Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple Watch Ultra

En klocka för män!

Apple Watch Ultra sopar mattan med alla andra smartklockor på marknaden.

Av / 2022-10-23 - 08:54
Apple Watch Ultra
Peter Gotschalk

Efter en lång period av små uppdateringar från år till år har Apple äntligen kommit en stor nyhet i smartklockor-kategorin. Apple Watch Ultra är namnet på den nya smarta klockan som har exakt samma funktioner och operativsystem som Apple Watch Series 8, men som även kan betraktas som en större, tåligare och starkare version av Apples populära smartklocka.

Egentligen marknadsförs Ultra-klockan till extremsportare och den klarar också det mesta tack vare en platt skärm av safirglas, titanhus, vattentäthet ner till 100 meter och en konstruktion som tål temperaturer mellan –20 och 55 grader Celsius.

Apple Watch Ultra har också fått ett större batteri som utlovar 36 timmars batteritid, vilket är dubbelt så mycket som vi är vana vid från alla Apple Watch-föregångare.

Med andra ord ska den nya smartklockan passa extra bra för de som vandrar i fjällen, dyker med delfiner och hajar eller ägnar sig åt drakflygning från bergstoppar.

Apple Watch Ultra
Både den så kallade Digital Crown och sidoknappen skyddas bättre tack vare klockans tåligare konstruktion, som också gör att Apple Watch Ultra tål temperaturer mellan –20 och 55 grader Celsius. (Foto: Peter Gotschalk)

Det är dock på sin plats att erkänna att jag inte passar in i någon av ovanstående kategorier. Jag gillar inte att sova i tält (för kallt och för mycket mygg!), jag simmar helst i en uppvärmd hotellpool och min vikt tillåter varken bergsklättring eller drakflygning.

Ändå är Apple Watch Ultra smartklockan jag alltid har velat ha. Och enligt mig är det den bästa smartklockan på marknaden i skrivande stund. Det finns flera anledningar till detta.

En klocka för män!

Först och främst är storleken en uppskattad förbättring jämfört med tidigare Apple Watch-modeller. Med en skärm på 49 mm fyller klockan äntligen hela armen och det gör inte heller något att den väger 61,3 gram – drygt tio gram mer än den största 45 mm-versionen av Apple Watch Series 8 – för det ger mig en känsla av tålighet och kvalitet som jag inte tidigare upplevt med en Apple Watch.

Det är också befriande att inte behöva oroa sig för att förstöra något av misstag. De vackra Apple Watch-klockorna kan annars snabbt se väldigt ”använda” ut, med massor av repor och rispor i glaset, men Apple Watch Ultras bastanta konstruktion skyddar bland annat skärmen och den digitala kronan betydligt bättre än tidigare.

Läs också Apple Watch blir bättre på träning och hälsa Snart kan du uppdatera din Apple Watch och få bättre funktionalitet.

Den större skärmen och mer robusta designen gör också att klockan är lättare att använda. Oavsett om man bara har tjocka fingrar eller försöker manövrera klockan med handskar på så går det enklare med Apple Watch Ultra, som även har utrustats med en extra så kallad Åtgärdsknapp som kan programmeras för att aktivera en viss funktion direkt, till exempel starta ett specifikt träningspass, markera en målpunkt med kompassen eller till och med använda klockans ljusstarka skärm (upp till 2 000 nits) som ficklampa.

Apple Watch Ultra
Den nya Åtgärdsknappen kan programmeras för att starta en viss funktion direkt, till exempel ett specifikt träningspass, markera en koordinat med kompassen eller till och med använda klockans ljusstarka skärm (upp till 20 00 nits) som ficklampa. (Foto: Peter Gotschalk)

Ljusstyrka och kraft

På det stora hela är Apple Watch Ultras stora och extremt ljusstarka skärm ännu en faktor som bara är positiv. Här finns plats för mer – oavsett om man vill ha mer eller större text på skärmen – och skärmen är läslig både i solljus och när det är kolsvart. Och utan att man blir bländad, märk väl. Åtminstone om man använder den unika Apple Watch Ultra-urtavlan Vägvisare, som har ett speciellt nattläge som gör alla element på urtavlan röda så att de inte stör mörkerseendet.

Det går inte att göra ett normalt benchmark-test av klockans batteritid, men jag kan säga så mycket som att jag under testet använde klockan en hel dag, bland annat under kampsportsträning, och sedan hade den på mig hela natten för att testa funktionen som övervakar sömnen, och det fanns fortfarande mer än 40 % batteri kvar nästa morgon.

Apple Watch Ultra
Skärmen är 49 mm stor och är helt platt, plus är gjord av safirglas. Den platta designen samt titanramen runt skärmen hjälper till att skydda mot repor. (Foto: Peter Gotschalk)

Med tanke på att det bara tar en timme att ladda klockan från 0 % till 80 % – vilket man till exempel kan göra på morgonen samtidigt som man duschar och äter frukost – så är det för första gången möjligt att slappna av med sin Apple Watch och slippa att hela tiden behöva hålla koll på var närmaste vägguttag finns.

Nya funktioner

Apple Watch Ultra har ett par viktiga nya funktioner gemensamt med de andra nya Apple Watch-modellerna. De viktigaste av dessa har vi inte riktigt kunnat testa i praktiken, men om vi utgår från att de fungerar som utlovat så har Apple verkligen slagit ett slag för säkerheten när man kör bil.

Det handlar om den så kallade Car Crash Detection – Detektering av olycka på svenska – som kan upptäcka om man råkar ut för en allvarlig bilolycka. Detta är möjligt tack vare klockans accelerometer, gyroskop och barometer – samt de inbyggda mikrofonerna, som hjälper till att avgöra om det är en olycka som kräver assistans.

Apple Watch Ultra
Den unika Apple Watch Ultra-urtavlan ”Vägvisare” har ett speciellt nattläge som gör alla element på urtavlan röda så att de inte stör ditt mörkerseende. (Foto: Apple)

Skulle så vara fallet ringer klockan själv larmcentralen samt eventuella nödkontakter och meddelar användarens plats.

Samma funktion finns för övrigt i alla nya iPhone 14-modeller, men har man både en iPhone 14 och en Apple Watch Ultra på sig och olyckan är framme så är det smartklockan som är ansvarig för att larma omgivningen. Helt enkelt för att klockans sensorer är mer exakta.

Hälsan framför allt

Naturligtvis är Apple Watch Ultra också fullspäckad med olika hälsofunktioner. Inklusive automatisk igenkänning och registrering av fysisk aktivitet, fallregistrering, EKG, syrehalt i blodet, sömnregistrering och en ny temperatursensor som dels hjälper kvinnor att mäta och följa sin menstruationscykel (vilket jag inte har kunnat testa) och dels mäter kroppstemperaturen på natten om man har klockan på armen när man sover.

Det är svårt att hitta en smartklocka på marknaden som har lika många fitness- och hälsofunktioner kombinerade med ett så omfattande ekosystem av andra tjänster (till exempel Apple Pay och Siri) som Apple Watch Ultra.

Extremsport

Och sedan finns förstås alla funktioner som är unika för Apple Watch Ultra – och som absolut bör nämnas här, även om du inte behöver vara extremsportare eller vildmarksvandrare för att få ut det mesta ur Apples häftigaste smartklocka.

Apple Watch Ultra
Apple Watch Ultra har bland annat förbättrad GPS, som tillsammans med den nya kompass-appen gör det lättare att hitta rätt. Den dubbla GPS-signalen är mer exakt och tack vare det nya alternativet att markera koordinater längs vägen är det svårt att gå vilse. (Foto: Peter Gotschalk)

Förutom möjligheten att registrera mycket speciella typer av sportaktiviteter som intervallträning, multisport (ett annat ord för triathlon) och simning i öppet vatten, har Apple Watch Ultra bland annat förbättrad GPS (med hjälp av två separata GPS-signaler: L1 och L5), som tillsammans med den nya kompass-appen gör det lättare att hitta rätt. Den dubbla GPS-signalen är mer exakt och tack vare den nya möjligheten att markera koordinater längs vägen blir det svårt att gå vilse. Oavsett om man är på upptäcktsfärd i en okänd storstad eller i ödemarken norr om polcirkeln.

Och tack vare klockans djupmätare och vattentäthet ner till 100 meter är Apple Watch Ultra också smartklockan som många sportdykare har väntat på.

Appen Djup aktiveras helt automatiskt när klockan sänks ner i vatten och längre fram i höst kommer appen Oceanic+, utvecklad i samarbete med Huish Outdoors, som ger samma funktioner som en riktig dykdator.

Även om Apple Watch Ultra egentligen är vattentät ner till 100 meter rekommenderar Apple att man håller sig på ett maximalt djup av 40 meter. Å andra sidan kommer Oceanic+ då att kunna hålla koll på faktorer som tidvatten, vattentemperatur, sikt och strömförhållanden när man dyker. När appen alltså dyker upp någon gång.

Slutsats

Oavsett om du aldrig har ägt en Apple Watch förut eller om du redan har en äldre modell så finns det alla möjliga goda anledningar att investera i Apple Watch Ultra. Åtminstone så länge du redan använder produkter från Apples ekosystem. Är du uteslutande Android-användare behöver du inte läsa vidare.

Den nya och förbättrade sömnspårningsfunktionen är extremt exakt. Och det är nog bäst att jag gör någonting åt min sömnrytm, så att jag inte hamnar i ett konstant sömnunderskott … (Foto: Peter Gotschalk)

Apple Watch Ultra är den bästa smartklockan från Apple någonsin. Förutom specialfunktionerna för extremsportare och äventyrare – som förbättrad GPS- och kompass-app, djupmätning, vattentäthet ner till 100 meter och en robust konstruktion som tål temperaturer mellan –20 och 55 grader Celsius – har den smarta klockan även nya säkerhets- och hälsofunktioner som Car Crash Detection, temperatursensor, förbättrad sömndetektering, med mera. Detta är utöver alla smarta hälso- och träningsmöjligheter som redan har lanserats i tidigare generationer av Apple Watch.

Och du behöver inte bo i vildmarken eller genomföra ett triathlon fyra gånger om året för att få ut det mesta av Apple Watch Ultra. Tack vare den robusta konstruktionen, den stora 49 mm-skärmen med en grym ljusstyrka på upp till 2 000 nits samt det bästa batteriet någonsin i en Apple Watch, är den här smartklockan ett måste om du är en man och har önskat dig en smartklocka som kan allt, klarar vad som helst och kan inte minst håller ström både dag och natt utan att behöva laddas i tid och otid.

Karakter
Apple Watch Ultra
High End

Home tycker

49 mm stor och ljusstark skärm, extremt hållbar och lång batteritid. Car Crash Detection samt ett stort urval av smarta hälso- och träningsfunktioner. Förbättrad GPS. Finns bara i en version med inbyggt eSIM för LTE. Laddare är extrautrustning. Passar bara iPhone-användare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Ljud & Bild
Rulla till toppen