TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

EU antar USB-C som gemensam laddningsstandard för mobiltelefoner

Från och med 2024 ska alla nya mobiltelefoner ha samma laddkontakt.

forfatter
Publicerad 2022-06-07 - 16:48

EU har under lång tid försökt etablera en gemensam laddningsstandard för mobiltelefoner och annan bärbar elektronik. Och nu är lagförslaget officiellt antaget: USB-C blir en vanlig laddkontakt från slutet av 2024. Det meddelar EU-parlamentets utskott på Twitter.

EU överens om en gemensam laddningsstandard

Efter en lång process har nu alltså EU-parlamentet och de 27 medlemsländerna kommit överens. Beslutet gäller mobiltelefoner, surfplattor/läsplattor, digitalkameror och andra batteridrivna produkter.

I beslutet ställs bland annat krav på att snabbladdare måste vara kompatibla mellan de olika tillverkarna. Anledningen är att underlätta för konsumenterna, som får färre laddare att välja mellan, och inte minst minska mängden elavfall.

Apple har varit en känd motståndare till en gemensam laddningsstandard, och bland annat hävdat att det kommer att förhindra innovation. Men nu verkar det alltså bli USB-C även på iPhone, som länge har haft Apples egen Lightning-kontakt.

Läs också Här är nya MacBook Air Ny Apple M2-processor gör debut i MacBook Air.
Skjermbilde 2022 06 06 kl. 20.02.40 1536x862 1
Annons
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 svar på ”EU antar USB-C som gemensam laddningsstandard för mobiltelefoner”

Lämna en kommentar

På jakt efter en ny mobil till jul? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som går att köpa just nu.
Ny uppdatering för Garminanvändare Garmin släpper funktionsuppdateringar till flera av sina smarta sportklockor och cykeldatorer
En Musk-mobil? Ja tack! Elon Musk hävdar att Apple hotar att ta bort Twitter från App Store. Skulle det hända lovar teknikmiljardären att utveckla sin egen mobiltelefon. Vi ser redan fram emot det.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Kungen av vikmobiler är tillbaka Tredje gången gillt, visar Motorola Razr 2022. Äntligen lever Motorolas hopfällbara mobil upp till sin ikoniska föregångare.
Lång men medelmåttig användningstid Nokia X30 5G är den grönaste telefonen från finska HMD, men prestanda är inte imponerande.
Följ Ljud & Bild