MWC 2019: 5G revolutionerar allt – fast inte din mobil!

Analys: Tillverkarna missar poängen med de första lanseringarna av 5G-telefoner på årets stora mobilmässa.

5G var dominerande och fanns överallt på årets Mobile World Congress i Barcelona. Många av de stora tillverkarna hade med sig en ny 5G-mobil – inklusive Huawei, Xiaomi, LG och Motorola – som de främst hyllade med löften om mycket högre näthastigheter än nuvarande 4G-nät. Och sedan lite vagt prat om cloud-gaming, eller som i Huaweis fall: behovet av vikbara mobiler med större skärm för att möjliggöra ”5G interfacing”, vad nu det kan betyda.

Huawei Mate X kommer att vara nyckeln som kunderna kan använda för att öppna dörren till 5G smart living, sade Richard Yu, VD för Huawei Consumer Business Group, när de lanserade den hopfällbara 5G-mobilen på MWC 2019. Foto: Huawei
Huawei Mate X kommer att vara nyckeln som kunderna kan använda för att öppna dörren till 5G smart living, sade Richard Yu, VD för Huawei Consumer Business Group, när de lanserade den hopfällbara 5G-mobilen på MWC 2019. Foto: Huawei

Mobiltillverkarna för sent ute

I grund och botten handlar det bara om att snabbt få ut en 5G-mobil på marknaden, ingen av tillverkarna ägnade egentligen någon tid åt att förklara för besökarna vilka fördelar konsumenterna egentligen kan förvänta sig att få av sina nya 5G-kompatibla smartmobiler.

Det finns två huvudorsaker till detta. Den ena är att mobiltillverkarna var för sent ute när 4G/LTE-näten rullades ut 2010-2011. Då var operatörerna klara före många av mobiltillverkarna, och det misstaget vill tillverkarna helst inte upprepa. Den här gången vill de ha en större bit av kakan när 5G-nätet kommer igång.

Den andra orsaken till att tillverkarna inte på ett övertygande sätt berättar varför vi snart bör köpa en 5G-mobiltelefon, är att de inte vet det själva.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

5G mosar affärsmodell

Just eftersom tillverkarna är ute i god tid kan kunderna i många länder – inklusive Sverige, Danmark och Norge – få vänta ett litet slag, förmodligen till åtminstone 2020, innan deras 5G-mobiler får ett 5G-nät att ringa i. Visst, alla nya 5G-mobiler kommer att stödja 4G/LTE också, och om man köper en 5G-enhet redan i dag så är man framtidssäker, kommer företag som Huawei och Xiaomi säkert att svara.

Men även 2020 kommer det att finnas små reella fördelar med att ha en 5G-mobil. Och det gäller även en dyr flaggskeppsmodell med de finaste specifikationerna, som då måste kosta ännu mer eftersom den har fått 5G. Har man bra 4G-täckning finns det gränser för hur mycket bättre upplevelsen blir med Spotify, Netflix eller Instagram bara för att man surfar i ett snabbare 5G-nät.

Nej, i själva verket riskerar tillverkarna faktiskt att 5G-tekniken förstör hela deras affärsmodell och gör att många kunders behov av att köpa och äga de dyra toppmodellerna blir betydligt mindre än idag.

Varför då? Jo, för att 5G flyttar en stor del av datakraften upp i molnet. Och då försvinner behovet av att gå runt med ett mikroprocessor-kraftverk i fickan. 5G-mobilerna behöver främst fler antenner och större batteri, inte vikbar skärm och annat.

Xiaomi Mi Mix 3 5G kommer till Skandinavien, även om operatörerna inte är redo för 5G. Foto: Xiaomi
Xiaomi Mi Mix 3 5G kommer till Skandinavien, även om operatörerna inte är redo för 5G. Foto: Xiaomi

Mobilen är minst viktig

Därför är det naturligtvis nonsens att hävda att det inte finns några fördelar alls med att köpa en 5G-mobil. Men däremot behöver den absolut inte vara någon av de nyss lanserade och ganska så dyra premiummodellerna, eftersom det traditionella sättet att rangordna mobiltelefoner efter dess specifikationer i viss utsträckning kommer att upphöra, i takt med att 5G på allvar gör sitt intåg på marknaden. Och om bara ett par år kommer det antagligen att vara omöjligt för mobiltillverkare att övertyga någon kund att betala de orimliga belopp som i dagsläget krävs för att investera i exempelvis en iPhone Xs Max, Samsung Galaxy Note 9 eller liknande.

5G-tekniken kommer att bli en revolution, men det är allt som sker bakom kulisserna som kommer att förändras, och i det sammanhanget är mobiltelefonen kanske den minst intressanta länken i kedjan.

Vi pratar i stället om molnet, Internet of Things (IoT) och artificiell intelligens (AI).

OnePlus och Qualcomm på 5G

Något kortfattat är de tre stora fördelarna med 5G större bandbredd, högre kapacitet och kortare (nästan obefintlig) fördröjning, vilket leder till blixtsnabba svarstider. Det betyder att (många) fler enheter kan vara anslutna till nätet samtidigt. Och att enheterna kommunicerar snabbt och utan fördröjning med varandra och med servrarna i nätverket.

På mobilmässan deltog bland annat Pete Lau (grundare och VD på OnePlus) och Cristiano R. Amon (chef för Qualcomm) i en paneldebatt om 5G, där de delade med sig av sina förutsägelser om vad 5G-tekniken och dess fördelar kommer att innebära både för mobilindustrin och för samhället som helhet. Och de gick hårt fram.

5G-paneldebatt på MWC 2019 med Pete Lau, VD för OnePlus (vänster) och Cristiano R. Amon, chef för Qualcomm (mitten). Foto: Peter Gotschalk
5G-paneldebatt på MWC 2019 med Pete Lau, VD för OnePlus (vänster) och Cristiano R. Amon, chef för Qualcomm (mitten). Foto: Peter Gotschalk

År 2030, sa Pete Lau, kommer 5G innebära att alla tjänster befinner sig i molnet. Dessutom kommer det finnas många nya tjänster som bygger på äkta artificiell intelligens, som vi knappt kan föreställa oss i dag. Och sist men inte minst kommer 5G på allvar att få fart på sakernas internet (IoT) så att fysiska föremål kopplas ihop via internet i en enorm utsträckning.

Det vi pratar om är ett slags Star Trek-liknande framtid, där hela världen ständigt erbjuder en smart ”super-assistans”, som OnePlus-grundaren kallade den, men där man också är fullständigt övervakad överallt och hela tiden. Pete Lau nämnde bland annat ansiktsigenkänning som ett av de områden som 5G kommer att göra en enorm skillnad. Kamerorna kommer att finnas överallt och de behöver inte, som i dag, ett par sekunder på sig för att känna igen en viss person. I stället kommer alla system ständigt, i realtid, att veta vem man är och var man befinner sig.

Cristiano R. Amon från Qualcomm höll med och förklarade att 5G kommer att innebära en fullständig omvandling av många industrier och företag. Smartare sjukhus, fabriker och bilar är bara en del av det nya 5G-ekosystemet – man skulle till exempel kunna tänka sig läkare som utför fjärr-operationer på patienter med hjälp av 5G och robotteknik.

Mobiltelefonen kallade Amon för ”fönstret mot allting”. Men mobiltelefonen är bara just ett fönster, för operativsystem och plattformar blir irrelevanta, hävdade Qualcomm-chefen. I stället kommer appar, artificiell intelligens och molnet att smälta ihop och erbjuda användarna omfattande tjänster som är nästan oberoende av den fysiska enheten. 5G kommer att tas för givet på samma sätt som vi gör i dag med el och förbränningsmotor.

Som exempel på nya typer av molnbaserade 5G-tjänster nämnde panelen live-sändningar i den andemeningen att man kommer att ha en konstant virtuell närvaro i ett nytt slags socialt nätverk, där vänner och följare kan delta i ens liv samtidigt som det utspelas.

Som att andas

Det här kan verka som radikala uttalanden – väldigt långt ifrån polerat marknadsföringssnack, utan risk för integritetskränkningar – men även om ingen kan förutsäga framtiden så ligger den här visionen om 5G antagligen en hel del närmare verkligheten än antagandet att vi bara behöver ännu snabbare mobiler.

Låt oss därför inte luras av det faktum att mobil-lanseringarna på årets Mobile World Congress verkade lika övertygande som elektronikbranschens försök att försäkra oss om att 3D-TV eller Virtual Reality var ”det nya svarta”. 5G kommer att vara den största tekniska revolutionen under vår livstid som vi inte kan se, eftersom tekniken kommer att påverka allt och finnas överallt. Lite grann som luft. Och det är ju svårt att låta bli att andas.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.