Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Google Pixel 7a

Google visar var skåpet ska stå med Pixel 7a

Pixels billigare modell närmar sig Pro-modellen men till halva priset!

Skrivet av / 2023-05-11 - 00:01
Google Pixel 7a
Jonas Ekelund

Det är bara ett drygt halvår sedan som Google Pixel 6a lanserades i Skandinavien, så varför kommer uppföljaren redan nu? Jo, därför att den billigare a-modellen ska komma ett halvår efter flaggskeppsmodellen Pixel 7 som kom i oktober. Det var alltså 6a som var ett halvår sen i Skandinavien. Googles strategi är att mycket av tekniken från toppmodellen nu flyttar ner till a-modellen och så kan vi se fram emot Pixel 8 i höst.

Tripp, trapp, trull: Pixel 6a, Pixel 7a, Pixel 7 Pro (Foto: Jonas Ekelund)

Så vad är skillnaden mot den dubbelt så dyra Pixel 7 Pro? Proffsmodellen har en större, mer högupplöst, snabbare skärm med bättre bildkvalitet. Den har mer minne och kan fås med betydligt mer lagringsutrymme. Pro har en kamera till, en telefoto med 5x optisk zoom. Batteriet är lite större och laddar snabbare. Dessutom är den lite tåligare.

Pixel 6a Pixel 7a
Skärm 60 Hz 90 Hz
Processor Google Tensor Google Tensor G2
Minne 6 GB 8 GB
Huvudkamera 12,2 Mp 64 Mp
Ultravidvinkel 12 Mp 114˚ 13 Mp 120˚
Selfiekamera 8 Mp 13 Mp
Batteri 4410 mAh 4385 mAh
Laddning Sladd Sladd/trådlös
Vikt 178 gram 193 gram

Utseende och konstruktion

Pixel 7a har nu samma snygga design på kameramodulen som storebror, och kvalitetskänslan är inte ett dugg som en billigare modell. Med en solid metallram känns den stabil också. I vår jämförelse av mellanklassmobiler var Pixel 6a den minsta, och det trevliga formatet behåller Pixel 7a. Däremot har den blivit märkbart tyngre. Där 6a var bland de lättaste i jämförelsen hade 7a varit bland de tyngsta.

Pixel 7a har samma designspråk som 7 och 7 Pro (Foto: Jonas Ekelund)

Skärm

Med en OLED-skärm får vi den trevliga djupsvärtan och kontrasten som verkligen ger tryck i färgerna. Däremot är den ju inte lika ljusstark som LCD-skärmar. Google menar dock att skärmen fått bättre ljusstyrka, men om så är fallet är det inte uppenbart. Då är det en större nyhet att skärmen äntligen uppgraderats till 90 Hz uppdateringsfrekvens så att man får mer flyt när man skrollar på skärmen.

Kamera

Huvudkameran har uppgraderats till en betydligt mer högupplöst men mycket mer än så har inte Google velat berätta. Bildkvaliteten är mycket bra med korrekt vitbalans och fina färger, och fler detaljer, men mycket av det beror också på Googles utmärkta bildbehandling. HDR-bilder är utmärkta, faktiskt i klass med Pro, med detaljer i skuggorna utan att fräta ut högdagrarna. Pixel var redan tidigare bäst i prisklassen på mörkerbilder och nu har de tagit det ännu ett steg.

PXL7a wide PXL7a ultrawide PXL7a zoom
<
>
Pixel 7a 2x digital zoom (Foto: Jonas Ekelund)

Ultravidvinkeln är också ny, med marginellt högre upplösning och lite bredare vidvinkel. Den är vi däremot inte speciellt nöjda mer då den inte upplevs som lika skarp som den på Pixel 6a, och har färre detaljer.

PXL_20230509_173227012.NIGHT PXL7a colors PXL7a flowers PXL7a HDR
<
>
Pixel 7a colors (Foto: Jonas Ekelund)

Jämför man 2x digitalzoomen är 6a överdrivet uppskärpt, 7a mjukare och 7Pro betydligt mer detaljrik. Med den optiska zoomen i Pro-modellen är det nästan skrattretande stor skillnad. Vi får säga att Googles prat om ”Super Res Zoom” i 7a är överskattat.

Ljud

Pixel har varken en riktig högtalare högst upp eller något hörlursuttag. Vill man ha riktigt bra ljud är man därför hänvisad till en adapter. Vi upplever dock att högtalarljudet är bättre än på Pixel 6a. Volymen förefaller lite högre, det blir ingen distorsion och nog är det lite fylligare också. Med det sagt så vore det att ta i att säga att musik blir njutbar, men det låter mindre illa än med många andra mobiler.

Interface (Skärmbild: L&B)

Användning

Som väntat får man en helt ren Android-upplevelse, men förstärkt med unika Pixel-funktioner som snabbstart av kameran, magiskt suddgummi i fotoappen och liveöversättningar. Till skillnad från föregångaren finns nu trådlös laddning. Ansiktsigenkänningen är faktiskt bland de bästa vi sett på Android-mobiler. Man kan också njuta av att uppdateringar släpps omedelbart. Google garanterar tre stora Android-uppgraderingar samt hela 5 års säkerhetsuppdateringar för mobilen.

Prestanda

En stor nyhet är att Pixel 7a fått samma systemkrets som storebror Pixel 7 Pro. Den är med andra ord i princip lika snabb! Det är dock inte ett så stort steg som man kunde tro då Tensor G2-systemkretsen faktiskt inte är ett sådant generationsskifte som exempelvis Apples uppgraderingar brukar vara. Och vad gäller grafiken är de tre faktiskt i princip lika snabba, lite beroende på vilket test man litar på. Vad som verkligen sticker ut är batteritiden som vi klockade till 17h 14min, vilket är det bästa vi sett på flera år!

3DMark diagram Geekbench pixel7a
<
>
Diagram: L&B

 

Slutsats

Redan föregångaren prisade vi för dess prestanda och kameran, och de har nu blivit ännu bättre! Vi klagade på den långsamma skärmen och avsaknaden av trådlös laddning, men båda dessa har Google åtgärdat. Mobilen har dessutom fått en helt otrolig batteritid. Och även om priset har gått upp med 10 procent är det värt det. Det är inte längre så mycket att fundera på, ska man ha en rimligt prissatt mobil så är det Pixel 7a som gäller just nu!

 

 

Karakter
Google Pixel 7a
Premium

Home tycker

Fantastisk batteritid, snabb som sjutton, ännu bättre kameror, garanterade uppdateringar, snabb wifi. Märkbart tyngre än föregångaren. Fortfarande långsam laddning.

7 reaktioner på ”Google Pixel 7a”

  1. Tänker köpa pixel 7, men vilken.?
    Tror jag väntar till black friday. Pixel 8 kommer i höst och då bör man rimligtvis kunna få en pixel 7pro till c:a 5500:-

  2. Mikael Sjökvist

    Google Pixel 7a finns nu under Black Week hos Elgiganten för 4490 kr!
    Beställde en idag innan de tar slut…

  3. Kommer pixel 7a med skyddsglas monterat så som Samsung t.ex gör eller bör man köpa ett härdat glas och sätta på för extra saftey?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Ljud & Bild
Rulla till toppen