Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

test: Sony Xperia 1

En biograf i fickan

Sony Xperia 1 är en nystart för Sony, som satsat extra hårt på skärmen och kameran. Men kan de slå de stora konkurrenterna? Vi har svaret.

Av / 2019-06-04 - 16:41
Sony Xperia 1
Peter Gotschalk

Det var länge sedan Sony hade någon betydande marknadsandel av mobilmarknaden. Gamla toppmodeller som Xperia XZ3 och Xperia XZ2 var riktigt läckra, men lyckades inte exaltera vare sig recensenter eller kunder. Med nya Xperia 1 vill Sony försöka ta sig tillbaka in i matchen och bli av med den lite dammiga och konservativa image som märkets mobiler fått gradvis. Den stora frågan i detta test är om detta ska lyckas, eftersom den japanska elektronikjätten har hamnat i ett ”vinna eller försvinna”-läge. För vad ska Sony hitta på annars, om inte Xperia 1 räcker för att vända trenden? Lyckligtvis är den nya toppmobilen den mest innovativa vi har sett från dem på många år.

Utseende och konstruktion

Sonys mobildesign har alltid dragit en smula åt det konservativa hållet, Xperia 1 är inget undantag. Men byggkvaliteten är det inget fel på. Designen är elegant, med Gorilla Glass 6 på fram- och baksidan omgärdat av en metallram. Färgalternativen är också lite mer diskreta än varianterna vi sett i bland annat Huawei P30 Pro och OnePlus 7 Pro. Sony Xperia 1 finns i fyra varianter: svart, vit, grå och lila.

När det gäller formen skiljer sig däremot den senaste Xperia-toppmodellen från mängden. Mobilen har en skärm i 21:9-format, vilket även gällde Xperia 1:s lillebror, Sony Xperia 10 Plus, samt Motorolas nya One Vision. Detta gör mobilen lång och smal, och det avlånga formatet gör att den är lätt att hålla i handen trots att skärmytan är 6,5 tum. Sony har till och med lagt till lite extra överst, eftersom de placerat frontkamera bredvid högtalaren i ramen ovanför själva skärmen. Man får alltså vare sig en popup-kamera eller ett hack för kameran i skärmen om man lägger pengarna på en Sony Xperia 1. Det speciella formatet är dock något som åtminstone en del av användarna måste vänja sig vid.

21:9-formatet ger plats för att köra två appar samtidigt. Skärmdump: Peter Gotschalk

Skärm

Det kan dock finnas en bra anledning att ge Sony Xperia 1 och 21:9-formatet en chans. OLED-skärmen har 4K-upplösning och förmodligen marknadens bästa bildkvalitet just nu. Nej, Xperia 1-skärmen har inte en uppdateringshastighet på 90 Hz som OnePlus 7 Pro, men den är skarp, ljusstark och mycket behaglig att använda länge åt gången.

Dessutom har Xperia 1 ett så kallat Creator Mode (skaparläge) som är Sonys försök att göra skärmbilden så färgexakt och naturtrogen som möjligt. Tekniken innebär bland annat att skärmen har större färgrymd, plus att 10-bitars HDR ger en mer detaljerad återgivning av färgövergångar. För närvarande stöds tekniken av Netflix och skillnaden i bildkvalitet är tydlig när man lägger Xperia 1 bredvid andra toppmobiler. På Sony-skärmen ser bilden ut som på bio eller på marknadens allra bästa TV-apparater – och riktigt häftigt blir det givetvis om innehållet finns i 21:9-format.

På Netflix gäller det ungefär två tredjedelar filmerna, medan de allra flesta TV-serierna bara är i 18:9. Tyvärr betyder det att svarta fält visas till höger och vänster om bilden. Fast det är det kanske värt att finna sig i för att kunna utnyttja sådant innehåll som faktiskt är inspelat och visas i äkta filmformat.

21:9-formatet ger också en möjlighet att köra två appar samtidigt i det så kallade 21:9-multifönsterläget, som fungerar riktigt bra. Men Sonys Side Sense-funktion, som ska göra det lättare att öppna appar genom att man lägger fingret i kanten av skärmen, fungerar mindre bra och blir snabbt irriterande.

Kamera

Det finns tre objektiv på baksidan av Sony Xperia 1: 12 Mp/f1,6 som huvudkamera och 52 mm 12 Mp f/2,4 tele plus 16 mm 12 Mp/f2,4 ultravidvinkel. Foto: Peter Gotschalk

I likhet med OnePlus 7 Pro, Samsung Galaxy S10+ och förra årets Huawei-toppmodell P20 Pro, har Xperia 1 tre kameror på baksidan: 12 Mp/f1,6 som huvudkamera och 52 mm 12 Mp f/2,4 tele samt 16 mm 12 Mp/f2,4 ultravidvinkel.

Kameran har lärt sig ett par konster från Sonys Alpha-serie, inklusive autofokus som följer och ställer in skärpan på motivets ögon. Enligt Sony har de även lagt till funktioner från deras egna professionella CineAlta-filmkameror.

Xperia 1 har Cinema Pro-appen som kan spela in HDR-video i 21:9-format med 24 fps (standarden för biofilm). Dessutom finns ett antal färgprofiler, så kallade ”Looks”, som justerar färgkurva, kontrast och mättnad så att de färdiga videosnuttarna får ett uttryck som liknar olika filmgenrer.

Det är dock en liten utmaning att få bra resultat av Cinema Pro-appen. I den vanliga kamera-appen stabiliseras video med både elektronisk (EIS) och optisk (OIS) bildstabilisering men i Cinema Pro är den elektroniska bildstabiliseringen avstängd, vilket ger ett lite ostadigt resultat.

Jag har faktiskt svårt att bestämma mig för vad jag egentligen ska tycka om kameran i Sony Xperia 1.

I vanligt dagsljus levererar mobiltelefonen fantastiska och realistiska bilder, där färgerna återges korrekt och exponeringen nästan är perfekt. Men både inomhus och särskilt i mörkare omgivningar utkämpar Xperia 1 en hård kamp mot överexponering.

I kamera-appen i Xperia 1 går det inte att sätta på eller stänga av HDR manuellt om man inte väljer att använda manuella inställningar för precis allting. Programvaran är i stället gjord för att aktivera HDR om man fotograferar med automatiska inställningar och miljön och omständigheterna kräver det. Men mina testbilder är tydliga exempel på att allt inte riktigt fungerar som det är tänkt.

Även på ett annat område är Sonys kamera-app inte den bästa. Växlar man från 2x optisk zoom till vidvinkel tar det mer än en sekund innan kameran är klar, detsamma gäller om man växlar från vidvinkel tillbaka till 1x optisk zoom. Det kan hända att Sony fixar det här längre fram med en mjukvaruuppdatering, men i dagsläget är resultatet inte tillfredsställande.

På bilden av den kvinnliga modellen i blå klänning med havet i bakgrunden ger Sony Xperia 1 ett utmärkt resultat. Jag har sett klänningen i verkligheten och bilden från Xperia 1 återger de blå nyanserna korrekt, samtidigt som modellens långa hår är helt skarpt. Foto: Peter Gotschalk

 

Bilden från Hotel Excelsiors stora balsal (känd från filmen ”Once upon a Time in America”) visar däremot en av de största svagheterna i Xperia 1:s kamera. Bakgrunden är överexponerad eftersom HDR inte aktiverades automatiskt. Foto: Peter Gotschalk

 

Problem med exponering och HDR syns också i nattbilden från Markusplatsen, där Xperia 1 har problem med gatubelysningen. Foto: Peter Gotschalk

 

Sony Xperia 1 överst, OnePlus 7 Pro underst. Scenen är från Netflix-filmen ”Mowgli: Jungle Legend”. Xperia 1 återger färgerna korrekt medan OnePlus-skärmen plågas av gulstick. Foto: Peter Gotschalk

Ljud

21:9-formatets biografkänsla återvänder om man använder ett par ordentliga hörlurar ihop med sin Sony Xperia 1. Mobilen har ingen hörlurskontakt, men det ingår en adapter om passar i USB-C-porten – och annars kan man naturligtvis koppla trådlöst via Bluetooth.

