Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Asus Zenfone 11 Ultra

Den ensamma toppmodellen

Asus Zenfone 11 Ultra förtjänar sitt namn, men är inte seriens toppmodell. Detta är den enda modellen.

Av / 2024-03-14 - 13:00
Asus Zenfone 11 Ultra
John Hvidlykke

Taiwanesiska Asus vill väldigt gärna vara en mobiltillverkare. Och man måste beundra deras envishet. För trots att de ännu inte har lyckats nå någon större kommersiell framgång har de sedan 2014 tillverkat tio modellgenerationer och ett stort antal varianter av sina Zenfone-mobiler. Många av dem har utmärkt sig med fina specifikationer data och ofta mycket uppfinningsrika produktdetaljer – som en roterande kamerabrygga eller inbyggd gimbal-stabilisering.

Zenfone 11 Ultra är, som namnet antyder, den 11:e generationen i familjen. Namnet antyder också att vi har att göra med seriens extra funktionsspäckade lyxmodell. Men det stämmer inte.

Zenfone 11 finns bara i Ultra-version. Det kommer ingen standardversion eller kompaktversion. (Foto: Asus)

Var är standardversionen?

De flesta stora mobiltelefontillverkare, med Samsung och Apple i spetsen, har i många modellgenerationer valt att göra olika varianter av sina telefoner. Oftast en standardversion och en något nedskalad och mer kompakt ekonomimodell. Och som kronan på verket en Ultra-, Pro- eller Max-version med extra hastighet, mer minne och häftigare kameror.

Zenfone 11 Ultra har i stort sett allt sådant. Men du letar förgäves efter en standardversion. Det är bara Ultra-modellen som finns.

Läs också Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster Om hastighet är det som gäller så är lösningen en gaming-mobil. Och just nu är Asus ROG Phone 8 den snabbaste telefonen i världen.

Vid Asus pressmöte nyligen var det flera inbjudna som frågade om det skulle komma andra versioner. Framför allt en kompakt version, vilket har varit Asus signum i flera år.

Svaret från Asus var minst sagt luddigt: ”Det finns ingen annan version just nu. Men Zenfone 10 finns fortfarande på marknaden!”

Större och dubbelt så ljusstark

Asus Zenfone-mobiler har ändrat utseende och image som ingen annan mobilserie. Både när det gäller design och storlek. Ibland har modellerna i samma generation till och med varit så olika att man skulle kunna tro att det skett en förväxling på BB.

De senaste två Zenfone-generationerna har varit kompakta, fickvänliga flaggskeppsmobiler. Zenfone 11 Ultra är däremot försedd med en fullvuxen 6,78-tums AMOLED-skärm med en upplösning på 2400 x 1080 pixlar. Upplösningen och hastigheten (144 Hz) är samma som i Zenfone 10, men skärmen är nästan en tum större på diagonalen och ljusstyrkan har fördubblats till bländande 1 600 nits.

Och där alla tidigare generationer har fått nöja sig med två kameror på baksidan har arsenalen nu utökats med ett 3x teleobjektiv.

zf11-orange_1 zf11-Black_1 zf11-Blue_1 zf11-Grey_1
<
>
Zenfone 11 Ultra finns i fyra färger. (Foto: Asus)

De tre kamerorna är samlade i ett fyrkantigt kamerablock på baksidan, som är gjord av matt aluminium. Testmodellen hade en blå baksida, men det finns fler färgvarianter.

Är det en Zenfone eller en ROG Phone?

Även om Zenfone 11 Ultra inte liknar någon tidigare Zenfone-modell så har den mer än en ytlig likhet med den ROG Phone 8 Pro som vi testade tidigare i år. Och det är inte så konstigt. Faktum är att de två telefonerna är praktiskt taget identiska!

tvilling1 tvilling2
<
>
Zenfone 11 Ultra liknar ingen tidigare Zenfone. Däremot påminner den om ROG Phone 8. Och inte utan anledning, eftersom de två är snudd på identiska. (Foto: Asus)

Vilket bekräftas i ett officiellt uttalande från Asus:

”Ur ett komponentperspektiv är de ganska lika, men från Asus sida betraktar vi dessa produkter och linjer från slutanvändarens perspektiv och då kommer användarna av ROG 8 och ZF11 Ultra att vara tämligen väsentligt annorlunda. ROG 8 vill med sin design inrikta sig på de som identifierar sig som ’gamers’ – och Zenfone på de som inte gör det.”

Vill du ha racermodellen eller en lyx-sedan?

Att en mobiltelefontillverkare gör flera versioner av samma mobil är helt normalt, det har nästan blivit norm för de stora tillverkarna. Men att mobilerna tillhör olika serier är helt unikt.

”ROG 8 vill med sin design inrikta sig på de som identifierar sig som ’gamers’ – och Zenfone på de som inte gör det”, säger Asus. (Foto: Asus)

Ur ekonomisk synvinkel är det förståeligt att Asus, i egenskap av en mycket liten mobiltelefontillverkare, inte lägger resurser på att utveckla varje modell från grunden, utan i stället bygger nästan likadana telefoner som är optimerade för olika ändamål.

Läs också Bara liten utanpå Zenfone 10 befäster Asus position som kungen av kompakta flaggskeppsmobiler. Men det är glest mellan revolutionerna.

ROG Phone 8 är ”racerversionen” som är gjord för gaming och därför är fintrimmad att köra så snabbt som möjligt och ha bäst kylning. Skärmen klarar en uppdateringsfrekvens på 165 Hz och Asus så kallade Air triggers ger mobilen en konsolkänsla. Zenfone 11 Ultra är ”familje-sedanen” som prioriterar komfort, tystnad och batteritid. Här får man nöja dig med 144 Hz skärmuppdatering och det finns ingen extern kylning.

Nu med 3x teleobjektiv

Tidigare Zenfone-modeller (och ROG-telefoner också, för den delen) har haft utmärkta normalkameror och vidvinkelobjektiv men saknat teleobjektiv. Tack vare ett 32 Mp-objektiv med 3x optisk zoom – och pixel binning – kan man nu ta bilder från lite längre avstånd. Dessutom finns det upp till 30x digital zoom. Bilderna med digital förstoring är faktiskt användbara, men ljuskänsligheten avtar proportionellt med zoomgraden.

ZF11-zoom07 ZF11-zoom1 ZF11-zoom2 ZF11-zoom3 ZF11-zoomD5 ZF11-zoomD10
<
>
10x digital zoom. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Huvudkameran har 50 Mp vidvinkeloptik med 120 graders synfält till det mesta. Kameran är utrustad med Asus strålande integrerade gimbal som har 6-axlig bildstabilisering och gör det möjligt att filma video även under ganska skakiga förhållanden.

ZF11-zoomD30 PX8P-zoomD30
<
>
30x digital zoom med Zenfone 11 Ultra. Färgerna är oklara och bilden väldigt pixlig.. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Dessutom finns en 13 Mp ultravidvinkel för landskap och andra situationer där allt måste komma med.

Med frontkamerans 32 megapixlar kan man välja mellan två förstoringsgrader: 0,7x och 1x.

ZF11-selfie ZF11-macro
<
>
Selfie-kameran är strålande. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Trådlös laddning och stort batteri

Batteriet är på hela 5500 mAh, vilket är en betydande uppgradering från Zenfone 10:s 4300 mAh. Det går att ladda med 65 W-kabel. Trådlös Qi-laddning på 15 W stöds också. Däremot var det svårare än normalt att hitta rätt punkt där laddningsplattan och telefonen kände igen varandra. Och om Qi-laddaren har höga kanter kan det i praktiken vara omöjligt att hitta en punkt där telefonen laddar utan att trilla av laddaren.

15-watts trådlös Qi-laddning stöds också. Däremot var det svårt att hitta den punkt där laddplattan och telefonen kände igen varandra. (Foto: Asus)

Tidigare har Asus alltid skickat med en laddare. Även till ROG Phone 8, som ju är tvilling till Zenfone 11 Ultra. Men nu har Asus tyvärr bestämt sig för att följa sina konkurrenters exempel och göra inköp av en lämplig laddare till en extrakostnad.

Benchmarks

Eftersom Zenfone 11 Ultra är identisk med ROG Phone 8 under den förnämliga ytan är resultatet av våra hastighetsmätningar en déjà vu-upplevelse av resultaten från ROG-testet.

I processortestet Geekbench 6 får Zenfone 11 Ultra 2 286 poäng i singlecore och 7 065 poäng i multicore. Det är inom en procents skillnad mot ROG Phone 8. Och det överträffas bara av iPhone 15 Pro Max. Och bara med en liten marginal.

Där Asus verkligen kör förbi alla andra är i 3D-grafik-testet AnTuTu 10, där Zenfone 11 Ultra, precis som ROG Phone 8, får resultatet 2,1 miljoner. Ingen annan mobiltelefon från någon tillverkare kommer i närheten. Närmaste ”konkurrent” är Samsung Galaxy S24 Ultra med 1,6 miljoner.

Skärmen är på välvuxna 6,78 tum. Precis som hos konkurrenterna. (Foto: Asus)

Förmågan att utföra AI-beräkningar är också helt lysande: 1,4 miljoner i AItuTu 3-testet. Det är något bättre, men inte dramatiskt mycket, än Samsungs toppmodell. Men det gör ändå Asus till världsmästare i AI-beräkningar.

Enligt Asus är Zenfone 11 Ultra trimmad att ha lång batteritid snarare än extrema prestanda. Batteritestet kan tyda på att det stämmer. Zenfone körde nästan en tredjedel längre än ROG Phone 8. Och med en batteritid i PCMark-testet på elva och en halv timme ligger Asus långt före alla konkurrenters flaggskeppsmobiler.

Zenfone 11 Ultra är IP68-certificerad. (Foto: Asus)

Slutsats

Asus Zenfone 11 Ultra är en enastående, men också väldigt märklig Asus-smartmobil. Den ser ut som sitt ursprung. Men ursprunget är inte Zenfone 10, utan ROG Phone 8, som den är identisk med i nästan alla avseenden.

Motorn i de två mobilerna är också densamma, Snapdragon 8 Gen 3. Detta gör Zenfone 11 Ultra till en av de obestridligt snabbaste mobilerna på marknaden just nu. Det gör den den kostsam, men Asus har ändå lyckats hålla priset under 12 500 kronor om man väljer versionen med 256 GB lagringsutrymme. Vilket gör den till den billigaste Snapdragon 8 Gen 3-mobiltelefonen just nu.

Med tre kameror på baksidan, varav en med Asus geniala gimbal-bildstabilisering, är Zenfone 11 Ultra en superstark telefon som bör övervägas av alla som letar efter en highend-Android-mobil. Men mobilköparna är lojala mot Apple, Samsung och OnePlus. Så förmodligen blir även Zenfone 11 Ultra en väl bevarad hemlighet.

(Foto: Asus)

Karakter
Asus Zenfone 11 Ultra
High End

Home tycker

Tack vare Snapdragon 8 Gen 3 är det här en av de snabbaste mobilerna på marknaden. Lite billigare än de stora konkurrenterna. Nu äntligen med 3x tele-kamera. Kostar fortfarande mycket, mycket pengar. I verkligheten är detta en ROG Phone 8 i civila kläder.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen