Den första surfplattan från OnePlus var i stort sett en fullträff. Nu har efterträdaren kommit, och den är mer ambitiös än föregångaren, trots att det rimliga priset är i stort sett oförändrat.
OnePlus Pad byggde nämligen på en MediaTek Dimensity 9000-processor, medan nya OnePlus Pad 2 har den senaste Snapdragon 8 Gen 3-processorn under skalet. Det gör att surfplattan har fått betydligt mer muskler att spela med och allt tyder på att OnePlus gör ett seriöst försök att hävda sig på en marknad som annars domineras av Apples iPad.
Utseende och konstruktion
OnePlus Pad 2 ser dyrare ut än den är. Baksidan och ramen är av sandblästrad aluminium i färgen Nimbus Gray och kanterna är rundade. Det gör att surfplattan är bekväm och lätt att hålla i, och den väger dessutom inte så mycket. Den är visserligen lite större och tyngre än föregångaren, men kan ändå användas länge åt gången. Även av personer som har små händer och vill ägna sig åt spel, video och annan underhållning.
Skärm och ljud
Även om skärmen med sina 12,1 tum är smula större än föregångarens 11,6 tum så är formatet detsamma, 7:5, vilket rent optiskt gör att OnePlus Pad 2 ser mycket mer ut som en iPad än andra Android-surfplattor.
Det finns gränser för hur bra skärm man kan förvänta sig för de här pengarna. OnePlus Pad 2 har därför bara en IPS-skärm, vilket är samma typ av panel som man hittar i den billigaste iPaden. Maximal ljusstyrka är 900 nits, så OnePlus Pad 2 är helt klart bäst lämpad för inomhusbruk, även om 900 nits är en förbättring mot föregångaren som fick nöja sig med 500 nits.
Upplösningen är däremot ganska hög (3 000 x 2 120 pixlar) och skärmen stöder dessutom HDR10+, vilket bland annat ger bättre kontrast och mer djup i bilden. Uppdateringsfrekvensen är 144 Hz, vilket gör att surfplattan passar extra bra till spel, plus att navigering, skrollning och liknande går helt mjukt.
OnePlus Pad 2 har hela sex högtalare och spelar i stereo oavsett om man håller den vågrätt eller lodrätt. Ljudbilden är kraftfull och fyllig, så det är ett nöje både att spela och att titta på video.
Funktioner
OnePlus Pad kör Android 14 samt OnePlus eget OxygenOS-användargränssnitt i version 14.1. Android 14 passar bra för surfplattor och stöder till exempel multitasking, så att man kan ha två app-fönster öppna sida vid sida. Som en del av OxygenOS har OnePlus Pad 2 även samma så kallade Open Canvas-användargränssnitt som den hopfällbara mobilen OnePlus Open, och det gör användarupplevelsen ännu bättre.
Tanken är att man ser två (eller tre) appar på skärmen samtidigt, men att man kan ”skjuta undan” den eller de två man inte aktivt använder. Precis som man flyttar undan ett papper på sitt fysiska skrivbord så att det inte ligger i vägen för det man gör.
I praktiken har det samma effekt på surfplattans skärm som om det vore ett fönster till en större arbetsyta, och man drar helt enkelt in den app eller de appar i synfältet som man behöver använda. Det är den mest genomtänkta och eleganta multitasking-lösningen vi har sett. Bra jobbat, OnePlus!
Självklart vill OnePlus också vara med på AI-vågen och när OnePlus Pad 2 lanserades lovade den kinesiska tillverkaren att användarna skulle kunna utnyttja AI-funktioner som AI Writer, som kan skriva ett långt meddelande baserat på korta instruktioner. Sedan tillkommer bland annat AI Speak, som kan läsa test från webbsidor, och AI Recording Summary, som ska kunna ta en timslång mötesinspelning och förvandla den till en kort skriftlig sammanfattning på några sekunder.
Tyvärr var bara ett fåtal av dessa funktioner tillgängliga när vi testade OnePlus Pad 2. Bara AI Eraser och AI Smart Cut out (båda för bildredigering) och AI Recording Summary ingår om man skaffar OnePlus nya surfplatta i skrivande stund (början av augusti 2024), medan övriga funktioner kommer senare i form av en så kallad OTA-uppdatering under årets fjärde kvartal.
När vi provade de redan tillgängliga AI-funktionerna var användarupplevelsen långt ifrån överväldigande. AI Recording Summary fungerar bara på engelska, hindi och kinesiska, medan AI Eraser bara fungerar tillfredsställande i vissa situationer där funktionen behöver ta bort personer från bilder med en ganska enkel bakgrund. I andra fall blev resultatet betydligt sämre än vad vi har upplevt med exempelvis Google Pixel 8 Pro (med Magic Eraser) eller Samsung Galaxy S24 Ultra (med Generative Edit).
Tack vare OxygenOS 14 är OnePlus Pad däremot utmärkt för gaming, eftersom OnePlus användargränssnitt kan styra hur mycket av surfplattans resurser som ska användas för att köra spelet. Man kan alltså välja att ge full gas med alla processorns krafter, vilket givetvis kräver mer av batteriet, eller spara på strömmen så att man kan spela längre, vilket är smart för mindre krävande spel.
Prestanda
Och det finns verkligen gott om muskler, i benchmark-tester klarar sig OnePlus Pad 2 tack vare Snapdragon 8 Gen 3-processorn lika bra som märkets flaggskeppsmobil från tidigare i år, OnePlus 12, och den får mycket högre resultat än förra årets Google Pixel Tablet som ligger i samma prisklass.
Man kan också köpa en penna och ett tangentbord, vilket gör surfplattan mer produktiv. Så Junior kan använda den till både läxor och spel. Genialt!
Tyvärr måste man även köpa en laddare som tillbehör, eftersom någon sådan inte ligger i kartongen. Så visst stöder OnePlus Pad 2 67-watt snabbladdning, men OnePlus utgår alltså från att man har en sådan laddare liggande i byrålådan hemma – kanske för att de räknar med att många OnePlus Pad-köpare redan har en mobiltelefon från OnePlus.
OnePlus Pad 2 stöder för övrigt bara Wi-Fi och finns alltså inte i en version som kan användas med SIM-kort. Och den får klara sig helt utan navigeringsteknik som GPS, GLONASS, Galileo eller BEIDOU, vilket är ganska så ovanligt för en mobil enhet 2024. OnePlus Pad 2 är uppenbarligen inte tänkt att tas med ut i naturen eller till sommarstugan där det inte finns Wi-Fi.
Slutsats
OnePlus Pad har inte världens ljusstarkaste skärm och stöder inte heller SIM-kort eller GPS, utan får nöja sig med Wi-Fi. Alltså passar den bäst att användas hemma, där den klarar både spel, underhållning och produktivitet. Av de många utlovade AI-funktionerna ska man dock inte förvänta sig för mycket. I dagsläget finns bara ett fåtal av dem och de är inte bland de bästa vi har sett.
Men bortsett från detta är kvaliteten rent allmänt i topp med tanke på priset. Faktum är att det förmodligen blir svårt att hitta en bättre Android-surfplatta i samma prisklass – både vad gäller prestanda och skärm- och ljudkvalitet – i skrivande stund är det bara Apples billigaste iPad som kan mäta sig med OnePlus Pad 2.
Home tycker
Imponerande prestanda för pengarna tack vare Snapdragon 8 Gen 3. Open Canvas garanterar ett fantastiskt multitasking-användargränssnitt. Snyggt byggd i aluminium med mjuka former. Högupplöst skärm i praktiskt 7:5-format. Endast ett fåtal AI-funktioner i skrivande stund, och vi har sett bättre. Finns bara i en version med Wi-Fi, och GPS har den inte alls. Laddare ingår inte i paketet.
Riktpris: 6200 kr
Specifikationer
- Operativsystem: Android 14 + OxygenOS 14.1
- Skärm: 12,1-tums IPS LCD 144 Hz, 3000 x 2120, 303 ppi
- Processor: Snapdragon 8 Gen 3
- Minne: 12 GB RAM/256 GB lagring
- Kamera: 13 Mp med EIS (huvudkamera), 8 Mp med EIS (front)
- Trådlöst: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4
- Mått/vikt: 268,66 x 195,06 x 6,49 mm/584 g
- Batteri: 9 510 mAh, 67 watt snabbladdning
- Webb: oneplus.com/se
Prestanda
- Geekbench 6: 934 singlecore, 4 374 multicore
- Geekbench 6 GPU: 14 107
- AITuTu: 1 392 024
- AnTuTu 10: 1 572 701
- GFXBench Aztec Ruins (high/4K): 36/26 fps
- 3DMark Solar Bay unlimited: 7 638
- PCMark Work 3.0: 11 116
- Browserbench Speedometer 3: 6.66
- Batteritest: 6:12 h
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser