Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy S23

Äkta vara är också mest prisvärt

Samsung Galaxy S23 är det bästa man kan köpa nu om man vill ha en fulländad Android-mobil.

Av / 2023-03-24 - 08:00
Samsung Galaxy S23
Peter Gotschalk

Eftersom den dyraste modellen i Galaxy S23-serien, S23 Ultra, i själva verket är en efterföljare till Samsungs nedlagda Galaxy Note-mobiler, med S-Pen och hela konkarongen, är den minsta och billigaste telefonen i serien – som alltså bara heter Samsung Galaxy S23 – den mest ”äkta” Galaxy S-smartmobilen man kan köpa i år.

Utseende och konstruktion

Precis som förra årets Galaxy S22+ har nya Samsung Galaxy S23 en helt platt skärm, som tillsammans med den (tack och lov) matta baksidan är omgiven av en metallram av så kallad armoured aluminium. Både skärmen och baksidan är skyddad av Gorilla Glass Victus 2 och hela telefonen är IP68-certifierad.

Det är alltså en robust mobil man får i handen om man köper Galaxy S23, ändå är den fjäderlätt med sina 168 gram. Också mycket lättare än iPhone 14 Pro, som också har en skärm på 6,1 tum och alltså är Galaxy S23:s närmaste rival när det gäller storlek.

Skärm och ljud

Samsung Galaxy S23 har en Dynamic AMOLED 2X-skärm med adaptiv 120 Hz-uppdateringsfrekvens, HDR10+-certifiering och en maximal ljusstyrka på upp till 1750 nits. Det är mer än tillräckligt för att man utan till och med ska kunna använda mobilen utomhus när solen skiner från en klarblå himmel.

Samsung Galaxy S23
Baksidan är både platt och matt, så gudskelov samlar den inte fingeravtryck från feta fingrar. (Foto: Peter Gotschalk)

Uppdateringsfrekvensen är adaptiv för att spara ström. I praktiken betyder detta att bildhastigheten anpassar sig automatiskt efter vad som händer på skärmen. Om man tittar på ett fotografi sänks frekvensen ända ner till 10 Hz. Tittar man på video så höjs frekvensen till 60 Hz och den maximala hastigheten 120 Hz aktiveras när man skrollar på webbsidor, bläddrar genom menyer eller spelar spel.

Tyvärr är upplösningen i den lägre änden (FHD+) i förhållande till prisklassen.

Det är synd, för annars har Galaxy S23 en skärm som är snudd på oöverträffad. Bilden är knivskarp och oerhört ljusstark, färgerna är extremt starka och det är ett sant nöje att titta på innehåll i hög kvalitet på den HDR10+-certifierade skärmen. Bilden har ett stort djup och kontrastnivån är den bästa vi sett. Och när man flyttar sig runt i menyer, på webbsidor och på startskärmen känns allt extremt lättflytande och snabbt.

Även när det gäller ljudet levererar Galaxy S23 varorna. Den har högupplöst ljud med en inbyggd 32-bitars DAC och stöder bland annat Dolby Atmos, Dolby Digital och Dolby Digital Plus samt naturligtvis aptX. Det sitter dessutom ett par bra stereohögtalare i den, så den kan med gott samvete användas för att titta på korta videor, spela spel eller prata i telefon handsfree utan hörlurar.

Samsung Galaxy S23
Kameralinserna är integrerade på baksidan av Samsung Galaxy S23, som alltså inte har någon kameramodul som sticker ut. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Tyvärr har Samsung Galaxy S23 inte kameran gemensam med fantastiska Galaxy S23 Ultra. I stället har Samsung behållit kameramodulen från Galaxy S22 och S22+, som består av tre objektiv: 50 megapixels vanlig vidvinkel (f/1,8 med optisk bildstabilisering), 12 megapixels ultravidvinkel (f/2,2) och 10 megapixels teleobjektiv med 3x optisk zoom. Frontkameran har 10 megapixlar (f/2,2).

Mobilen tar helt enkelt enastående bilder, oavsett om man zoomar in, använder ultravidvinkellinsen eller tar standardbilder med det stora vidvinkelobjektivet och 50 megapixlar.

Galaxy S23 tar utmärkta bilder även på natten. Det är den artificiella intelligensen som hjälper till att optimera bilder tagna på natten eller i dålig belysning, så att de får högre upplösning med mer skärpa och fler detaljer.

Ett knivskarpt självporträtt av en knivskarp skribent. (Foto: Peter Gotschalk)

På det stora hela kan kameran i Galaxy S23 göra mer än de flesta användare någonsin kommer att behöva. Och det mesta går till och med automatiskt, så att man får riktigt bra bilder från mobilen nästan vad man än gör. Och det är precis vad en mobilkamera ska kunna åstadkomma.

Prestanda och funktioner

Under skärmen på Samsung Galaxy S23 hittar vi en processor från Qualcomm, nämligen helt nya Snapdragon 8 Gen 2, så den kompakta mobilen har prestanda som ett kärnkraftverk.

SamsungGalaxyS23_galleri1 SamsungGalaxyS23_galleri2 SamsungGalaxyS23_galleri3
<
>
”Grotta” i Prag fotograferat med ultravidvinkel, vidvinkel och 3x zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Vi har kört alla våra vanliga benchmark-tester och föga överraskande är Galaxy S23 i stort sett den starkaste mobilen som i skrivande stund går att köpa för pengar.

Till vardags flyter allt smidigt, allt går blixtsnabbt och speciellt med den höga uppdateringsfrekvensen på 120 Hz flyter allt på i användargränssnittet. Varken de tyngsta apparna (spel som Asphalt 9) eller tung multitasking får mobilen att börja svettas.

När det gäller batteritiden är Galaxy S23 däremot inte så prålig. Knappt sju timmar höll batteriet i vårt benchmarktest, som plågar mobilen med maximal belastning. Det är en liten utmaning i och med att den lilla Galaxy S23, som den enda av de tre mobilerna i den nya S23-serien, bara stöder 25 W snabbladdning (och 15 W trådlös laddning). Därför tar det en bra bit över en timme att ladda mobilens batteri från 0 till 100 %.

Slutsats

Om man inte behöver det riktigt stora monstret Samsung Galaxy S23 Ultra är det den vanliga Galaxy S23 – den aktuella testmodellen – som är Android-mobilen man ska köpa just nu.

Porträttfoto med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Det finns bara två saker vi kan klaga på: att den inte stöder snabbladdning med mer än 25 W och att skärmen får nöja sig med FHD+-upplösning. Annars är Samsung Galaxy S23 en utmärkt mobiltelefon på alla områden.

Kameran levererar varorna, skärmen är bland det snyggaste och mest ljusstarka vi sett och telefonen har dessutom maxprestanda tack vare Qualcomms senaste Snapdragon 8 Gen 2-processor.

Karakter
Samsung Galaxy S23
Premium

Home tycker

Liten och lätt men ändå robust med matt baksida och platt skärm som skyddas av Gorilla Glass Victus 2. Knivskarp och ljusstark skärm och även ljudet levererar varorna. Fantastisk kamera som alla kan använda. Skyhöga prestanda. Skärmen får nöja sig med FHD+-upplösning och mobilen stöder max 25 W-snabbladdning. Det är synd, för batteritiden hade kunnat vara bättre.

Också i detta test:

Samsung Galaxy S23 vs. Xiaomi 13

Xiaomi 13

För kinesisk för de flesta

Xiaomi 13 utnyttjar den kinesiska mobiltillverkarens nya samarbete med det tyska kameramärket Leica.

Skärmens maximala ljusstyrka är skyhög och mobilen är dessutom IP68-certifierad. Leica-samarbetet gör kameran bättre än vad vi är vana vid från Xiaomi. Men den största fördelen är mobilens snabba prestanda, även när det gäller batteritid och snabbladdning.
Designen är plastig, den spegelblanka baksidan suger åt sig fingeravtryck och är för hal. Skärmkalibreringen är inte helt perfekt och mobiltelefonen har en tendens att överhettas. Användargränssnittet kryllar av ”bloatware” och känns väldigt kinesiskt.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen