TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

EU antar USB-C som gemensam laddningsstandard för mobiltelefoner

Från och med 2024 ska alla nya mobiltelefoner ha samma laddkontakt.

forfatter
Publicerad 2022-06-07 - 16:48

EU har under lång tid försökt etablera en gemensam laddningsstandard för mobiltelefoner och annan bärbar elektronik. Och nu är lagförslaget officiellt antaget: USB-C blir en vanlig laddkontakt från slutet av 2024. Det meddelar EU-parlamentets utskott på Twitter.

EU överens om en gemensam laddningsstandard

Efter en lång process har nu alltså EU-parlamentet och de 27 medlemsländerna kommit överens. Beslutet gäller mobiltelefoner, surfplattor/läsplattor, digitalkameror och andra batteridrivna produkter.

I beslutet ställs bland annat krav på att snabbladdare måste vara kompatibla mellan de olika tillverkarna. Anledningen är att underlätta för konsumenterna, som får färre laddare att välja mellan, och inte minst minska mängden elavfall.

Apple har varit en känd motståndare till en gemensam laddningsstandard, och bland annat hävdat att det kommer att förhindra innovation. Men nu verkar det alltså bli USB-C även på iPhone, som länge har haft Apples egen Lightning-kontakt.

Läs också Här är nya MacBook Air Ny Apple M2-processor gör debut i MacBook Air.
Skjermbilde 2022 06 06 kl. 20.02.40 1536x862 1
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Äntligen….

Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Nu kan du köpa Huawei Watch GT 3 Pro Titanium och Ceramic Nyligen skrev vi om en ny generation smarta produkter från Huawei som var på gång. Nu är väntan över för en del - Watch GT3 Pro finns att köpa.
Inga fler utgåvor av Samsungs folkmobil. Det kommer aldrig släppas någon Samsung Galaxy S22 FE.
Så ser den ut! [UPPDATERAD] Kanske för att undvika läckor har Nothing själv "läckt" bild av företagets kommande smartphone.
5G-mobil för under 3 000 kronor Motorola lanserar ännu en billig mobil med 5G.
Så blir iPadOS 16 Många av de nya funktionerna har iPadOS gemensamt med macOS och iOS.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend