Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy Note 10+

Samsung är tillbaka!

Har du djupa fickor och är på jakt efter en mobiltelefon som kan allt? Då behöver du inte leta längre. Här är din nya mobil.

Skrivet av / 2019-08-21 - 19:10
Samsung Galaxy Note 10+
Peter Gotschalk

Samsung behöver en framgång. Försäljningen av företagets absoluta toppmodell 2019, Samsung Galaxy S10, har varit lite av en besvikelse och tidigare i år var den koreanska elektronikjätten tvungen att skjuta upp den kommersiella lanseringen av den hopfällbara mobiltelefonen Galaxy Fold på obestämd tid, på grund av allvarliga tekniska problem med skärmen.

Därför satsar koreanerna hårt på Samsung Galaxy Note 10 och Note 10+, som är de senaste tillskotten i den populära Galaxy Note-serien. De stora mobilerna med tillhörande S Pen har nämligen varit en stor succé för Samsung ända sedan lanseringen av den första Samsung Galaxy Note 2011 (om vi bortser från den trista historien med Galaxy Note 7 som hade olägenheten att självantända).

Galaxy Note 10 och Galaxy Note 10+ har det mesta gemensamt, men det finns vissa skillnader också.

Först och främst skärmen, som på Note 10 är på 6,3 tum medan Note 10+ har en monsterskärm på hela 6,8 tum. Dessutom har den stora Galaxy Note 10+ högre upplösning på 3040 x 1440 pixlar (498 ppi), medan den mindre Galaxy Note 10 får nöja sig med 2280 x 1080 pixlar (401 ppi).

Men även om lilla Note 10 alltså har en skärmyta som motsvarar Galaxy Note 8 så är den mindre än Samsung Galaxy S10 både på längden, bredden och tjockleken. Och den är lättare också.

Tyvärr betyder detta också att 3500 mAh-batteriet är lite mindre i Galaxy Note 10 än i Galaxy S10, som hade ett 4100 mAh-batteri. Galaxy Note 10+ är å andra sidan utrustad med ett batteri på 4300 mAh, men den behöver också lite mer kraft för att driva den stora skärmen, och för båda mobilerna gäller att de kan laddas från 0 till 100 % med Super Fast Charge på 65 minuter.

Båda modellerna får klara sig utan 3,5 mm-kontakt för hörlurar. Enligt Samsung har det gett plats för 100 mAh mer batteri.

Bland övriga skillnader mellan de två nya Note-modellerna kan nämnas att Note 10 har 8 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme medan den större Galaxy Note 10+ med 12 GB också har mer RAM, plus att den finns i en version med 512 GB lagringsutrymme.

Någon version med 1 TB-lagring har det inte blivit plats för i serien. Galaxy Note 10+ kan dock utökas med microSD-kort på upp till 1 TB, så man får sammanlagt 1,5 TB att om man utgår från den största modellen.

Note-serien med mobiltelefoner med jätteskärm och stylus-penna är en kategori som Samsung nästan har uppfunnit helt själva. Särskilt för de som använder sin mobil aktivt i arbetet har Galaxy Note ett antal affärsmässiga funktioner som inte finns i någon annan telefon.

På världsbasis har koreanerna sålt åtskilliga miljoner Note-mobiler och föregångaren, Note 9, såldes i nästan 10 miljoner exemplar. Och det är ingen tvekan om att Samsung hoppas kunna sälja ännu fler av efterträdarna Galaxy Note 10 och Galaxy Note 10+.

Av de två versionerna är Note 10+ naturligtvis den största och starkaste. Men även om det är den näst största versionen av Note 10+ (med 256 GB lagringsutrymme, det finns också en dyrare version med 512 GB), som har landat på vår testbänk så finns det väldigt få skillnader mellan Note 10 och Note 10+. Därför kan du mycket väl läsa det här testet av Note 10+ även om det är den något billigare och mindre Note 10 som du funderar på att köpa.

 

På baksidan av Samsung Galaxy Note 10+ sitter det fyra kameralinser, inklusive ett Time-of-Flight-objektiv som mäter djup. Foto: Samsung

Utseende och konstruktion

Att vi inte fick låna den allra största versionen av Note 10+ med 512 GB lagringsutrymme av Samsung beror på att det koreanska företaget är väldigt förtjusta i den helt nya färgen Aura Glow, som bara finns i Note 10 och Note 10+ med just 256 GB. Aura Glow påminner väldigt mycket om färgen Aurora som Huawei introducerade till sin kameramästare P30 Pro, och har ett lika läckert färgspel mellan olika blå färger och djupare lila på baksidan om man vänder telefonen mot ljuset.

Både framsidan och baksidan är gjorda av Corning Gorilla Glass 6 och även om skärmen är så nära helt kantlös som en skärm kan vara i dagsläget, vilket gör att Galaxy Note 10+ är lättare och smalare än någon annan Note-modell hittills, känns Note 10+ både robust och hållbar. Den är däremot extremt glatt att hålla i och dessutom suger den snygga baksidan åt sig fingeravtryck som rena dammsugaren. Så var beredd med putsduken – om du inte helt enkelt köper ett fodral till din nya Galaxy Note.

Skärmen på 6,8 täcker nästan hela fronten, där selfie-kameran sitter dold i ett stansat hål högst upp. Även fingeravtrycksläsaren sitter inuti skärmen. Foto: Samsung

Skärm och ljud

Med en skärmdiagonal på hela 6,8 tum och en upplösning på 3040 x 1440 pixlar (499 ppi) har Note 10+ i skrivande stund den största skärmen i någon flaggskeppsmodell (åtminstone från de stora tillverkarna), och enligt min mening är det bara OnePlus 7 Pro och Samsung Galaxy S10 som har en marginellt bättre skärmkvalitet.

Det sitter nämligen samma Dynamic AMOLED-skärm i Galaxy Note 10+ som i Galaxy S10. Som nämnts ovan täcker skärmen nästan hela framsidan (med selfie-kameran gömd i ett utstansat hål längst upp på skärmen, fingeravtrycksläsaren sitter också inuti skärmen), och med sin HDR10+-certifiering bjuder Note 10+ på ett imponerande dynamiskt färgomfång. Det märks särskilt om man tittar på video som stöds från Netflix eller YouTube. Och 1200 nits ljusstyrka (inomhus, utomhus får du ”nöja dig” med 800 nits) garanterar fin kontrast och gör skärmen läsbar även i ganska starkt solljus.

När det gäller ljudet är Galaxy Note 10+ en betydande förbättring mot Galaxy S10. Samsung har avskaffat det fysiska hörlursuttaget för att få plats med 100 mAh extra batteri, så om man använder hörlurar görs anslutningen via Bluetooth. Men när vi testade ljudet med ett par helt trådlösa Libratone Track Air+ var ljudbilden dynamisk och kraftfull i alla frekvensregister.

Röstkvaliteten är bra, men det som verkligen imponerar är de inbyggda stereohögtalarna som ger ett starkt ljud. På det området är bara OnePlus 7 Pro bättre.

 

Det är ett sant nöje att fotografer med Galaxy Note 10+. Under normala förhållanden lyckas automatiseringen fint med exponering, korrekt vitbalans och fina färger. Foto: Peter Gotschalk

Kamera

I grund och botten har båda Note-modellerna precis samma kamera som sitter i Galaxy S10 – fast med den skillnaden att Galaxy Note 10+ även har ett fjärde DepthVision Time-of-Flight-objektiv för att mäta djup. De tre övriga linserna är en riktig ultravidvinkel, en normal vidvinkel respektive en 52-millimeters tele. En bra kombination av brännvidder som är praktiska för fotografering till vardags.

Även med frontkamerans 10 Mp kan man ta bilder med bokeh-effekt. Foto: Peter Gotschalk

Kamera-appen har en mängd olika foto- och videoinställningar och i auto-läge är användargränssnittet ganska så förenklat med brännvidd, filter och automatisk hjälp. I manuellt läge kan man som vanligt ställa in ISO, fokuspunkter, vitbalans och exponeringskompensation. Men även kontrast och färgmättnad samt manuell växling mellan bländare f/1,5 och f/2,4.

Med hjälp av ett nytt nattläge lyckas Galaxy Note 10+ ta riktigt bra bilder på kvällen. Foto: Peter Gotschalk

Med andra ord är det ett sant nöje att fotografera med Galaxy Note 10+. Under normala förhållanden lyckas automatiken väl med exponering, korrekt vitbalans och fina färger.

Galaxy Note 10+ tar fina närbilder som kommer tätt inpå motivet. Foto: Peter Gotschalk

Jämfört med Galaxy S10 har videodelen dock uppgraderats. Bland annat med Live Focus Video, som är marknadsföringsspråk för bokeh-effekt (suddig bakgrund), och med Zoom-In Mic, som låter dig zooma in på en viss ljudkälla när du filmar video. När kameran har identifierat ljudkällan blir inte bara motivet skarpt i bilden, även ljudet förstärks samtidigt som bakgrundsljud dämpas.

Båda funktionerna fungerar helt strålande och tillsammans med ett par andra lite mer enfaldiga funktioner, som AR Doodle, har Galaxy Note 10+ ett kamerapaket som ger Huawei P30 Pro en hård match. På många sätt är Note 10+ helt enkelt marknadens bästa kameramobil.

Prestanda och funktioner

Först och främst förtjänar Samsung stående ovationer för att ha flyttat ALLA knapparna till vänster sida på Note 10+. Det betyder att det är slut med att av misstag trycka på flera knappar samtidigt och på så sätt åstadkomma att mobilen tar en skärmdump bara för att man klämmer för hårt på den.

Sedan ropar vi hurra och länge leve Samsung för att de har gjort det möjligt för användaren att själv bestämma vilka funktioner den lilla sidoknappen ska ha med en enkel och en dubbel tryckning (den stora knappen styr bland annat volymen). Genom att trycka två gånger kan knappen till exempel öppna kameran snabbt, medan man genom att hålla inne den antingen kan stänga av telefonen eller aktivera Bixby, Samsungs röststyrda digitala assistent.

Om vi ​​tittar på prestanda finns det också goda skäl till att bli förtjust. Stora spel som Asphalt 9 kör som smort – inte minst på grund av Game Booster, som i stil med Fnatic-läget i OnePlus 7 Pro förbättrar spelupplevelsen och optimerar både CPU, GPU och RAM för att fungera optimalt.

 

I våra prestandatester klarar sig Galaxy Note 10+ lika bra som andra toppmodeller som OnePlus 7 Pro, Sony Xperia 1 och Samsungs egen Galaxy S10 +. Foto: Peter Gotschalk

Galaxy Note 10+ är en av de snabbaste mobiltelefonerna i världen just nu. I våra benchmark-tester klarar den sig lika bra som andra toppmodeller, till exempel ovan nämnda OnePlus 7 Pro, Sony Xperia 1 och Samsungs egen Galaxy S10+.

Det har lönat sig att plocka bort den fysiska kontakten till hörlurarna. Det stora batteriet innebär åtminstone att Note 10+ håller igång längre än de flesta av de närmaste konkurrenterna. Och om telefonen till sist måste laddas så levereras Galaxy Note 10+ med en 25-watts ”Super Fast Charging”-laddare som laddar mobilen från 0 till 100 % på ungefär 65 minuter. Och med en 45-watts laddare, som går att köpa som tillbehör, går det att ladda 80 % på bara en halvtimme.

Galaxy Note 10+ stöder naturligtvis även trådlös laddning, och precis som Galaxy S10 och Huawei P30 Pro kan Note 10+ användas för att ladda upp andra enheter som mobiler, smartklockor eller öronproppar trådlöst – så länge de stöder QI-standarden.

 

Precis som Galaxy S10 och Huawei P30 Pro kan Note 10+ användas för att ladda andra enheter, till exempel mobiler, smartklockor och hörlurar, trådlöst – om de stöder QI-standarden. Foto: Samsung

S Pen

Naturligtvis kan man inte recensera en Galaxy Note-mobil utan att nämna S Pen, som har fått en överhalning och många nya eller förbättrade funktioner.

Bland annat har pennan numera Bluetooth inbyggt, så du kan använda olika appar på avstånd med hjälp av S Pen och något som Samsung kallar Air Gestures. De fungerar till exempel med kamera-appen, som låter dig använda pennan som utlösare, växla kameraläge, zooma in och ut och så vidare. De lite mer avancerade rörelserna måste man öva på innan de fungerar, men de är väl genomtänkta och klart användbara.

Detsamma gäller den förbättrade handskriftsigenkänningen som gör att du kan göra handskrivna anteckningar i Samsung Notes som sedan tolkas och konverteras till digital text. Jag har förmodligen världens fulaste och mest oläsliga handstil, ändå lyckades Note 10+ tyda den varje gång och kände igen alla mina kråkfötter så att jag kunde exportera texten till Word eller PDF-format. Det är verkligen smart.

Konklusion

Samsung Galaxy Note 10+ passar inte alla. Många användare kommer att tycka att den är för stor (även om den har krympt jämfört med tidigare Note-versioner) och många vet inte vad de ska använda S Pen till.

Men i grund och botten är Galaxy Note 10+ i skrivande stund den bästa smartmobilen du kan köpa. Den är tunn, lätt och väldesignad, med en enorm skärm, utmärkt ljud, världens bästa mobilkamera samt prestanda som kan mäta sig med – och på vissa områden till och med överträffa – alla andra toppmodeller på marknaden. Och så finns den även i en lite mindre och billigare version som ger dig nästan samma fördelar som den stora modellen.

Om Samsung inte gör stor succé med Galaxy Note 10+ så finns det helt enkelt ingen rättvisa i världen.

 

Karakter
Samsung Galaxy Note 10+
High End

Home tycker

Utmärkt och enorm skärm, läcker och robust design, utmärkt ljud, världens kanske bästa mobilkamera med massor av coola videofunktioner, höga prestanda och lång batteritid. Och så naturligtvis S Pen. Finns inte i en version med 1 TB inbyggt minne. Mycket halkig och baksidan suger nästan åt sig fingeravtryck. Vissa av S Pens Air Gestures är svåra att lyckas med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Nya Flip floppar inte, men vi flippar inte ut

Nothing Phone är här för att stanna

Kungen är död, länge leve kungen!

Rulla till toppen