TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

EU antar USB-C som gemensam laddningsstandard för mobiltelefoner

Från och med 2024 ska alla nya mobiltelefoner ha samma laddkontakt.

forfatter
Publicerad 2022-06-07 - 16:48

EU har under lång tid försökt etablera en gemensam laddningsstandard för mobiltelefoner och annan bärbar elektronik. Och nu är lagförslaget officiellt antaget: USB-C blir en vanlig laddkontakt från slutet av 2024. Det meddelar EU-parlamentets utskott på Twitter.

EU överens om en gemensam laddningsstandard

Efter en lång process har nu alltså EU-parlamentet och de 27 medlemsländerna kommit överens. Beslutet gäller mobiltelefoner, surfplattor/läsplattor, digitalkameror och andra batteridrivna produkter.

I beslutet ställs bland annat krav på att snabbladdare måste vara kompatibla mellan de olika tillverkarna. Anledningen är att underlätta för konsumenterna, som får färre laddare att välja mellan, och inte minst minska mängden elavfall.

Apple har varit en känd motståndare till en gemensam laddningsstandard, och bland annat hävdat att det kommer att förhindra innovation. Men nu verkar det alltså bli USB-C även på iPhone, som länge har haft Apples egen Lightning-kontakt.

Läs också Här är nya MacBook Air Ny Apple M2-processor gör debut i MacBook Air.
Skjermbilde 2022 06 06 kl. 20.02.40 1536x862 1

1 svar på ”EU antar USB-C som gemensam laddningsstandard för mobiltelefoner”

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Bra instegsmodell En smartklocka för barn som även är en mobiltelefon. Skräddarsydd för att passa både barnens och föräldrarnas behov.
Apple lanserar ny streamingtjänst Den nya tjänsten fokuserar på klassisk musik.
Spotify-appen blir smartare: lanserar personlig DJ med AI-teknik Ny version av mobilappen med kraftigt förbättrad användarvänlighet - inklusive en egen DJ med AI-teknik. Däremot inga nyheter om Hi-Fi eller Spatial Audio.
3D är tillbaka! Även om kalendern visar 2023 och inte 2010, försöker sig kinesiska ZTE på en ny surfplatta med glasögonfri 3D-skärm.
Remarkable 2 får äntligen tangentbord Tangentbord och fodral i ett.
Följ Ljud & Bild