Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Bose QuietComfort Headphones

Bra brusreducering, men en besvikelse med musik

Bose QuietComfort Headphones lägger sig under Ultra och är direkt efterträdare till QC45. Men vi undrar om den här efterträdaren verkligen behövdes.

Skrivet av / 2024-02-06 - 12:00
Bose QuietComfort Headphones
Geir Gråbein Nordby

Det var på tiden att Bose släppte ett par förbättrade hörlurar, i form av QuietComfort Ultra Headphones. Men bättre ljud innebar också ett högre pris och det är nog många som tycker att 5 200 kronor är i mesta laget för ett par trådlösa hörlurar av plast.

Därför släppte Bose samtidigt en annan hörlursmodell, som helt enkelt heter QuietComfort Headphones. Där har Bose hoppat över förbättringarna i Ultra-varianten jämfört med föregångaren QuietComfort 45, till exempel aptX Lossless-kodeken (eller aptX överhuvudtaget) och det finns inte heller något Immersive-ljudläge. Det som Bose felaktigt kallar rumsanpassat ljud och som ska simulera att ljudet kommer från ett par högtalare framför lyssnaren. Det fungerar bara ”sådär”, så det verkar rimligt att man får ett par billigare hörlurar utan den funktionen. Den förlustfria ljudkvaliteten hade jag däremot gärna behållit.

Bose QuietComfort Headphones vs QC Ultra Headphones in cases
Bose Quiet Comfort Headphones (till höger) har ett fyrkantigt fodral, medan Ultra-modellen har ett ovalt. Foto: Geir Gråbein Nordby
Läs också Riktigt bra från Bose Bose QuietComfort Ultra Headphones är riktigt bra och stöder dessutom förlustfritt ljud via Bluetooth.

Ultra-modellen har fått en touchyta på kåporna, men QC Headphones har en fysisk på/av-knapp, som även slår på och av Bluetooth. Samma som QC 45 och de äldre QC 35-modellerna. Start/paus av låtar och volym upp och ner görs också med fysiska knappar, som på föregångarna. På det stora hela är det inte mycket som liknar något nytt på QC Headphones.

Bose QuietComfort Headphones GeirNordby
Bose QuietComfort Headphones sitter bekvämt på huvudet och passar även personer som bär glasögon. Foto: Geir Gråbein Nordby

Samma innanmäte?

Att QC Headphones är en gammal hörlur i ny förpackning understryks av den lite äldre Bluetooth-versionen 5.1, till skillnad från 5.3 i Ultra. Vi får inte heller LE-Audio-funktioner (LC3) som drar mindre ström. Låt oss inse det, den här hörluren är identisk med QuietComfort 45 på alla sätt och vis, och jag kan redan nu avslöja att brusreduceringen också är densamma. Inte för att det är dåligt, den är nämligen lysande. Visserligen inte riktigt lika bra som i Sony WH-1000XM5, men den gör definitivt sitt jobb.

Samtalskvaliteten är också godkänd även om den kan uppfattas som lite tunn. Användarens röst låter platt och hermetisk i bullriga miljöer på grund av hur brusreduceringen fungerar. Detta är Bose inte på något sätt ensamma om, behöver du ett par hörlurar till hybridkontoret rekommenderar jag hellre några som är gjorda speciellt för det ändamålet.

Bose_QuietComfort_Headphones vs QuietComfort Ultra Headphones
Bose QuietComfort Ultra Headphones (till vänster) har elegantare gångjärn än QuietComfort Headphones (höger). Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter Bose QuietComfort Headphones

Där Bose QC Headphones skiljer sig från sina föregångare QC 45 är musikåtergivningen. Det finns betydligt mer energi i djupbasen här. Lyssna bara på trampet på pianopedalen i Brandy Clarks countryballad Dear Insecurity. Undertonerna rungar som jag knappt har hört dem förut, och varje pedaltryckning drar till sig uppmärksamhet.

Detta kan kanske låta som något positivt. Men tyvärr finns det alldeles för mycket av det goda. För medan basrytmer i elektropop har massor av energi så stjäl det för mycket fokus från mellanregistret. Diskanten återges också icke-linjärt genom att vissa delar är dämpade medan andra markeras. QC Headphones lyckas alltså uppfattas som luddiga och ha vassa S-ljud och sibilanter på samma gång.

Läs också Ingen stor överraskning Bose har inte tagit några sjumilakliv med QC45.

Jag kan inte justera det rätt med tonkontrollen i appen heller, eftersom den inte är tillräckligt exakt med bara tre band: bas, mellanregister och diskant. Visst, man kommer en bit på vägen genom att sänka basen lite, men vad jag än gör så låter det aldrig naturligt.

Jag har sett andra beskriva ljudet som konstigt, och jag måste hålla med. QuietComfort 45 har en snarlik ljudkurva, bara inte i basen. Den är bättre balanserad i föregångaren, som därför också låter bättre totalt sett. I mina öron.

Bose QuietComfort Headphones SPREAD 2
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Bose QuietComfort Headphones är ett steg ner från Ultra-modellen i pris, och även vissa funktioner har tagits bort. Lyckligtvis är brusreduceringen nästan lika bra, den är faktiskt utmärkt. Samtal fungerar också bra.

Ljudkvaliteten i musik är däremot bara sisådär. Man kan få hörlurarna att låta helt okej i appen, men här befinner vi oss i en prisklass där det helt enkelt inte är bra nog. Innan justering är det alldeles för mycket bas, för lite mellanregister och för ojämn diskant för att det ska låta tillräckligt bra med akustisk musik.

Det är långt ifrån någon kris, men vi blir inte berörda av musiken. Och med tanke på att föregångaren låter bättre direkt ur kartongen, och dessutom är billigare så länge den fortfarande går att köpa, så rekommenderar vi hellre QC 45.

Karakter
Bose QuietComfort Headphones
Premium

Ljud & Bild tycker

Bra brusreducering, tydlig röståtergivning under samtal och man hör sin egen röst. Fint med alternativ i appen. Ljudkvaliteten är en besvikelse. Saknar aptX-stöd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen