Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Samsung viker ut sig

Den första vikbara mobiltelefonen är en verklighet. Säg hej till Samsung Galaxy Fold. Och var beredd med den tjocka plånboken om du vill köpa en.

Av / 2019-02-21 - 15:51
Samsung viker ut sig

Samsung visade inte bara upp de senaste Galaxy S10-modellerna på gårdagens Unpacked-evenemang i London. Kvällens mest intressanta nyhet var faktiskt Samsung Galaxy Fold, som är den första officiella lanseringen av en hopfällbar mobiltelefon som vi har sett från någon av de stora aktörerna på mobilmarknaden.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Både mobiltelefon och surfplatta i ett

Galaxy Fold ger användaren en helt ny upplevelse eftersom den skiljer sig från vanliga smartmobiler. Precis som namnet antyder kan Galaxy Fold både användas som en helt vanlig, kompakt mobil med en skärm som täcker framsidan. Men den går dessutom att fälla ut – och på insidan sitter den största skärmen som Samsung någonsin haft i en mobil.

Hela 7,3 tum mäter skärmen som är av typen Dynamic AMOLED och har QXGA+-upplösning (2048 x 1536 pixlar). Frontskärmen är en S-AMOLED på 5,6 tum och HD+-upplösning.

Samsung presenterade den första prototypen med en hopfällbar skärm redan 2011. Galaxy Fold är alltså resultatet av mer än åtta års avancerad ingenjörskonst och innovativ skärmteknik.

Den nya mobilen öppnas och stängs lika smidigt som en bok, vilket är möjligt tack vare flera nya tekniker. Den koreanska elektronikjätten har uppfunnit en ny typ av polymer och själva panelen är bara hälften så tunn som en vanlig mobilskärm.

Som pricken över i har Samsungs ingenjörer utvecklat ett speciellt gångjärn med flera sammankopplade kugghjul. Systemet är dolt i ett skal som finns i flera färger, så att användaren kan göra personliga färgkombinationer. Galaxy Fold finns i färgerna Space Silver, Cosmos Black, Martian Green och Astro Blue.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Men det är ju tre saker …

Den vikbara skärmen ger en helt ny användarkänsla och något vi aldrig sett i en mobil enhet förut. Tack vare Multi-Active Window kan användaren nämligen köra tre aktiva appar

samtidigt. Samsung har samarbetat med Google och Androids community-utvecklare för att garantera att användarnas favorit-appar -tjänster – som Facebook, WhatsApp och YouTube – finns i Galaxy Fold-användargränssnittet.

Dessutom märker telefonen om skärmen är hopfälld eller utfälld och anpassar apparna därefter.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Skyhöga prestanda, skyhögt pris

Det behövs vara nästan PC-liknande prestanda för att kunna köra tre appar samtidigt. Därför har Samsung utrustat Galaxy Fold med hela 12 GB RAM, två separata batterier och en 7 nm, 64-bitars octacore-processor. Plus 512 GB inbyggt minne, vilket förhoppningsvis räcker eftersom telefonen ovanligt nog inte har någon microSD-kortplats.

Hur man än håller eller viker mobilen så finns det en kamera som är redo att fånga ögonblicket. Med sex linser – tre på baksidan, två på insidan och en på framsidan – är Galaxy Folds kamerasystem verkligen flexibelt. Dessutom introducerar Samsung en ny typ av multitasking, där man har en möjlighet att använda andra appar samtidigt som man har ett videosamtal.

Samsung Galaxy Fold kommer i maj och ska kosta 2 000 euro – vilket förmodligen betyder en bit över 20 000 svenska kronor!

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Specifikationer
Operativsystem: Android 9.0 (Pie)
Huvudskärm: 7,3-tums QXGA + Dynamisk AMOLED (4,2:3)
Frontskärm: 4,6-tums HD + Super AMOLED (21:9)
Frontkamera: 10 Mp (2PD), F2.2
Bakkamera: Ultra Wide: 16 Mp, F2.2/Wide: 12 Mp (2PD), F1,5/F2,4, OIS/Tele-kamera: 12 Mp, F2,4, OIS, Front Wide: 10 Mp (2PD) F2.2 RGB-djup: 8 Mp, F1.9
Processor: 7nm 64-bitars Octacore
Minne: 12 GB RAM (LPDDR4x), 512 GB (UFS3.0)
Batteri: 4 380mAh (snabbladdning fungerar för trådlöst och med laddare. Laddning med kabel är kompatibel med QC2.0 och AFC. Trådlös laddning är kompatibel med WPC och PMA

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

Nya funktioner för Pixel-enheter

Sagan om ringen?

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

0
Rulla till toppen