Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Google Pixel 8a

Budgetmobilen som nästan är samma som standardmodellen

Google Pixel 8a är den billiga mellanklassmodellen som i praktiken har nästan allt som fullprisversionen.

Av / 2024-05-16 - 09:00
Google Pixel 8a
John Hvidlykke

Även om det bara var ett par år sedan Googles Pixel-telefoner debuterade på den skandinaviska marknaden har de redan byggt upp en tradition: I oktober lanseras en standardmodell och en Pro-version med förbättrad kamerasektion och större skärm. Och på våren året därpå kommer en billigare modell, där mycket av föregångarens teknik återanvänds. Google Pixel 8a följer exakt det receptet.

Vid första anblicken ser Pixel 8a och Pixel 8 likadana ut. En närmare titt visar att Pixel 8a drygt en millimeter större åt alla håll. Och i stället för glas är baksidan av a-modellen gjord av matt plast. Vilket bara syns tills man ändå stoppar in telefonen i ett skyddande skal.

Baksidan är gjord av plast och skärmglaset är ”bara” Gorilla Glass 3. (Foto: Google)

Bättre skärm

De två kamerorna på baksidan, som är inbäddade i en metallbygel som löper tvärs över telefonen, är lite mindre än på Pixel 8. Detta har gjort det möjligt att banta ner kamerainfattningen, som på Pixel 8a går i ett med baksidan när telefonen sitter i sitt skal.

Kamerainfattningen är mer slimmad på Pixel 8a (underst). (Foto: John Alex Hvidlykke)

Skärmen är 6,1 tum på diagonalen, vilket är samma som på Pixel 7a, medan Pixel 8 kan skryta med en skärm på 6,2 tum. Upplösningen är samma på båda, 2400 x 1080 pixlar. Men både uppdateringsfrekvens och ljusstyrka fått ett lyft. Med upp till 120 Hz variabel uppdatering och 1400 nits ljusstyrka (max 2000 nits) är budgetmodellen på samma nivå som standardversionen av Pixel 8.

Läs också Lika stark som sin storebror Google Pixel 8 är nästan den perfekta kompaktmobilen. Bara kamerasektionen skiljer den från toppmodellen.

Google Pixel 8a är ganska robust, fast inte riktigt lika robust som fullprismodellerna. Vatten- och dammtåligheten är ”bara” IP67, och frontglaset är Gorilla Glass 3 i stället för Gorilla Glass Victus. Pixel 8a finns i fyra färger: Obsidian (svart), Aloe (grön), Bay (blå) och Porcelain (beige). Det finns plats för ett fysiskt SIM-kort och ett eSIM. Men inte ett SD-kort.

Pixel 8a är ca. 1 mm större åt alla håll än Pixel 8. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Även om skillnaderna är små på utsidan så är det absolut ingen skillnad i maskinrummet. Man får exakt samma Tensor G3-processor som i Pixel 8 Pro. Och i Pixel 8. Och det är verkligen elegant, för även om Tensor G3 inte har samma häftiga, matematiska beräkningsförmåga som Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, som sitter i de snabbaste mobilerna, så utjämnar AI-funktionerna i processorn (och i programvaran) för skillnaden. Vilket innebar att Google Pixel 8 Pro belönades med utmärkelsen Årets bästa highend-mobil förra året.

Läs också Pixel Pro fortsätter imponera Ibland är det bättre med en mobil som är smartast i stället för bara snabbast.

Samma kamera som i Pixel 7a

Finns det då inga ställen alls där Google har valt att kompromissa för att hålla nere priset? Jo. Och det stället är kameradelen, som på baksidan består av en 64 Mp vidvinkel med 2x optisk zoom och en 13 Mp ultravidvinkel. Selfiekameran är på 13 Mp och har ett objektiv med fast fokus.

På hårdvarusidan är detta i praktiken samma kamerasektion som i Google Pixel 7a. Men det betyder inte att bildkvaliteten automatiskt är densamma, eftersom Googles mjukvara är så fullproppad med AI-funktioner att den ibland verkar nästan magisk.

Om man inte har kamerorna i Pixel 8 Pro – som är bland de bästa på marknaden – till hands att jämföra med så kommer nog de flesta att tycka att Pixel 8a tar alldeles utmärkta ögonblicksbilder. Bilderna är ljusa och färgerna verkar mättade och balanserade.

PXL_20240510_092328221 PXL_20240510_092331812 PXL_20240510_092335089 PXL_20240510_092348748
<
>
8x digital Superzoom. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Vid en direkt jämförelse är skärpan lite bättre från Pixel 8 Pro, men kvalitetsskillnaden är mindre än prisskillnaden.

Där Pixel 8a – och för den delen vanliga Pixel 8 – kommer till korta är på långa distanser. Ingen av dem har 5x teleoptik, så mobilpaparazzis bör välja ett annat verktyg för att få skarpa telefotobilder. Men den AI-baserade superzoomen gör faktiskt ett hedervärt försök att skapa användbara digitala zoombilder med upp till 8x förstoring.

Laddaren saknas – men det gör inget

Batterikapaciteten är något lägre än i fullprismobilerna: 4492 mAh i stället för 5050 mAh. Laddningshastigheten anges något kryptiskt, eftersom man måste läsa i fotnoterna för att få reda på att med en 30-watts laddare kommer mobilen att snabbladdas – med 18 watt! Trådlös Qi-laddning stöds också. Någon laddare ingår dock inte. Men även om det verkar snålt att hoppa över laddare till lyxmobilerna så är det faktiskt OK till en budgetmodell som denna.

PXL_20240510_091746826 PXL_20240510_091937510.PORTRAIT PXL_20240512_183748370
<
>
Supervidvinkel. Kameradelen är densamma som i Pixel 7a, men programvaran räddar dagen. (Foto: John Alex Hvidlykke)

AI gör skillnaden

Den här våren 2024 verkar det i stort sett omöjligt att hitta en produkt som är mer avancerad än en müslibar som inte marknadsförs med inbyggd artificiell intelligens (AI).

Det gäller även Googles Pixel-telefoner. Men skillnaden är att det faktiskt fungerar. I dag skulle jag inte ens försöka klara mig utan funktioner som Ta bort oskärpa, som kan förbättra kvaliteten på bilder som bara nästan var i fokus. Bästa bilden kan med nästan skrämmande trovärdighet sätta ihop flera versioner av familjefoton till en som är den bästa av alla världar. Och tack vare AI-baserad borttagning av bakgrundsljud har mina telefonsamtal blivit mer angenäma. De här funktionerna har Pixel 8a också. Och de skulle på egen hand kunna vara ett skäl till att välja denna mobil.

Läs också Pixel 7a nya kungen Pixels billigare modell närmar sig Pro-modellen men till halva priset!

Benchmarks

Google Pixel 8a är budgetmodellen, men inte i maskinrummet, där det sitter samma motor som i de andra två modellerna i serien.

Det märks i hastighetsmätningarna som är i stort sett identiska med de två dyrare mobilernas. Siffrorna ligger i de flesta fall inom en till två procent och därmed under den statistiska osäkerheten.

I torra siffror ger processortestet Geekbench 6 resultatet 1430 i singlecore och 3353 i multicore.

PC Mark Work 3.0-testet avviker en smula från Pixel 8 och landar på 9558, men det är ändå tjusigt.

Ett resultat i grafiktestet AnTuTu 10 på drygt en miljon skulle ha varit rekord för två år sedan. Men på det området får Google med eftertryck se sig besegrad av Snapdragon 8 Gen 3-baserade mobiler som Zenfone 11 Ultra, som är dubbelt så snabba.

PXL_20240510_091842009 PXL_20240510_091800575
<
>
Google Pixel 8a. Den AI-baserade superzoomen gör faktiskt riktigt bra ifrån sig. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Batteritesten ender på et noget lavere resultat end Pixel 8 og Pixel 8 Pro. Det skyldes sandsynligvis kombinationen af et lidt mindre batteri og en super-lysstærk skærm. Da testen udføres med maksimal lysstyrke på skærmen, er belastningen højere end næsten al normal brug. Syv timer og 40 minutter svarer stadig til mindst en hel dags intens mobilbrug.

Batteritestet slutar med ett något lägre resultat än Pixel 8 och Pixel 8 Pro. Det beror förmodligen på kombinationen av ett lite mindre batteri och en superljusstark skärm. Eftersom testet utförs med maximal skärmljusstyrka är belastningen högre än nästan all normal användning. Sju timmar och 40 minuter motsvarar fortfarande åtminstone en hel dags intensiv mobilanvändning.

Slutsats

Google Pixel 8a är en budgetmobil som lyckas ge köparen så mycket magi från de lyxigare modellerna att man knappt märker någon skillnad. Skärmen är precis lika bra som på storebror Pixel 8, och ingen kommer att märka att baksidan är gjord av plast (och om de påpekar det kan du nämna att det är 70 procent återvunnen plast för miljöns skull!). Kamerasektionen är i princip inte riktigt lika bra som i Pixel 8, men den enastående AI-mjukvaran utjämnar för det mesta. Google Pixel 8 har också sjunkit i pris, så håll utkik efter erbjudanden. Men om du här och nu ska ha en mobil i den prisvärda delen av premiumklassen så är Pixel 8a ett strålande alternativ. Och ett alternativ där du är garanterad uppdateringar många år i framtiden.

Karakter
Google Pixel 8a
Premium

Home tycker

Processorn och hastigheten är exakt samma som i den lite dyrare Pixel 8 Pro. Sju års uppdateringar av OS och säkerhet är fantastiskt. Både Pixel 8 och Pixel 8 Pro har sjunkit i pris, så besparingen är inte lika stor som den verkar. Nedbantad kamerasektion.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Ljud & Bild
Rulla till toppen