Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nya Apple Watch Series 9 och Watch Ultra 2

De nya Apple Watch-modellerna har ultrawideband och styrning med gester

Av / 2023-09-12 - 20:47
Nya Apple Watch Series 9 och Watch Ultra 2

Vid vad som får kallas Apples julafton, septembers iPhone-lansering, visades även de nya Apple Watch modellerna. Att vi skulle få en ny Series 9 var ingen större överraskning, men att de redan uppdaterat Ultra-modellen var inte lika väntat.

Gemensamt för klockorna är den nya S9-systemkretsen som har 30 procent bättre grafikprestanda, samt en 4-kärnig neural engine. Den kraften i klockan gör att den nu kan köra Siri lokalt, vilket både innebär snabbare svar och bättre integritetsskydd.

Foto: Apple

Man kommer nu till exempel åt Hälsa-appen och dess data på iPhone, vilket gör att man kan ställa detaljerade frågor som ”hur länge sov jag i natt” eller ”hur är mitt blodtryck” direkt till klockans Siri.

Ultrawideband avståndsmätning (Foto: Apple)

Klockorna har samma andra generations Ultrawideband-krets som sitter i iPhone 15, vilket gör att man kan använda klockan för att hitta mobilen med extrem precision. Och på längre avstånd än tidigare.

Foto: Apple

Samma teknik finns inbyggt i högtalarna Homepod. Det innebär att när man närmar sig en högtalare med klockan så dyker det som spelas upp på klockan och man kan direkt använda den som fjärrkontroll utan att göra något mer.

Foto: Apple

Skärmarna har också fått en översyn. På Series 9 går ljusstyrkan nu ner till endast 1 nit, perfekt för biosalongen, och ända upp till 2000 nits för att synas utomhus. Det är dubbelt så ljust som på Series 8. På Ultra 2 går den upp till imponerande 3000 nits.

 

Double Tap för enhands-hantering av klockan (Foto: Apple)

En riktigt läcker finess som möjliggörs av den nya systemkretsen kallar Apple double tap. Den innebär att man helt enkelt dubbeltrycker ihop tummen och pekfingret i luften. Man behöver inte ens röra skärmen. Tanken är att man ska kunna hantera klockan även när man har andra handen upptagen, eller inte vill trycka på den. Gesten motsvarar att trycka på huvudknappen på skärmen. Som att besvara ett samtal, pausa musik, snooza alarmet eller ta ett foto med fjärrkontrollen för iPhone.

Foto: Apple

Watch Ultra 2 framhöll Apple att samma gest kan användas när man är upptagen med en sportaktivitet, och att man kan sätta navigeringspunkter utan att behöva stanna upp och titta.

Foto: Apple

Ultra 2 får nya funktioner för cykling, inklusive att ansluta till Bluetooth-tillbehör som cykeldatorer. Man får även nya funktioner för att kolla loggen för dykningar. Den ska ha en batteritid på 36 timmar, eller 72 i batterisparläge.

Foto: Apple

Apple framhöll också att de nya klockorna är Apples första 100 procent koldioxidneutrala produkter, om man använder något av de miljövänliga armbanden. Läderarmbanden ersätts av FineVowen, och både Hermes och Nike erbjuder också miljövänliga armband.

Apple Watch Series 9

Den kommer i storlekarna 41mm och 45 mm i färgerna starlight, midnight, silver, Product RED, och en ny rosa aluminium. I rostfritt stål kan man välja mellan guld, silver och grafit.

Priser börjar på 5 695 kronor.

Apple Watch Ultra 2

Den finns i storleken 49 mm och lanseras med nya färger på armbanden.

Priser är 11 495 kronor.

 

Den kan beställas från och med idag och levereras den 22 september.

 

Apple Watch SE 2nd gen

Kommer fortsätta finnas som ett budgetalternativ från 3 495 kronor.

Läs också Här är iPhone 15 Pro Nu äntligen med USB-C. Och Pro-modellerna får en ny Action-knapp.
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Budgetmobil och billig smartklocka från CMF by Nothing

Google säger adjö till Samsung-chip

Galaxy Unpacked: Så dyr blir Samsung Galaxy Ring

Galaxy Unpacked: Ny läcka avslöjar allt!

Rekordförsäljning av kommande iPhone tack vare Apple Intelligence?

Galaxy Unpacked: Enorm Samsung Galaxy Watch-läcka

Nästa Google Pixel kommer den 13 augusti

Rulla till toppen