro gör. Precis som tidigare modeller har telefonen så kallad Warp Charge 30T, som kan ladda från 0 till 50 procent på 23 minuter. Exakt samma 30-watts effekt kan nu få med trådlös laddning. Den trådlösa laddaren behöver dock 30 minuter på sig att ladda mobilens batteri till 50 procent, och OnePlus egen trådlösa laddningsstation måste köpas separat (kostar 769 kronor).

En annan nyhet är att OnePlus 8 Pro har blivit IP68-certifierad, vilket innebär att den är både damm- och vattentät.

OnePlus 8 Pro stöder trådlös laddning. Antingen med OnePlus egen laddare som kan köpas som tillbehör (kostar 769 kronor) eller med QI-standarden. (Foto: OnePlus)

Vad som däremot inte är någon nyhet är att OnePlus 8 Pro är ett monster när det gäller rå muskelkraft. Vårt testexemplar hade hela 12 gigabyte LPDDR5 RAM-minne, vilket är den snabbaste RAM-typen på marknaden, och det stora minnet kommer till sin rätt genom RAM Boost, som OnePlus kallar tekniken som håller koll på användarens dagliga beteende och försöker förutsäga vilka appar som startas och när.

En viss app laddas då in i minnet i förväg, så att exempelvis ett stort spel som spelas ofta startar omedelbart. Utöver detta finns det så kallade Fnatic-läget, som förbättrar spelupplevelsen genom att stänga av onödiga funktioner och optimera både CPU, GPU och RAM för att ge maximala prestanda. Resultatet är en spelupplevelse som man annars måste välja en renodlad gaming-mobil för att få.

Förutom det stora minnet har OnePlus 8 Pro Qualcomms Snapdragon 865-processor med integrerad GPU (Adreno 650). Med andra ord är det marknadens kanske starkaste CPU som driver alltihop tillsammans med ett dedikerat grafikchip, och det märks både vid den dagliga användningen och när vi tittar på resultaten från våra benchmark-tester. På nästan alla områden överträffar OnePlus 8 Pro alla andra mobiltelefoner vi har testat. Och utan att man behöva oroa sig särskilt mycket över strömförbrukningen, märk väl. Inte ens med 120 Hz-skärmuppdateringen aktiverad.

Observera också att resultatet av vårt benchmark-test av batteritiden är uppmätt med 120 Hz. Om man kan nöja sig med en uppdateringsfrekvens på 60 Hz så kommer batteritiden upp i imponerande 14 timmar och 8 minuter!

Förutom trådlös laddning stöder OnePlus 8 Pro faktiskt så kallad reverse wireless charging. (Foto: OnePlus)

Slutsats

OnePlus 8 Pro är den bästa smartmobilen som går att köpa för pengar i skrivande stund. Helt perfekt är den naturligtvis inte. Ett par andra mobiler på marknaden har kameror som är en smula bättre på vissa områden, och Samsung Galaxy S20 Ultra visade sig vara en aning snabbare än OnePlus 8 Pro när det gäller hastighet i 5G-nätet.

Men tack vare den bästa skärmen vi någonsin sett i en mobiltelefon och prestanda som slår alla andra med flera hästlängder fick OnePlus 8 Pro oss att spärra upp ögonen. Och nu när det äntligen har blivit ordning på sådana saker som trådlös laddning och vattentäthet så är det svårt att komma på en anledning till att rekommendera någon annan mobiltelefon är OnePlus 8 Pro just nu, om man är ute efter det bästa av det bästa.

Vi säger inte att det inte går att göra ännu bättre. Vi säger bara att det inte finns några tillverkare som har gjort det bättre än OnePlus hittills, och de kommande månaderna är OnePlus 8 Pro den nya standarden som andra måste slå.

Karakter
OnePlus 8 Pro
High End

Home tycker

Den bästa mobilskärmen någonsin, med blixtsnabb uppdateringsfrekvens och hög upplösning. Prestanda är det högsta vi har uppmätt och dessutom har telefonen ett fantastiskt ljud, 5G och trådlös laddning. Minnet kan inte utökas med externt minneskort. Inte riktigt lika bra kamera som i Huawei P40 Pro och Samsung Galaxy S20 Ultra. Frontkameran stöder bara 2D-ansiktsigenkänning.

1 reaktion på ”OnePlus 8 Pro”

  1. Har ni någon aning om hur det kommer sig att övriga (än Huawei)kinesiska modeller kan ha kvar Google tjänster eller är det kanske bara en tidsfråga innan de försvinner från dem också? Kommentaren rörde inte just recensionen förstås , men.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Rulla till toppen