Xperia 1 stöder Dolby Atmos och Hi-res-ljud, inklusive Sonys eget LDAC-format och DSEE HX-teknik, och med ett par bra hörlurar är ljudbilden bred och behaglig. Jag testade med Tidal-appen inställd på det förlustfria Master-formatet och blev bortskämd med djup, djup bas kombinerad med tryck i röster och klarhet i hela spektret. Och man kommer som sagt nära biokänslan när man tittar på film, för till exempel Netflix levererar en enastående och engagerande ljudupplevelse genom Sony Xperia 1.

Prestanda och funktioner

Även om Sony Xperia 1 bara är utrustad med 6 GB RAM, till skillnad från toppmodeller som Huawei P30 Pro, OnePlus Pro 7 och Samsung Galaxy S10+, som har mellan 8 och 12 GB, så märks det inte alls på prestanda.

Tvärtom klarar sig Xperia 1 bra i alla våra benchmark-tester. I Geekbench 4 lyckas den bättre än någon annan mobil vi har testat, medan några av de andra toppmodellerna klarade sig bättre än Xperia 1 i AnTuTu och PCMark Work. Det samlade intrycket är dock relativt entydigt och motsvarar väl min egen subjektiva upplevelse av telefonen som snabb och oerhört stark i den dagliga användningen. Även om batteriet inte är det största – i synnerhet inte när det är en 4K-skärm som ska drivas – så är batteritiden inte någon svår utmaning, och det verkar som om Sony genomgående har fått ut max ur den tillgängliga hårdvaran. Xperia 1 är helt enkelt välkonstruerad även rent tekniskt.

Fingeravtrycksläsaren sitter varken i skärmen eller på telefonens baksida, utan på sidan precis ovanför av/på-knappen, och det är faktiskt en bra lösning som fungerar.

Mobilen är vatten- och dammskyddad (IP65/68) men saknar däremot trådlös laddning. Å andra sidan har den samma typ av spelförbättrande programvara som vi sett i OnePlus 7 Pro, så man kan allokera mer minne till spel som körs och på samma gång stänga av meddelanden och andra störande händelser.

Slutsats

Sony Xperia 1 är en positiv överraskning. Mobilen markerar en ny början för Sony, och även om man aldrig kan veta om kunderna ute i butikerna tar en viss produkt till sig så finns det all anledning att ge Xperia 1 en chans. Den avlånga skärmen i 21:9 kommer att innebära en liten tillvänjning för många, men ger fler fördelar än nackdelar. Inte minst på grund av hög upplösning och enastående bildkvalitet. Och då är det häftigt att kunna titta på film i det ursprungliga filmformatet. Under vissa omständigheter tar kameran helt fantastiskt naturtrogna bilder, men den har lite svårt på andra områden – vi hoppas och tror dock att Sony kommer att optimera kameran längre fram genom mjukvaruuppdateringar.

Xperia 1 kanske inte är något innovationsmonster som kan sopa mattan med Huawei, OnePlus och Samsung på första försöket, men den är Sonys bästa någonsin och ett viktigt steg i rätt riktning.

Karakter
Sony Xperia 1

Home tycker

Högupplöst OLED-skärm i 21:9-format som är bland de bästa på marknaden och ger en mobil biografkänsla. Utmärkt ljud med hörlurar, höga prestanda. 21:9-formatet ger svarta fält med vissa videoformat. Kameran har bland annat problem med exponering i vissa situationer. Ljudet i de inbyggda högtalarna är lite tunt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Ljud & Bild
Rulla till toppen