Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple Watch Ultra 2

Apple Watch Ultra 2 är både lockande och en besvikelse

Apples tåliga smartklocka för vildmarksentusiaster och personer med stora handleder har kommit i en ny version med få men viktiga nya funktioner. Det mesta är lyckat.

Av / 2023-12-06 - 08:31
Apple Watch Ultra 2
Peter Gotschalk

Vi kan lika gärna säga det med en gång. Vi vill inte diskriminera. Apple Watch Ultra 2 kan naturligtvis användas av alla människor. Så när vi betonar att det här är en klocka för män så handlar det om storleken.

Apple Watch Ultra 2 är nämligen precis lika stor och tung som sin föregångare, och den är också mer robust än de flesta andra smartklockor på marknaden, inte minst alla andra Apple Watch-versioner, inklusive den senaste Series 9 som vi testade nyligen.

Det gör att den passar bättre för personer som tycker att de flesta andra smartklockor är för små och tar för lite plats på handleden.

Det var den första Apple Watch Ultra också, och i ärlighetens namn är det ganska få skillnader mellan nya Apple Watch Ultra 2 och förra årets modell. Även 2:an marknadsförs för extremsportare tack vare en platt safirkristallskärm, titanboett, vattentålighet upp till 100 meter och en konstruktion som tål temperaturer mellan -20 och 55 grader Celsius. Dessutom utlovar smartklockan 36 timmars batteritid – eller till och med upp till 72 timmar i energisparläget – vilket är praktiskt om man vandrar i vildmarken, dyker med delfiner och hajar eller kastar sig ut från bergstoppar i hängflygare.

Apple Watch Ultra 2
Apple Watch Ultra 2 har en platt skärm av safirkristall och en maximal ljusstyrka på 3 000 nits (Foto: Apple)

Men det måste vi få sagt direkt: Så testade vi inte Apple Watch Ultra 2, eftersom de flesta av de verkliga nyheterna är dolda på insidan av klockan. Det bör dock nämnas att skärmen också har blivit ljusare och nu har en ljusstyrka på upp till 3 000 nits, vilket gör den ännu lättare att läsa i solljus.

Snabbare processor, mer minne

Men först och främst har Apple Watch Ultra 2 en ny processor som heter Apple S9 SiP (System in Package). Den innehåller en processor som har 60 procent fler transistorer än föregångaren och en grafikprocessor som är upp till 30 procent snabbare. Den har också en 4-kärnig Neural Engine för maskininlärning.  Apple Watch Ultra 2 har dessutom hela 64 gigabyte inbyggt minne jämfört med 32 gigabyte i föregångaren.

De större musklerna används för att köra Siri direkt i smartklockan. Tidigare skickades det man sa upp till molnet för att analyseras av Apple och sedan kom svaret tillbaka. Det var därför som det ibland kändes lite långsamt att få svar från Siri, eller knappt fungerade alls om man hade dålig uppkoppling. Nu kan Apple Watch Ultra 2 svara själv och behöver inte gå ut på nätet för att tänka.

Bättre spårning

Apple Watch Ultra 2 har också ett nytt, andra generationens Ultra Wideband-chip, precis som nya iPhone 15 och iPhone 15 Pro. Det betyder att man får precisionssökning om man inte kan hitta sin mobiltelefon. Alltså inte bara en ringsignal som tidigare, utan en kompass som visar åt vilket håll man ska leta och hur långt bort telefonen är. Som om man skulle spåra en Airtag.

Och precis som förra årets modell har Apple Watch Ultra 2 den så kallade Car Crash Detection-funktionen, som kan registrera om man råkar ut för en allvarlig bilolycka. Detta är möjligt tack vare klockans accelerometer, gyroskop och barometer – samt de inbyggda mikrofonerna som hjälper till att avgöra om en olycka kräver assistans.

Apple Watch Ultra 2
Med det nya Ultra Wideband-chippet får man precisionssökning om man inte hittar sin mobiltelefon. I form av en kompass som visar åt vilket håll man ska titta och hur långt bort telefonen är. (Foto: Apple)

Om så är fallet ringer klockan själv till larmcentralen samt eventuella nödkontakter för att meddela dem var användaren befinner sig.

Hälsa och sport

Apple Watch Ultra 2 är naturligtvis också fylld med olika hälsofunktioner. Bland annat automatisk igenkänning och registrering av fysisk aktivitet, falldetektering, EKG, syrehalt i blodet, sömnregistrering och en temperatursensor som hjälper kvinnor att mäta och övervaka sin menstruationscykel och rent allmänt mäter kroppstemperaturen på natten om man har klockan på armen när man sover.

Dessutom kan den upptäcka specifika typer av sportaktiviteter som intervallträning, multisport (ett annat ord för triathlon) samt simning och dykning.

Dubbeltryck

Redan när de nya Apple Watch-modellerna lanserades lovade Apple att klockorna, tillsammans med en kommande uppdatering av operativsystemet watchOS 10, skulle få en helt ny funktion: så kallat dubbeltryck.

Och även om vi har haft Apple Watch Ultra 2 liggande i ett par veckor så bestämde vi oss för att vänta med testet tills uppdateringen var klar så att vi kunde prova det nya sättet att använda smartklockan.

Om bara dubbeltryckningen fungerade lika felfritt som i Apples reklamvideo.

I all enkelhet innebär dubbeltryck att användaren kan använda Apple Watch Ultra 2 utan att röra vid klockan. I stället trycker man ihop pekfingret och tummen två gånger, som om man dubbelklickar med en mus. Tanken är att gesten ska aktivera den mest aktuella funktionen i en viss situation, till exempel att svara på ett samtal, pausa musik eller snooza ett alarm.

Är då funktionen värd vår väntan? Är dubbeltryck ett revolutionerande nytt användargränssnitt som kommer att förändra människans interaktion med teknik för alltid? Öh, nej.

För det första är dubbeltryck inte alls en ny funktion, utan ingick redan i hjälpmedelsfunktionerna, som är avsedda att göra Apples produkter enklare att använda för personer med olika funktionsnedsättningar. Och för det andra fungerar det inte särskilt bra. Ungefär varannan gång måste du göra gesten flera gånger innan klockan reagerar, och det är så irriterande att man snabbt slutar försöka.

Apple Watch Ultra 2
Tanken med dubbeltryck är att det ska aktivera den mest givna funktionen i olika situationer, till exempel svara när det ringer, pausa musik eller snooza ett alarm. (Foto: Apple)

Slutsats

Men för att undvika missförstånd: trots vår besvikelse över dubbeltryck-funktionen tycker vi fortfarande att Apple Watch Ultra 2 är en fin produkt. Smartklockan har alla funktionerna som den första Apple Watch Ultra har, plus mer muskler som att Siri kan köras direkt på klockan, en mer ljusstark skärm och sist men inte minst det uppdaterade Ultra Wideband-chipet som gör spårning av andra Apple-produkter mycket mer användarvänligt.

Android-användare behöver naturligtvis inte ens fundera på att köpa Apple Watch Ultra 2, eftersom den i princip inte fungerar med Android-baserade mobiler. Och om man redan är en lycklig ägare av en Apple Watch Ultra från förra året så är det förmodligen ett personligt beslut om man tycker att de få uppgraderingarna är värda pengarna.

Karakter
Apple Watch Ultra 2
High End

Home tycker

Ny processor betyder mer muskler, så att smartklockan kan köra Siri utan att gå ut på nätet. Ljusare skärm och nytt Ultra Wideband-chip som förbättrar spårningen av andra Apple-produkter. Ny dubbeltrycksfunktion fungerar dåligt. Passar bara Apple-användare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Ljud & Bild
Rulla till toppen