Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

iPhone 15 och övergången till USB-C: Vad kan du förvänta dig?

Datahastighet, bildskärmar och laddning: Vad du behöver veta om USB-C på iPhone 15.

Skrivet av / 2023-09-16 - 10:32
iPhone 15 och övergången till USB-C: Vad kan du förvänta dig?

I tisdags lanserade Apple fyra nya iPhone 15-modeller, som bjöd på en spännande förändring mot alla de senaste iPhone-generationerna. Allihop har nämligen USB-C i stället för den välbekanta Lightning-kontakten.

Men vad betyder det för dig som iPhone-användare? Låt oss ta en titt på vad som händer och vad du behöver veta om tillbehör.

Läs också Här är iPhone 15 Pro Nu äntligen med USB-C. Och Pro-modellerna får en ny Action-knapp.

Hejdå Lightning, hej USB-C

I mer än ett årtionde har iPhone-mobiler haft Lightning-port. Nu säger Apple äntligen hejdå till den och välkomnar USB-C. Det innebär att iPhone 15-användare får fler alternativ, men också ett ansvar att välja rätt tillbehör.

Tidigare hade Apple strikt kontroll över enheter och tillbehör tack vare Lightning-porten och MFi-certifieringen. Med USB-C förändras detta eftersom USB-C är en universell standard som öppnar dörrarna för ett bredare utbud av produkter. Det innebär också att ansvaret för produktkompatibilitet i allt högre grad vilar på användarna.

iPhone 15 Pro
Att använda en USB 3-kabel med iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max ger otroligt höga överföringshastigheter, lovar Apple. (Foto: Apple)

Vad fungerar med USB-C på iPhone 15?

Med USB-C kommer ett brett spektrum av möjligheter. Laddare, adaptrar, inmatningsenheter, datalagring och skärmar är några av dem. De flesta USB-C-adaptrar och dockor vi känner igen från Mac-datorer bör också fungera med iPhone 15.

Du kommer antagligen inte att få några problem med USB-tangentbord, möss, hörlurar eller datalagring som USB-enheter och externa hårddiskar. Den goda nyheten är att filhantering redan är en del av din iPhone.

Läs också Ingen USB-fusk Apple! Nästa år måste Apple ha USB-C-laddning på alla apparater men ryktena går om att endast Apples sladdar skulle ladda med full fart.

Hur är det med datahastighet och skärmar?

När det gäller datahastighet är USB-C mycket mer mångsidigt än Lightning. USB-C på iPhone 15 Pro-modellerna stöder USB 3-standarden, vilket innebär en maximal dataöverföringshastighet på 10 Gbit/s via kabel. Detta är en markant förbättring mot Lightnings 480 Mbit/s, vilket motsvarar USB 2-standard.

Även om de vanliga iPhone 15-modellerna också har fått USB-C så stöder de inte den högsta datahastigheten utan får nöja sig med samma USB 2-standard som Lightning, trots de nya USB-C-portarna. Observera också att även om Pro-modellerna har stöd för USB 3.0 så levereras de med en USB 2-kabel i kartongen, så man kan bara utnyttja den högre datahastigheten om man investerar i en separat USB 3-kabel.

När det gäller skärmar är en väsentlig nyhet att man nu kan spela upp innehåll eller spegla iPhones skärm i upp till 4K HDR med 60 Hz, under förutsättning att man har en kabel som kan överföra data i den hastigheten – och en skärm med DisplayPort-anslutning. Eller så kan man använda Apple USB-C Digital AV Multiport Adapter, som använder en HDMI-anslutning. Detta ger fortfarande en upplösning på upp till 4K vid 60 Hz, men utan HDR.

Uppdaterade AirPods Pro (2:a generationen) har USB-C-laddning, extra dammtåliga egenskaper och förlustfritt ljud med Apple Vision Pro. (Foto: Apple)

Hur är det med laddning?

Även om USB-C i princip klarar laddning med upp till 100 watt har Apple betonat att laddningshastigheten inte kommer att vara snabbare än med Lightning. Alla fyra iPhone 15-modellerna har alltså samma laddningshastighet som sina föregångare. iPhone 15 och 15 Pro tar 30 minuter att ladda till 50 % med en 20-watts nätadapter, medan de större iPhone 15 Plus och 15 Pro Max behöver 35 minuter för att nå 50 %.

Läs också iPhone 15 är betydligt bättre än sin föregångare Funktionerna inkluderar USB-C, Dynamic Island och 48 Mp huvudkamera.

Kompatibilitet

Apple har naturligtvis lanserat flera tillbehörsprodukter med stöd för USB-C.

  •     Earpods
  •     AirPods Pro 2 med USB-C-laddningsfodral (Apple säljer tyvärr inte fodralet separat)
  •     60 W USB-C till USB-C-kabel med USB 2.0-överföringshastighet
  •     240 W USB-C till USB-C-kabel med USB 2.0-överföringshastighet
  •     Thunderbolt 4-kabel med 10 Gbit/s överföringshastighet (denna kabel stöder även DisplayPort-video (HBR3))
  •     USB-C till Lightning-adapter för äldre tillbehör

Slutsats

USB-C ger iPhone 15-användare en hel värld av nya möjligheter. Även om övergången kanske kräver viss anpassning är fördelarna med högre hastighet och större urval av tillbehör betydande. Kom bara ihåg att välja kompatibla produkter och tillbehör för att få ut så mycket som möjligt av din iPhone 15.

 

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

USB-revolutionen du inte vill missa!

Guide: Apple Arcade, Google Stadia, Netflix Games, Xbox Cloud Gaming

Vi jämför Samsungs och Apples ekosystem

Rulla till toppen