TEST: Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

Galaxy Note 20 är en överraskning på flera sätt

Samsung är åter tillbaka med en flaggskeppsmobil som imponerar på flera plan.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G with S-Pen
Karakter
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
Ljud & Bild tycker
Praktiska jobbfunktioner. Blixtsnabb uppkoppling. Fantastisk skärm. Riktigt bra kameror.
Batteriet kunde ha varit större och laddats snabbare.
Specifikationer

Operativsystem: Android 10
Skärm: 6,9 tum 120 Hz Dynamic AMOLED 1440 x 3088 (496 ppi)
Processor: 2,73/2,5/2,0 GHz octacore Exynos 990
Minne/lagring: 12 GB / 256-512 GB + 1 TB micro SD
Vidvinkelkamera: 108 Mp f/1.8 26 mm 1/1.33″ OIS
Ultravidvinkel-kamera: 12 Mp f/2.2 13 mm 1/2.55″
Telefotokamera: 12 Mp 120 mm f/3.0 5x OIS
Selfie-kamera: 10 Mp f/2,2 26 mm
Kommunikation: 5G, Wifi 6, BT 5.0 aptX, NFC, USB 3.2
Mått/vikt: 165 x 77 x 8,1 mm, 208 gram
Batteri: 4 500 mAh, 25W laddning, trådlös QI-snabbladdning
Web: samsung.com

Prestanda

Riktpris: 14600 Produktsida
Annons
Annons
forfatter

Medan Galaxy S20 lanserades i februari kom resten av Samsungs mobila produkter som en lavin i augusti. Tillsammans med surfplattan Tab S7, Galaxy Watch 3 och de trådlösa propparna Buds Live kom till sist årets värstingmobil Samsung Galaxy Note 20. Det är business-modellen med unika funktioner för produktivitet som egentligen ingen konkurrent lyckats efterlikna. Dels kommer den i en normal modell, dels i en Ultra-modell. Prisskillnaden är hela 20-25 % så det är för en gångs skull inte bara skärmstorlek och batteri som skiljer.

 

  Galaxy Note 20 Galaxy Note 20 Ultra
Skärm 6,7” 1080 x 2400 60 Hz 6,9” 1440 x 3088 120 Hz
Minne/lagring 8 GB / 256 GB 12 GB / 256-512 GB + SD
Kamera 64 Mp / 3x hybridzoom 108 Mp / 5x optisk zoom
Batteri 4300 mAh 4500 mAh
Vikt 192 gram 208 gram

 

Ultra har en betydligt högre upplöst rundad skärm med bättre bildkvalitet, samt bättre tålighet. Den har mer minne och kan fås med mer lagringsutrymme, samt att den kan byggas ut med ett minneskort. Ultra har en högre upplöst huvudkamera med bättre bildkvalitet, samt en riktigt bra optisk zoom, medan vanliga Note 20 knappt har någon zoom alls. Batteriet och vikten skiljer däremot inte speciellt mycket.

Förutom färgerna är det ovanligt stora skillnader mellan den lilla och stora modellen (Foto: Samsung)

Utseende och konstruktion

En av våra invändningar mot Galaxy S20 Ultra var att den såg så tråkig ut med sin oinspirerade design och en gråskala av färger att välja mellan. Märkligt nog är det istället Note 20 som har en design som står ut. Den har en skärm som kurvas runt kanten på gammalt Edge-manér, och en mer distinkt kameramodul som inte ber om ursäkt för att den är stor. Förutom signaturfärgen Brons kan vanliga Note 20 fås i grönt eller grått, medan Ultra-modellen kan fås i svart eller vitt.

Annons

 

Skärmen skyddas av nya Gorilla Glass 7 ”Victus” som för första gången på länge ger bättre skydd mot repor. Tidigare generationer har fokuserat på skydd mot spräckt glas, vilket förklarar varför klagomålen på repiga skärmar inte har minskat med åren. Trots öppna högtalare, portar och inte minst pennan, är Galaxy Note 20 faktiskt damm- och vattentålig enligt IP68. I detta fall tål den 30 minuter på 1,5 meters djup.

Skärm

Som tidigare nämnts har Ultra-modellen en Edge-skärm som går runt kanten på sidorna, medan vanliga Note 20 har en flat skärm som Galaxy S20. Skärmen är nästan onödigt högupplöst med en punkttäthet på nästan 500 ppi, där de flesta nöjer sig med fullt tillräckliga 400. Normalt sett körs skärmen dock i mer vettig FHD+-upplösning, och man får själv tvinga den att använda WQHD+-upplösningen. Om inte annat lär det vara uppskattat av dem som använder mobilen för VR. Är det någon som använder Google Cardboard fortfarande?

Alla skärmens finesser går inte att kombinera, vilket nog är bra för batteritiden (Foto: L&B)

Samsung kallar Ultra-modellens skärm för ”Dynamic AMOLED” till skillnad från vanliga Note 20 som har en Super AMOLED Plus. Det är marknadsföringsspråk för att skärmen dynamiskt ändrar sig mellan 60 och 120 Hz uppdateringsfrekvens. Det enda man kan ställa in är att stänga av det och alltid köra 60 Hz. Precis som på Galaxy S20 kan man dock inte kombinera högsta upplösning och högsta uppdateringsfrekvens. Som vi blivit vana vid är Samsungs OLED-skärmar av utmärkt kvalitet. Ljusstyrkan är nu uppskruvad till 1500 nits, vilket ger HDR+-märkningen mening och ett lyft för filmtittande. Färgerna är lite väl livliga men man kan lätt ändra till en mer naturlig färgåtergivning.

Annons
Precis de kameror man behöver, samt en avståndsmätning som fungerar (Foto: Samsung)

Kamera

Vi var för en gångs skull inte särskilt nöjda med kamerorna i Galaxy S20 Ultra. Vissa fel i mjukvaran har rättats till, men frågan är om hårdvaruproblemen är fixade i Note 20? Även om Galaxy Note 20 Ultra har liknande kameror så finns det skillnader. Normalobjektivet med hög upplösning, som slår ihop pixlarna för bättre ljuskänslighet, har Samsung behållit. Däremot har de skippat djupsensorn och satt in en riktig laser-autofokus. Ultravidvinkeln är likadan. Teleobjektivet har fått lite mer optisk zoom, mindre påhittad fuskzoom, lägre upplösning och bättre ljuskänslighet. För att läsa mer om de oändliga finesserna i kameraappen, läs vår guide här.

Läs också
Så är Samsung Galaxy S20 Ultras HÄFTIGA kamera Om du just har köpte den splitternya och svindyra Samsung Galaxy S20 Ultra – eller funderar på det – och kameran har högst prioritet, så är den här guiden obligatorisk läsning.

Att fotona i bra förhållanden blir utmärkta är så självklart att vi kan hoppa över det och gå direkt till problemområdena. I svagt ljus kan kameran nu fokusera så att vi får skarpa bilder, och till och med vitbalansen är fixad. Det verkar vara övergripande, för även i normala förhållanden fungerar automatiken mer pålitligt. HDR-läget som aktiveras för bilder med både ljus och skugga ger bättre resultat, vilket också verkar bero på mjukvaran, för Galaxy S20 får nu liknande resultat. Den ökade optiska zoomen är välkommen och även om Note 20 också envisas med påhittad ”space zoom” som ger gryniga bilder så är den inte lika extrem som på S20.

wide Huawei P40 Pro+ wide Galaxy S20 Ultra wide Galaxy Note 20
<
>
Galaxy Note 20 Ultra wide angle
ultrawide Huawei P40 Pro+ ultrawide Galaxy S20 Ultra ultrawide Galaxy Note 20
<
>
Galaxy S20 Ultra ultrawide
tele 3x Huawei P40 Pro+ tele 4x Galaxy S20 Ultra tele 5x Galaxy Note 20
<
>
Galaxy Note 20 Ultra 5x zoom
tele 10x Huawei P40 Pro+ tele 50x Galaxy Note 20 tele 100x Galaxy S20 Ultra
<
>
Galaxy Note 20 Ultra "50x zoom"
hdr Galaxy Note 20 dark Galaxy Note 20 test Galaxy Note 20
<
>
Kan fokusera i dåligt ljus till skillnad från Galaxy S20

Ljud

Högtalaren i botten är betydligt bättre än de skramliga mobilhögtalare vi ofta utsätts för när folk i kollektivtrafiken tror att vi alla vill lyssna på deras musik. Det låter faktiskt riktigt bra. Det enda önskemålet hade varit att man fått en lika bra högtalare i andra änden, för nu blir stereoljudet lite obalanserat. Intressant nog stöder mobilen att spela ljud till två Bluetooth-enheter samtidigt, så där får man genast ett bättre stereoljud.

I videoläget Pro kan man bland annat ställa in vilket ljud som ska spelas in (Foto: L&B)

För videografen är det intressant att veta att man i Pro-läget kan välja om mikrofonen ska spela ljud från alla håll, framför kameran eller bakom dem. Man kan även ansluta en USB-mikrofon, eller via Bluetooth. Använder man exempelvis Galaxy Buds Live som mikrofon kan man få ett riktigt bra kommentarsspår till videoinspelningen med minimalt omgivande ljud.

Pennan går även att använda som en fjärrkontroll, exempelvis för kameran (Foto: L&B)

Användning

Det som verkligen skiljer Note från Galaxy S är produktivitetsfunktioner och så klart pennan. Så länge man har Ultra-modellen har S-Pen nu en betydligt kortare fördröjning, som gör att det känns betydligt mer naturligt att skriva på skärmen. Men pennan har även fått fler gest-funktioner som gör att man kan använda den som en fjärrkontroll för att styra presentationer eller varför inte som en fjärrutlösare för kameran.

