Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy S20 Ultra

För mycket av det goda

Marknadens värsting-monstermobil heter Samsung Galaxy S20 Ultra. Men det är inte nödvändigtvis enbart en fördel.

Av / 2020-02-28 - 09:30
Samsung Galaxy S20 Ultra
Peter Gotschalk

I och med lanseringen av Galaxy S20-serien satsar Samsung stenhårt på alla fronter för att erbjuda det bästa alternativet till Apple och Huawei i olika prisklasser. Föregångaren från 2019, Galaxy S10, kom i två versioner, Galaxy S10 och Galaxy S10+, men den här gången har Samsung lanserat hela tre versioner av den nya S20-serien: Galaxy S20, Galaxy S20+ och Galaxy S20 Ultra.

Den sistnämnda är seriens absoluta flaggskepp och för övrigt den största och häftigaste mobilen Samsung någonsin har byggt. På papperet är det framför allt kameran som gör att Galaxy S20 Ultra sticker ut helt. Inte minst på grund av vidvinkelkameran med vanvettiga 108 megapixlar!

Därför har vi sett fram emot att testa monstermobilen. Dels för att få prova alla de många häftiga funktioner som Samsung har lovat användarna, och dels för att Galaxy S20 Ultra när det gäller pris, storlek och specifikationer är den Android-mobil som kommer närmast Apples iPhone 11 Pro Max, som vi för ett par månader sedan gav sex stjärnor i betyg och vår Särskilda rekommendation. Det ska bli spännande att se om Samsung kan peta ner ärkerivalen från prispallen.

Samsung Galaxy S20 Ultra den största smartmobilen hittills från den sydkoreanska elektronikjätten. Skärmen är på hela 6,9 tum. (Foto: Samsung)

Utseende och konstruktion

Tyvärr var vårt allra första intryck av Samsung Galaxy S20 Ultra inte speciellt positivt. Herregud, vad ful den är! var ärligt talat vår första reaktion när vi fick se Samsungs nya flaggskeppsmobil på en resa till München en vecka före den officiella lanseringen

Äldre Galaxy S-årgångar hade en fin, tunn aluminiumram, böjd edge-skärm och rent allmänt ett utseende som kändes genomtänkt, men den nya Galaxy S20-serien har en design som känns märkligt ofärdig.

Nästan som om Samsung glömde att plocka in design-teamet när ingenjörerna var färdiga med att fylla de nya mobilerna med funktioner och enorma kameramoduler. I synnerhet S20 Ultra har en kameramodul som ser ut som en tegelsten vilket får den att bli snudd på den fulaste toppmodellen vi någonsin har testat.

Samsung har inte lagt stor vikt vid designen. Baksidan är grå och tråkig, och den enorma kameramodulen tar gott om plats. (Foto: Samsung)

Samsung har tagit bort de kurviga edge-skärmarna, trots detta är mobilen i stort sett kantlös och har frontkameran inbyggd i skärmen. Både fram- och baksidan har Gorilla Glass 6 och den smala metallramen är gjord av härdat aluminium.

S20 Ultra väger hela 220 gram och på grund av en skärm på 6,9 tum och en bredd på 8,8 mm är den dessutom större än exempelvis Galaxy Note 10+, som ju ingår i Note-serien som traditionellt sett har varit Samsungs största.

Men man får verkligen något i utbyte om man kan leva med det tråkiga utseendet och den klumpiga kameramodulen. För även om Galaxy S20 Ultra är ful så är den rena rama monstermobilen – och utan jämförelse den starkaste mobiltelefonen som Samsung någonsin har konstruerat.

Skärm

Galaxy S20 Ultra är utrustad med en HDR10+-certifierad 6,9-tums Dynamic AMOLED-skärm, som användaren själv kan välja om den ska köras i 60 Hz- eller 120 Hz-läge.

Den höga uppdateringsfrekvensen på 120 Hz ger en extremt lättflytande och snabb användarupplevelse. Innan lanseringen av Galaxy S20-serien hade kinesiska OnePlus redan meddelat att deras kommande OnePlus 8-serie ska få en 120 Hz-skärm. Men Samsung har alltså hunnit före!

Träden växer dock inte ända in i himlen. Användaren måste aktivt själv slå på 120 Hz-uppdateringsfrekvensen, och om telefonen håller på att få slut på ström (mindre än 5 % kvar av batteriet) eller blir för varm (över 42 grader) så växlar Galaxy S20 Ultra tillbaka till 60 Hz automatiskt.

Ännu mer irriterande är att skärmens maximala Quad HD+-upplösning (3200 x 1440 pixlar) inte stöder 120 Hz. I stället får man nöja sig med FHD+ (2400 x 1080 pixlar), så det är omöjligt att få det bästa av två världar – hög upplösning OCH det sammetslena användargränssnittet som den höga uppdateringsfrekvensen ger.

Samsung Galaxy S20-serien är i stort sett de första mobiltelefonerna som har 120 Hz-skärmuppdatering, så vi har egentligen ingenting att jämföra med, men varken OnePlus 7 Pro eller OnePlus 7T Pro McLaren, som båda har 90 Hz uppdateringsfrekvens, har några liknande begränsningar när det gäller upplösning.

Ändå är skärmen på S20 Ultra tämligen svårslagen. Bilden är knivskarp och mycket ljusstark, färgerna är extremt starka och det är ett sant nöje att titta på innehåll i hög kvalitet (till exempel Netflix) på den HDR10+-certifierade skärmen. Bilden har ett stort djup och kontrastnivån är den bästa vi har sett.

108-megapixelkamera

Det är kameran som gör att Samsung Galaxy S20 Ultra verkligen sticker ut. Den har fyra linser, inklusive DepthVision ToF-objektiv. Men allra häftigaste är S20 Ultras ovanliga vidvinkelobjektiv med vansinniga galna 108 Mp (f/1,8 med optisk bildstabilisering)!

Poängen är naturligtvis inte att kameran ska ta bilder med 108 megapixlar. I stället kombinerar kameran nio pixlar till en enda (även kallat ”pixel binning”) varje gång en bild tas, vilket ger en uppsjö av möjligheter. Bland annat kan man fotografera ett större motiv – till exempel bilden som är tagen vid Checkpoint Charlie i Berlin i bildspelet nedan – och sedan under efterbehandlingen (i mobilens Galleri-app) zooma in på ett visst utsnitt och beskära bilden.

108Mp_checkpoint_charlie 108Mp_cropped
<
>
Och här har vi zoomat in på en detalj i bilden med hjälp av Quick Crop-funktionen i Galleri-appen. Bilden är fortfarande skarp och i fokus, även om man kommer mycket närmare. (Foto: Peter Gotschalk)

Den beskurna bilden blir också högupplöst och superskarp, och att använda crop-funktionen i Galleri-appen är oerhört enkelt. Här har Samsung verkligen hittat på något helt genialt, även om man ska komma ihåg att de ursprungliga 108 Mp-bilderna tar ungefär 30 megabyte att lagra. Dessutom kan kameran bara ta 108 Mp-bilder i 3:4-format, eftersom det är den vanliga vidvinkeln som gör jobbet. Det finns däremot ingenting som hindrar att de beskurna bilderna sparas i andra format.

100x zooooooooooom

Ett annat viktigt partytrick är den nya zoomfunktionen som Samsung har döpt till ”Space Zoom”. I Galaxy S20 Ultra betyder den på papperet att man kan förstora sitt motiv upp till 100 gånger!

Det går inte att bortse från att Galaxy S20 Ultra har så kallad 100x Space Zoom. (Foto: Samsung)

Hela härligheten fungerar med hjälp av en kombination av optisk zoom (kameran har ett 48 Mp-teleobjektiv med 4x optisk zoom), 10x digital zoom plus artificiell intelligens som tar hand om resten. Allting över 10x zoom åstadkoms i själva verket av att den stora optiken med 108 megapixlar börjar arbeta, sedan förstoras och beskärs den stora bilden.

I praktiken ser resultatet dock ganska så hemskt och skakigt ut när man zoomar in 100 gånger. Den färdiga bilden är full av brus och vi tycker att man minst bör ha ett stativ och en ganska lång exponeringstid för att kunna använda 100x Space Zoom till något vettigt.

checkpoint_1X checkpoint_4X checkpoint_10X checkpoint_30X checkpoint_100X
<
>
Nu är det den artificiella intelligensen som jobbar. Med 30x zoom är resultatet fortfarande användbart. (Foto: Peter Gotschalk)

Före testet var vi tämligen skeptiska till att Galaxy S20 Ultra skulle kunna få ett rimligt resultat med något motiv alls som var förstorat mer än fyra gånger av den optiska zoomen, men våra tvivel kom på skam. Upp till åtminstone 30x fungerar hybridzoomen helt strålande, och om man håller sig till 10x är resultaten till och med knivskarpa.

Ännu fler kamerafunktioner

Förutom de två ovan nämnda huvudsakliga kameranyheterna har Samsung proppat kameran full av en mängd andra nya funktioner för att ge användaren så stora möjligheter som möjligt.

Bland annat kan mobilen också spela in video i 8K-upplösning. Det kanske inte är en så stor poäng med det om man inte har en 8K-skärm som kan visa det färdiga resultatet, och det är det ju trots allt få som har. Men tanken med 8K-video är lite densamma som med stillbilderna i 108 Mp-upplösning. Med funktionen 8K Video Snap kan användaren nämligen plocka ut stillbilder ur sin 8K-inspelning, och eftersom det resulterande fotot är hela 33 megapixlar stort så ger 8K-video en möjlighet att göra video av hög kvalitet som blir skarp på vilken skärm som helst och samtidigt hämta ut högupplösta stillbilder under efterredigeringen.

Ett par andra mindre nyheter är minst lika intressanta. Numera kan man till exempel spela in video i ultravidvinkelformat, och den roliga hyperlapse-funktionen fungerar även på kvällen i dålig belysning.

Single Take är en funktion som uppfunnits för de som inte kan bestämma sig. Man trycker på knappen och rör mobilen lite fram och tillbaka i riktning mot motivet. Sedan använder kameran de flesta av alla sina funktioner på en gång för att ta massor av bilder och små videor av samma motiv. Sannolikheten att man ska hitta åtminstone några användbara resultat bland alla inspelningar är hög. Läckert.

På det stora hela blir resultaten snygga, skarpa och dynamiska, oavsett om man tar bilder eller spelar in video med någon av alla smarta kamerafunktioner – utom 100x Space Zoom, som blir riktigt dåligt.

Det är bara lite irriterande att det ibland finns ett litet krux som man måste tänka på innan man väljer vilken funktion man ska använda. Som sagt kan man bara ta 108-megapixelbilder i 4:3-format, 8K-videor kan bara vara fem minuter långa och dessutom stöder 8K-video varken vidvinkel eller bildstabilisering.

Det finns goda tekniska förklaringar till dessa begränsningar – till exempel är det den vanliga vidvinkellinsen som är på 108 megapixlar, så det är helt logiskt att den inte kan ta ultravidvinkelbilder – men de krånglar ändå till tillvaron för användaren. Samsung har uppenbarligen haft en filosofi som går ut på att ge användaren så stora valmöjligheter val som möjligt – ibland på bekostnad av användarvänligheten – och det är i och för sig okej, så länge man som användare är medveten om begränsningarna.

Video Snap med 33 megapixlar beskuret ur en 8K-video som vi spelade in på Checkpoint Charlie. Vi kan inte visa själva videon eftersom vår webbplats inte stöder upplösningar över 1080p Full HD. (Foto: Peter Gotschalk)

Ljud

Tyvärr är det senaste tillskottet till Galaxy S-serien det första som saknar 3,5 mm minijack-kontakt. Samma sak gällde för Galaxy Note 10 och Note 10+, men det är alltid dåliga nyheter för audiofiler när mobiltillverkarna hoppar över den fysiska anslutningen.

Med det sagt så levererar S20 Ultra varorna när det gäller ljudkvalitet. Den har högupplöst ljud med hjälp av den inbyggda 32-bitars DACen och stöder bland annat Dolby Atmos, Dolby Digital och Dolby Digital Plus samt naturligtvis aptX.

Läs också Vi har provat 5G. Så du inte behöver! 5G kommer att revolutionera allt – fast inte din mobil

När man använder Galaxy S20 Ultra som ljudkälla och strömmar musik är ljudet riktigt bra, och det sitter dessutom ett par bra stereohögtalare i telefonen, så att den med rent samvete kan användas för att titta på korta videor, spela spel eller prata handsfree utan hörlurar.

5G

Samsung Galaxy S20 Ultra är en av de första mobiltelefonerna vi har testat i 5G-nätet. Och den är dessutom en av de första 5G-kompatibla mobilerna som kommer att kunna köpas i butikerna.

Den nya mobilnätstekniken är en efterföljare till och utbyggnad av det befintliga 4G/LTE-nätet. Något förenklat är de tre stora fördelarna med 5G följande: Större bandbredd (teoretiskt upp till 100 gånger snabbare än 4G), högre kapacitet och mindre (nästan obefintlig) fördröjning vilket innebär blixtsnabba svarstider (nedemot 1 ms). Detta innebär att (många) fler enheter kan vara anslutna till nätverket samtidigt. Och att enheterna kommunicerar snabbt och utan någon form av fördröjning mellan varandra och till servrarna i nätverket.

Däremot är täckningen från varje 5G-antenn mycket begränsat, vilket är en väsentlig orsak till att 5G-nätet kommer att bli mycket mer finmaskigt än tidigare mobilnät. Det är helt enkelt nödvändigt för att garantera täckning.

Många experter anser att 5G kommer att innebära en fullständig transformation för många industrier och företag. Smartare sjukhus, fabriker och självkörande bilar (inklusive mer intelligent trafikledning och bättre trafiksäkerhet) är bara några av framtidsutsikterna med det nya 5G-ekosystemet.

Tekniken bakom 5G

Nya frekvenser: 5G kommer att använda nya frekvensområden, vilket motsvarar att bygga extra filer på en motorväg. Det ger mycket högre hastighet och kapacitet – och inte minst stabilitet.

Fler antenner: När 5G är helt utbyggt kommer det att baseras på ett finmaskigt nätverk av fler och mindre antenner än exempelvis 4G-nätet. Dessutom kan signalen från 5G-master koncentreras genom riktningsbestämning, vilket innebär att man kan åstadkomma extrema hastigheter och hög kapacitet.

Självständiga nätverk: 5G är inte bara ”ett snabbare 4G”, det finns många andra skillnader i hur nätverket fungerar. Bland annat går det att upprätta oberoende, privata nätverk som kan konfigureras exakt efter kundens specifika behov. Ett privat nätverk delas inte med andra och orsakar därför inte flaskhalsar i den grundläggande kapaciteten, hastigheten och så vidare. Oberoende nätverk betyder också bättre säkerhet och stabilitet.

Källa: Telia

Tyvärr är den dystra sanningen att även om Galaxy S20 Ultra klarade sig utmärkt i 5G-nätet (i videon nedan kan du se hur den kommer upp i en nedladdningshastighet på över 1 Gbit/s i benchmark-verktyget Ookla Speedtest), så finns det inte så fruktansvärt många fördelar att ha 5G i mobilen.

På en punkt kan man dock märka en tydlig skillnad mellan 4G och 5G, och det är nedladdningar av stora filer som appar och videor. Ett spel som Shadowgun Legends, som tar 1,2 gigabyte, kunde vi ladda ner från Google Play på knappt 22 sekunder, medan den populära filmen Marriage Story, som är på 781 megabyte, laddades ner i Netflix-appen på bara 13 sekunder.

Å ena sidan är det galet häftigt att kunna ladda ner så stora filer så snabbt, frågan är bara hur ofta man faktiskt kommer att vilja ladda ner så stora filer över mobilnätet. Kommer inte 5G att tvinga operatörerna att höja den totala mängden data som ingår i de månatliga abonnemangen? Annars är ju den reella fördelen med 5G obetydlig på den punkten.

Prestanda och funktioner

Vi har kört alla våra vanliga benchmark-tester på Galaxy S20 Ultra och föga förvånansvärt är den i skrivande stund den mest kraftfulla smartmobilen som går att köpa för pengar.

