Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Google Pixel 8 Pro

Google Pixel 8 Pro höjer ribban för konkurrenterna

Ibland är det bättre med en mobil som är smartast i stället för bara snabbast.

Av / 2023-10-11 - 19:00
Google Pixel 8 Pro
Jonas Ekelund

Efter att i många år ha fått sukta efter Googles mobiler som bara släpptes utomlands blev det äntligen vår tur förra året. Då kom nämligen Google Pixel 7 Pro, Pixel 7 och Pixel 7a som det gick riktigt bra för i våra tester. Dessutom fick vi propparna Pixel Buds Pro, men däremot inte klockan Pixel Watch. Vid årets lansering var det däremot inget som saknades. Vi fick Google Pixel 8 och Pixel 8 Pro, samt klockan Pixel Watch 2. Budgetmodellen Pixel 8a lär lanseras i vår.

Pixel 8 Pro finns i porceline, obsidian och bay. (Foto: Google)

Utseende och konstruktion

Det vore synd att påstå att Pixel 8 Pro har fått en radikalt ny design. De tre kamerorna i den upphöjda kamerapanelen gömmer sig nu bakom ett gemensamt glas. Förra årets uppgradering var att den blev metallblank i stället för matt, och det gillar vi att de behållit då det får mobilen att sticka ut från mängden. Blixten har fått flytta lite på sig för att få plats med den nya temperatursensorn. Telefonen går att få i svart (obsidian), off-white (porceline) och ljusblå (bay), vilket är lite piggare än förra året dämpade färger. Dessutom är baksidan i matt glas (Gorilla Glass Victus) vilket gör att den är mindre hal. Skärmen har fått Gorilla Glass Victus 2.

Pixel 7 Pro i vitt och Pixel 8 Pro i blått. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Skärm

Vi får en lika stor skärm som förra året men märkligt nog med aningen lägre upplösning. Skärmtekniken är samma utmärkta LTPO OLED-panel. Men ljusstyrkan har pressats upp till hela 1600 nits i high brightness-läge och med en peak brightness på imponerande 2400 nits. Det är 60 procent ljusstarkare än förra året modell och 15–20 procent ljusstarkare än vanliga Pixel 8. Förutom att skärmen kan gå upp i 120 Hz uppdateringsfrekvens för att spelen ska flyta mjukt, kan den även gå ner i endast 1 Hz för att spara ström när man har en statisk bild uppe.

Läs också Nu är Googles smarta klocka här Vi blev förbigångna 2022, men nu får de skandinaviska länderna tillgång till den helt nya Google Pixel Watch 2.

Kamera

Kamerorna har också uppgraderats. Vissa mindre, som huvudkameran som bara blivit 21 procent mer ljuskänslig, men sägs också fått högre bildkvalitet. Eller telefotokameran som blivit 56 procent mer ljuskänslig. I stället har krutet bränts på ultravidvinkeln och det är klokt då det var den svaga punkten med förra modellen. Den har uppgraderats från 12 till 48 megapixel och har blivit betydligt ljuskänsligare, samtidigt som den har fått bättre autofokus. Den har också fått bättre makrofokus.

Det finns nu Pro- och manuella inställningar. (Skärmbild L&B)

Fotokvaliteten har inte ökat dramatiskt, förutom att vi tack vare den ljusstarkare optiken har fått ännu lite bättre mörkerbilder. Men det är från en från början väldigt hög nivå där vi höll fotokvaliteten bland de alla bästa mobilerna. Med ultravidvinkeln har det däremot blivit betydligt bättre och med sådan detaljrikedom och skärpa är det svårt att hitta något att klaga på om man inte ska vara pedantisk.

pixel 7 pro dark pixel 8 pro dark
<
>
Pixel 7 Pro Night Sight (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Som vanligt är det dock på mjukvarusidan som Googles kamera skiner. 8 Pro har fått Pro-kontroller, vilket gör att man kan knäppa med full 50-megapixels upplösning, spara bilder i RAW-format för att behålla bildinformationen samt få full manuell kontroll över fokus, vitbalans, ISO, slutartid och bländare.

macro leaf macro pixel 7 pro macro pixel 8 pro
<
>
Pixel 7 Pro makro (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Men framför allt är det redigeringsverktygen som är fantastiska. Sedan tidigare har vi Magiskt suddgummi där vi kan ta bort oönskade detaljer från bilder. Det har kompletterats av Magisk redigering som kan flytta omkring objekt och ändra himlen. Samt Bästa bilden där man kan ersätta huvudet på en person som blundar med ett där den inte gör det. För video finns nu ljud-suddgummi för video där man kan avlägsna störande bakgrundsljud. Och snart kommer Videoboost som ger HDR+ och färggradering för video, samt mörkerläge även för video.

pixel 7 pro ultrawide pixel 7 pro wide pixel 7 pro 2x pixel 7 pro 5x
<
>
Pixel 7 Pro ultrawide (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

 

pixel 8 pro ultrawide pixel 8 pro wide pixel 8 pro 2x pixel 8 pro 5x
<
>
Pixel 8 Pro ultrawide (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Användning

Det mesta som har förbättrats med användbarheten i Pixel 8 Pro beror på nya Android 14. Där märks en central för hälsodata, en smart assistent som lär sig användarens vanor och preferenser, samt adaptiv laddning som ska spara på batteriet. Men den kommer ju till fler tillverkares mobiler så det vore inte rätt att framhålla den som fördelar med just Pixel 8 Pro.

Läs också Android 14 är här Googles Pixel-mobiler har den redan, och snart kommer den till resten av tillverkarnas nyare mobiler.

Något vi länge klagat på är standarden på ansiktsupplåsning på Android-mobiler, som är långt efter Apples FaceID. Google säger nu att deras Face Unlock är så säker att den får användas för bankinloggningar och betalningar. Hurra! Och nog verkar den snabbare och mer precis, men den funkar fortfarande inte i mörker.

Något som däremot är helt unikt är att Pixel 8 Pro har fått en temperatursensor. Den fungerar helt enkelt som de infraröda termometrarna, så man behöver bara rikta den mot en yta och trycka på knappen. Sådana termometrar är dock stora som pistoler och kostar hundratals kronor, så det är lite imponerande att Google klämt in funktionen i mobilen. Och så vitt vi kan se fungerar det. Dock inte för att se om man har feber, då det bara är hudtemperaturen som mäts.

Det är bara att rikta termometern mot det man vill mäta. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Något det pratats om de senaste åren är produkter som måste skrotas i förtid för att de inte längre får support. Vi tittar på dig, Chromebook. De flesta mobiltillverkare erbjuder bara 3 års uppdateringar, vilket inte är länge alls. Vi applåderar därför Google som erbjuder 7 års Android-uppgraderingar, säkerhetsuppdateringar och nya funktioner. Vilket gör att man ska kunna behålla sin Pixel 8 till 2030!

Läs också Googla mig i örat Den minsta medlemmen i Pixel-familjen sitter rätt i örat.

Prestanda

Under huven sitter Googles egna Tensor G3, och behöver vi säga att det enligt Google är den snabbaste Pixel-systemkretsen någonsin? Det intressanta med den Samsung-byggda kretsen är att den inte är byggd för att slå Snapdragons eller Apples prestandarekord. Den är designad för att ge bra AI- och maskininlärnings-prestanda för att stödja alla sådana funktioner som Google har klämt in i mobilen.

geekbench pixels geekbench competition 3d performance overall performance
<
>
Däremot släpar råprestanda efter konkurrenterna. (Grafik: Jonas Ekelund, L&B Home)

Jämfört med tidigare modellen har råprestanda, mätt med Geekbench, gått upp med 15–20 procent vilket är jämförbart med tidigare prestandaökning. Grafikprestanda har ökat med imponerande 37 procent, men det är från en låg nivå så vi kan säga att den börjar komma ikapp konkurrenterna. Övergripande prestanda, mätt med Antutu 10, säger oss att prestanda ökat med hela 29 procent. Men det tar den bara upp i nivå med förra årets Samsung Galaxy S22 Ultra. Jämfört med årets toppmodeller ligger den efter, men det är som sagt inte heller meningen att vara snabbast. Enligt Geekbench ML har dock maskininlärnings-prestanda ökat med hela 41 procent och det var det Google sa sig vara ute efter.

Trots det större batteriet laddar 8 Pro nästan lika snabbt som Pixel 8. (Grafik: Jonas Ekelund, L&B Home)

Pixel 8 Pro har fått ett marginellt större batteri men däremot snabbare laddning. Vi uppmätte 70 minuter från 10 till 90 procents laddning. PCMarks batteritest gav oss 12 timmar och 47 minuter vilket är bland de bättre resultaten men utan att sticka ut på något sätt.

Slutsats

Det är tydligt att Google med sina Pixel-mobiler vill peka ut riktningen för Android-mobiler. Och framtiden är inte kapprustning. Våra mobiler är redan snabba som datorer, men behövs det verkligen? I stället gör den allting lite smartare. Kameran tar bättre bilder åt oss, mikrofonen tar bort oväsen åt oss, assistenten förstår vad vi vill ha och den laddar smartare än oss. Därmed inte sagt att den saknar nyheter, för prestanda har verkligen ökat, skärmen har blivit enormt ljusstark – och så har telefonen en termometer! Visst har den enstaka brister, men det är bara att kapitulera för habegäret.

 

Karakter
Google Pixel 8 Pro
High End

Home tycker

Enormt ljusstark skärm, termometer(!), rejält förbättrad ultravidvinkelkamera, imponerande AI-fotofunktioner, bättre ansiktsigenkänning, 7 års uppdateringar. Prestanda ligger fortfarande i nivå med förra årets konkurrenter.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Ljud & Bild
Rulla till toppen