Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Samsung Galaxy Z Flip 6 och Samsung Galaxy Z Fold 6 lanseras med Galaxy AI

Samsung förbättrar sina vikbara smartphones över hela linjen. Bland innovationerna finns Galaxy AI, förbättrade kameror och en mer symmetrisk design.

Av / 2024-07-10 - 15:02
Samsung Galaxy Z Flip 6 och Samsung Galaxy Z Fold 6 lanseras med Galaxy AI

Det har gått nästan fem år sedan Samsung lanserade den första vikbara smarttelefonen i Galaxy-serien. Sedan dess har det kommit flera Galaxy Z Flip- och Galaxy Z Fold-modeller och koreanerna satsar stort på den vikbara formfaktorn. Ändå utgör vikbara mobiler bara en bråkdel av den svenska mobilmarknaden.

Det är som om konsumenterna inte riktigt är övertygade om det smarta i att kunna vika sin smartphone på mitten, men det får inte Samsung att ge upp. I ärlighetens namn dominerar den koreanska mobiltillverkaren marknaden, medan andra tillverkare som också har försökt sig på vikbara telefoner – inklusive Motorola och OnePlus – inte får något fotfäste.

Så vanan trogen är Samsung tillbaka i år med nya versioner av sina två vikbara flaggskepp, Galaxy Z Flip och Galaxy Z Fold, som koreanerna presenterade på ett stort Galaxy Unpacked-event i Paris idag.

Både Samsung Galaxy Z Flip 6 och Galaxy Z Fold 6, som de senaste telefonerna i serien heter, ser vid första anblicken mycket ut som förra årets modeller, men det finns faktiskt fler förbättringar jämfört med sina föregångare än vi har varit vana vid de senaste åren.

Samsung Galaxy Z Fold 6
Samsung Galaxy Z Fold 6 har fått en mer symmetrisk design. Till exempel har skärmen inte längre rundade hörn. (Foto: Peter Gotschalk)

Samsung Galaxy Z Fold 6

För första gången sedan Fold först lanserades 2019 är nya Galaxy Z Fold 6 IP48-certifierad, vilket innebär att den vikbara telefonen nu erbjuder ett visst skydd mot damm och naturligtvis vattentålighet. Både den främre skärmen och telefonens baksida skyddas också av Gorilla Glass Victus 2.

Den nya telefonen kommer att vara något bredare och mindre hög än Galaxy Z Fold 5, med måtten 153,5 x 132,6 x 5,6 mm (utfälld) och en vikt på 239 gram, vilket är 14 gram mindre än föregångaren. Dessutom har skärmen inte längre rundade hörn och överlag verkar designen mer kompakt, även om skärmstorleken i sig inte har förändrats.

Huvudskärmen (Dynamic AMOLED 2X) förblir 7,6″ (2160 x 1856 pixlar) medan den yttre skärmen växer något till 6,3″ (2376 x 968 pixlar). Båda skärmarna kommer att ha en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och en imponerande ljusstyrka på 2 600 nits. Precis som sin föregångare har Galaxy Z Fold 6 ett 4 400 mAh-batteri, som tyvärr fortfarande bara kan laddas med upp till 25 W, samt Android 14, en Snapdragon 8 Gen 3-processor, 12 GB RAM och upp till 1 TB inbyggt lagringsutrymme. Telefonens ”vapor chamber” är 1,6 gånger större än föregångarens, vilket tack vare snabbare och bättre kylning av processorn sänker enhetens yttemperatur och säkerställer hög prestanda, lovar Samsung.

Samsunggalaxyzfold6_sketch1 Samsunggalaxyzfold6_sketch2
<
>
Samsung Galaxy Z Fold 6 har också nya AI-funktioner, inklusive möjligheten att rita skisser på foton som kommer att "översättas" till "riktiga" tillägg till bilden (Foto: Peter Gotschalk)

På kamerafronten har inte mycket förändrats sedan förra året (eller året innan!). Galaxy Z Fold 6 får också tre objektiv: ett 50 megapixel vanligt vidvinkelobjektiv (f/1.8 med optisk bildstabilisering), ett 12 megapixel ultravidvinkelobjektiv (f/2.2) och ett 10 megapixel teleobjektiv, även det med optisk bildstabilisering samt 3x optisk zoom. Dessutom finns det två selfiekameror på 10 megapixel ( placerad ovanför den lilla skärmen på framsidan) och 4 megapixel placerad under den vikbara skärmen som en så kallad Under Display Camera, vilket också är samma uppsättning som hos föregångarna. Den AI-baserade ProVisual Engine, som vi känner igen från Galaxy S24-serien, kommer dock att ge förbättrad zoomfunktionalitet, lovar Samsung.

Och kameran är inte den enda som får nya AI-funktioner, eftersom Galaxy AI, som lanserades med Galaxy S24-serien, också har hittat sin väg till Galaxy Z Fold 6 med ett antal nya funktioner som är speciellt anpassade för den vikbara skärmen. Till exempel gör ”Conversation mode” att din samtalspartner både kan lyssna på och läsa översättningen på telefonens yttre skärm när du använder den så kallade Interpreter-funktionen för att liveöversätta det du säger på ditt eget språk. Live Translate, som översätter telefonsamtal direkt på din enhet i realtid, stöder nu äntligen appar från tredje part, så att den kan användas med till exempel WhatsApp och Messenger.

