TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

Använd kameran i Samsung Galaxy S20 Ultra till allt!

Om du just har köpte den splitternya och svindyra Samsung Galaxy S20 Ultra – eller funderar på det – och kameran har högst prioritet, så är den här guiden obligatorisk läsning.

Av / 2020-03-13 - 18:57
Använd kameran i Samsung Galaxy S20 Ultra till allt!

Kameran i Samsung Galaxy S20 Ultra är den häftigaste mobilkameran vi har provat. I stora drag var det vår slutsats när vi testade Samsungs nya monstermobil, vilket du kanske redan har läst.

Men även om vi gick igenom mycket av kameran i testet så har den fortfarande många, många funktioner som vi antingen inte hade plats att nämna eller som vi aldrig provade när vi hade mobilen på testbänken.

Det är kameran som gör att Samsung Galaxy S20 Ultra verkligen sticker ut. Den har fyra linser, inklusive DepthVision ToF-objektiv, men allra häftigaste är det ovanliga vidvinkelobjektivet med smått galna 108 Mp (f/1,8 med optisk bildstabilisering)!

Poängen är naturligtvis inte att kameran ska ta bilder med 108 megapixlar. I stället kombinerar kameran nio pixlar till en enda (även kallat ”pixel binning”) varje gång en bild tas, vilket ger mängder av möjligheter. Bland annat kan man fotografera ett större motiv och sedan under efterbehandlingen (i mobilens Galleri-app) zooma in på ett visst utsnitt och beskära bilden.

Den beskurna bilden blir också högupplöst och superskarp, och att använda crop-funktionen i Galleri-appen är oerhört enkelt. Här har Samsung verkligen hittat på något helt genialt, även om man ska komma ihåg att de ursprungliga 108 Mp-bilderna tar ungefär 30 megabyte att lagra. Dessutom kan kameran bara ta 108 Mp-bilder i 3:4-format, eftersom det är den vanliga vidvinkeln som gör jobbet.

Ett annat viktigt partytrick är den nya zoomfunktionen som Samsung har döpt till ”Space Zoom”. I Galaxy S20 Ultra betyder den på papperet att man kan förstora sitt motiv upp till 100 gånger!

Hela härligheten fungerar med hjälp av en kombination av optisk zoom (kameran har ett 48 Mp-teleobjektiv med 4x optisk zoom), 10x digital zoom plus artificiell intelligens som tar hand om resten. Allting över 10x zoom åstadkoms i själva verket av att den stora optiken med 108 megapixlar börjar arbeta, sedan förstoras och beskärs den stora bilden.

Frontkameran är på 40 Mp, men även den kan bara ta bilder i maximal upplösning i 4:3-format. Tar man en selfie i vidvinkel- eller ultravidvinkelformat så sjunker megapixlarna till 6 respektive 9.

Men för många användare är kameran en av de främsta orsakerna – om inte den allra främsta – att köpa en mobiltelefon som är lika dyr som Samsung Galaxy S20 Ultra. Därför var det en uppenbar tanke att följa upp vårt test med en guide som ger en översikt över (nästan) alla kamerafunktionerna i Samsungs nya monstermobil. Både de som Samsung gillar att skryta om och de lite mer obskyra som inte har fått lika mycket uppmärksamhet.

Vi har därför provat dem alltihop (nästan) och här kan du läsa en komplett genomgång av både foto- och videofunktionerna:

Foto

108 megapixlar

Med den primära vidvinkellinsen kan man ta enorma bilder i 108 Mp-upplösning. Man kan fotografera ett större motiv och sedan, under efterbehandlingen (i mobilens Galleri-app), zooma in ett visst utsnitt och sedan beskära bilden. Den nya bilden blir också högupplöst och superskarp, och det är otroligt enkelt att använda beskärningsfunktionen i Galleri-appen.

Originalbilden av Luxor-templet i Egypten taget i 108 Mp-upplösning. Tyvärr har bilden skalats ner av vår webbplats. (Foto: Peter Gotschalk)
Här kommer det första motivet från den beskurna översta bilden. En moské byggd ovanpå det forntida templet. (Foto: Peter Gotschalk)
Ett annat utsnitt av samma ultraupplösta bild. (Foto: Peter Gotschalk)

Ultravidvinkel

Samsung Galaxy S20 Ultra har en 120-graders 12 Mp f/2,2-ultravidvinkel med optisk bildstabilisering. Men som nämnts i faktarutan går det tyvärr inte att ta 108 Mp-bilder med den linsen.

Man får med allting när man använder kamerans ultraidvinkellins. (Foto: Peter Gotschalk)

Live Focus

Samsung kallar sin bokeh-funktion för Live Focus. I praktiken innebär en bokeh-effekt att själva motivet är skarpt men att bakgrunden är suddig. Med Galaxy S20 Ultra kan man dock göra andra saker med bakgrunden än att bara göra den suddig. Till exempel behålla motivet i färg och göra bakgrunden svartvit.

En klassisk staty i parken bakom Winter Palace. Den är skarp medan bakgrunden är suddig. (Foto: Peter Gotschalk)
Statyn är i färg, men nu är bakgrunden både suddig och svartvit. (Foto: Peter Gotschalk)
Den gamla journalisten är skarp men Hatshepsut-templet – även kallat Djeser-Djeseru – är suddigt i bakgrunden. (Foto: Peter Gotschalk)
Samma motiv, men nu är pelarna och statyerna i bakgrunden i svartvitt. (Foto: Peter Gotschalk)

Space Zoom

Behöver någon kunna zooma in motivet 100 gånger? Kanske en paparazzi-fotograf, men för de flesta andra är funktionen meningslös. Ändå har Samsung utrustat Galaxy S20 Ultra med så kallad Space Zoom som kan zooma in upp till 100 gånger. Det ser – som förväntat – inte särskilt bra ut, men med 4x optisk zoom eller 10x digital zoom är resultaten riktigt fina. Titta bara på bilderna:

Här är templet i Luxor fotograferat på ett helt normalt sätt, utan zoom. (Foto: Peter Gotschalk)
Nu kommer vi närmare inpå. Med 4x optisk zoom får vi en strålande bild av obelisken vid tempelingången. (Foto: Peter Gotschalk)
Med 10x digital zoom kommer vi så nära att vi ser hieroglyferna tydligt. (Foto: Peter Gotschalk)
Med 30x zoom kommer hieroglyferna väldigt nära och motivet är fortfarande relativt skarpt. (Foto: Peter Gotschalk)
Men med 100x zoom blir det helt galet, resultatet är suddigt och går inte att använda. (Foto: Peter Gotschalk)

Single Take

Single Take är en funktion som uppfunnits för de som inte kan bestämma sig. Man trycker på knappen och rör mobilen lite fram och tillbaka i riktning mot motivet. Sedan använder kameran de flesta av alla sina funktioner på en gång för att ta massor av bilder och små videor av samma motiv.

Så här ser det ut i kamera-appen när man har använt Single Take-funktionen. Alla bilderna sparas individuellt i Galleri-appen. (Foto: Peter Gotschalk)
Här är några av resultaten från Single Take i parken bakom Winter Palace-hotellet i Luxor. Det första exemplet visar det gamla lyxhotellet bakifrån. (Foto: Peter Gotschalk)
Och det andra är ett panoramafoto av själva parken. En oas mitt i det egyptiska virrvarret. (Foto: Peter Gotschalk)

Natt

Nattläget är inte någon ny funktion, men fungerar fortfarande imponerande väl i Galaxy S20 Ultra. Funktionen har fått betydande förbättringar jämfört med Galaxy S10. De färdiga bilderna blir därför både ljusare och mer detaljerade än i föregångaren.

Nilen fotograferad från en båt i beckmörker. (Foto: Peter Gotschalk)

Panorama

Panorama-funktionen är i sig inget speciellt för Samsung Galaxy S20 Ultra, men de färdiga bilderna utnyttjar kamerans förmåga att ta bra bilder även i dåligt ljus.

Panoramafoto av Hatshepsut-templet taget i direkt motljus en dag när solens strålar hamrade ner från en molnfri himmel. (Foto: Peter Gotschalk)

Mat

Naturligtvis måste marknadens kanske bästa mobilkamera ha en speciell funktion för matbilder. Vad skulle man annars lägga upp på Instagram?

Så här förskönar man sin mat i kamera-appen. Man kan bland annat välja om färgtonen ska vara varm eller kall. (Foto: Peter Gotschalk)
Resultatet är ett riktigt mästerverk. (Foto: Peter Gotschalk)

Video

8K-video och 8K Video Snap

Samsung Galaxy S20 Ultra kan spela in video i 8K-upplösning. Tanken med 8K-video är lite densamma som med stillbilderna i 108 Mp-upplösning. Med funktionen 8K Video Snap kan användaren nämligen plocka ut stillbilder ur sin 8K-inspelning, och eftersom det resulterande fotot är hela 33 megapixlar stort så ger 8K-video en möjlighet att göra video av hög kvalitet som blir skarp på vilken skärm som helst och dessutom hämta ut högupplösta stillbilder under efterredigeringen.

Videon nedan är ursprungligen inspelad i 8K, men tyvärr stöds inte det av vår webbplats. Vi har därför skalat ner den till Full HD.

Och bilden här är en så kallad 8K Video Snap från videon. Motivet är skarpt och detaljerat. (Foto: Peter Gotschalk)

Super Steady

En fin liten videofunktion är SuperSteady, som Samsung har förbättrat till Galaxy S20-serien. I de två videorna nedan, som är tagna på motorcykel, ser man ganska så tydligt skillnaden mellan en video inspelad utan (överst) och med (underst) Super Steady.

Utan Super Steady

Med Super Steady

Live Focus Video

Den här funktionen lanserades till Samsung Galaxy Note 10. Det handlar helt enkelt om videoinspelningar med bokeh-effekt (suddig bakgrund) och fungerar med både huvudkameran och frontkameran, vilket syns i de två exemplen nedan.

Huvudkamera

Frontkamera

Hyperlapse

Med Samsung Galaxy S20 Ultra kan man enkelt göra hyperlapse-videor – alltså filma med låg bildfrekvens och sedan spela upp resultatet med normal bildfrekvens – och en nyhet i S20 Ultra är att hyperlapse-funktionen har ett speciellt nattläge som exponerar varje bild extra länge. Den här funktionen passar till exempel för att filma trafik på natten.

Dag

Natt

Zoom-In Mic

Precis som Live Focus Video introducerades den här funktionen i förra årets Samsung Galaxy Note 10. Zoom-In Mic låter användaren zooma in på en viss ljudkälla när man spelar in video. När kameran har identifierat ljudkällan blir inte bara motivet skarpt i bilden, även ljudet förstärks och bakgrundsljud dämpas. Här är ett exempel när vi på avstånd smyglyssnade på en guide som berättade om Hatshepsut-templet.

Slowmotion

Samsung Galaxy S20 Ultra är verkligen långsam. Åtminstone när det gäller slow motion-video. Den filmar nämligen i 1080p-upplösning med 240 fps, vilket innebär att hastigheten på det man spelar in reduceras fyra gånger, eftersom den normala uppspelningshastigheten i Full HD-upplösning är 60 fps. Se exemplet nedan.

AR-Zone och Bixby Vision

Förutom de klassiska kamerafunktionerna – alltså foto och video och olika effekter – har Samsung utrustat kameran i Galaxy S20 Ultra med diverse smarta funktioner som bygger på Augmented Reality och artificiell intelligens.

AR-Zone är en samling funktioner som gör det möjligt för användaren att använda kameran för att kombinera verkligheten med det virtuella. Bixby Vision kan på olika sätt ge information om omgivningen genom kameran.

Några av funktionerna i AR-Zone är ganska praktiska, andra är ganska korkade. (Foto: Peter Gotschalk)

Upptäck

Med upptäck-funktionen i Bixby Vision riktar man helt enkelt kameran mot till exempel en maträtt, så kan den artificiella intelligensen berätta vad man äter och hur många kalorier maten innehåller.

Här har vi pekat kameran mot en tallrik spaghetti bolognese, som Bixby Vision känner igen helt korrekt. (Foto: Peter Gotschalk)

AR Emoji-kamera

Med den här funktionen kan man ge sig själv kaninöron eller en hundnos. Eller bara gömma sig bakom en rolig mask med AR Emoji-kameran.

Vi gamla teknik-journalister är riktiga dinosaurier. Här på utflykt till templet i Karnak. (Foto: Peter Gotschalk)

Vi fick inte plats med …

Även om den här översikten över kamerafunktionerna i Samsung Galaxy S20 Ultra är ganska lång så finns det massor av funktioner som vi inte fick plats med i den här artikeln. Dels en uppsjö av ytterligare AR-Zone- och Bixby Vision-funktioner (man kan till exempel skanna vinetiketter med Bixby Vision, och AR-Zone kan bland annat 3D-skanna fysiska föremål eller låta användaren prova de senaste solglasögonen från RayBan virtuellt) och dels ett par mer seriösa möjligheter som tar för mycket utrymme att gå igenom här. Detta gäller särskilt Pro- och Pro Video-lägena, som låter användaren styra kamerainställningar som ISO, fokus och vitbalans manuellt. 

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Earth Day: Så kan din mobil bidra till att rädda planeten!

USB-revolutionen du inte vill missa!

Guide: Apple Arcade, Google Stadia, Netflix Games, Xbox Cloud Gaming

Rulla till toppen