Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

EU-kommissionen varnar Apple för USB-C-begränsningar

Nästa år måste Apple ha USB-C-laddning på alla apparater men ryktena går om att endast Apples sladdar skulle ladda med full fart.

Av / 2023-05-07 - 15:23
EU-kommissionen varnar Apple för USB-C-begränsningar

Redan 2021 hade EU-kommissionen fått nog av djungeln av laddningsstandarder för hemelektronik. De la därför fram ett förslag om att alla apparater som säljs i EU måste laddas via USB-C och att det skulle bli en gemensam standard för snabbladdning. Detta blir lag i december 2024.

Men rykten har gjort gällande att Apple inför lanseringen av iPhone 15 i höst håller på att massproducera USB-C-kablar. Kablar som ska innehålla ett MFi-chip (Made for iPhone) som gör att endast dessa kablar ger full hastighet på överföringar och laddning. Det vill säga samma teknik som tidigare gjorde att man inte kunde använda vilken Lightning-sladd som helst.

Detta har fått Thierry Breton, kommissionär med ansvar för den inre marknaden, att reagera preventivt. Enligt Zeit Online skickade han ett brev till Apple där han ska ha upplyst om att det är ”oacceptabelt att begränsa interaktionen med laddare”. Han ska i mars ha varnat Apple att ”enheter som inte möter kravet på den standardiserade laddaren inte kommer att tillåtas på EU-marknaden”.

Det ska noteras att kravet alltså inte införs förrän i december 2024, något som skulle låta Apple göra som de ville med iPhone 15 mellan september 2023 och december 2024. Begränsningen skulle nämligen kunna hävas med en mjukvaruuppdatering.

EU-förslaget till standardisering

Läs även:

EU antar USB-C som gemensam laddningsstandard för mobiltelefoner

Från och med 2024 ska alla nya mobiltelefoner ha samma laddkontakt.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Med M4-chippet börjar Apples slutspurt i AI-racet

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Rulla till toppen