Du kanske inte tror att du kan få något för din gamla mobiltelefon. Och tänk om du skulle behöva den igen en dag! Så tänker många av oss, men det är dags att ändra inställning till våra kasserade prylar som samlar damm. Begagnade telefoner är nämligen big business, och du kanske inte tror det, men det finns också en marknad för din gamla mobiltelefon.
För ett år sedan frågade det danska undersökningsföretaget Kantar Gallup folk om de skulle sälja sina begagnade mobiltelefoner i en undersökning för företaget Swappie. 40–64 % av skandinaverna föredrog att behålla den även om de köpt en ny mobiltelefon. Men upp till 38 % erkände att de aldrig har tagit fram en gammal mobiltelefon ur lådan och använt den igen.
Enligt Dagens Teknik beräknas det finnas upp till 700 miljoner mobiltelefoner som samlar damm i de europeiska hemmen – och många av dem finns i Skandinavien.
”Det kanske inte betyder så mycket för en dansk, svensk eller norrman om de kan få 500 kronor för sin gamla mobiltelefon. I Italien och Rumänien betyder det mer, och därför är det många fler som säljer sina mobiltelefoner”, säger Frederik Schnoor Glavind, Head of Sourcing and Supply Chain på Greenmind, Danmarks största aktör på marknaden för begagnade mobiltelefoner.
Om bara folk lät bli att ha dem i byrålådorna i flera år skulle de kunna sälja dem till oss och vi skulle kunna sälja dem till nya kunder.”
Vill hellre köpa än sälja begagnat
Det kan tyckas paradoxalt, men det är faktiskt många fler skandinaver som skulle köpa en begagnad mobiltelefon än att sälja sin gamla. Mellan 58 % och 77 % av oss sa förra sommaren, enligt Swappie och Kantar Gallups undersökning, att de kan tänka sig att köpa sin nästa mobiltelefon begagnad. Svenskarna är de mest entusiastiska, medan danskarna är de mest tveksamma.
När det gäller iPhones är iPhone 11 och 12 för närvarande de mest populära bland dem som hellre sparar pengar och CO2 än äger den senaste modellen.
”Marknaden rör sig så snabbt. Den iPhone 12 Pro jag talar om är fyra generationer gammal nu när 15 presenterats”, säger Frederik Schnoor Glavind,
Det är hans ansvar att se till att Greenmind alltid har de mobiltelefoner till salu som kunderna efterfrågar, och han skaffar dem genom tre olika kanaler. Men han önskar att han kunde få många fler genom privata köp:
”Om bara folk lät bli att ha dem i byrålådorna i flera år skulle de kunna sälja dem till oss och vi skulle kunna sälja dem till nya kunder. Vi föredrar att köpa mobiler från privatpersoner eftersom det är det bästa för miljön och för kunden. Och mobilerna i byrålådorna blir mindre och mindre värda medan de ligger där.”
Konsekvensen blir att Frederik Schnoor Glavind och hans kollegor måste köpa telefoner från andra källor och i större partier.
”Vi köper ofta partier från företag som behöver byta ut hela sin telefonpark.”
Ett sådant parti har just anlänt till Greenminds centrallager i Vejle, där lagerchef Oliver Gade tar emot. Ett helt företag har sålt sina anställdas iPhone X-modeller till Greenmind, och nu ska de registreras, testas och förberedas för försäljning som begagnade mobiler.
iPhone enklare än Samsung
”Våra tekniker kan testa 60 iPhones per dag”, förklarar Oliver Gade medan vi ser hur en tekniker ansluter sex identiska iPhones till sin dator och startar testprogrammet. Med hjälp av det testar han steg för steg 48 olika funktioner i var och en av telefonerna. Högtalare, mikrofon, skärm, kontakt, kamera och batteritid. Allt testas noggrant för att säkerställa att telefonerna inte har några dolda fel. Till och med vattenskador kan upptäckas av programmet.
Liksom andra aktörer på marknaden (den största i Norden är finska Swappies) lämnar Greenmind garanti på de begagnade mobiltelefonerna när de säljer dem till konsumenter. Hela tre år, faktiskt.
Garantin gäller oavsett vilken telefon man föredrar, men det råder ingen tvekan om vilket märke teknikerna själva gillar att arbeta med.
”Vi kan testa IPhones på en sjättedel av den tid det tar att testa en Samsung-telefon. De är bara så krångliga”, säger Oliver Gade och ser lite urskuldande ut.