Samsung Galaxy Z Fold 6
”Conversation mode” gör att din samtalspartner både kan lyssna på och läsa översättningen på telefonens yttre skärm när du använder den så kallade Interpreter-funktionen för att liveöversätta det du säger på ditt eget språk. (Foto: Peter Gotschalk)

Samsung Galaxy Z Fold 6 levereras naturligtvis också med S-Pen, och den har också nya AI-funktioner, inklusive möjligheten att rita skisser på foton som sedan kommer att ”översättas” till ”riktiga” tillägg till bilden. Du kan till exempel rita ett par glasögon på en bild av din hund, och i ett ögonblick ser ”Sketch to Image”, som AI-funktionen kallas, till att hunden på bilden nu bär ett par riktiga solglasögon.

Samsung Galaxy Z Fold 6 finns i färgerna Silver Shadow, Pink och Navy. Den billigaste modellen med 12 GB RAM och 256 GB inbyggt lagringsutrymme kostar 24 990 kronor. Telefonen kommer att finnas tillgänglig i butik den 24 juli.

Kameran på Samsung Galaxy Z Flip 6 har uppgraderats avsevärt till en huvudsensor på 50 megapixel med 2x optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Samsung Galaxy Z Flip 6

Samsungs flipptelefon får också den nya IP48-certifieringen, och dessutom får Galaxy Z Flip 6 en förstärkt aluminiumram och båda skärmarna (6,7″ huvudskärm med 2 640 x 1 080 pixlars upplösning och 3,4″ frontskärm med 748 x 720 pixlars upplösning, båda med upp till 120 Hz uppdateringsfrekvens) kommer också att skyddas av Gorilla Glass Victus 2, som sin föregångare.

Samsung Galaxy Z Flip 6
FlexWindow får en unik AI-stödd funktion i form av ”Suggested replies”, som analyserar dina senaste meddelanden för att föreslå ett skräddarsytt svar. (Foto: Peter Gotschalk)

På några viktiga områden erbjuder flipptelefonen betydande förbättringar jämfört med förra årets modell. Precis som Z Fold 6 kommer Z Flip 6 med en Snapdragon 8 Gen 3-processor och 12 GB RAM (och antingen 256 GB eller 512 GB inbyggt lagringsutrymme), men för första gången får enheten också ”vapor chamber”-kylning för att hantera processorns ökade prestanda, medan batteriet uppgraderas till 4 000 mAh (från 3 700 mAh).

Kameran får också en betydande uppgradering till en 50 megapixel huvudsensor med 2x optisk zoom, som ersätter föregångarens 12 megapixel sensor. Därtill kommer en 12 megapixel 123˚ ultravidvinkel. Kamerans nattläge och andra funktioner kan användas direkt i Instagram, och Galaxy Z Flip 6 får också den AI-baserade ProVisual Engine och därmed till exempel förbättrad automatisk zoomfunktion.

Samsung Galaxy Z Flip 6
Det tidigare så synliga skärmvecket har nästan försvunnit på Samsung Galaxy Z Flip 6 (Foto: Peter Gotschalk)

Den främre skärmen – som Samsung fortfarande kallar FlexWindow – erbjuder nya alternativ och widgets, inklusive nya widgets för Samsung Health och SmartThings. Dessutom kan telefonen nu visa flera appar och widgets samtidigt på den främre skärmen, och precis som den främre skärmen på Galaxy Z Fold 6 kommer FlexWindow att stödja ”Conversation mode” när du använder Galaxy AI ”Interpreter”-funktionen för att live-översätta det du säger på ditt eget språk. FlexWindow kommer också att få en annan unik AI-stödd funktion i form av ”Suggested replies”, som analyserar dina senaste meddelanden för att föreslå ett skräddarsytt svar, inklusive meddelanden i tredjepartsappar som WhatsApp och Messenger.

I år kommer Samsungs flipptelefon i färgerna Blue, Yellow, Silver Shadow och Mint. För den minsta modellen med 12 GB RAM och 256 GB inbyggd lagring begär Samsung 14 990 kronor. Mobilen kommer också att landa i butikerna den 24 juli.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.

Läs också:

Samsung lanserar Galaxy Ring i utvalda länder

Tyvärr får Sverige klara sig utan Samsungs smarta hälsoring tills vidare.

Läs mer

Samsung lanserar Galaxy Watch 7 och Galaxy Watch Ultra

Nya Galaxy Watch 7 kan bland annat övervaka din hälsa, medan den robusta Galaxy Watch Ultra gör dig redo för vildmarken.

Läs mer
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Budgetmobil och billig smartklocka från CMF by Nothing

Google säger adjö till Samsung-chip

Galaxy Unpacked: Så dyr blir Samsung Galaxy Ring

Galaxy Unpacked: Ny läcka avslöjar allt!

Rekordförsäljning av kommande iPhone tack vare Apple Intelligence?

Rulla till toppen