annons

test:
Asus ZenFone 6 ZS630KL

Snabb och finurlig

Asus har gjort årets ovanligaste kamera som ger dig selfies med 48 megapixlar.

Asus ZenFone 6 ZS630KL
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Asus har anklagats för att göra smartmobiler som saknar originalitet och stil. Den kritiken har de lyssnat på, för ZenFone 6 är verkligen speciell!

ZenFone 6 lanseras med parollen ”Defy the Ordinary” (trotsa det alldagliga). Det ovanliga är dock inte valet av processor, Qualcomm Snapradon 855 är ju standard i lyxmodellerna. Det är inte heller minnet på 6–8 GB RAM eller lagringsutrymmet 64, 128 eller 256 GB. Allt detta är helt normalt i den här klassen. Skärmstorleken då? Nix! 6,4 tum är precis samma som i exempelvis Samsung Galaxy S10+.

Det som verkligen skiljer Asus ZenFone 6 från konkurrenterna är kamerorna. Eller rättare sagt … men allt börjar egentligen med skärmen. För på en modern mobil ska skärmen helst fylla hela framsidan. Och det ställer till problem för frontkameran – särskilt som ”hål” och jack i skärmen är so last year!

Asus lösning är att använda kameran på baksidan även till framsidan. När du väl har ställt dig framför ett Unesco-världsarv som kan duga som en lämplig bakgrund i din selfie, snurrar hela kamerasektionen 180 grader runt och tittar upp över skärmkanten på toppen.

Det finns ”bara” två kameror i ZenFone 6. Men de är bra. Foto: Asus

Vanlig skärm

När nu Asus har lagt så mycket jobb på att ge ZenFone 6 en stor och ren skärm är det lite överraskande att de inte har gått hela vägen. Skärmen är utmärkt – men inte mer än så. 6,4-tumsskärmen har en upplösning på 2340 x 1080 punkter. Tillräckligt, men inte upphetsande. Och ”bara” en IPS LCD-skärm medan konkurrenterna använder OLED eller AMOLED som ger snyggare och djupare färger. Å andra sidan är den ljusstark (600 nits), så den är förhållandevis enkel att tyda utomhus i solsken. Skärmtekniken innebär också att Asus inte har kunnat placera en fingeravtrycksläsare inuti själva skärmen. I stället sitter den på baksidan, och det är inget fel med det.

Fallskyddad

Mekaniken i den roterande kameran är fascinerande och består av inte färre än 13 små kugghjul. Sådant uppskattas av en gammal steampunkare som jag. Och som partytrick är det oslagbart! Enligt Asus klarar mekaniken 100 000 rotationer, så du kan utan vidare skryta med kameran så länge och så ofta som någon orkar titta!

Telefonen har inbyggt fallskydd. När gyroskopsensorn upptäcker att telefonen befinner sig i fritt fall så fäller den in kameran automatiskt. En fallhöjd på 1,25 meter räcker för att den ska hinna med.

annons

Batteri för hela dagen

En annan specialitet är batteriet, som är på hela 5 000 mAh. Det är betydligt mer än de 4 000 mAh som brukar vara max i topptelefoner. Ändå är batteriet inte större rent fysiskt. Priset för den kompakta storleken är att man måste ge upp supersnabb 30 W-laddning. Vilket enligt Asus inte är något problem eftersom batteriet håller så mycket längre att man inte behöver ladda upp det under dagen. Även trådlös laddning är bortvalt för att hålla nere storleken. Däremot stöder batteriet tvåvägsladdning, så att man kan ladda exempelvis hörlurarna med mobilen. Det är på gränsen till hybris, men batteritestet bekräftar att det finns fog för Asus fina självförtroende.

annons
Dubbelkameran kan snurras runt 180 grader så att den kan ta selfies i högsta klass. Foto: Asus

Bra kameror

Man kan tycka vad man vill om ZenFone 6:s roterande kamerahus. Men kamerorna som Asus har stoppat in i det är riktigt bra – och du får glädje av dem på båda sidorna av telefonen. Huvudkameran bygger på en Sony IMX586-sensor med 48 Mp-upplösning och bländare f/1,79. Optiken motsvarar 26 mm vidvinkel konverterad till gammaldags 35 mm-skala. Den sekundära optiken motsvarar 11 mm supervidvinkel.

Med andra ord har vi att göra med två vidvinklar, men ingen stark tele som hos Samsung och framför allt Huawei. Asus har förstår insett att ZenFone 6 kommer att användas mer till gruppfoton och storslagna naturscenarion än supernära spionbilder. Så stor vidvinkel brukar orsaka en del bildförvrängning, men inte här. Sneda vinklar från vidvinkeloptiken korrigeras automatiskt i programvaran och resultatet är faktiskt riktigt övertygande!

Det finns alla kamerainställningar vi är vana vid i Android. Men panoramaläget är speciellt: När man förfogar över en roterande kamera kan man ju lika gärna använda den. Kom bara ihåg att hålla telefonen vinkelrätt mot motivet när du startar panoreringen. Annars blir panoramabilden en närbild av din vänstra hand!

Hamnutsikt med vidvinkelkameran i ZenFone 6.

 

annons
Hamnutsikt med vidvinkelkameran i Huawei P30 Pro.

 

Max zoom med ZenFone 6.

 

Zoom med Huawei P30 Pro!

 

Matbild med ZenFone 6. Även om det är tryck i färgerna så är det fina nyanser i ägget.

 

Matbild med Huawei P30 Pro. Här bränner nästan de ljusa områdena ut.

Benchmarks

Med en Snapdragon 855-processor ombord kan man förvänta sig högsta prestanda. 3451 i Geekbenchs singlecore-test och 10 903 i multicore är på samma nivå som de allra bästa idag. Och faktiskt en hårsmån före OnePlus 7 Pro och Huawei P30 Pro. Med vardagliga uppgifter, som simuleras av PC Mark Work 2.0, kommer ZenFone 6 också i mål före OnePlus – och Huawei är omkörda rejält av dem båda.

Ännu bättre går det med 3D-grafik, där AnTuTu 7 utser ZenFone 6 till en av de snabbaste mobiltelefonerna just nu. En AnTuTu-poäng på över 381 000 är åtminstone det högsta som vi har uppmätt!

ZenFone 6 håller sina fagra löften om lång batteritid. PC Mark 2.0:s batteritest körde nästan nio och en halv timme med fullt tryck på skärmen och konstanta processorberäkningar innan strömmen tog slut. Nämnvärt bättre har vi inte sett förut – och då bara i robusta toughphones med mindre strömkrävande processorer.

Slutsats

Smartmobilmarknaden är stenhård och när det gäller toppmodellerna så domineras den av ett fåtal märkesvaror. De senaste åren har Huawei lyckats få fotfäste i toppen och OnePlus försöker göra dem sällskap. Asus har inte haft den positionen och ZenFone 6 har varken Huawei P30 Pros superzoomkamera eller OnePlus 7 Pros superskarpa AMOLED-skärm. Å andra sidan kostar den betydligt mindre. Även toppmodellen med 8 GB RAM och 256 GB lagring kostar i skrivande stund en fjärdedel mindre än konkurrenterna. Och kan du nöja dig med mindre minne och lagringsutrymme så försvinner ytterligare hundralappar från prislappen, vilket gör ZenFone 6 ännu mer attraktiv. Och det gör ju inte direkt Asus position sämre att ärkerivalen Huawei just nu befinner sig i en accelererande katastrof – som måltavla för den amerikanska teknikblockaden.

 • Skärm: 6,4 tum IPS FHD+ (2340 x 1080), 600 nits, Gorilla Glass 6
 • CPU: 2,8 GHz Qualcomm Snapdragon 855 octacore
 • Minne: 8 GB RAM/256 GB lagring (+ microSD upp till 2 TB)
 • Operativsystem: Android 9.0
 • Kamera: 48 Mp f/1,79 (26 mm) + 13 Mp 125-graders vidvinkel (11 mm)
 • Anslutning: USB-C, hörlursuttag (3,5 mm minijack)
 • Trådlöst: 4G/LTE, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac
 • Ljud: HD (24 bit/192 kHz), DTS Headphone:X 7.1 virtuell surround, aptX / aptX HD / A2DP
 • Batteri: 5 000 mAh
 • Färg: Twilight Silver (blå), Midnight Black
 • Mått/vikt: 75,4 x 159,1 x 9,1 mm/190 g
 • Webb: asus.se
Pris: 6300 kr
PlusStor och bra skärm utan jack eller hål. 48 Mp selfie-kamera. Fenomenal grafik.
MinusKostar en del. Den roterande kameran är en komplicerad lösning på ett enkelt problem.
Asus ZenFone 6 ZS630KL produktsida
Geekbench 4: 3 451 singlecore, 10 903 multicore AnTuTu: 376 236 PCMark Work 2.0: 9 644 Futuremark Sling Shot Extreme: 5 683 Futuremark Ice Storm Unlimited: MAX PCMark-batteritest: 9:23 h
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Samsung Galaxy A80

  Samsung Galaxy A80

  7 100
  Spännande kameraexperiment
  Tack vare roterande kamera får man utmärkta selfies, men ­nackdelarna överväger.
  OnePlus 7T

  OnePlus 7T

  6 800
  Prispressad prestanda
  Snubblande nära Pro-modellen, som bara är ett halvår gammal, och i vissa fall bättre.
  Motorola One Zoom

  Motorola One Zoom

  4 500
  Stor zoom till litet pris
  Motorola har sparat på rätt ställen och levererar enastående prisvärde.
  Huawei P30

  Huawei P30

  7 000
  Glimrande långzoom
  Hade det inte varit för storebror P30 Pro hade vi öst ännu mer lovord över kameran.
  Apple iPhone 11

  Apple iPhone 11

  9 200
  Vettigaste iPhone-modellen
  Nästan alla fördelar och få nackdelar till ett betydligt lägre pris än lyxmodellen.
  OnePlus 7T Pro McLaren

  OnePlus 7T Pro McLaren

  9 400
  Racermobil från OnePlus och McLaren kör ifrån allt och alla
  OnePlus 7T Pro McLaren är en av de första mobilerna som kör Android 10. Men den har fler förbättringar än så, vilket gör den ännu mer suverän än föregångaren.
  Apple iPad (2019)

  Apple iPad (2019)

  7 000
  Titta, den mest prisvärda iPaden!
  Apples billigaste iPad har fått ett par betydande uppdateringar som gör den till ett ännu bättre köp än den redan var.
  Samsung Galaxy Fold

  Samsung Galaxy Fold

  23
  Samsung Galaxy Fold är tillbaka från de döda. Och kommer ett halvår för sent.
  Samsung Galaxy Fold är årets bästa nya idé som kommer lite för sent. Och är alldeles för dyr.
  Apple iPhone 11 Pro Max

  Apple iPhone 11 Pro Max

  14 300
  Apple har maxat iPhone
  Äntligen en tålig iPhone med bra batteri som även tar bra bilder i mörker.
  Samsung Galaxy Tab S6

  Samsung Galaxy Tab S6

  9 000
  Samsung snubblar vid målsnöret: Bästa Android-surfplattan är inte bättre än iPad.
  Galaxy Tab S6 är marknadens bästa Android-surfplatta. Men den är ändå inte bättre än iPad.
  Samsung Galaxy Note 10+

  Samsung Galaxy Note 10+

  12 500
  Samsung Galaxy Note 10+ slår allt och alla!
  Har du djupa fickor och är på jakt efter en mobiltelefon som kan allt? Då behöver du inte leta längre. Här är din nya mobil.
  Motorola One Vision

  Motorola One Vision

  3 000
  Den här billiga Motorola-mobilen har allt du behöver.
  Trots en del utmaningar ger Motorola One Vision mer än vad man rimligtvis kan förvänta sig för pengarna. Här är det verkligen tal om mellanklass med superkrafter.
  Sony Xperia 1

  Sony Xperia 1

  9 500
  Sony Xperia 1 är en nystart för Sony, som satsat extra hårt på skärmen och kameran. Men kan de slå de stora konkurrenterna? Vi har svaret.
  Sommarens bästa mobilkameror

  Sommarens bästa mobilkameror

  Mobilkamerorna når nya höjder, här är fem stycken som sticker ut från mängden.
  Huawei P30 Pro

  Huawei P30 Pro

  9 000
  Med innovativ telelins och fantastiska mörkerbilder utklassar P30 Pro konkurrenterna.
  Nokia 9 Pureview

  Nokia 9 Pureview

  6 500
  Flest kameror utan att erbjuda flera brännvidder eller ens bästa bildkvaliteten.