TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

test: Asus ZenFone 6 ZS630KL

Snabb och finurlig

Asus har gjort årets ovanligaste kamera som ger dig selfies med 48 megapixlar.

Karakter
Asus ZenFone 6 ZS630KL
Ljud & Bild tycker
+Stor och bra skärm utan jack eller hål. 48 Mp selfie-kamera. Fenomenal grafik.
-Kostar en del. Den roterande kameran är en komplicerad lösning på ett enkelt problem.
Specifikationer
 • Skärm: 6,4 tum IPS FHD+ (2340 x 1080), 600 nits, Gorilla Glass 6
 • CPU: 2,8 GHz Qualcomm Snapdragon 855 octacore
 • Minne: 8 GB RAM/256 GB lagring (+ microSD upp till 2 TB)
 • Operativsystem: Android 9.0
 • Kamera: 48 Mp f/1,79 (26 mm) + 13 Mp 125-graders vidvinkel (11 mm)
 • Anslutning: USB-C, hörlursuttag (3,5 mm minijack)
 • Trådlöst: 4G/LTE, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac
 • Ljud: HD (24 bit/192 kHz), DTS Headphone:X 7.1 virtuell surround, aptX / aptX HD / A2DP
 • Batteri: 5 000 mAh
 • Färg: Twilight Silver (blå), Midnight Black
 • Mått/vikt: 75,4 x 159,1 x 9,1 mm/190 g
 • Webb: asus.se
Riktpris: 6300
Prestanda Geekbench 4: 3 451 singlecore, 10 903 multicore AnTuTu: 376 236 PCMark Work 2.0: 9 644 Futuremark Sling Shot Extreme: 5 683 Futuremark Ice Storm Unlimited: MAX PCMark-batteritest: 9:23 h

Asus har anklagats för att göra smartmobiler som saknar originalitet och stil. Den kritiken har de lyssnat på, för ZenFone 6 är verkligen speciell!

ZenFone 6 lanseras med parollen ”Defy the Ordinary” (trotsa det alldagliga). Det ovanliga är dock inte valet av processor, Qualcomm Snapradon 855 är ju standard i lyxmodellerna. Det är inte heller minnet på 6–8 GB RAM eller lagringsutrymmet 64, 128 eller 256 GB. Allt detta är helt normalt i den här klassen. Skärmstorleken då? Nix! 6,4 tum är precis samma som i exempelvis Samsung Galaxy S10+.

Det som verkligen skiljer Asus ZenFone 6 från konkurrenterna är kamerorna. Eller rättare sagt … men allt börjar egentligen med skärmen. För på en modern mobil ska skärmen helst fylla hela framsidan. Och det ställer till problem för frontkameran – särskilt som ”hål” och jack i skärmen är so last year!

Asus lösning är att använda kameran på baksidan även till framsidan. När du väl har ställt dig framför ett Unesco-världsarv som kan duga som en lämplig bakgrund i din selfie, snurrar hela kamerasektionen 180 grader runt och tittar upp över skärmkanten på toppen.

Det finns ”bara” två kameror i ZenFone 6. Men de är bra. Foto: Asus

Vanlig skärm

När nu Asus har lagt så mycket jobb på att ge ZenFone 6 en stor och ren skärm är det lite överraskande att de inte har gått hela vägen. Skärmen är utmärkt – men inte mer än så. 6,4-tumsskärmen har en upplösning på 2340 x 1080 punkter. Tillräckligt, men inte upphetsande. Och ”bara” en IPS LCD-skärm medan konkurrenterna använder OLED eller AMOLED som ger snyggare och djupare färger. Å andra sidan är den ljusstark (600 nits), så den är förhållandevis enkel att tyda utomhus i solsken. Skärmtekniken innebär också att Asus inte har kunnat placera en fingeravtrycksläsare inuti själva skärmen. I stället sitter den på baksidan, och det är inget fel med det.

Fallskyddad

Mekaniken i den roterande kameran är fascinerande och består av inte färre än 13 små kugghjul. Sådant uppskattas av en gammal steampunkare som jag. Och som partytrick är det oslagbart! Enligt Asus klarar mekaniken 100 000 rotationer, så du kan utan vidare skryta med kameran så länge och så ofta som någon orkar titta!

Telefonen har inbyggt fallskydd. När gyroskopsensorn upptäcker att telefonen befinner sig i fritt fall så fäller den in kameran automatiskt. En fallhöjd på 1,25 meter räcker för att den ska hinna med.

Batteri för hela dagen

En annan specialitet är batteriet, som är på hela 5 000 mAh. Det är betydligt mer än de 4 000 mAh som brukar vara max i topptelefoner. Ändå är batteriet inte större rent fysiskt. Priset för den kompakta storleken är att man måste ge upp supersnabb 30 W-laddning. Vilket enligt Asus inte är något problem eftersom batteriet håller så mycket längre att man inte behöver ladda upp det under dagen. Även trådlös laddning är bortvalt för att hålla nere storleken. Däremot stöder batteriet tvåvägsladdning, så att man kan ladda exempelvis hörlurarna med mobilen. Det är på gränsen till hybris, men batteritestet bekräftar att det finns fog för Asus fina självförtroende.

Dubbelkameran kan snurras runt 180 grader så att den kan ta selfies i högsta klass. Foto: Asus

Bra kameror

Man kan tycka vad man vill om ZenFone 6:s roterande kamerahus. Men kamerorna som Asus har stoppat in i det är riktigt bra – och du får glädje av dem på båda sidorna av telefonen. Huvudkameran bygger på en Sony IMX586-sensor med 48 Mp-upplösning och bländare f/1,79. Optiken motsvarar 26 mm vidvinkel konverterad till gammaldags 35 mm-skala. Den sekundära optiken motsvarar 11 mm supervidvinkel.

Med andra ord har vi att göra med två vidvinklar, men ingen stark tele som hos Samsung och framför allt Huawei. Asus har förstår insett att ZenFone 6 kommer att användas mer till gruppfoton och storslagna naturscenarion än supernära spionbilder. Så stor vidvinkel brukar orsaka en del bildförvrängning, men inte här. Sneda vinklar från vidvinkeloptiken korrigeras automatiskt i programvaran och resultatet är faktiskt riktigt övertygande!

Det finns alla kamerainställningar vi är vana vid i Android. Men panoramaläget är speciellt: När man förfogar över en roterande kamera kan man ju lika gärna använda den. Kom bara ihåg att hålla telefonen vinkelrätt mot motivet när du startar panoreringen. Annars blir panoramabilden en närbild av din vänstra hand!

Hamnutsikt med vidvinkelkameran i ZenFone 6.

 

Hamnutsikt med vidvinkelkameran i Huawei P30 Pro.

 

Max zoom med ZenFone 6.

 

Zoom med Huawei P30 Pro!

 

Matbild med ZenFone 6. Även om det är tryck i färgerna så är det fina nyanser i ägget.

 

Matbild med Huawei P30 Pro. Här bränner nästan de ljusa områdena ut.

Benchmarks

Med en Snapdragon 855-processor ombord kan man förvänta sig högsta prestanda. 3451 i Geekbenchs singlecore-test och 10 903 i multicore är på samma nivå som de allra bästa idag. Och faktiskt en hårsmån före OnePlus 7 Pro och Huawei P30 Pro. Med vardagliga uppgifter, som simuleras av PC Mark Work 2.0, kommer ZenFone 6 också i mål före OnePlus – och Huawei är omkörda rejält av dem båda.

Ännu bättre går det med 3D-grafik, där AnTuTu 7 utser ZenFone 6 till en av de snabbaste mobiltelefonerna just nu. En AnTuTu-poäng på över 381 000 är åtminstone det högsta som vi har uppmätt!

ZenFone 6 håller sina fagra löften om lång batteritid. PC Mark 2.0:s batteritest körde nästan nio och en halv timme med fullt tryck på skärmen och konstanta processorberäkningar innan strömmen tog slut. Nämnvärt bättre har vi inte sett förut – och då bara i robusta toughphones med mindre strömkrävande processorer.

Slutsats

Smartmobilmarknaden är stenhård och när det gäller toppmodellerna så domineras den av ett fåtal märkesvaror. De senaste åren har Huawei lyckats få fotfäste i toppen och OnePlus försöker göra dem sällskap. Asus har inte haft den positionen och ZenFone 6 har varken Huawei P30 Pros superzoomkamera eller OnePlus 7 Pros superskarpa AMOLED-skärm. Å andra sidan kostar den betydligt mindre. Även toppmodellen med 8 GB RAM och 256 GB lagring kostar i skrivande stund en fjärdedel mindre än konkurrenterna. Och kan du nöja dig med mindre minne och lagringsutrymme så försvinner ytterligare hundralappar från prislappen, vilket gör ZenFone 6 ännu mer attraktiv. Och det gör ju inte direkt Asus position sämre att ärkerivalen Huawei just nu befinner sig i en accelererande katastrof – som måltavla för den amerikanska teknikblockaden.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.