Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

Så får du ut det mesta av batteriet i din mobil

Med anledning av den årliga Earth Day kommer här fem bra tips för att ta hand om batteriet i mobilen – och ytterligare fyra tips för att spara mobilström.

Av / 2024-04-22 - 12:15
Så får du ut det mesta av batteriet i din mobil

Idag är det Earth Day för 55:e gången. Den speciella dagen uppmärksammades för första gången den 22 april 1970 – givetvis i USA – och anledningen var och är att göra världens invånare uppmärksamma på vår överanvändning av resurser, vilket belastar miljö och klimat hårt.

Enligt analysinstitutet Statista finns det nästan 7 miljarder mobiltelefoner i aktivt bruk över hela världen. Varje mobil har ett batteri, och de många enheterna tillsammans förbrukar naturligtvis enorma mängder ström.

DXOMark, som vi känner till från deras tester av mobilskärmar och kameror, har räknat ut att en genomsnittlig smartphone förbrukar 4,5 kWh per år (inklusive alla uppladdningar). Och även om det kan vara ganska stora skillnader mellan specifika produkter har de alla det gemensamt att vi konsumentermed vårt beteende kan hjälpa till att minska strömförbrukningen.

Många bäckar små, som man säger.

Earth Day mobilbatteri
(Illustration: DXOMark)

Och i det sammanhanget är det viktigt att veta vilka faktorer som belastar ditt mobilbatteri hårdast. DXOMark har sammanställt en lista över de fem saker som dränerar din smartphones batteri allra mest:

1. Värme: Temperaturer över 40°C påskyndar batteriets åldrande.

2. Kyla: Om du laddar din smartphone vid en temperatur under 0°C främjar det litiumplätering på elektroden, vilket är farligt för Li-ion-batterier.

3. Intensiv användning: Aktiviteter som drar mycket ström och därmed laddar ur mobilen snabbt, till exempel spel är tufft för batteriet.

4. Undvik att ta slut på ström: Det belastar batteriet i onödan att låta mobiltelefonen sjunka under 10 % laddning.

5. Undvik att ladda batteriet helt: Detsamma gäller om du regelbundet laddar mobiltelefonens batteri till 100 %.

Earth Day mobilbatteri
(Illustration: DXOMark)

Som tur är finns det saker du kan göra själv för att ge ditt mobilbatteri en längre livslängd. Här är de fyra bästa tipsen:

1. Håll mobilen kall: Om din mobil blir för varm, kyl ner den så snart som möjligt. En vända in i kylskåpet är en bra idé.

2. Vänta inte med att ladda: Om batteriets procent på din mobil faller under 20 %, ladda den omedelbart.

3. Håll tungan rätt i mun: Generellt sett bör du se till att ditt batteris procent konstant ligger mellan 20 % och 80 %.

4. Håll dig uppdaterad: Kom ihåg att uppdatera din mobils mjukvara så snart som möjligt. Många uppdateringar innehåller optimeringar av mobilens strömförbrukning.

Earth Day mobilbatteri
(Illustration: DXOMark)

Om du kommer ihåg ovanstående så håller din mobils batteri sannolikt lite längre, och ditt samvete blir också lite renare å klimatets vägnar.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

De begagnade mobilernas kretslopp

USB-revolutionen du inte vill missa!

Guide: Apple Arcade, Google Stadia, Netflix Games, Xbox Cloud Gaming

Rulla till toppen