Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

Så är 5G i verkligheten

5G kommer att revolutionera allt – fast inte din mobil

Av / Uppdaterad: 2020-07-25 - 12:54 // Först publicerad: 09/10/2019
Så är 5G i verkligheten

Det händer inte så ofta när det gäller teknikutveckling, men när det gäller utrullningen av 5G har vi i Skandinavien blivit akterseglade av tyskarna!

Under tiden de stora teleoperatörerna i Sverige, Norge och Danmark – Telia, Telenor och TDC – fortfarande håller på med tester och pilotprojekt och pratar om att 5G-näten kommer att bli tillgängliga för kunderna 2020, så är de största teleoperatörerna i Tyskland – Deutsche Telekom och Vodafone – redan färdiga med 5G till konsumenter.

I praktiken betyder det att man som kund hos de två operatörerna automatiskt har 5G-täckning i sitt abonnemang (och det kostar ingeting extra). Hos båda operatörerna kan man också köpa mobiltelefoner med 5G-stöd. Ännu så länge måste man välja mellan två modeller (Huawei Mate 20 X 5G eller Samsung Galaxy S10 5G hos Vodafone och Huawei Mate 20 X 5G eller Samsung Galaxy Note 10+ 5G hos Telekom), men det är flera 5G-mobiler som väntar runt hörnet.

5G och Ljud & Bild i Berlin

En av platserna där både Telekom och Vodafone redan har fungerande 5G-nät är i Berlin. Och där bor jag. Därför är det naturligtvis en självklar idé att testa 5G-tekniken i praktiken, och det är precis vad jag har gjort.

Huawei var snälla nog att låna mig en 5G-mobil för detta ändamål (Huawei Mate 20 X 5G, se faktabox för mer information), och ett 5G-kompatibelt SIM-kort fick jag från Vodafone. Sedan var jag beredd att börja prova 5G i läsarnas tjänst.

Den nya mobilnätstekniken är en efterföljare till och utbyggnad av det befintliga 4G/LTE-nätet. Något förenklat är de tre stora fördelarna med 5G följande: Större bandbredd (teoretiskt upp till 100 gånger snabbare än 4G), högre kapacitet och mindre (nästan obefintlig) fördröjning vilket innebär blixtsnabba svarstider (nedemot 1 ms). Detta innebär att (många) fler enheter kan vara anslutna till nätverket samtidigt. Och att enheterna kommunicerar snabbt och utan någon form av fördröjning mellan varandra och till servrarna i nätverket.

Däremot är täckningen från varje 5G-antenn mycket begränsat, vilket är en väsentlig orsak till att 5G-nätet kommer att bli mycket mer finmaskigt än tidigare mobilnät. Det är helt enkelt nödvändigt för att garantera täckning.

Många experter anser att 5G kommer att innebära en fullständig transformation för många industrier och företag. Smartare sjukhus, fabriker och självkörande bilar (inklusive mer intelligent trafikledning och bättre trafiksäkerhet) är bara några av framtidsutsikterna med det nya 5G-ekosystemet.

Tekniken bakom 5G

Nya frekvenser: 5G kommer att använda nya frekvensområden, vilket motsvarar att bygga extra filer på en motorväg. Det ger mycket högre hastighet och kapacitet – och inte minst stabilitet.

Fler antenner: När 5G är helt utbyggt kommer det att baseras på ett finmaskigt nätverk av fler och mindre antenner än exempelvis 4G-nätet. Dessutom kan signalen från 5G-master koncentreras genom riktningsbestämning, vilket innebär att man kan åstadkomma extrema hastigheter och hög kapacitet.

Självständiga nätverk: 5G är inte bara ”ett snabbare 4G”, det finns många andra skillnader i hur nätverket fungerar. Bland annat går det att upprätta oberoende, privata nätverk som kan konfigureras exakt efter kundens specifika behov. Ett privat nätverk delas inte med andra och orsakar därför inte flaskhalsar i den grundläggande kapaciteten, hastigheten och så vidare. Oberoende nätverk betyder också bättre säkerhet och stabilitet.

Källa: Telia

Detta lovar operatörerna

Men innan jag stoppade i mitt nya SIM-kort i min 5G-mobil började jag med att ta en titt på operatörernas hemsidor. För vad skulle jag ens kunna förvänta mig av 5G, enligt Telekom och Vodafone?

På sin hemsida säger Telekom att 5G kommer att revolutionera spelupplevelserna i mobiltelefonen. Cloud-gaming via 5G, skriver Telekom, öppnar för på hårdvaru- och plattformsoberoende spelupplevelser av högsta kvalitet. Spelen behöver inte längre köras på en konsol eller en kraftfull speldator, för 5G ger både höga hastigheter och extremt kort fördröjning, vilket gör att alla spel kan köras på servrar i molnet och sedan strömmas till vilken enhet som helst.

Vodafone lovar ”supersnabb surfing, blixtsnabba nedladdningar, bästa strömningskvalitet och gaming i realtid” på deras 5G-webbplats. Foto: Peter Gotschalk

 

Med 5G kommer man också att kunna komma väldigt nära inpå sport – eller museer och minnesmärken över hela världen – genom Augmented eller Virtual Reality, hävdar Telekom, och man kommer också att kunna låta andra komma mycket nära ens eget liv, antingen med hjälp av en blixtsnabb uppladdning av videor till sociala medier och chattar eller via liveströmning. Tack vare mycket högre kapacitet och hastigheter via 5G-nätet kommer detta nämligen att vara möjligt, även från platser där det finns många människor samlade samtidigt, (till exempel på konserter) där nuvarande mobilnät skulle bli överbelastat.

Vodafone säger i stort sett samma sak på deras webbplats. Supersnabb surfning, blixtsnabb nedladdning, bästa streaming-kvaliteten och gaming i realtid är de fyra rubrikerna som de har för att sälja 5G till kunderna.

Huawei var vänliga nog att låna ut en 5G-mobil så att jag kunde testa 5G-nätverket i Berlin för den här artikeln.

Huawei Mate 20 X 5G lanserades i maj och kom till butikerna på marknader med fungerande kommersiella 5G-nätverk i juli. Det är också en av två tillgängliga 5G-mobiler från de två tyska teleoperatörer som för närvarande erbjuder 5G till vanliga konsumenter: Deutsche Telekom och Vodafone

Mate 20 X 5G bygger på Huaweis eget 7nm 5G-chipset, Balong 5000, samt Kirin 980-processorn som är föregångaren till Kirin 990-processorn som bland annat kommer att sitta i nya Huawei Mate 30 Pro.

Med en OLED-skärm på hela 7,2 tum är Huawei Mate 20 X 5G en av de största mobiltelefonerna som jag har provat, den är uppenbart utformad speciellt för spel och videoströmning.

Tvärtemot förväntningarna märkte jag inte av att Mate 20 X 5G blev betydligt varmare än normalt, även om jag testade 5G-nätverket för fulla muggar. Batteritiden var också riktigt rimlig.

Om man köper Huawei Mate 20 X 5G från Vodafone i Tyskland så kostar den 999,90 euro, vilket motsvarar nästan 11 000 kronor.

Specifikationer

  • Operativsystem: Android 9 Pie + EMUI 9.1
  • Skärm: 7,2-tums OLED, FHD+ 18,7:9 (2244 x 1080), 346 ppi
  • Processor: Kirin 980 + Balong 5000 octacore
  • Minne: 8 GB RAM/256 GB lagring (+ NM Card upp till 256 GB)
  • Kamera: 40 Mp f/1,8 + 20 Mp f/2,2 + 8 Mp f/2,4 (baksida) / 24 Mp f/2,0 (front)
  • Trådlöst: 5G/NR, 4G/LTE, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, Glonass, Galileo, BeiDou
  • Mått/vikt: 174,6 x 85,4 x 8,38 mm/233 g
  • Batteri: 4200 mAh, 40 W SuperCharge

 

Huawei Mate 20 X 5G Foto: Huawei

Bara en enda 5G-mast i Berlin

Jag har bara testat Vodafones 5G-nät, så jag kan inte uttala mig om Telekoms 5G-täckning. Men trots att Vodafone, utan att rodna, berättar för kunderna att 5G redan finns i städer som Düsseldorf (där Vodafone har sitt tyska huvudkontor) och Berlin, så att man får intrycket att man med en 5G-mobil åtminstone kan förvänta sig rudimentär täckning i de viktigaste delarna av staden, så är sanningen en annan.

Vodafone har en enda G-mast i hela Berlin. Den står i stadsdelen Adlershof, där det finns ett flertal forskningsinstitut och teknikföretag. Foto: Peter Gotschalk

 

Vodafone har en enda G-mast i hela Berlin. Den står i stadsdelen Adlershof, där det finns ett flertal forskningsinstitut och teknikföretag. Foto: Peter Gotschalk

Saken är nämligen den att det i Berlin bara finns en enda mobilmast med 5G-täckning! Den står i stadsdelen Adlershof, som ligger långt från centrum men där det finns ett antal forskningsinstitut, teknikföretag och TV-studior.

Jag visste redan innan att antennen fanns i Adlershof, men jag visste inte exakt var, och eftersom täckningen runt varje 5G-antenn är väldigt begränsad (mellan 500 och 1 000 meter), var jag tvungen att köra runt hela kvarteret med min Huawei Mate 20 X 5G och hålla tummarna för att den skulle fånga en 5G-signal förr eller senare. När det till sist gick gällde det att komma så nära antennen som möjligt, eftersom signalstyrkan naturligtvis är starkast på kort avstånd.

Som tur var gick det inte att missa Vodafones antenn. Den tornar sig bakom en av de stora TV-studiorna i området, så jag parkerade min bil och började testa hastigheten medan jag gick runt i kvarteret för att hitta det optimala stället att på allvar testa 5G-nätverket inifrån och ut.

Hastighet

I Speedtest-appen var det bästa resultatet 746 Mbit/s, men i genomsnitt låg den uppmätta hastigheten på ungefär 600 Mbit/s. Den här mätningen på 622,89 Mbit/s motsvarar nedladdning av en fil på nästan 78 MB på en enda sekund. Foto: Peter Gotschalk
Uppladdningshastigheten var å andra sidan inte särskilt imponerande. Foto: Peter Gotschalk

Den optimala platsen visade sig vara inom 200 meter från antennen. Rörde mig längre bort så kunde jag genast konstatera en markant hastighetsminskning. Det säger en hel del om hur finmaskigt 5G-nätverket måste vara för att garantera en ordentlig täckning för användarna.

Det krävs helt enkelt många fler antenner för att ge felfri 5G-täckning än vad som gäller för nuvarande 4G-teknik. Och ur den synvinkeln blir det väldigt tydligt hur mycket som återstår för operatörerna innan en acceptab

el 5G-täckning finns på plats även i de stora städerna.

Till och med i Tyskland, där Vodafone alltså redan har öppnat för 5G-åtkomst till kunderna finns i skrivande stund bara 50 aktiva 5G-master! Som jämförelse finns det tiotusentals aktiva 4G-master, och som nämnts ovan behövs det många fler 5G-master för att säkerställa en 5G-täckning som motsvarar den nuvarande 4G-täckningen.

Men tills vi kommer så långt måste man alltså anstränga sig för att få ut det bästa ur sin 5G-mobil. Och när det gäller hastighet visade det sig att optimalt var en nedladdningshastighet på upp till 746 Mbit/s (megabit per sekund – det går åtta megabit på en megabyte)!

Nedladdningshastigheten testade jag med Speedtest-appen, och som sagt behövde jag inte gå mer än 200–300 meter bort från antennen för att 5G-hastigheten skulle sjunka markant – faktiskt till under 4G-nivå. Alldeles intill antennen fick jag dock allmänt hastigheter på mellan 500 och 600 Mbit/s, med ovan nämnda 746 Mbit/s som absolut maxresultat. Det är under alla omständigheter inte riktigt de gigabit-hastigheter som vi har blivit utlovade, däremot fyra till fem gånger snabbare än de tyska 4G/LTE-näten som vanligtvis ger upp till 150 Mbit/s där täckningen är bäst.

När det gäller uppladdningshastighet var Vodafones 5G-nätverk däremot en besvikelse. Mellan 20 och 30 Mbit/s gick att få, medan min vanliga 4G/LTE-mobil nådde det tredubbla, mellan 60 och 70 Mbit/s.

Download

Alla dessa resultat är dock rent teoretiska. Det är en sak vad ett testverktyg som Speedtest säger, den praktiska verkligheten är något helt annat. Så jag försökte mig på att ladda ner ett par stora filer för att testa den verkliga nedladdningshastigheten.

Det går inte att förneka att nedladdningar går MYCKET snabbare med 5G. Det tar 30 sekunder att ladda ner ett spel på 1 GB från Google Play. Foto: Peter Gotschalk

Det gjorde jag från Google Play, där jag hämtade stora speltitlar som Asphalt 9 (tar 1,78 GB) och Into the Dead 2 (1,11 GB) och tog tiden med tidtagarur.

Resultatet? Det gick undan! Asphalt 9 laddades ner på 50 sekunder och Into the Dead 2 behövde bara 28 sekunder för att laddas ner och installeras på Huawei Mate 20 X 5G. Det motsvarar en reell nedladdningshastighet på cirka 300 Mbit/s, vilket återigen är fyra till fem gånger snabbare än vad till och med det snabbaste 4G/LTE-nätverket kan åstadkomma i praktiken.

Här ser man alltså verkligen skillnaden mellan 5G och 4G. Frågan är bara hur ofta man faktiskt laddar ner så stora filer över mobilnätet? Undrar just om inte 5G kommer att tvinga operatörerna att öka den totala mängden data som ingår i deras månadsabonnemang? Annars är den verkliga fördelen med 5G försumbar.

 

Surfa och strömma

Även om 5G verkligen gör skillnad i nedladdningshastighet så är det lite si och så med fördelarna när man surfar och strömmar.

Jo visst, naturligtvis laddar även mycket stora webbsidor blixtsnabbt när man surfar med 5G, och samma sak gäller för det tyngsta 4K-innehållet på YouTube och Netflix. Den vackra naturdokumentären Our Planet startar direkt, men Netflix-appen behöver fortfarande ett par sekunder på sig för att ”få in skärpan” och börja visa innehållet i full upplösning. Man kan hoppa fram och tillbaka i det strömmade innehållet utan avbrott, fast det är inget problem med 4G heller.

Med andra ord blir varken surfning på internet eller videoströmning det minsta bättre för den enskilda användaren med 5G-hastigheter jämfört med 4G. Det kan hända att om några år, när 5G-nätverket är helt utbyggt, så kommer många fler användare att kunna strömma videoinnehåll av hög kvalitet samtidigt när de sitter på bussen än de kan i dag. Men jag kunde inte konstatera några meningsfulla skillnader mellan min normala användning och med Huawei Mate 20 X 5G via 5G-nätverket.

Det spelar ingen roll för Netflix och andra strömningstjänster om du använder 5G eller 4G/LTE. Foto: Peter Gotschalk

 

Gaming

Alla som spelar online vet att ”ping” är A och O. Det är ett begrepp som anger hur lång tid det tar att skicka datapaket fram och tillbaka mellan användarens enhet och en värd i nätverket. Din egen dator kan vara den snabbaste speldatoren i hela universum och du kan ha reaktionsförmåga som en ninja, men om din internetuppkoppling har för lång fördröjning – för mycket ”lag” som det heter på engelska – och därför ett högt ”ping-värde”, så förmedlas dina blixtsnabba reaktioner i spelet för långsamt till servern och kulan genomborrar ändå genom ditt kranium trots att du faktisk såg prickskytten i tid och hann flytta på dig.

Foto: Produsent
Critical Ops. Foto: Peter Gotschalk
I Critical Ops kom jag ner till en ”ping” på 19 ms. Lägg märke till att alla andra spelare i översikten har en högre ”ping” än jag. Fast jag dog rätt så snabbt ändå … Foto: Peter Gotschalk

 

Det är därför som Deutsche Telekom och Vodafone lovar att 5G kommer att revolutionera onlinespel via mobil. En av de viktigaste fördelarna med 5G-teknik, bortsett från den högre hastigheten och kapaciteten, är en ytterst låg ”latency”, vilket enkelt översatt betyder att användaren får en otroligt låg ”ping” med sin mobiltelefon och andra 5G-anslutna enheter.

I princip borde 5G kunna få en så låg ”latency” att det inte blir någon fördröjning över huvud taget. Alltså i praktiken ”ping” på under än 1 ms, men riktigt så långt har vi inte kommit ännu. Däremot visade båda mina tester med Speedtest och med verktyget Ping Test att Vodafones 5G-nätverk klarar något lägre ”ping” än jag kunde få med det vanliga 4G-nätet.

Med 4G låg min ”ping” på 40 ms i genomsnitt, medan jag kom ner till mellan 20 och 30 ms i 5G-nätverket, beroende på testverktyg.

Jag provade också med att testa det i praktiken genom att spela ett av de bättre ”first-person shooters” till mobilen, Critical Force, och då kom jag ner till en ”ping” på 19 ms.

 

I Ping Test-verktyget kom min ”ping” med Huawei Mate 20 X 5G (till höger) upp på 31 ms, men servern stod i Amsterdam. Och det är en mindre försening än med 4G/LTE (till vänster). Foto: Peter Gotschalk

 

I ärlighetens namn måste jag dock erkänna att jag inte är bäst på att bedöma om det gjorde någon reell skillnad för spelupplevelsen. Jag är nämligen ganska så långsam av mig och min usla reaktionsförmåga kan inte ens räddas av världens lägsta ”ping” …

5G kommer att revolutionera allt – fast inte din mobil

Som jag skrev i min 5G-kommentar redan i februari så finns det inte mycket som tyder på att 5G-tekniken på kort sikt kommer att göra någon större skillnad för dig som användare. Nu när jag har provat 5G i praktiken känns det som att jag kan bekräfta detta.

Med utgångspunkt i de tjänster vi använder i dag har du i stort sett ingen praktisk nytta av om din mobiltelefon stöder 5G. Och de tjänster som kan använda 5G för att skapa ett reellt mervärde för användarna har inte uppfunnits än.

Förmodligen blir det i molnet, Internet of Things (IoT) och artificiell intelligens (AI) som vi kommer att se de största förändringarna.

5G-tekniken kommer att bli en revolution, men det är allt som händer bakom kulisserna som kommer att förändras, och i det sammanhanget är mobiltelefonen kanske den minst intressanta länken i värdekedjan.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentar: Du behöver 75 tum (eller mer!)

Guide till bra semesterbilder

Linn Sondek LP12 - klassikern vi inte glömmer

Ljud & Bild
Rulla till toppen