Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy S24 Ultra

AI vår början bliver svår

Samsung Galaxy S24 Ultra både imponerar och gör oss besvikna. Men vi ser redan fram emot Galaxy S25 Ultra, för AI har kommit för att stanna.

Av / 2024-02-23 - 09:09
Samsung Galaxy S24 Ultra
Peter Gotschalk

Vi har redan testat Samsung Galaxy S24, som är den minsta medlemmen i Samsungs nya Galaxy S-familj och den modell som väldigt många konsumenter köper. Sedan dess har vi ägnat lite mer tid åt att gå på djupet med seriens absoluta flaggskepp, Galaxy S24 Ultra.

Precis som förra årets – och föregående års – Ultra-modell är S24 Ultra fortfarande en Samsung Galaxy Note i förklädnad. Alltså har den även i år en integrerad S-Pen och vid första anblicken skiljer sig den dyra mobiltelefonen, med sin platta och kantiga design, inte nämnvärt från sina föregångare.

Förra året var första gången som Samsung lanserade sina Galaxy S-modeller på den europeiska marknaden med Qualcomms Snapdragon-processor. I år har S24 Ultra den senaste och snabbaste av dessa, Snapdragon 8 Gen 3, medan Samsungs egen Exynos-processor är tillbaka i de två billigare modellerna i S24-serien.

Men den viktigaste nyheten som S24 Ultra har gemensamt med S24 och S24+, som mellanmodellen i serien heter, är att mobilerna är fullpackade med artificiell intelligens!

Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung har slopat den böjda så kallade Edge-skärmen, så i år är den 6,8 tum stora OLED-skärmen helt platt. (Foto: Peter Gotschalk)

De nya funktionerna är baserade på Samsungs egen AI-mjukvara, Galaxy AI, och körs i vissa fall direkt i användarens telefon och fungerar därför även när den inte är uppkopplad mot internet, medan funktionerna i andra fall körs i Samsungs moln.

Vi har redan testat flera av Galaxy AI-funktionerna när vi recenserade Samsung Galaxy S24, den här gången ska vi bland annat titta närmare på vad Galaxy AI innebär för kameran i Galaxy S24 Ultra. Det återkommer vi till.

Utseende och konstruktion

Som nämnts har nya Galaxy S24 Ultra, med sin platta och kantiga design, precis som förra årets Galaxy S23 Ultra, alltså rent designmässigt mer gemensamt med tidigare Note-modeller som Note 10+ och Note 20 Ultra än vad den har med de två första Galaxy S Ultra-modellerna, S20 Ultra och S21 Ultra.

Nytt för i år är att S24 Ultra är gjord av titan – alltså precis som Apples senaste iPhone 15 Pro-modeller. Ett riktigt läckert designval.

Dessutom har Samsung hoppat över den rundade så kallade Edge-skärmen, så i år är den 6,8 tum stora OLED-skärmen helt platt.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Alla de välbekanta S-Pen-funktionerna stöds – till exempel kan den användas som fjärrutlösare för kameran eller som fjärrkontroll för att styra presentationer (Foto: Peter Gotschalk)

Den har som sagt S-Pen integrerad, närmare bestämt finns det plats för den lilla digitala pennan inuti själva mobilen, där den stoppas in i ett litet hål i botten.

Vårt testexemplar har grå färg och baksidan är matt, med kameralinserna direkt integrerade i telefonen utan något kamerahus som sticker ut och får telefonen att vicka när den ligger på ett bord. S24 Ultra finns även i färgerna svart, lila, gul, blå, grön och orange, varav de tre sistnämnda bara går att köpa direkt av Samsung.

Både fram- och baksidan skyddas av Gorilla Glass Armor och den smala metallramen är gjord av härdad aluminium. Telefonen är dessutom IP68-certifierad, så det går verkligen inte att klaga på byggkvaliteten.

