Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

iPhone 15 och iPhone 15 Plus med massor av nya funktioner

Funktionerna inkluderar USB-C, Dynamic Island och 48 Mp huvudkamera.

Av / 2023-09-12 - 22:18
iPhone 15 och iPhone 15 Plus med massor av nya funktioner

Apples nya iPhone 15-modeller erbjuder massor av funktioner från förra årets Pro-serie.

Först och främst lägger man märke till att iPhone 15 och iPhone 15 Plus har Dynamic Island längst upp på skärmen. Det innebär att den gamla ”notchen” – den irriterande lilla flärpen – har försvunnit och ersatts av ett dynamiskt fält. Dynamic Island fungerar som en svart bubbla som kollapsar och expanderar för att visa aviseringar, aktiviteter och annat som du inte behöver en helskärmsvy för att följa, och det är ett välkommet tillskott till Apples nya billigare iPhone 15-modeller.

iPhone 15
iPhone 15 och iPhone 15 Plus får Dynamic Island istället för den gamla, irriterande ”flärpen” högst upp på skärmen. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

En annan betydande uppgradering jämfört med förra årets iPhone 14-serie är huvudkameran på 48 Mp, som också erbjuder 2x optisk zoom. Och precis som de nya iPhone 15 Pro-modellerna kan kameran på iPhone 15 och 15 Plus ta foton som kan efterredigeras och förvandlas till porträttbilder i appen Bilder.

iPhone 15
Skärmstorlekarna är 6,1″ respektive 6,7″ och Super Retina XDR-skärmen har nu en maximal ljusstyrka på 2000 nits när solen skiner utomhus. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Skärmstorlekarna är 6,1″ respektive 6,7″ och Super Retina XDR-skärmen erbjuder nu en maximal ljusstyrka på 2000 nits när solen skiner utomhus.

Läs också Här är iPhone 15 Pro Nu äntligen med USB-C. Och Pro-modellerna får en ny Action-knapp.

Telefonen drivs av förra årets Pro-processor, A16 Bionic, som bland annat ska ge bättre batteritid, lovar Apple.

Precis som iPhone 15 Pro och 15 Pro Max har även de nya iPhone 15-modellerna USB-C istället för Lightning, och båda modellerna har andra generationens Ultra Wideband-chip, vilket innebär att två iPhone-enheter med detta chip kan anslutas tre gånger längre ifrån varandra än tidigare. Detta öppnar upp för ett nytt sätt att använda Precis Sökning för Hitta mina vänner, så att iPhone 15-användare kan dela sin plats och hitta varandra, även på platser där det är mycket folk.

Läs också Apple-klockor koldioxidneutrala De nya Apple Watch-modellerna har ultrawideband och styrning med gester

Pris och tillgänglighet

Apple iPhone 15 och iPhone 15 Plus finns i färgerna rosa, gul, grön, blå och svart med 128 GB, 256 GB och 512 GB lagringsutrymme från 11 995 kr respektive 13 495 kr.

Försäljningen startar den 22 september.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

EU:s planer på chattkontroll skjuts upp på obestämd tid

Billigare Galaxy Watch

Huaweis efterträdare återvänder

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Rulla till toppen