Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: OnePlus Pad

OnePlus Pad: Ute bra, hemma bäst?

OnePlus Pad är en utmärkt första försök med en surfplatta från den kinesiska tillverkaren, men den passar bäst att ha hemma.

Av / 2023-07-03 - 08:24
OnePlus Pad
Peter Gotschalk

Det här testet har gått mycket bättre än jag vågade hoppas på. Jag har nämligen drabbats av så mycket svårigheter att det nästan verkade vila en förbannelse över det.

Först blev det inget av min resa till OnePlus Pad-lanseringen i New Delhi i februari, eftersom något gick fel när jag ansökte om ett pressvisum till Indien. När sedan produkten blev tillgänglig för test försvann paketet på något mystiskt sätt när det var på väg till mig med bud. Mitt testexemplar av OnePlus Pad sågs senast när det registrerades som mottagen på DHL:s paketcenter i Hamburg. Och eftersom OnePlus hade väldigt få exemplar för skandinaviska media var jag tvungen att vänta på att en journalist från ett annat medium skulle avsluta sitt test innan jag äntligen kunde lägga vantarna på den första surfplattan från OnePlus. Det hade inte förvånat mig ett dugg om det hade visat sig att batteriet hade dött under tiden. Eller om surfplattan exploderade i handen på mig.

OnePlus Pad
Skärmformatet är ganska speciellt: 7:5, vilket optiskt gör att OnePlus Pad ser mycket mer ut som en iPad än andra Android-surfplattor. (Foto: OnePlus)

Men så blev det inte. I stället fick jag en möjlighet att lära känna en produkt som av goda skäl påminner om alla andra Android-surfplattor i de flesta avseenden, men som också skiljer sig tillräckligt mycket för att vara värd att lägga märke till.

Utseende och konstruktion

OnePlus Pad ser dyrare ut än den är. Baksidan och ramen är av aluminium, borstad i koncentriska cirklar, och kanterna är rundade. Det gör att OnePlus Pad är bekväm och lätt att hålla i, och eftersom den dessutom inte väger så mycket kan den användas länge åt gången. Även av små personer som har små händer och vill ägna sig åt spel, video och annan underhållning.

OnePlus Pad
Baksidan och ramen är av aluminium, borstad i koncentriska cirklar, och kanterna är rundade. Det gör OnePlus Pad bekväm och lätt att hålla. (Foto: OnePlus)

Skärm och ljud

Skärmformatet är ganska speciellt, nämligen 7:5. Vilket rent optiskt gör att OnePlus Pad ser mycket mer ut som en iPad än andra Android-surfplattor.

En udda och lite irriterande detalj med OnePlus OxygenOS-användargränssnitt är att navigeringsknapparna är placerade längst ner till vänster i stället för i mitten. (Skärmdump: Peter Gottschalk)

Det finns gränser för hur bra skärm man kan förvänta sig för de här pengarna. OnePlus Pad har därför bara en IPS-skärm, vilket är samma typ av panel som man hittar i den billigaste iPaden. Maximal ljusstyrka är 500 nits, så OnePlus Pad är helt klart bäst lämpad för inomhusbruk. Däremot är upplösningen ganska hög (2 800 x 2 000 pixlar) och skärmen stöder dessutom HDR10+, vilket bland annat ger bättre kontrast och mer djup i bilden. Uppdateringsfrekvensen är 144 Hz, vilket gör att OnePlus Pad passar extra bra till spel, plus att navigering, skrollning och liknande går helt mjukt.

Surfplattan har fyra högtalare och spelar alltså i stereo, oavsett om du håller den vågrätt eller lodrätt. Ljudbilden är kraftfull och fyllig, så det är ett nöje både att spela och att titta på video.

Prestanda och funktioner

OnePlus Pad kör Android 13 samt OnePlus eget OxygenOS 13-användargränssnitt. Android 13 passar bättre för surfplattor än tidigare versioner av Android och stöder till exempel multitasking, så att man kan ha två app-fönster öppna sida vid sida.

Tack vare OxygenOS 13 är OnePlus Pad även utmärkt för spel, eftersom OnePlus användargränssnitt kan styra hur mycket av surfplattans resurser som ska användas för att köra spelet. Man kan därför välja att ge full gas med alla processorns krafter, vilket givetvis kräver mer av batteriet. Eller så kan man välja att spara på strömmen så att man kan spela längre, vilket är smart för mindre krävande spel.

OnePlus Pad
Man kan köpa till en penna och tangentbord till OnePlus Pad, vilket gör surfplattan mer produktiv. Sedan kan barnen använda den både till läxor och spel. (Foto: OnePlus)

Och det finns verkligen gott om muskler, i benchmark-tester klarar sig OnePlus Pad lika bra som en annan helt ny surfplatta, Google Pixel Tablet, även om OnePlus surfplatta är betydligt billigare. Jämfört med Android-surfplattor i samma prisklass, till exempel Lenovo Tab P11 Pro Gen 2, är OnePlus Pad klart överlägsen.

Man kan också köpa en penna och ett tangentbord, vilket gör surfplattan mer produktiv. Så Junior kan använda den till både läxor och spel. Genialt!

Tyvärr måste man även köpa en laddare som tillbehör, eftersom någon sådan inte ligger i kartongen. Så visst stöder OnePlus Pad 67-watt snabbladdning, men OnePlus utgår alltså från att man har en sådan laddare liggandes i byrålådan hemma – kanske för att de räknar med att många OnePlus Pad-köpare redan har en mobiltelefon från OnePlus. Skulle så inte vara fallet kostar en laddare ingen förmögenhet, men jag tycker ändå att det är ett märkligt val från OnePlus sida att inte skicka med någon laddare i kartongen.

Ett annat klagomål är det begränsade lagringsutrymmet på bara 128 gigabyte. Det är inte så mycket, och det går inte heller att utöka. Sist men inte minst stöder OnePlus Pad bara Wi-Fi och finns alltså inte i någon version som kan användas med SIM-kort. OnePlus Pad är uppenbarligen inte tänkt att tas med ut i naturen eller till sommarstugan där det inte finns Wi-Fi.

Slutsats

OnePlus Pad har inte världens ljusstarkaste skärm och stöder inte heller SIM-kort, utan får nöja sig med Wi-Fi. Alltså passar den bäst att användas hemma, där den klarar både spel, underhållning och produktivitet.

Android 13 passar bättre för surfplattor än tidigare versioner och stöder till exempel multitasking, så att man kan ha två app-fönster öppna bredvid varandra. (Skärmdump: Peter Gottschalk)

Kvaliteten är rent allmänt i topp med tanke på priset. Faktum är att det förmodligen blir svårt att hitta en bättre Android-surfplatta i samma prisklass – både vad gäller prestanda och skärm- och ljudkvalitet – í skrivande stund är det bara Apples billigaste iPad som kan mäta sig med OnePlus-surfplattan. Hade OnePlus Pad varit med i vårt grupptest av 4 surfplattor i mellanklassen hade den vunnit en övertygande seger!

Karakter
OnePlus Pad
Premium

Home tycker

Riktigt prisvärda prestanda. Utmärkt byggd i aluminium med mjuka former. Högupplöst skärm med hög uppdateringsfrekvens. Fylligt stereoljud. Maximal ljusstyrka är 500 nits. Levereras utan laddare. Bara 128 gigabyte inbyggd lagring. Stöder inte SIM-kort.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Rulla till toppen