Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Bose QuietComfort 45

Ingen stor överraskning

Bose har inte tagit några sjumilakliv med QC45.

Skrivet av / 2021-11-23 - 16:00
Bose QuietComfort 45
Geir Gråbein Nordby

Ersättaren till Bose QuietComfort 35 II heter föga överraskande QuietComfort 45. Den är väldigt snarlik QC 35 II, med fysiska knappar och allt. Dessa är lite mer avrundade än hos föregångaren och öronkåporna har en lite mjukare design, på föregångaren var fogarna mer kantiga. Öronkudden är klädd i mjukt konstläder i stället för tyg. Men sammantaget är det två väldigt snarlika hörlurar, man får titta efter ganska noga för att upptäcka skillnaderna.

Läs också Bose har gjort sitt näst bästa Med NCH700 har Bose gjort sitt allra, allra … näst bästa.

Nya funktioner

QC45 har äntligen fått USB-C-kontakt, plus flerpunktsanslutning via Bluetooth 5.1 så att två enheter kan kopplas in samtidigt. Det här kan även NCH 700 som Bose lanserade som en ny toppmodell ovanför QC35 II, men som nu går att köpa billigare än QC45. Vilken som är toppmodellen är därför lite svårt att säga.

Som de flesta hörlurar i den här klassen har QC45 omgivningsljud, som Bose kallar Aware Mode, vilket inte fanns i föregångaren QC35 II.

Bose QC45 white
Foto: Bose

Brusreduceringen

Bose har alltid varit bra på att eliminera brus och detsamma måste sägas om QuietComfort 45. De har däremot mer egenbrus, alltså susande, än jag hade hoppats. Suset är högre än i föregångarna QC35 II och NCH 700, som är den tystaste av de tre. Sony WH-1000XM4 susar också lite, men det ligger lägre i frekvens och är inte lika framträdande som i QC45.

Ändå måste vi säga att QC45 har väldigt bra brusreducering – ingen annan är Sony och Bose själva kan utmana dem. Bilturen var en riktigt tyst upplevelse med QC45 runt öronen. Att hörlurarna är fjäderlätta och ligger silkeslent runt öronen gör ju ingenting heller.

Bose QC45 black & white
Foto: Bose

Ljudet

Bose satsar på ett så linjärt ljud som möjligt. Allting framträder tydligt, till exempel låter Beyoncés Be Alive neutralt och tydligt. Men det finns en skärpa i rösten, speciellt när hon trycker till. Hörlurarna är inte de mest finmaskiga och upplösta i toppregistret. Och även om basen går tillräckligt djupt i frekvens så saknas det tryck i rytmerna. Det blir lite tråkigt. Kontrabasen i Esperanza Spaldings Formwela 10 låter riktigt bra, men hörlurarna är inte överförtjusta i det starka mellanregistret i hennes röst. Cymbaler kan också låta lite fräna.

All musik låter bra, oavsett om det är klassiskt eller hiphop. Men den engagerar aldrig riktigt ordentligt, och det finns inte heller någon EQ-funktion i appen. Låter de bättre om man stänger av brusreduceringen? Tja, det går inte. Man kan bara välja mellan brusreducering eller omgivningsljud, som båda ger musiken samma ljudkvalitet. Men man kan inte stänga av båda två, vilket annars kunde ha förbättrat ljudkvaliteten och helt garanterat gett bättre batteritid.

 

Bose QC45 QuietComfort 45 SPREAD2 Bose QC45 QuietComfort 45 SPREAD1 Bose QC45 lifestyle
<
>
Foto: Bose

Bose QuietComfort 45: Slutsats

Bose QC45 är fjäderlätta och ligger fantastiskt bekvämt runt öronen, vi förstår mycket väl att många kommer att välja dem. Det är ett säkert, om än kanske inte så originellt, val. Du får också en brusreducering som är bland det bästa som finns.

Ändå skulle vi säga att QC45 är bra, men inte enastående. Det är bara småsaker i funktionerna som gör dem bättre än föregångarna QC35 II, och inget som gör dem bättre än NCH 700. Brusreduceringen har inte blivit bättre sedan sist, inte ljudet heller. Det låter tillräckligt bra, men saknar både dynamik och basenergi för att engagera ordentligt.

Karakter
Bose QuietComfort 45
Premium

Ljud & Bild tycker

Några av de mest bekväma hörlurarna vi känner till. Bra brusreducering och omgivningsljud. Neutral klangbalans. Ljudet upplevs som tunt, brusreduceringen susar lite väl mycket och kan dessutom inte stängas av utan att samtidigt aktivera omgivningsljud. Inte vattentäta.

Också i detta test:

Grupptest: 5 hörlurar med brusreducering, november 2021

JBL Tour One

Piggt JBL-ljud

JBL Tour One är ett par riktigt bra hörlurar, som efter en vända i EQ-funktionen i appen lockar fram ett leende på läpparna.

Piggt och bestämt ljud, det här låter aldrig tråkigt!
Låter bäst med brusreduceringen avstängd. Bör justera EQ:n lite för att få fram det bästa.
Läs hela testet

Philips Fidelio L3

Välsvarvat från Philips

Philips Fidelio L3 är snyggare att titta på och utstrålar bättre byggkvalitet än de flesta i den här klassen. Men hur är det med ljudet?

Bra brusreducering, fint och välbalanserat ljud. Väldigt bra kvalitetskänsla.
Ljudet är lite lågt, vilket som tur är går att fixa delvis med EQ:n.
Läs hela testet

Sony WH-1000XM4

Fortfarande bäst brusreducering

Det är fortfarande ingen som slår Sony WH-1000XM4 på brusreducering. Men vi hoppas att de snart tar steget upp till ännu bättre ljud.

Fortfarande bästa brusreduceringen i klassen. Passformen är lika bra som tidigare.
När det gäller ljudkvaliteten är det flera som hunnit ikapp Sony.
Läs hela testet

Yamaha YH-E700A

Det bästa ljudet

Letar du efter ett par extremt välljudande hörlurar? Här är de! Yamaha YH-E700A briljerar med sitt ljud.

Underbart kraftfullt och fylligt ljud! Bland de allra bästa i klassen! Dessutom ser de bra ut och ligger skönt runt öronen.
Brusreduceringen är bra, men inte bäst.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen