Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Google Pixel 7 Pro

Googles egen måttstock

Pixel 7 Pro är Googles referensmobil, som visar hur Android 13 ska användas. Och nu finns den i Sverige.

Av / 2022-10-12 - 19:00
Google Pixel 7 Pro
John Hvidlykke

Google Pixel 7 Pro är en av telefonerna vi har varit mest angelägna om att få tag i. Dels för att det är Googles toppmodell och en officiell referenstelefon för Android 13. Och dels för att vi i åratal har fått nöja oss med att betrakta Googles Pixel-telefoner på avstånd. De har nämligen inte varit officiellt tillgängliga i Skandinavien. Och det har bara gjort begäret och nyfikenheten större!

Men nu är väntan över. På ett globalt lanseringsevenemang häromdagen, som sändes live till lokala evenemang i en lång rad huvudstäder, presenterades den senaste generationen Pixel-telefoner. Och nu även på den svenska marknaden.

Google Pixel 7 finns i två versioner: en standard och en Pro. Här testar vi Pixel 7 Pro, som är en välväxt 6,7-tums mobil i 20:9-format. Med andra ord precis samma storlek som konkurrenternas flaggskeppsmodeller. De flesta specifikationerna är också på flaggskeppsnivå, medan priset är i premiumklassen.

Pixel 7 Pro har tre kameror på baksidan för normalbilder, vidvinkel respektive telefoto. (Foto Google)

Svart monolit

Att designa en modern smartmobil som sticker ut är praktiskt taget omöjligt. Om man inte gör en ren stilövning som Nothing Phone (1). Det har inte Google gjort med Pixel 7 Pro. Fronten är därför en stor svart glasmonolit, helt täckt av en skärm. Som alla andra telefoner i samma klass. Skärmen hålls fast av en aluminiumram (som Google betonar är 100 % återvunnen). Frontkameran sitter i ett cirkelrunt, utstansat hål i OLED-skärmen. Inför lanseringen hade vi hört rykten om att kameran kanske skulle vara placerad bakom skärmen. Men det är alltså ett vanligt kamerahål.

Baksidan är faktiskt riktigt elegant. Det mesta täcks av glas, men bryts av en horisontell rand av aluminium som kamerorna är monterade i. På Pro-modellen finns det tre stycken: en 50 Mp vidvinkelkamera, en 12 Mp supervidvinkel och en 48 Mp tele med 5x optisk zoom. Eftersom teleobjektivet har en ansenlig längd är det vinklat i 90 grader och placerat i ett litet ”periskop” på insidan. En teknik vi även har stött på i Huawei P30 Pro.

Glaset på båda sidor är förstås Gorilla Glass Victus, som är det starkaste skärmglaset just nu.

b_Pixel 7 Pro - Back w_Pixel 7 Pro - Back Flat g_Pixel 7 Pro - Back w_Pixel 7 Pro - Front Flat b_Pixel 7 Pro - FrontTitl
<
>
Pixel Pro 7 finns i färgerna Obsidian, Snow och Hazel. (Foto: Google)

Nära, närmare, närmast – allra närmast

En sak som skiljer många highend-mobiler från deras små premiumsyskon är teleoptiken. I den fina medelklassen får man oftast nöja sig med en vanlig kamera och digital zoom. Men inte i Pixel 7 Pro, som har ett dedikerat teleobjektiv med äkta 5x förstoring. Det gör att man kan zooma in riktigt långt i motivet utan att bilden blir pixlig när man tappar upplösning. Och eftersom bildsensorn bakom telezoom dessutom har 48 Mp-upplösning kan man förlänga räckvidden enormt. Pixel 7 Pro klarar 30x zoom med en upplösning som motsvarar 8 Mp. Ovan nämnda Huawei P30 Pro klarar 50x zoom, men då sänks upplösningen till 0,8 Mp.

 

aarhus ø 1 aarhus ø 2 aarhus ø 3 aarhus ø 4
<
>
Pixel 7 Pro har en supervidvinkel, en normallins och en tele med 5x optisk zoom. Plus digital zoom ovanpå alltihop. Till och med vid 30x blir går bilderna att använda. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Pixel 7 Pro har även en funktion som Google kallar för Super Res Zoom och som använder artificiell intelligens för att skala upp bilden vid stora förstoringar.

I den motsatta änden av skalan kan Pixel 7 Pro fokusera på föremål på ner till tre centimeters avstånd i makroläge. Det ger riktigt bra makrobilder. Växlingen mellan normal fokus och makro sker automatiskt. Detsamma gäller läget för nattbilder, kallade Night Sight.

nat selfie makro1 makro3
<
>
Nattfotoläget ger skarpa bilder där det fortfarande finns detaljer i mörka områden. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Levande, färgrika bilder

Och jag måste säga att Pixel 7 Pro är en riktigt bra kameratelefon. Det gäller både makrobilder och långa inzoomade bilder, som är utmärkta. Men det gäller speciellt på normala avstånd och med vidvinkel, där man får skarpa bilder med riktigt levande, djupa färger. När man fotograferar i mörker är bildstabiliseringen inte riktigt lika extremt skarp som med Asus Zenfone 9, som kostar lika mycket. Men snudd på. Och arsenalen av objektiv och fotograferingsalternativ är mycket större i Pixel 7 Pro.

Pixel 7 Pro är baserad på Googles egen nyutvecklade G2-processor, som ska vara optimerad för artificiell intelligens. Och telefonen är fullproppad med automatiska funktioner – varav några är riktigt bra.

På fotosidan har man funktioner som Photo Unblur och Magic Eraser. Den förstnämnda kan få suddiga motiv i fokus och om man har en nästan-bra bild där ansiktet inte är riktigt skarpt kan resultatet bli riktigt snyggt.

Magic Eraser lever nästan upp till sitt namn. När man väljer funktionen ger den artificiella intelligensen förslag på föremål som kan tas bort. Och det är, märk väl, relevanta förslag. Om AI:n inte gissar rätt kan man använda fingret för att rama in de delar man själv vill slippa titta på.

Suddgummit fungerar riktigt bra, men är trots allt inte magiskt. Kraftledningar mot en bakgrund av blå himmel försvinner spårlöst, men större föremål framför en mer komplicerad bakgrund lämnar smutsiga spår som är lika fula som det som togs bort. Precis som när man första gången försökte använda stämpelfunktionen i Photoshop.

magi1 magi2
<
>
Det magiska suddgummit är nästan magiskt. Men när bakgrunden är mönstrad tvingas AI:n ge upp. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

AI-fotoredigering fungerar inte bara på bilder tagna med Pixel 7 Pro. Gamla foton som lagrats på Google Images kan också fräschas upp.

Stabil hårdvara

Google har valt att utveckla sin egen mobila processor och den har nu nått sin andra generation: Tensor G2 – som inte ska förväxlas med M2-processorn som sitter i Apple MacBook Air. Det är en ARM-processor med åtta kärnor och speciellt fokus på artificiell intelligens. Men genom att använda sin egen processor har Google gjort det svårt att jämföra specifikationerna direkt med konkurrenterna.

Google betonar själva i sina presentationer att Pixel 7 Pro är den snabbaste Pixel-telefonen hittills. Ett löfte som uppenbart är enkelt att hålla. Det verkar dock som om datorkraften i praktiken ungefär motsvarar Snapdragon 8 Gen 1 – alltså den näst snabbaste Snapdragon-processorn i skrivande stund.

Pixel 7 Pro är utrustad med 12 GB RAM och antingen 128 GB eller 256 GB lagringsutrymme. Det placerar den på samma nivå som de flesta flaggskeppsmobiler anno 2022.

lys1 lys2 lys4 lys3
<
>
Det är tryck i färgerna och bra kontrast mellan ljus och skugga. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Skärmen på 6,7 tum har QHD+-upplösning (3120 x 1140) och en variabel uppdateringsfrekvens upp till 120 Hz. Den levererar upp till 1000 nits ljusstyrka i HDR (och 1500 nits i topparna), så den bör vara läsbar även en solig sommardag. Det här är förmodligen en av de bästa mobilskärmarna som finns just nu, det är en fröjd att titta på och redigera bilder på den.

Batteriet är specificerat till minst 4 926 mAh – och vanligtvis 5 000 mAh. Det kan blixtladdas med 30 W. Men man letar förgäves efter en laddare i kartongen. Bara en USB-kabel ingår. Det tycker vi är lite snålt. Å andra sidan upplever man samma snålhet hos Apple och Samsung – till ett betydligt högre pris. Det är däremot ett plus i kanten att man även kan ladda Pixel 7 Pro trådlöst.

Benchmarks

Benchmark-avsnittet är lite kortare än normalt. Det beror på att de flesta av våra mätprogram ännu inte har kommit i en version som stöder Android 13.

Av det allmänna prestandatestet Passmark Performance framgår dock att Tensor

G2-processorn är snabb, men inte riktigt lika snabb som Snapdragon 8+ Gen 1, som sitter i sensommarens Android-toppmobiler. Passmark-testet ger ett resultat på 15 614 poäng (som jämförelse ger Zenfone 9 resultatet 18 688).

Samma trend visar det grafiktunga testet AnTuTu 9. Där får Pixel 7 Pro 751 937 poäng, vilket placerar den i den bästa änden av dagens telefoner. Före exempelvis OnePlus 10 Pro, men bakom Asus Zenfone 9.

På grund av bristen på benchmark-appar kunde vi inte heller utföra ett standardiserat batteritest. Men det verkar klart troligt att Googles utlovade ”24 timmars batteritid” kan översättas med prestanda som matchar de flesta telefoner i samma (topp)klass.

(Foto: Google)

Slutsats

Google Pixel 7 Pro är den första Pixel-telefonen vi har fått en chans att få tag i. Men den har varit värd väntan. Tack vare en ganska aggressiv prissättning av en alldeles utmärkt telefon borde det finnas en möjlighet för att Google ska lägga beslag på en del av den skandinaviska mobilkakan. Speciellt skärmen och de tre bra kamerorna skiljer Pixel 7 Pro från de flesta konkurrenter i prisklassen. Faktum är att OnePlus 10 Pro är den enda rivalen som kommer i närheten av att kunna konkurrera med prestanda för pengarna. Och ett lite bättre teleobjektiv och en rad (konstlade) begåvade AI-funktioner tippar vågskålen till Pixels favör. Med de senaste Pixel-enheterna har Google lagt sig strax bakom Apple, men det är knappast troligt att någon bara därför kommer att välja Pixel 7 Pro i stället för iPhone 14 Pro Max. Vilket är synd, eftersom man får jämförbar kvalitet – men till halva priset.

Karakter
Google Pixel 7 Pro
Premium

Home tycker

Stor och läcker premiumtelefon med highend-ambitioner. Snygg skärm och riktigt bra kameror. Man kan hitta snabbare telefoner i prisklassen. De mest innovativa AI-funktionerna är antingen inte aktiverade ännu eller finns bara på engelska.

2 reaktioner på ”Google Pixel 7 Pro”

  1. Du skriver ”begåvade AI-funktioner”, men är de ens lanserade på svenska marknaden? Om inte, så bör de inte påverka din recension.
    Räcker RAM-minnet till?
    Hur länge räcker batteriet vid ”normal” användning?

    1. John Hvidlykke

      De af AI-funktionerne, som ikke var rullet ud ved testens afslutning, indgik ikke i vurderingen. Men de skulle som forbrugeroplysning nævnes uanset. OM RAM’en rækker og hvor længe batteriet varer ved ”normal” anvendelse, afhænger rimeligvis af, hvad man opfatter som normalt. Men efter min vurdering er svaret ja. 12 GB er en rigeligt til de flesete anvendelser. Og man finder stadog kun få smartphones med væsentlig mere RAM. Batteritiden er også svarende til smartphones i samme klasse. Hvad der vil sige, at man skal være mobiljunkie i svær grad for ikke at have batteri nok til et døgn.
      Siden testen er flere af de lovede AI-forbedringer i øvrigt blevet udrullet, hvilket har forbedret den i forvejen fremragende kamerasektion og givet støjereduktion på mobilsamtaler. Men disse indgik altså ikke i vurderingen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Ljud & Bild
Rulla till toppen