Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple lanserar iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max

Nu äntligen med USB-C. Och Pro-modellerna får en ny Action-knapp.

Av / 2023-09-12 - 21:57
Apple lanserar iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max

Dagens Apple-lansering innehöll fyra nya iPhone-modeller. Först och främst två nya Pro-utgåvor, iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max, som levereras med 6,1″ och 6,7″ Super Retina XDR-skärmar. Precis som förra årets Pro-utgåvor.

Det var nämligen inte mycket nytt under solen i kvällens presentation. De nya Pro-modellerna får en ny så kallad Action-knapp som ersätter den gamla Ljudlös-omkopplaren. Dessutom kommer de två mobilerna båda med ett nytt och förbättrat A17 Pro-chip, och sist men inte minst får Pro-kameran nya funktioner. Just det, vi kan också säga adjö till Lightning-kontakten, eftersom alla nya iPhone 15-modeller kommer att levereras med USB-C.

iPhone 15 Pro
iPhone 15 Pro och Pro Max får en förbättrad kamera, inklusive ett nytt nattläge. Bland annat kan du nu ta porträtt (bokeh-bilder) i nattläget med hjälp av telefonernas inbyggda LiDAR-skanner. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Action-knappen ger snabb åtkomst till olika funktioner, t.ex. kameran eller ficklampan, men även till exempel tillgänglighetsfunktioner som förstoringsglaset. Den kan också fortfarande användas för att stänga av ljudet på mobiltelefonen.

A17 Pro sköter jobbet under huven och är, enligt Apple, branschens första 3-nanometers chip. Den största nyheten är den helt omdesignade 6-kärniga GPU:n, som inkluderar hårdvaruaccelererad raytracing.

iPhone 15 Pro
En översikt över vad som är nytt i de nya iPhone 15 Pro-modellerna. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Precis som sina föregångare är huvudkameran 48 Mp, men användarna kan nu växla mellan tre populära brännvidder – 24 mm, 28 mm och 35 mm – och iPhone 15 Pro har ett teleobjektiv med 3x optisk zoom, medan iPhone 15 Pro Max erbjuder 5x optisk zoom vid 120 mm. Enligt Apple har teleobjektivet på Pro Max en ”innovativ tetraprisma-design med en sensorförskjutningsmodul som kombinerar optisk bildstabilisering och 3D-autofokus”.

En annan kamerafunktion är att man nu kan ta porträtt (bokeh-bilder) utan att behöva växla till porträttläget. Om det finns en person, hund eller katt i bilden samlar iPhone automatiskt in djupinformation så att man senare kan göra om bilden till ett porträtt i appen Bilder på iPhone, iPad eller Mac.

Läs också 10 nya funktioner att se fram emot i iOS 17 Apple har just presenterat den kommande versionen av operativsystemet för iPhone. Du kan särskilt se fram emot dessa nyheter.

Både iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max kommer att tillverkas av ett helt nytt material, titan, vilket gör dem till de lättaste Pro-modellerna från Apple hittills.

Pris och tillgänglighet

Apple iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max finns tillgängliga i svart titan, vit titan, blå titan och neutral titan.

Pro-modellen kostar från 14 995 kronor för modellen med 128 GB lagringsutrymme, men finns även med 256 GB, 512 GB och 1 TB.

Pro Max finns tillgänglig från 17 995 kronor för modellen med 256 GB lagringsutrymme. Och naturligtvis finns den också med 512 GB och 1 TB lagringsutrymme.

De nya modellerna kommer att finnas i butik i Sverige den 22 september.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Xiaomi släpper Flip-konkurrent

Google själva ligger bakom enorm läcka

HMD Skyline oväntat cool mobil

Youtube hittar låten du nynnar på

Nästa Sony-mobil kan sakna viktig kamerafunktion

OnePlus redo för en kall sommar med heta produkter

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Rulla till toppen