Skärm och ljud

Samsung Galaxy S24 Ultra har en Dynamic AMOLED 2X-skärm med adaptiv 120 Hz-uppdateringsfrekvens, HDR10+-certifiering och en maximal ljusstyrka på otroliga 2 600 nits, vilket åtminstone på papperet är en markant förbättring mot föregångaren! Det är mer än tillräckligt för att man utan vidare ska kunna använda mobilen utomhus när solen skiner från en klarblå himmel.

Skärmbilden är knivskarp och oerhört ljusstark, färgerna är extremt starka och det är ett sant nöje att titta på innehåll i hög kvalitet (till exempel från Netflix) på den HDR10+-certifierade skärmen. Det finns ett stort djup i bilden och kontrastnivån är den bästa vi har sett. Och när man flyttar sig runt i menyer, på webbsidor och på startskärmen känns allt extremt lättflytande och snabbt.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Skärmen kan lysa med upp till vansinniga 2 600 nits, så Galaxy S24 Ultra kan användas var som helst när solen skiner. (Foto: Peter Gotschalk)

Även när det gäller ljudet levererar S24 Ultra varorna. Den har högupplöst ljud med en inbyggd 32-bitars DAC och stöder bland annat Dolby Atmos, Dolby Digital och Dolby Digital Plus samt naturligtvis aptX.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Kameramodulen är perfekt integrerad med resten av mobiltelefonen. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Ända sedan den första versionen såg dagens ljus i början av 2020 har kameran i Galaxy S Ultra-serien alltid varit något alldeles extra. Så är det år också, eftersom kameran i S24 Ultra har fått mycket kärlek av Samsung.

I grunden är kamerasystemet likt föregångarens, fast med ett nytt 50 Mp-teleobjektiv med 5x optisk zoom, som tillsammans med ett 10 Mp-teleobjektiv med 3x optisk zoom och med hjälp av AI – som när det gäller kameran kallas för ProVisual Engine – ska kunna leverera optisk zoomkvalitet på upp till 10x och upp till 100x så kallad Space Zoom, hävdar Samsung.

Kameramodulen består också av en vidvinkelkamera med 200 Mp-sensor och OIS samt en 12 Mp 120° ultravidvinkelkamera. Frontkameran är också på 12 Mp.

Bildkvaliteten är naturligtvis genomgående utmärkt. Det kan man se på exempelbilderna här i artikeln, som alla är skarpa och har levande färger. Kontrasten är också hög, och oavsett om vi pratar om porträttläge, ultravidvinkel eller makro går det inte att klaga på Galaxy S24 Ultras nivå.

SamsungGalaxyS24Ultra_galleri1 SamsungGalaxyS24Ultra_galleri2 SamsungGalaxyS24Ultra_galleri3 SamsungGalaxyS24Ultra_galleri4 SamsungGalaxyS24Ultra_galleri5
<
>
Alla linser i det omfattande kamerasystemet ger skarpa bilder med levande färger och hög kontrast. Här är bilder tagna med ultravidvinkel, vidvinkel, 3x optisk zoom, 5x optisk zoom och 10x hybridzoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Det finns dock ett enda problem, och det beror tyvärr på AI-funktionen ProVisual Engine, som enligt Samsung ska kunna förbättra bildkvaliteten, till exempel vid digital zoom.

Vi har upprepade gånger jämfört bilder tagna med 30x digital zoom med Samsung Galaxy S24 Ultra och Galaxy S23 Ultra, och resultatet går inte att ta miste på. Förra årets modell tar bättre och skarpare zoombilder än den senaste AI-stödda kameran!

Två exempel finns i bildspelet nedan. Det första exemplet är taget inomhus och zoomar in på en säkerhetsvakt, medan det andra exemplet är taget i en park en solig dag. Där har kamerorna zoomat in på ovansidan av en gammal stenugn. I båda fallen är bilderna som är tagna med Galaxy S23 Ultra betydligt skarpare, och dessutom har bilderna från Galaxy S24 Ultra till och med mer bildbrus.

SamsungGalaxyS24Ultra_30x_zoom_out SamsungGalaxyS23Ultra_30xzoom_out SamsungGalaxyS23_S24Ultra_30xzoom_indoor
<
>
Denna bild av de två Galaxy S Ultra-modellerna (S24 Ultra överst, S23 Ultra nederst) togs vid lanseringen av S24-serien i San Francisco. Det är uppenbart att av de två zoombilderna (båda 30x zoom) är den nedre bilden den skarpaste. (Foto: Peter Gotschalk)

Det är ett streck i räkningen, med tanke på att AI-funktionerna är tänkta att vara den fördel som skiljer Galaxy S24-serien från konkurrenterna.

Galaxy AI

Tyvärr gäller inte detta bara när artificiell intelligens används för fotografering, utan även när det gäller de delar av Galaxy AI-mjukvaran som kan hjälpa till med redigering när fotot väl har tagits.

generativeedit1 generativeedit2 generativeedit3 generativeedit4
<
>
Generative Edit har svårt att urskilja objekt från bakgrunden i detalj. När en ny bakgrund skapas där det flyttade eller borttagna objektet fanns är resultatet inte heller imponerande. Man ser att det finns ett stort hål i seglet på segelbåten efter att vi har flyttat den. Och att fontänen ersätts av en vattenpelare i exemplen i detta bildspel. (Foto: Peter Gotschalk)

Google var först med till synes ”magiska” redigeringsverktyg som till exempel låter användare ta bort eller flytta runt personer och föremål i en bild – något vi provade för första gången när vi testade Google Pixel 7 Pro – och med Generative Edit, en del av Galaxy AI, vill Samsung följa Googles exempel.

Det fungerade utmärkt när vi fick det demonstrerat i San Francisco i samband med lanseringen av Galaxy S24-serien, men när vi provar med våra egna testbilder är resultatet inte alls lika imponerande. Generative Edit har svårt att i detalj skilja föremål från bakgrunden, och när det gäller att skapa en ny bakgrund där det flyttade eller borttagna objektet fanns är resultaten inte heller imponerande.

Den bästa bildbaserade AI-funktionen är faktiskt Circle to Search, som utvecklats av Google. Något förenklat fungerar den genom att du trycker på hemknappen i några sekunder och sedan får en möjlighet att rita en cirkel runt något du ser på skärmen, vanligtvis en bild, oavsett i vilken app du befinner dig. Google gör sedan en sökning och presenterar resultaten i en omfattande översikt som visas längst ner på skärmen.

Vi provade ett par gånger med olika bilder och det fungerade varje gång!

Ett annat AI-trick som verkligen imponerar är Instant Slow-mo. Funktionen, som är Samsungs egen, gör att du kan klicka på vilken video som helst för att se den i slow motion, även om den inte spelades in i slow motion till att börja med! Den artificiella intelligensen genererar helt enkelt de bildrutor som saknas i videon och handlingen visas sedan mjukt och långsamt, utan att det syns att Galaxy AI har ett finger med i spelet.

Screenshot_20240212_153427_Google Screenshot_20240212_153454_Google Screenshot_20240212_153516_Google
<
>
Den bästa bildbaserade AI-funktionen är faktiskt Circle to Search, som utvecklats av Google.

Som vi nämnde i inledningen har vi gått mer på djupet med många av de andra Galaxy AI-funktionerna i vårt test av Samsung Galaxy S24, som du kan läsa här. Alla AI-funktioner är desamma i de tre modellerna i S24-serien och användningen är mångsidig. Vi måste dock säga att det är en miss för svenska användare att svenskt språk inte stöds ännu

Läs också Dessa AI-funktioner får de nya Samsung Galaxy S24-mobilerna Med artificiell intelligens kan Samsungs nya Galaxy-smartphones göra saker som de aldrig har kunnat göra förut. Få överblicken här.

Så oavsett om man använder Live Translate för att översätta telefonsamtal, Chat Assist för att hjälpa till med textmeddelanden, Transcript Assist för att ta anteckningar från mötet eller Interpreter för att översätta när man står ansikte mot ansikte med en annan person, måste det vara på engelska, tyska, franska eller något annat större språk.

En annan sak som vi vill att Samsung förbättrar är att Live Translate definitivt blir mer användbart den dag funktionen stöds av appar som Messenger, WhatsApp och Telegram.

Prestanda

Samsung Galaxy S24 Ultra är bara den tredje mobilen vi har testat med Snapdragon 8 Gen 3 från Qualcomm. De två första var Asus ROG Phone 8 Pro och OnePlus 12, och överlag får Samsung ut nästan lika mycket av Qualcomm-processorn som Asus. Med andra ord klarar sig Galaxy S24 Ultra helt lysande i nästan alla benchmarktester – och i vissa avseenden betydligt bättre än OnePlus 12.

Det mest anmärkningsvärda är dock att Galaxy S24 Ultra inte är betydligt snabbare än den billigare S24-modellen, som alltså är utrustad med Samsungs egen Exynos 2400-processor. På de flesta parametrar är de två modellerna lika bra, även om S24 Ultra presterar betydligt bättre än S24 i AITuTu, som specifikt mäter AI-prestanda. Detta är särskilt relevant med tanke på att Galaxy S24-serien till stor del marknadsförs som AI-mobiler, och tyder alltså på att det är S24 Ultra man ska skaffa om man vill dra full nytta av Galaxy AI.

Batteritiden är också betydligt bättre än hos föregångaren, trots att batteristorleken inte har ändrats. Snapdragon 8 Gen 3 verkar alltså ha betydligt bättre strömhantering än förra årets processorgeneration.

Läs också Är det verkligen en ny modell? Samsungs satsning på AI-funktioner döljer delvis att mobilen knappt uppgraderats.

Slutsats

Samsung Galaxy S24 Ultra hör hemma i den exklusiva prisklassen. Det finns få andra smartmobiler på marknaden som kostar lika mycket – inklusive iPhone 15 Pro Max, OnePlus Open och Samsungs egen Galaxy Z Fold 5 – och om man inte gillar vikbara mobiler är iPhone 15 Pro Max det enda riktiga alternativet på den här prisnivån.

Den stora skillnaden mellan de två telefonerna är naturligtvis AI-funktionerna, där Samsung har tagit ett kvantsprång framåt med Galaxy AI. Och vi är imponerade. Många av de nya funktionerna fungerar bra, andra mindre bra, men med Galaxy S24-serien visar Samsung att framtiden kommer att innebära många fler AI-baserade mobiltelefoner eftersom potentialen är enorm.

Instant Slow-mo låter dig inte bara titta på vilken video som helst i slow motion, även om den inte spelades in i slow motion till att börja med. Du kan också redigera videon och spara slow motion-effekten, som vi har gjort här med videon av Samsung Galaxy Ring som visades i San Francisco under Galaxy Unpacked. (Video: Peter Gotschalk)

Att vi ändå inte delar ut maxbetyg till Samsung Galaxy S24 Ultra beror främst på att mycket av potentialen fortfarande är orealiserad. När det gäller kameran innebär den AI-baserade ProVisual Engine faktiskt att inzoomade bilder blir sämre än bilder som tas med förra generationens Galaxy S Ultra, och Samsungs bildredigering är ännu inte i klass med vad Google kan åstadkomma i sina Pixel-telefoner.

Tent allmänt saknar vi bättre AI-integrering med andra appar än Samsungs egna – och svenska som språk hade också varit trevligt.

Vi räknar med att det här är saker som kommer på plats längre fram i år, då blir kanske nästa Galaxy S Ultra den bästa mobiltelefonen som världen någonsin skådat. Det ser vi fram emot!

Karakter
Samsung Galaxy S24 Ultra
High End

Home tycker

7 års uppdateringar, många innovativa och välfungerande AI-funktioner, ny platt och extremt ljusstark skärm. Och telefonen är fortfarande en Galaxy Note i förklädnad, inklusive S-Pen och produktivitetsfunktioner. AI gör faktiskt kameran sämre än förra året, inte bättre. Och de AI-baserade bildredigeringsalternativen lever inte upp till förväntningarna. På det stora hela lever Galaxy AI ännu inte riktigt upp till sin potential.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Rulla till toppen