Globalt sett har Apple 49 % av marknaden för begagnade mobiltelefoner, men på Greenmind i Danmark står iPhones för 85 % av mobilförsäljningen. Av de 15 % som Android står för står Samsung för 70 %. I kedjans butik i Sverige är dock fördelningen mellan Android- och Apple-telefoner mindre snedvriden.
Ren inuti och utanpå
Teknikern har genomfört testerna av de sex identiska iPhone X-mobilerna. Precis som de flesta andra telefoner som genomgår hans testprogram klarar de sig utan anmärkningar och all data raderas. Det innebär att allt som de tidigare ägarna har lagrat på telefonen är borta för gott.
Men kan man lita på att det inte finns ens lite komprometterande data gömd någonstans?
”Vi gör en fullständig radering av data på enheterna”, förklarar Frederik Schnoor Glavind över telefon. ”Det finns ingenting kvar. Många är kanske rädda för att någon kan hitta data i deras gamla telefon, och det kan också vara en av anledningarna till att vi inte får in så många mobiler som vi skulle vilja.”
När teknikern har kopplat ur telefonerna och börjar testa nästa sex, tar Oliver Gade över. Det är hans jobb att göra telefonerna försäljningsklara, och därför är det lätt att känna igen hans skrivbord. Det ser ut som om det är täckt av dagg, men bordsskivan är faktiskt täckt av en mjuk, koboltblå polerduk.
Olivers tre viktigaste verktyg är en gammal tandborste, en klump häftmassa och ett av de vassa instrument som tandläkare använder för att ta bort smuts mellan tänderna. Detta instrument är utmärkt för att ta bort skräp ur laddningskontakterna på telefoner, förklarar Oliver Gade och visar hur han försiktigt för in det i hålet och drar ut en liten klump ljusbrun smuts.
Han använder sin tandborste för att rengöra högtalaren, men hans favoritverktyg är en liten klump häftmassa, som effektivt tar bort allt skräp som gömmer sig i telefonens små skrymslen och vrår.
”Folk kan enkelt göra det här med sin egen telefon”, säger han. ”Det tar bara ett ögonblick och kan förbättra ljudet avsevärt.”
Han trycker häftmassan mot telefonens ände och när han tar bort den är det en perfekt avgjutning av mikrofonhålen med lite svart smuts som hade gömt sig inuti.
Marknaden kommer växa
Efterfrågan på begagnade mobiltelefoner har ökat stadigt under de senaste åren, och prognoserna pekar på att den bara kommer att öka ännu mer under de kommande åren. Enligt Custom Market Insights (CMI) uppgick den globala marknaden för begagnade mobiltelefoner år 2022 till drygt 50 miljarder dollar. Men CMI förutspår att den under de kommande tio åren kommer att växa till svindlande 172 miljarder dollar per år.
Siffrorna omfattar både begagnade telefoner och refurbished, vilket innebär att flera eller till och med alla komponenter har bytts ut.
De flesta telefoner som Greenmind säljer är i kategorin begagnade eftersom de helt enkelt inte har några fel när de kommer in. Om det finns repor eller skav som inte påverkar funktionaliteten prissätts telefonerna därefter. Greenmind använder sig av fyra kategorier för begagnade telefoner, från ”som ny” till ”sliten”.
I ett bakrum bakom lagret sitter en liten grupp synnerligen fingerfärdiga tekniker som har till uppgift att reparera defekta telefoner så att även de kan säljas vidare. ”Det finns inte en komponent i telefonen som inte kan bytas ut”, säger en av teknikerna när en iPhone ligger öppen och exponerad framför honom. Det tar vanligtvis bara några minuter att byta ut en liten komponent för att få telefonen att fungera igen, och de minuterna är väl investerade om det innebär att telefonen kan användas igen.
Alla telefoner är dock inte värda att reparera eller ens testa, eftersom det finns vissa som det inte finns någon marknad för att sälja vidare. När modellen inte längre kan uppdateras dör efterfrågan gradvis ut.
”Just nu är gränsen iPhone 8, men det finns också fortfarande köpare till 6 och 7 eftersom de är väldigt billiga”, säger Frederik Schnoor Glavind.
Om din gamla mobiltelefon i byrålådan är en modell som inte realistiskt kan användas längre, finns det fortfarande en bra anledning att lämna in den. För då kan innandömet återanvändas till nya telefoner, så den är fortfarande en del av kretsloppet. Viktigast av allt är att den inte längre samlar damm i din byrålåda.