Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy S24

Årets modell borde hetat Galaxy S23 II

Samsungs satsning på AI-funktioner döljer delvis att mobilen knappt uppgraderats.

Skrivet av / 2024-01-26 - 09:58
Samsung Galaxy S24
Jonas Ekelund

Vi var väldigt nöjda med förra årets Galaxy S23. Bland annat för att även de europeiska modellerna äntligen fick Snapdragon-systemkretsar i stället för Samsungs egna långsamma Exynos-chip. Däremot var vi skärmupplösningen och batteritiden inte så imponerande.

Därför var vi lite skeptiska till årets Galaxy S24 då den enda påtagliga skillnaden mot föregående modell är att den återgått till att använda Exynos-kretsarna. Till skillnad från Galaxy S24 Ultra som fått den senaste heta Snapdragon-modellen. Det kändes som en nedgradering. I stället pushar Samsung alla AI-funktioner, då det är senaste årets heta tekniktrend.

055-galaxy-s24-sapphireblue-front 046-galaxy-s24-sandstoneorange-front 037-galaxy-s24-jadegreen-front 028-galaxy-s24-cobaltviolet-front 019-galaxy-s24-marblegray-front 010-galaxy-s24-onyxblack-front 001-galaxy-s24-amberyellow-front
<
>
Foto: Samsung

Utseende och konstruktion

Vi är inte speciellt förtjusta i den nya designen som kom med S23 och tråkigt nog är den kvar. Det är svårt att se skillnad på årets och förra årets modeller, om man inte noterar att LED-blixten har flyttats en bit. Telefonen har också ändrat storlek en aning om man tar fram linjalen, men faktiskt fått aningen större skärm tack vare tunnare kanter runt den. Tåligheten är också densamma med en IP68-certifiering, men det är riktigt bra.

Samsung Galaxy S24
Samsung Galaxy S24 och Samsung Galaxy S24+. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm

Som nämnts har skärmstorleken ökat 0,1 tum utan att yttermåtten har blivit större, men tyvärr får vi fortfarande bara FHD+-upplösning. Men det har faktiskt blivit en bättre skärm då det nu är en LTPO OLED-panel. Det gör att man kan ha 120 Hz uppdateringfrekvens utan att strömförbrukningen skjuter i höjden. Skärmen har också fått en imponerande maximal tillfällig ljusstyrka på 2600 nit.

Kamera

Till vår besvikelse har S24 inte fått något nytt kamerasystem, utan har samma som S23, nej ursäkta, faktiskt samma som S22! Vi kommer därför inte ägna så mycket tid på att testa det igen. En grundligare genomgång av fotokvalitet kommer i stället i vårt kommande test av Galaxy S24 Ultra, som faktiskt har nya kameror.

20240124_130325 20240125_181218
<
>
Bildexempel under goda förhållanden. (Foto: Jonas Ekelund)

Bildkvaliteten rakt ur kameran är för det mesta bra, som vi skrev i förra årets recension. Problemet är att man för samma pengar nu kan få en Pixel 8 Pro som tar ännu bättre foton. Dock ska sägas att många av de AI-funktioner vi gillade i Pixel nu även finns i Galaxy S24-serien.

20240123_165942 20240123_171719 20240123_181812 20240124_004506
<
>
Exempel på bilder i svag belysning (Foto: Jonas Ekelund)

De kan vara att förbättra den digitala zoomen, eller att skapa nya bildrutor i video för att förvandla en vanlig video till slow motion. De används även i galleri-appen för att föreslå förbättringar av foton, både vad gäller kvalitet och komposition. AI kan även ta bort oönskade objekt i foton, eller fylla i saknade områden när man roterar bilder. Fotar man under knepiga förhållanden kan man nu se hur resultatet av HDR-behandlingen kommer att bli innan man ens knäppt bilden.

Användning

Samsung trycker verkligen på AI-funktionera i Galaxy 24-serien. Både egna och sådana som de är lanseringspartner åt Google för. Kanske den mest spektakulära är Live Translate där man kan få simultanöversättning mellan 13 språk direkt i telefon-appen. Perfekt när man behöver prata med någon och man inte talar något gemensamt språk särskilt bra. Eftersom man laddar ner språkfilerna till mobilen (ca 300–400 MB) så behöver man inte ha internetuppkoppling.

Står man öga mot öga med någon kan man stället använda Interpreter som både kan tala och skriva ut översättningen.

live translate chat assist note assist
<
>
I direktmeddelanden kan man få hjälp med att hålla rätt ”ton” för sammanhanget. (Skärmbild: L&B Home)

På liknande sätt kan man med Chat Assist få hjälp att hålla rätt ”ton” i direktmeddelanden, antingen det ska vara informellt eller professionellt. Naturligtvis kan man även översätta texten eller få hjälp med stavning eller grammatik. Mycket praktiskt om språket inte är ens modersmål.

Gör man anteckningar i Samsung Notes kan Note Assist hjälpa till att formatera texten på ett snyggt sätt, eller att sammanfatta långa texter. Något vi som ofta måste plöja mycket text verkligen uppskattar!

Om man i stället har använt röstinspelaren för att dokumentera ett möte kan man använda Transcript Assist för att få en utskrift av mötet, inklusive att hålla reda på vem som sa vad. Naturligtvis kan funktionen även sammanfatta detta. Att transkribera drygt 5 minuter tal tog mindre än 30 sekunder, och att sammanfatta hela talet mindre än så. Det är dock viktigt att talet är tydligt, annars blir det lätt missuppfattningar som sedan sprider sig till sammanfattningen.

transcript assist browsing assist circle to search
<
>
Imponerande nog kan man få en transkribering av en ljudinspelning och till och med få en sammanfattning. (Skärmbild: L&B Home)

På liknande sätt kan man använda Browsing Assist i Samsungs webbläsare för att få en sammanfattning av en lång text på en webbsida.

Googles funktion Circle to Search är ett smidigt sätt att göra bildsökningar genom att helt enkelt ringa in eller markera i bilder, videor eller text. I många fall ett bättre sätt att söka när man inte riktigt vet vad man skulle söka efter i text.

Prestanda

Tidigare år har vi klagat på prestanda hos Samsungs egna Exynos-kretsar, och i år är de faktiskt tillbaka i S24-grundmodellena. Men det är överraskande nog inget att klaga över längre, för de har lånat mycket av tekniken från Snapdragon-kretsarna. Faktum är att Exynos 2400 är betydligt snabbare än förra årets Snapdragon 8 Gen 2, och kör cirklar runt förrförra årets Exynos 2200. Prestanda med flera kärnor har nästan dubblats sedan dess!

Det samma får sägas om grafikprestanda. I det krävande 3Dmark Solar Bay (unlimited) var Galaxy S24 hela 72 procent snabbare än förra årets modell, och faktiskt 71 procent snabbare än iPhone 15 Pro Max!

Det finns inte längre någon anledning att klaga på Exynos prestanda. (Illustration: L&B Home)

Men med tanke på att Galaxy S24-serien marknadsförs så hårt som ”AI-mobiler” är det märkligt hur dålig AI-prestanda grundmodellen har. Enligt AI-prestandatestet AItutu är den inte snabbare än budgetmobilen Moto G73 från förra året!

Något vi klagade på med förra modellen var den måttligt imponerande batteritiden. Men tack vare ett något större batteri, och framför allt den strömsnålare skärmen, klämmer vi ut 30 % längre batteritid i det krävande testet.

Slutsats

Samsung har detta år ansträngt sig för att det ska vara större skillnad på grundmodellen S24, mellanmodellen S24+ och storebror S24 Ultra. Det innebär dock att de hållit igen med 24:ans uppgraderingar till grad att vi inte kan se varför något skulle betala för en uppgradering. Den enda stora positiva överraskningen är att Samsungs processor faktiskt är riktigt snabb! Och så får vi applådera övergången till en strömsnålare LTPO-skärm, vilket gör att batteritiden blivit betydligt bättre. Dessutom är det generöst att erbjuda hela 7 års uppdateringar vilket gör att Galaxy-mobilerna känns framtidssäkra.

Karakter
Samsung Galaxy S24
Premium

Home tycker

Ljusstark LTPO-skärm. Förbättrad batteritid. Imponerande AI-funktioner. 7 års uppdateringar. Samma kamera vi sett i två år. Förvånansvärt låg AI-prestanda. Ytterst få nyheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Ljud & Bild
Rulla till toppen