Annons
Det är (snart) enkelt att synkronisera anteckningar på mobilen och datorn (Foto: Samsung)

Notes-appen har blivit betydligt mer användbar nu när man kan importera Acrobat-filer och göra noteringar direkt på dem. Man kan även lägga in röstkommentarer som hör ihop med vad som visas på skärmen. Det kommer även att gå att synkronisera Samsung Notes med Microsoft OneNote och Outlook på sin dator. Tyvärr lanseras inte den här tjänsten förrän i november, så vi har inte haft möjlighet att testa den själva.

Med Dex får du upp allting på skärmen och kan lägga ifrån dig mobilen (Foto: L&B)

Samsung och Microsoft jobbar även hårt på att integrera Galaxy-mobilerna med Windows. Redan nu finns en försmak genom ”Link to Windows”-knappen i snabbmenyn. Tanken är att man i princip ska kunna köra Android-appar från telefonen som om de vore Windows-program. Så länge kan vi använda Samsung Dex, som nu blivit betydligt mer trådlös och som kan användas både på datorn och på TV-apparater som stöder Miracast.

En fotnot är att Note 20 är den första Android-mobilen med UWB (Ultra WideBand), en teknik som hade premiär på iPhone 11. Det är en teknik för att med stor noggrannhet kunna positionera andra enheter, och överföra stora mängder data strömsnålt. Det är den föredragna tekniken i nya ”Google Nearby Share”, efterföljaren till Android Beam, som blir motsvarigheten till Apples AirDrop. Tekniken har också stora möjligheter inom det smarta hemmet, eller som nyckel, då den kan ignorera enheter man inte litar på.

Några av de mer unika funktionerna i Galaxy Note 20 (Foto: L&B)

Galaxy Note 20 blir också premiärenheten för Microsofts speltjänst där man kan spela Xbox-spel direkt på mobilen. Genom att ladda ner Xbox Game Pass-appen och ha ett Game Pass Ultimate-abonnemang kan man strömma spelen till skärmen. Enligt Samsung har de en extra snabb uppkoppling till Microsofts servrar för att det ska funka att spela trådlöst utan lagg. Tjänsten har premiär 15 september, så vi har bara fått se den demonstrerad för oss.

Annons

Prestanda

Galaxy Note 20 har samma Samsung Exynos-processor som Galaxy S20, så det är ingen överraskning att prestanda i princip är identiska. Mobilen har blivit runt 25 procent snabbare än föregångaren Note 10. Däremot rår den inte riktigt på de snabbaste Snapdragon-processorerna som konkurrenterna använder, utan hamnar 10-15 procent efter. När det gäller 5G-prestanda är den dock i topp. Liksom Galaxy S20 toppar den på hastigheter cirka 20 procent snabbare än de genomsnittliga Android-mobilerna.

Prestanda är utmärkt, men inte riktigt i topp (Foto:L&B)

Batteriet har visserligen blivit något större än förra året. Men det är inte mycket större än i vanliga Note 20, som har färre finesser och därmed borde vara strömsnålare. Och mindre än i Galaxy S20 Ultra. Batterilivslängden är därmed bara genomsnittlig, eller som Samsung uttrycker det: ”räcker hela dagen”. Snabbladdningen är av någon anledning bara på 25 watt, jämfört med 45 watt för Galaxy S20 Ultra. Den stöder dock snabbare trådlös laddning, samt ”omvänd trådlös laddning” så att man exempelvis kan ladda sina Galaxy Buds på baksidan av telefonen.

5G-prestanda är, liksom för Galaxy S20, bäst just nu (Foto: L&B)

Slutsats

Galaxy Note 20 Ultra är precis vad den ska vara – det allra bästa Samsung kan förmå i en mobil. Den stora skärmen är en dröm, ljudet är bra, den har blixtsnabb uppkoppling och utmärkt prestanda. Samarbetsfunktionerna blir alltmer finslipade, pennan allt mer naturlig att använda och uppkopplingen till datorn är på väg mot en ny nivå. Samsung har till och med fixat kamerorna från Galaxy S20 så att de nu är i toppklass. Jämfört med S20 Ultra är Note 20 inte ens dyr! Utan något betydande att klaga på är det bara att drämma till med vår högsta rekommendation!

 

Annons

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Annons
Annons

Läs också

Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Det trådlösa headsetet med ANC är gjort för Xbox, men kan användas med andra plattformar också – och med musik.
BlueParrott M300-XT har upp till 15 timmars samtalstid och reducerar oväsen från omgivningen med 80 procent.
Beoplay HX tar upp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose och andra.
Bang & Olufsen försöker slå två flugor i en smäll genom att göra en kombination av hörlurar och gaming-headset.
Alla kamerasystem behöver ett objektiv för porträtt, gärna ett ljusstarkt sådant.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.