Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Google Pixel Buds Pro

Lyckade proppar från Google

Den minsta medlemmen i Pixel-familjen sitter rätt i örat.

Av / 2022-12-05 - 10:00
Google Pixel Buds Pro
John Hvidlykke

Google är först och främst ett mjukvaruföretag, men de senaste åren har de gjort flera riktigt lyckade hårdvaruprodukter. Senast var det Google Pixel 7-serien med telefoner, där vi utsåg Pro-modellen till Årets mobiltelefon i premiumklassen.

Men Google nöjer sig inte med att ligga i din ficka. Pixel Buds Pro, den minsta medlemmen i Pixel-familjen, vill sitta i din hörselgång.

Google Pixels Buds Pro är helt trådlösa öronproppar i premiumklassen. Och precis som hos konkurrenterna signalerar Pro-beteckningen att propparna har aktiv brusreducering (ANC).

Google Pixel Buds Pro är förhållandevis små. (Foto: Google)

Själva propparna är ganska små och modellen som säljs i Norden är helt matt gråsvart. Tack vare sin storlek sitter de ganska bekvämt och diskret på sin plats när de väl har skruvats in i hörselgången. Fodralet är däremot mjölkvitt och så mjukt och rundat att det knappast förknippas med ljudelektronik. Fodralet kan laddas trådlöst och med USB-C.

Automatisk anpassning

När Google Pixel Buds Pro används första gången utför den medföljande appen (som installeras automatiskt) ett test av örat och passformen för att garantera att de sitter helt tätt.

En tät passform i hörselgången är avgörande för att propparna ska ha något som liknar basåtergivning. De löst sittande Nothing Ear (stick) är ett exempel på motsatsen.

Det problemet har inte Pixel Buds Pro. Faktum är att de har en basåtergivning som är bland det bästa och mest övertygande jag har i från ett par helt trådlösa ANC-öronproppar.

Laddfodralet är vitt och organiskt format. (Foto: Google)

Bra app

Appen installeras automatiskt när hörlurarna paras ihop med mobiltelefonen och när installationen och anpassningen är färdig gör den inte mycket väsen av sig. Jag fick faktiskt leta i mobilen för att ens hitta appen. Det är nästan synd, eftersom den är en av de bättre och mer avancerade. Å andra sidan visar detta att den och öronpropparna fungerar utan att kräva ytterligare uppmärksamhet. Om man återvänder till appen har man dock en möjlighet att välja mellan ett antal EQ-inställningar eller att göra sin egen med en fembands equalizer. Standardinställningen var dock så välbalanserad att jag inte tyckte att det fanns någon anledning att justera.

Läs också Bildskön Pixel Pixel 7 Pro är Googles referensmobil, som visar hur Android 13 ska användas. Och nu finns den i Sverige.

Ljudkvaliteten

Ljudet i Pixel Buds Pro är genomgående helt lysande. Och ärligt talat mycket bättre än jag är van vid från helt trådlösa öronproppar.

För mig personligen kommer Google-propparna inte att ersätta högtalarna på kontoret eller i vardagsrummet. Eller mina over-ear hörlurar, för den delen. Men de skulle vara perfekta för musik på tåget eller flygresan.

Det klart mest imponerande med de pyttesmå Google-propparna är basen, som är både bra och riklig. Även om elementen på insidan bara är 11 mm i diameter så lyckas de återge bas så att den känns hela vägen ner i nacken. Men inte på ett överdrivet och mullrande sätt. Bara varmt och fylligt.

(Foto: Google)

Resten av tonregistret behandlas också väl och röster låter riktigt naturliga och fria. Vilket förutom musikaliska dygder också är avgörande för mobilsamtal.

Brusreduceringen påverkar nästan oundvikligen ljudbildens öppenhet, men bara i beskedlig utsträckning. Sammantaget måste man säga att Google har lyckats mycket bättre med att få ut välljud ur sina öronproppar än vad de hittills lyckats göra med sina smarthögtalare, som aldrig nått förbi klockradio-kvalitet.

Läs också Få träningen gjord När motivationen tryter och karaktären veknar kan ett par riktigt bra träningslurar vara just det du behöver för att få baken ur soffan.

Integrerat ekosystem

Det är uppenbart att Google drömmer om att bli för Android-folket vad Apple är för sin församling: en integrerad lösning där produkterna samarbetar nära i ett ekosystem som täcker alla kunders tekniska behov. På ett sätt som man inte kan åstadkomma genom att välja produkter från olika leverantörer. Till en början kommer bara Pixel-telefonerna och Pixel Buds-hörlurarna att finnas i de nordiska länderna. Men i Pixel-serien ingår även en smartklocka och snart en surfplatta.

Röststyrning via öronproppar är inget nytt. Det har varit ett paradnummer ända sedan röstassistenterna, inklusive Google Assistant, kom ut på marknaden. Men medan det oftast brukar kräva ett helgons tålamod och en ingenjörs utbildning för att få saker att fungera tillsammans, är processen med Pixel-enheterna strömlinjeformad på en nivå som jag inte har stött på tidigare.

Fodralet kan laddas trådlöst och med USB-C. (Foto: Google)

Funkar bara – nästan

När Pixel Buds Pro har identifierats av Pixel 7 Pro börjar saker och ting bara fungera. Du upptäcker det till exempel första gången Google Assistant spontant läser mejl och sms i hörlurarna – och skickar svar på meddelanden tillbaka.

Även om kontakter och telefoner tillsammans gör en lovvärd insats för att agera som digitala tjänare, är röststyrning fortfarande en disciplin som kräver sportsmannaanda – och att lära sig de exakta besvärjelserna som varje enhet i hemmet förstår. Om du har bråttom går det i de flesta fall ändå snabbare att ta tag i mobilen och hantera saker därifrån.

Det gäller även styrningen av själva hörselpropparna. Manövreringen sker genom beröring och du kan i princip välja musikspår, höja och sänka volymen och hantera telefonsamtal samt slå på och av ANC och omgivningsljud. Men det är inte lätt och intuitivt. Det är inte Google Pixel Buds Pros fel. Det finns helt enkelt inte mycket plats för navigering på kanten av en trådlös öronpropp.

Bra omgivningsljud

Brusreduceringen i Google Pixel Buds Pro fungerar precis som den ska. Det är inte den mest effektiva brusreduceringen jag har upplevt, men kontors- och trafikbuller reduceras till ett avlägset brum som enkelt kan ignoreras. Speciellt i mellanregistret. I diskantregistret är brusdämpningen mindre effektiv. Det har den märkliga effekten att motorljudet från bilar på gatan försvinner men däckljudet fortfarande hörs. Vilket nog är bra för trafiksäkerheten eftersom man inte är helt isolerad från verkligheten.

Vilket leder oss till transparency mode. Det fungerar bättre än vanligt: ​​ljudet från omgivningen skickas in i öronpropparna via mikrofonerna på ett så naturligt sätt att man faktiskt orkar ha funktionen påslagen. Och utan att musiklyssnandet störs eller avbryts som det gör med vissa andra trådlösa öronproppar.

(Foto: Google)

Slutsats

Google Pixel Buds Pro är en lyckad produkt på en marknad där konkurrensen är hård och intensiv. Det finns knappast en elektroniktillverkare med självrespekt som inte har minst ett par helt trådlösa ANC-öronproppar i sortimentet. Det som gör Googles alternativ värt en rekommendation är dels ett ljud över genomsnittet i prisklassen men framför allt en komplett integration med Googles tjänster och i synnerhet deras produkter. Om du har köpt en Pixel 7– eller Pixel 7 Pro-telefon och letar efter trådlösa öronproppar är Pixel Buds Pro det självklara valet.

Karakter
Google Pixel Buds Pro
Premium

Ljud & Bild tycker

Kompakta och riktigt snygga öronproppar. Bra passform. Ljudet är riktigt bra och basen utmärkt. Bara IPX4-skyddade. Touch-styrning av öronproppar är alltid svårt – det finns bara inga bättre alternativ.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen