Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google Pixel 8 och Pixel 8 Pro-mobilerna lanserade

Har ny processor med förbättrad AI, uppgraderade kameror och ljusstarkare skärm.

Av / 2023-10-04 - 16:30
Google Pixel 8 och Pixel 8 Pro-mobilerna lanserade

Idag lanserade Google sina nya mobiler (samt klocka!) efter att förra året för första gången erbjudit dem till skandinaviska kunder. Då blev vi så imponerade att vi utsåg Pixel 7 Pro till Årets Mobil i premiumklassen! Nu kommer åttan, så vad har Google hittat på för att imponera på oss denna gång?

Foto: Google

Google Tensor G3

Båda Pixlarna har den nya systemkretsen Google Tensor G3. Läckta prestandatester visar att den naturligtvis är snabbare än förra årets G2, men att den inte riktigt står sig i konkurrensen. Det är dock medvetet då Google inte har ambitionen att vara snabbast, utan att vara smartast. De satsar alltså inte på råprestanda utan på AI- och maskininlärnings-prestanda. Google menar att maskininlärningen är tio gånger mer komplex än på Pixel 6. Det ska ge bättre bildbehandling, förbättra ljud- och videokvalitet, klarare samtalsljud och ”magiska” redigeringsverktyg för video. Hur de lyckats får vi se i våra kommande tester.

Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Båda modellerna har fått en uppdaterad design med mjukare design, ny finish och nya färger. Pixel 8 har en metallram med satinfinish och en baksida i polerat glas. Pixel 8 Pro har en ram i polerad aluminum och för första gången en baksida i matt glas, vilket vi hoppas gör den mindre hal. Båda ska vara tåliga med IP68-skydd som gör dem dammtäta och väldigt vattentäta.

PIxel 8 Pro i Obsidian, Pocelain och Bay (Foto: Google)

Google Pixel 8 Pro

Pro-modellen har fått en påtaglig uppgradering. Bortsett från Tensor har den 12 GB minne som standard. Den har en så kallad Super Actua skärm, som faktiskt har en något lägre upplösningen men däremot uppgraderad ljusstyrka från 1000–1500 nit till 1600-2400 nit (HDR/max). Det är väldigt ljust! Skärmen är nu även skyddad av Gorilla Glass Victus 2.

Den stora nyheten för foto är att den eftersatta ultravidvinkeln nu uppgraderats till 48 megapixel och har fått en bättre ljusstyrka. Både huvudkameran och telekameran har också fått lite bättre ljusstarkare optik. Annars är det bildprocessorn och algoritmer som trimmats. Många av de imponerande foto- och videoeffekter som visats beror på AI-prestandan.

Vad gäller kommunikation har det trådlösa nätverket uppgraderats till Wi-fi 7 och Bluetooth till 5.3. Det är också den första mobilen vi hört talas om med termometer! Det ska bara vara att skanna av saker för att få reda på temperaturen. Det vill vi prova!

Pixel 8 i Rose, Obsidian och Hazel (Foto: Google)

Google Pixel 8

Uppgraderingarna för vanliga Pixel 8 ser mer beskedliga ut, vilket får oss att tro att Google i år vill att det ska vara större skillnad till Pro-modellen. För förra året konstaterade vi att bortsett från telekameran och skärmen var det egentligen bara en billigare Pro.

Skärmen är aningen mindre, vilket gjort mobilen några millimeter mindre och 10 gram lättare. Förutom processorn har den fått en skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens som kan gå ner till 60 för att spara ström. Ljusstyrkan har ökat från 1000–1400 nit till 1400–2000 nit (HDR/max). Kameran har fått lite ljusstarkare optik, och ultravidvinkeln ett bredare synfält, men annars verkar skillnaden mest ligga i bildbehandlingen. Den har också fått Wi-fi 7 samt Bluetooth 5.3. Batteriet är något större och den ska ha fått lite snabbare laddning.

Foto: Google

Pris och tillgänglighet

Båda modellerna finns att förbeställa från idag och kommer i handeln den 12 oktober.

Pixel 8: 128 GB 9959 kr, 256 GB 10 390 kronor.
Pixel 8 Pro: 128 GB 13 090 kr, 256 GB 13 890 kr, 512 GB 15 390 kronor.

Vi är redan igång med tester så håll utkik på lbhome.se!

Läs också:

Google Pixel 7 Pro

Googles egen måttstock

Pixel 7 Pro är Googles referensmobil, som visar hur Android 13 ska användas. Och nu finns den i Sverige.

Läs hela testet
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Med M4-chippet börjar Apples slutspurt i AI-racet

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Rulla till toppen