Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Galaxy AI ger Samsung Galaxy S24-mobiler helt nya möjligheter

Med artificiell intelligens kan Samsungs nya Galaxy-smartphones göra saker som de aldrig har kunnat göra förut. Få överblicken här.

Skrivet av / 2024-01-17 - 19:02
Galaxy AI ger Samsung Galaxy S24-mobiler helt nya möjligheter

Samsung har just lanserat sin nya serie av Galaxy S24-mobiler vid ett stort event i San José, Kalifornien, där L&B Home var på plats. Du kan läsa allt om de nya modellerna, inklusive hårdvara, specifikationer och priser här.

De tre nya Samsungmobilerna – Samsung Galaxy S24, Samsung Galaxy S24+ och Samsung Galaxy S24 Ultra – skiljer sig från varandra på en rad olika sätt, men de har en sak gemensamt. De kommer alla med nya funktioner baserade på Galaxy AI, Samsungs egen AI-mjukvara, som i vissa fall körs på användarens smartphone och därför fungerar även när telefonen är offline, och i andra fall körs i Samsungs moln.

Några dagar innan den officiella lanseringen deltog vi i en fördjupad pre-briefing om Samsungs nya mobiler, inklusive de nya AI-funktionerna. Vi testade många av funktionerna själva och de flesta fungerade felfritt.

Det här är de viktigaste Galaxy AI-funktionerna som introduceras med den nya Galaxy S24-serien:

Live Translate

Du talar bara engelska och lite spanska för husbehov, men nu är du på semester i Frankrike och måste ringa en fin restaurang för att boka bord till i morgon kväll. Och restaurangpersonalen förstår bara franska.

Inga problem med Live Translate, du ringer bara, aktiverar funktionen, väljer ditt språk och språket på den du pratar med, och din Samsung Galaxy S24 smartphone kommer att ge realtidstolkning av konversationen. Du talar engelska och den franska servitören i andra änden hör en AI-röst som talar franska. Bordet är bokat på nolltid och samtalet var dessutom hundra procent privat, eftersom all tolkning av telefonsamtal sker helt och hållet på din Samsung Galaxy S24-smartphone, om du har laddat ner språkpaketet i förhand.

Och så länge din egen smartphone har Live Translate kan du ringa vem som helst, oavsett vilken telefon de använder. De behöver bara vänja sig vid att pausa när ni pratar så att den artificiella intelligensen får tid att översätta vad ni säger till varandra.

Live Translate har inledningsvis stöd för 13 språk, bland annat engelska, franska, italienska och spanska, men även hindi, japanska, kinesiska och koreanska. De nordiska språken kommer att läggas till under de kommande månaderna, säger en talesperson för Samsung som är med på resan till San José. Först ut är svenska, som kommer att läggas till om några månader, medan danska och norska kommer att läggas till vid ett senare tillfälle.

Live Translate fungerar bara när du pratar ”på riktigt” i telefonen. Det finns ännu inget API på plats för tredjepartsappar, så funktionen fungerar inte när man pratar med andra, till exempel via WhatsApp eller Messenger.

Interpreter

En liknande AI-funktion som du kan använda om du pratar med någon i den verkliga världen. Konversationer översätts direkt på en delad skärm, så att personer som sitter mitt emot varandra både kan lyssna på och läsa en textutskrift av vad den andra personen just har sagt. Det fungerar till och med utan mobildata eller Wi-Fi om du har laddat ner lämpliga språkpaket i förväg.

En liknande funktion har länge funnits tillgänglig via Google Translate, men den fungerar bara om man är uppkopplad mot internet. Även om man kan ladda ner språkpaket för Google Translate så att appen fungerar när man är offline, kan man bara översätta text.

Chat Assist

Här är en funktion inbyggd i Samsungs tangentbord där artificiell intelligens hjälper dig att skriva bättre textmeddelanden.

(Foto: Samsung)

AI Text Translate stöder samma språk som Live Translate och kan översätta meddelanden, e-post, etc. i realtid. Tone Tweak hjälper dig att anpassa stil och ton när du skriver till andra.

Båda funktionerna fungerar med alla Samsungs egna appar samt chattappar och sociala medier som WhatsApp, Instagram och TikTok.

Note Assist

I Samsung Notes hjälper Galaxy AI dig att hålla ordning tack vare AI-genererade sammanfattningar, skapande av mallar som effektiviserar anteckningar med fördefinierade format och skapande av omslag som gör dina anteckningar lätta att hitta med en kort förhandsgranskning.

(Foto: Samsung)

Transcript Assist

Använd telefonen som diktafon och använd AI och tal-till-text-teknik för att transkribera, sammanfatta och till och med översätta inspelningar.

Circle to Search med Google

Samsung är inte ensamma om denna funktion, men Galaxy S24-telefonerna är de första (förutom Pixel) att stödja Circle to Search med Google, ett helt nytt sätt att söka baserat på bilder.

Enkelt förklarat fungerar funktionen så att du håller hemknappen intryckt i några sekunder och sedan får du möjlighet att rita en cirkel runt något du ser på skärmen, vanligtvis en bild, oavsett vilken app du befinner dig i. Google utför sedan sökningen och presenterar resultaten i en omfattande översikt som du ser längst ner på skärmen.

 

När vi testade det själva under förbriefingen kunde Circle to Search enkelt känna igen en mycket gammal bild av den danska skådespelaren Nicolai Coster-Waldau från 1994, när han hade en roll i filmen ”Nattvakten”. På så sätt kunde vi visa den trevliga Samsung-medarbetaren att den stilige unge mannen på bilden senare skulle bli världsberömd som Jamie Lannister i ”Game of Thrones”. Imponerande.

Instant Slo-mo

Precis som på Googles senaste Pixel-smartphones är några av de nya Galaxy AI-funktionerna relaterade till bilder och video. Bland annat Instant Slow-mo, som låter dig klicka på en video för att se den i slow motion, även om den inte spelades in i slow motion till att börja med!

Den artificiella intelligensen genererar helt enkelt de bildrutor som saknas i videon och handlingen i videon visas sedan mjukt och långsamt, utan att det syns att AI haft ett finger med i spelet.

AI Photo Edit

Sist men inte minst används Galaxy AI naturligtvis också för att hjälpa dig att redigera dina bilder.

Inte nog med att Galaxy AI föreslår uppenbara justeringar för varje bild, med Generative Edit kan du helt enkelt fylla i delar av en saknad bildbakgrund med hjälp av AI.

 

Om t.ex. en bild är sned så fyller AI i kanterna. Om ett objekt behöver flyttas något för att hamna i perfekt position låter AI användaren justera motivets position och genererar en perfekt bakgrund på den ursprungliga platsen.

Du kan också använda Galaxy AI för att ta bort reflektioner och skuggor i bilder.

När Galaxy S24 använder generativ AI för att förbättra en bild kommer en vattenstämpel att visas på bilden och i dess metadata.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.

Läs också:

Samsung uppgraderar Galaxy S-serien med Galaxy S24, S24+ och S24 Ultra

Två av modellerna får Samsungs egen Exynos-processor, medan den dyraste får Snapdragon 8 Gen 3. Alla telefoner är utlovade sju års mjukvaru- och säkerhetsuppdateringar.

Läs mer
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Enorm läcka avslöjar allt om ny toppmobil

Slut på webappar på hemskärmen

Returerna ökar för Vision Pro

Kunder rekordnöjda med Galaxy S24

Sömnapné-varning i Samsung Health

Populär smartklocka från Huawei blir grön

Är detta slutet för Nokia?

Apple Vision Pro – Här är recensenternas dom!

5G för alla!

Honors tunna vikmobil kommer hit

Stora förändringar på gång för iOS, Safari och App Store - och Fortnite kommer tillbaka!

Nej, Samsung Galaxy S22 kommer inte att få nya AI-funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen