TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Apple iPhone 14 Pro

Kostsam perfektion

Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.

forfatter
Publicerad 2022-09-22 - 10:00
Karakter
Apple iPhone 14 Pro
L&B tycker
Krossar konkurrenterna på ren prestanda. Bästa kameran hittills. Cinematic video 4K. Den superskarpa skärmen som alltid är på.
1 TB lagring är fortfarande dyrt.
 • Operativsystem: iOS 16
 • Skärm: 6,1-tums Super Retina XDR OLED, 120 Hz (2556 x 1179) 460 ppi
 • Processor: A16 Bionic hexacore 4 nm
  Minne
  : 6 GB RAM
 • Lagring: 128 GB (finns även 256 GB, 512 GB, 1 TB)
 • Kamera: 13 mm f2,2 (12 Mp) + 24 mm f1,78 (12 Mp) + 48 mm f1,78 (12 Mp) + 77 mm f2,8 (12 Mp)
 • Frontkamera: 23 mm f1,9 (12 Mp)
 • Video: 4K/60–24p, 10-bit ProRes, Dolby Vision HDR 4K/60fps
 • Trådlöst: 5G, 4G LTE, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, NFC, GPS, satellit SOS
 • Mått/vikt: 147,5 x 71,5 x 7,85 mm/206 g
 • Batteri: 3 200 mAh, trådlös laddning. Upp till 23 timmar video
 • Övrigt: IP68-vattentät, Lidar-skanner, 120 Hz ProMotion, dual SIM, kollisionsdetektor
 • Färg: Silver, svart, blålila, guld
 • Webb: apple.com/se
 • Geekbench 5: 1 872 singlecore, 5 550 multicore
 • Geekbench 5 Compute: 15 764
 • Antutu 8: 963 760
 • 3DMark Wild Life Extreme: 3 359
Riktpris: 15000Pr. 2022-09-22 Produktsida

Som alltid när Apple släpper en ny iPhone är den snabbare och lite bättre än sin föregångare. Det är så de håller ett litet försprång mot konkurrenterna. Med iPhone 14 Pro ökar försprånget igen, inte bara i prestanda utan på flera områden.

Nya 14 Pro krossar konkurrenterna i prestandatester. Men den här gången har den också fått en rejäl uppgradering av huvudkameran och en skärm som alltid är på – och den utskällda ”flärpen” på skärmen kan äntligen användas till något vettigt.

Enligt Apple ska telefonen också vara mycket lättare att reparera om du behöver ett nytt skärmglas, en ny skärm eller ett nytt batteri.

Utifrån är det inte lätt att se skillnad på en 13 Pro och en 14 Pro. Nykomlingen är aningen tjockare eftersom kamerorna har blivit större. Knapparna sitter på samma platser, SIM-kortfacket likaså, och Apple har inte bytt ut Lightning-kontakten mot USB-C nu heller.

Samma formfaktor som iPhone 13 Pro. Foto: Lasse Svendsen

48 Mp-kamera

Kameran på skärmsidan är också ny. Nu har den faktiskt autofokus, nattläge och ett slags makrofunktion. Att logga in med Face ID fungerar även när man håller mobilen på sidan, men det är på baksidan som den största nyheten befinner sig. Bokstavligen.

Två av kamerorna har fortfarande 12 megapixlar. Vidvinkeln med 13 mm brännvidd och bländare f2,2 och telen med 77 mm/f2,8 är båda utrustade med nya och lite större 12 Mp-bildsensorer. Men huvudkameran med 24 mm brännvidd och f1,78 har en ännu större bildyta, och hela 48 Mp med bildstabilisering.

14 Pro har större kameror med bättre sensorer och bildbehandling. 13 Pro överst i grått. Foto: Lasse Svendsen

De 48 megapixlarna sitter på en bildyta som är 65 procent större än huvudkameran i iPhone 13 Pro och har fokuspixlar över hela bildytan. Apple kallar den för en quad-pixel-sensor, och förklaringen till detta är att de 48 megapixlarna kan gruppera fyra pixlar till en enda så kallad quad-pixel.

Alltså att pixlarna slås samman fyra och fyra för att höja ljuskänsligheten. Det ger bättre egenskaper vid svagt ljus och bilder med mindre brus.

Om man ”zoomar” till 2x får man 48 mm brännvidd från samma bildchip, men då sjunker upplösningen.


Foto: Lasse Svendsen

ProRaw och Photonic Engine

För att utnyttja alla 48 megapixlarna måste man aktivera Apples ProRAW, som är ett 12-bitars råformat som kan laddas upp till exempelvis Photoshop. Bilderna kan även sparas i HEVC-formatet, vilket är en nästan förlustfri komprimering med större färgdjup i filerna.

ProRaw ger 48 Mp-filer. Foto: Lasse Svendsen

Apples bildbehandling är smartare än tidigare, och jobbar snabbare. Bilderna sätts ihop från en rad bilder som analyseras och sätts ihop till en enda bildfil. Under processen kontrolleras och korrigeras allt möjligt. Bland annat färgbalans, exponering och bildbrus.

Det märks på bilderna, som är skarpare och mer dynamiska än tidigare. Det finns också lite mindre brus i bilder som är tagna i svagt ljus, vilket också en förbättring mot 13 Pro.

IMG_8585 IMG_8599 IMG_8601 IMG_8609 IMG_8613 IMG_8619
<
>
Mycket god detaljrikedom. Foto: Lasse Svendsen

4K Cinematic video

Även videomöjligheterna är ”Pro”. Det går att filma video i Dolby Vision HDR och 4K-upplösning i 30 eller 24 fps, med en kvalitet vi inte sett från någon mobil tidigare. Man kan även flytta fokuspunkten i inspelningen under tiden den pågår, men även efteråt.

Inställningsalternativ för videoinspelning. Foto: Lasse Svendsen

Precis som i föregångaren finns Apple ProRes-video, upp till 4K/60p, för filer som passar för avancerad efterbehandling. I ett så kallat actionläge kan man spela in video i 2,8K upp till 60 fps och de gångerna man vill filma i slowmotion kan man spela in med upp till 240 fps i 1080 HD-kvalitet.

En fantastisk skärm att fotografera med. Foto: Lasse Svendsen

En skärm som alltid är på

Den extremt ljusstarka och superskarpa OLED-skärmen känner vi igen från tidigare. Den är 6,1 tum stor på 14 Pro och 6,7 tum på 14 Pro Max. Med samma upplösning på 460 ppi.

Nu har den blivit ännu mer ljusstark, utomhus i starkt solljus maxar den hela 2 000 nits. Nästan dubbelt så mycket som 13 Pro.

Skärmen är dessutom alltid på. Ljusstyrkan dimmas när man lägger ifrån sig mobilen och processorn sänker frekvensen från max 120 Hz ner till bara 1 Hz. Det går också att stänga av alltid-på-skärmen. Går man in i skärminställningarna och stänger av funktionen så blir skärmen helt mörk när mobilen går i viloläge.

Att titta på bilderna på den ljusstarka skärmen på 14 Pro är en uppenbarelse. Kontrasten och färgåtergivningen ger bilderna ett rejält tryck och med upp till 120 Hz är video och spel en fullständig sömlös upplevelse.

iPhone 14 Pro 2 iPhone 14 Pro 6 iPhone 14 Pro 5 iPhone 14 Pro 13
<
>
iPhone 14 Pro streamar bara förlustfritt hi-res-ljud via Wi-Fi. Foto: Lasse Svendsen

Dynamic Island

Den utskällda ”flärpen” som många gärna kallar den – alltså det svarta fältet överst på skärmen där frontkameran sitter –, har faktiskt fått en funktion. Apple kallar det svarta fältet för Dynamic Island, och att det är dynamiskt är faktiskt väldigt uppskattat.

För första gången används flärpen till något vettigt. Spelar man till exempel musik dyker det upp en liten ikon som man bara trycker på för att utöka fältet om man vill styra musiken. Eller så kan man lägga in alarm och annat som försvinner utom synhåll när fältet krymper och lämnar skärmen fri från hinder.

I praktiken fungerar fältet som en liten svart bubbla, som växer och krymper för att visa notiser, aktiviteter och annat som man inte behöver ha en helskärmsvisning för att hänga med på. Här är det möjligt för utvecklare att haka på, man skulle till exempel kunna tänka sig att Uber eller flygbolag kan ge realtidsuppdateringar om bokningar.

iPhone 14 Pro 9 iPhone 14 Pro 14
<
>
Dynamic Island är en uppfinning vi gillar. Foto: Lasse Svendsen

Prestanda

De nya modellerna iPhone 14 och 14 Plus behåller A15-processorn från 13 Pro, men 14 Pro och 14 Pro Max har en ny A16 Bionic Engine. Som har en 4 nanometers arkitektur med sex processorkärnor, fem grafikkärnor och en sextonkärnig Neural Engine.

Det har gjort 14 Pro ännu snabbare. Inte våldsamt mycket snabbare, men trots allt var ju 13 Pro redan snabbast i klassen. Prestanda förbättras med cirka 10 procent i Geekbench-testet. Det är inget man märker särskilt mycket vid daglig användning, men jag märkte att den nya mobilen laddade innehåll snabbare än vad 13 Pro gör.

iPhone 14 Pro 7 iPhone 14 Pro 8 iPhone 14 Pro 1
<
>
Mobilen stöder Apple MagSafe-systemet, där laddaren och tillbehören sitter fast med magneter på baksidan. Foto: Lasse Svendsen

Krockdetektor

Nya iPhone 14 Pro har ett par andra nyheter också, som varken handlar om kameran eller prestanda. Krockdetektorer, till exempel, som vi känner igen från Apple Watch, finns inbyggda.

De använder accelerometern i mobiltelefonen för att registrera plötsliga stötar på upp till 256 G. Så om man skulle ha oturen att råka ut för en olycka kan mobilen registrera att det har skett en kollision och sedan ringa 112 och anhöriga om användaren inte reagerar.

I vissa länder får mobilen även stöd för SOS via satellit. I skrivande stund är det dock oklart om det finns stöd för det i Norden.

En sak man ska vara medveten om är att iPhone 14 Pro även stöder eSIM. Alltså elektroniskt SIM-kort, förutom ett fysiskt SIM-kort. Detta är inte något som alla operatörer stöder, och skulle man falla för frestelsen att köpa en 14 Pro från USA så måste man vara säker på att operatören här hemma stöder eSIM. Amerikanska versioner har nämligen ingen vanlig SIM-kortplats.

Slutsats

Nya iPhone 14 Pro är inte bara snabbare än sin föregångare, den är mycket bättre på nästan allt utom laddningshastigheten. De flesta kanske inte märker att mobilen är snabbare, men alla ser direkt att kamerorna har blivit bättre. Speciellt den nya 48 Mp-kameran, som när man använder ProRaw ger fotografen en bildkvalitet vi inte sett maken till från en mobiltelefon. Apple Cinematic-video i 4K är en fröjd att använda och Dynamic Island är en uppskattad uppfinning som vi inte visste att vi behövde. Att mobilen dessutom ska vara lättare att reparera verkar betryggande. Den största nackdelen är egentligen det höga priset. Speciellt om man väljer 1 TB lagring, vilket bara de som aktivt fotograferar i ProRaw och filmar i ProRes verkligen behöver.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

iPhone 13 Pro

iPhone 13 flyttar gränserna

Apples iPhone 13 Pro är kanske den bästa telefonen just nu, även om den inte är helt perfekt.

Äntligen en komplett skärm. Snabbaste mobilen vi testat. Kamerorna har blivit ännu bättre, suverän makrofunktion. Bättre batteritid än föregångaren.
Laddare är extrautrustning. 1 TB lagring kostar skjortan. Väger mer än 200 gram. Cinematic fungerar bara i 1080p.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Både analogt och smart Med nya klockan vivomove Trend blandas analog stil med smarta funktioner
Test av Samsung Galaxy S23 Ultra? Vi hade gärna velat ha ett färdigt test av den senaste Samsung-toppmobilen till dig. Men Samsung sa nej. Och den koreanska elektronikjätten är långt ifrån den enda elektroniktillverkaren som lider av tvångssyndrom.
Alla nya Samsung Galaxy S23-modeller har Snapdragon Samsung lanserar tre nya mobiler med toppspecifikationer. Telefonerna finns att köpa redan idag.
lbpluss
Når nästan ända fram En riktigt bra träningsklocka som har allt. Inklusive katastrofal batteritid och hög prislapp.
OnePlus bekräftar överraskande iPad-konkurrent OnePlus Pad kommer lanseras den 7 februari
Följ Ljud & Bild