I AnTuTu får S20 Ultra ett ojämförlig högt resultat på 516 119, medan vårt ”breda” benchmark-verktyg, Geekbench 4 och 5, också ger imponerande resultat. Det är helt uppenbart att när det gäller prestanda så är det bara ovan nämnda iPhone 11 Pro Max som kan ge Galaxy S20 Ultra en hård match. De två mobilerna är så att säga i en klass för sig.

Även i vardagligt bruk är Samsung Galaxy S20 Ultra ett sant nöje. Framför allt med den höga uppdateringshastigheten 120 Hz går allt i gränssnittet som på räls, och varken de tyngsta apparna (spel som Asphalt 9) eller tung multitasking får mobilen att börja svettas.

Single Take är en funktion som uppfunnits för de som inte kan bestämma sig. Kameran använder de flesta av sina funktioner samtidigt och tar massor av olika bilder och små videor av samma motiv. (Foto: Peter Gotschalk)

Till en början var vi lite bekymrade över batteriet, som tycktes ha problem med att hålla strömmen en hel dag med intensiv användning, men efter ett par dagar kunde vi konstatera att ängslan var obefogad.

Med den höga uppdateringsfrekvensen har Galaxy S20 Ultra tillräckligt med ström mot slutet av dagen för att man inte ska behöva kompromissa, vilket också bekräftas av vårt benchmark-test som plågar telefonen med maximal belastning. Ändå höll Galaxy S20 Ultra i nästan sju timmar, så man måste säga att det stora 5000 mAh-batteriet gör ett gott arbete. Och skulle det ändå gå galet så kan telefonen laddas blixtsnabbt.

I paketet ingår en 25-watts laddare, men Galaxy S20 Ultra stöder faktiskt 45-watts laddning. Laddaren måste man köpa som tillval, men det är kanske en bra idé, eftersom den kompakta USB-C-laddaren på 45 watt faktiskt kan ladda en bärbar dator också.

Slutsats

Det har varit en svårighet att vi inte har kunnat testa Galaxy S20 Ultra tillsammans med de andra modellerna i den nya S20-serien. Samsung vill naturligtvis helst att vi fokuserar på den absoluta flaggskeppsmodellen, men i det här fallet var det kanske inte så klokt.

För Samsung Galaxy S20 Ultra är helt ärligt för mycket av det goda. Priset är högt och många av de speciella funktioner som S20 Ultra är ensam om är mer eller mindre onödiga. 100x Space Zoom är helt galet, medan 30x zoom, som de andra modellerna också klarar, faktiskt ger bra resultat. Åtminstone i S20 Ultra. De andra mobilerna har vi ju inte testat i praktiken.

Men skärmen på Galaxy S20+ är åtminstone rejält stor med sina 6,7 ​​tum, och eftersom den har samma upplösning som på Galaxy S20 Ultra blir pixeltätheten faktiskt större och skärmkvaliteten därmed bättre.

Bilder med 108 megapixlar är S20 Ultra ensam om att kunna ta, men de två billigare modellerna kan leverera bilder i 64-megapixelupplösning, och eftersom det i de två andra mobilerna är telelinsen som har den höga upplösningen så begränsas de inte till 4:3-format. Och 8K-video kan alla modellerna filma.

Samsung Galaxy S20 Ultra är ett monster av en mobiltelefon, men den gapar efter för mycket, vilket orsakar en del irriterande situationer för användaren, som måste välja det ena eller det andra. 120 Hz uppdateringsfrekvens eller högsta upplösning? 108 megapixlar eller 16:9-bilder? Vi hade kunnat fortsätta.

Det är ingen tvekan om att man absolut kan investera i en Samsung Galaxy S20 Ultra om man vill pröva på den häftigaste mobiltelefonen på marknaden just nu. Men för de flesta är det vettigare att välja någon av de två mindre modellerna.

 

Karakter
Samsung Galaxy S20 Ultra
High End

Home tycker

Blixtrande prestanda i kombination med 120 Hz-skärm ger den mest lättflytande användarupplevelsen någonsin. Kameran är den häftigaste vi har testat. Och så har den 5G. Trist och oinspirerad design till ett mycket högt pris. Saknar 3,5 mm-minijack och det finns för många avancerade funktioner som kräver kompromisser för att fungera som tänkt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Ljud & Bild
Rulla till toppen