Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

Så får du ut mer av gaming på din mobil

Kom igång med seriös gaming på din iPhone- eller Android-mobil.

Skrivet av / 2022-08-18 - 07:14
Så får du ut mer av gaming på din mobil

I takt med att även mobiltelefoner i mellanklassen har fått blixtsnabbt internet och seriösa muskler är spel på telefonen inte längre bara samma sak som Angry Birds och Subway Surfers.

Nu för tiden kan de flesta mobiltelefoner köra stora och komplexa spel av den sort som vi tidigare bara har förknippat med PC-datorer och spelkonsoler. Och om mobilen inte har tillräckligt med muskler på egen hand så finns det flera molnbaserade tjänster där spelet körs uppe molnet även om det spelas på mobilen. Detta fungerar tack vare tekniker som 5G och Wi-fi 6.

Och naturligtvis vill de stora teknikföretagen vara med. Både Apple, Google och Microsoft har speltjänster som på sina egna sätt gör att du kan få ut det mesta av din smartmobil spelplattform. Till och med streaming-jätten Netflix har kommit igång och erbjuder mobilspel som en del av paketet.

Här är en komplett översikt över de fyra teknikjättarnas speltjänster:

applearcade logo
(Skärmbild: Peter Gotschalk)

Apple Arcade

Vad är Apple Arcade?

En abonnemangstjänst som låter användarna ladda ner och spela ett obegränsat antal spel till en fast månadsavgift.

Hur mycket kostar Apple Arcade?

Den första månaden är gratis. Sedan kostar tjänsten 59 kronor i månaden.

applearcade sonic
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Vilka spel finns på Apple Arcade?

Apple samarbetar både med flera små och oberoende spelutvecklare och med stora spelföretag för att skapa exklusivt innehåll för Apple Arcade. I skrivande stund finns det fler än 200 spel på plattformen.

Var hittar jag spelen?

Apple Arcade finns som en separat flik i Apples App Store. Spelen som finns där går bara att ladda ner om du har ett abonnemang på tjänsten.

applearcade appstore
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Kan man spela offline?

Ja. Alla spel från Apple Arcade laddas ner till din iPhone eller iPad och kan sedan spelas utan att enheten är ansluten till internet.

Läs mer här:

https://www.apple.com/se/apple-arcade

Google stadia logo
(Skärmbild: Peter Gotschalk)

Google Stadia

Vad är Google Stadia?

En molnbaserad streaming-tjänst med spel som du kan spela på alla typer av Android-enheter, inklusive mobiltelefoner. Spelen spelas på Googles servrar och streamas till mobiltelefonen. Tjänsten stöder upp till 5.1 Surround Sound och 4K HDR-video (60 fps).

Hur mycket kostar Google Stadia?

Vissa spel är gratis att spela, andra måste köpas. Du kan också prenumerera på Stadia Pro, som kostar 99 kronor i månaden. Den första månaden är gratis.

Google stadia spil
(Skärmbild: Peter Gotschalk)

Vilka spel finns på Google Stadia?

I skrivande stund finns cirka 290 spel tillgängliga på Google Stadia, inklusive välkända speltitlar som Assassin’s Creed, Far Cry och Hitman.

Var hittar jag spelen?

Google Stadia har en egen app som går att ladda ner från Google Play.

Google stadia spilbutik
(Skärmbild: Peter Gotschalk)

Kan spelen spelas offline?

Nej. Alla spel streamas i realtid till mobilen. Tänk på att spelen kräver stora mängder data. Om du spelar i 4K-kvalitet (går bara med ett Stadia Pro-abonnemang) förbrukar streamingen upp till 20 gigabyte data per timme.

Läs mer här:

https://stadia.google.com/home

Android Collage 1920x1080 UCAN En
(Skärmbild: Netflix)

Netflix Games

Vad är Netflix Games?

Sedan slutet av 2021 har Netflix erbjudit sina abonnenter tillgång till exklusiva spel som en del av streaming-paketet. Spelen streamas inte utan laddas ner till mobilen, så de kan även spelas utan internetuppkoppling.

Hur mycket kostar Netflix Games?

Spelen är gratis för alla som redan har ett Netflix-abonnenang.

netflixgames asphaltextreme
(Skärmbild: Peter Gotschalk)

Vilka spel finns på Netflix Games?

I skrivande stund finns det 26 exklusiva spel tillgängliga på Netflix Games. Inklusive Asphalt Xtreme, Exploding Kittens och Stranger Things: 1984.

Var hittar jag spelen?

Spelen har en egen kategori i Netflix-appen till iOS och Android. Välj ett spel i appen och tryck sedan på Get Game. Då öppnas App Store eller Google Play, där du kan ladda ner spelet till telefonen.

netflixgames spil
(Skärmbild: Peter Gotschalk)

Kan spelen spelas offline?

I princip ja, eftersom spelen laddas ner lokalt till din mobil – men i praktiken nej, eftersom du måste logga in på ditt Netflix-konto för att komma åt varje spel. Om du ser till att logga in innan du kopplar ner internet kan vissa spel spelas offline, medan andra titlar kräver internetåtkomst för att fungera.

Läs mer här:

https://help.netflix.com/se/node/121442

 

applearcade appstore
(Skärmbild: Microsoft)

Xbox Cloud Gaming

Vad är Xbox Cloud Gaming?

Microsofts officiella molnbaserade streamingtjänst för spel. När den var i betastadiet var tjänsten känd som Project xCloud. Här finns riktiga Xbox-spel som körs på Microsofts servrar i molnet och sedan streamas till mobiltelefonen. Tjänsten är i första hand avsedd för Android-användare, eftersom spel på iOS-enheter bara kan köras i en webbläsare.

Hur mycket kostar Xbox Cloud Gaming?

För att få tillgång till Xbox-spelen via molnet måste du prenumerera på det så kallade Xbox Game Pass Ultimate. Detta inkluderar automatisk åtkomst till EA Play samt åtkomst för flera spelare till Xbox Live Gold. Den första månaden kostar 10 kr. Sedan är priset 135 kr/månad.

xbox cloud spil
(Skärmbild: Peter Gotschalk)

Vilka spel får du med Xbox Cloud Gaming?

Det finns fler än 200 spel tillgängliga för användare som har ett Xbox Game Pass Ultimate. Där ingår titlar som Skyrim, Halo, Quake och Battlefield.

Var hittar jag spelen?

Android-användare måste ladda ner Xbox Game Pass-appen från Google Play. Sedan är det bara att trycka på Play och börja spela det valda spelet. Xbox Cloud Gaming fungerar även på iPhone och iPad, men endast via webbläsaren. På Apple-enheter öppnar man Safari eller någon annan webbläsare och loggar in med sitt Xbox Game Pass på webbplatsen xbox.com/play.

xbox cloud turbogolf
(Skärmbild: Peter Gotschalk)

Kan spelen spelas offline?

Nej. Alla spel streamas i realtid till mobilen. Om spelen ska köra ordentligt rekommenderar Microsoft en internethastighet på minst 7–10 Mbit/s.

Läs mer här:

https://www.xbox.com/sv-SE/xbox-game-pass/cloud-gaming?xr=shellnav#overview

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen