TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Philips Fidelio L3

Välsvarvat från Philips

Philips Fidelio L3 är snyggare att titta på och utstrålar bättre byggkvalitet än de flesta i den här klassen. Men hur är det med ljudet?

forfatter
Publicerad 2021-11-23 - 16:00
Karakter
Philips Fidelio L3
L&B tycker
Bra brusreducering, fint och välbalanserat ljud. Väldigt bra kvalitetskänsla.
Ljudet är lite lågt, vilket som tur är går att fixa delvis med EQ:n.
Specifikationer
 • Typ: Over-ear, slutna, trådlösa
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 7–40 000 Hz (22 kHz trådlöst)
 • Brusreducering: Ja
 • Omgivningsljud: Ja
 • Batteritid: 32 h med ANC, 38 h utan
 • Vattentäta: Nej
 • Röststyrning: Google, Siri
 • Anslutning: Bluetooth 5.1 (SBC, AAC, aptX, aptX-HD), 3,5 mm analog
 • App: Philips Headphones
 • Vikt: 360 g
 • Färg: Svart
 • Webb: philips.se
Riktpris: 3500Pr. 2021-11-23 Produktsida

De runda öronkåporna på Philips Fidelio L3 ger en bra premiumkänsla, med fäste i metall och en huvudbygel i kraftig plast. Passformen är också väldigt bra, med gott om plats för öronen, och även om vikten på 360 gram är mer än de flesta i klassen så känns inte hörlurarna tunga när man sitter med dem eller går på en lugn promenad. Men en joggingtur behöver nog något lättare, och då bör man också ha något IP-certifierat mot fukt och damm. Alltså inte någon av kandidaterna i detta test.

Philips Fidelio L3 headband
Foto: Philipsd

Brusreduceringen

Philips aktiva brusreducering dämpar fint, speciellt basljud utifrån blockeras effektivt. L3 fungerade alldeles utmärkt i baksätet i bilen, omringad av pratsamma medpassagerare och även bilstereon på mellanhög volym. Jag kunde fortfarande sitta relativt opåverkad och njuta av min egen musik. Det finns hörlurar som dämpar diskantfrekvenserna ännu bättre, men i praktiken spelar det ingen roll.

Philips Fidelio L3 lifestyle
Foto: Philips

Ljudet

Ljudet från Philips-hörlurarna är snyggt och luftigt. Kvinnlig sång kommer fram klart och distinkt, i en ljudbild som känns balanserad och behaglig. Basen är fyllig och bra, även om den kanske trycker till lite försiktigt i rytmerna. Ljudet drar mot det varma, med ett kanske aningen tillbakadraget mellanregister. Men inte mycket, det är väldigt nära så som jag vill att det ska låta. Det är bredd på stereoljudet, med välplacerade instrument.

Den 6-bands grafiska EQ:n i Philips-appen låter mig dra upp mellanregisterfrekvensen runt 1 kHz. Jag passar också på att sänka basfrekvenserna en smula vid 400 Hz, för att hålla bort basinstrumenten mer från röstregistret. Det hjälper en hel del.

Philips Fidelio L3 on table
Foto: Philips

EQ-funktionen löser en annan sak också, nämligen att hörlurarna inte har tillräckligt hög maxnivå. Ljudtrycket är lite för lågt för min del när jag lyssnar på vissa inspelningar, men att dra upp alla EQ-band löser detta en hel del, utan att det påverkar klangbalansen nämnvärt.

Sigrids röst i nya julballaden Home to You är ren och fin, på samma gång som Nathaniel Rateliffs strävare röst framträder med stor fysik i It’s Not Supposed to Be That Way. Willie Nelsons mer nasala röst är också klockren, och kontrabasen är stor och naturtrogen i Esperanza Spaldings Formwela 10.

Sammantaget är ljudet riktigt bra, men något rytmiskt fyrverkeri är inte Philips Fidelio L3. Lägg också märke till att ljudet ibland överstyr (förvrängs) om det överdrivs i EQ:n. Om det händer måste man sänka den igen, det hjälper inte att sänka ljudet i hörlurarna.

Philips Fidelio L3 lifestyle(2)
Foto: Philips

Philips Fidelio L3: Slutsats

Philips Fidelio L3 är ett par välsvarvade hörlurar, med en snygg och rund design som utstrålar byggkvalitet. Brusreduceringen är väldigt bra och ljudet är balanserat och fint.

Vi hade velat att mellanregistret var lite mer framåt direkt ur kartongen men det går att fixa i appen. Den maximala ljudnivån är lite låg, men det går också att kompensera för genom att höja alla EQ-frekvenser en del – men det kan också skapa problem med förvrängning, i så fall får du sänka igen tills problemet försvinner.

Fidelio L3 är ett välljudande par hörlurar, men de saknar den där femte växeln som behövs för att verkligen kunna mäta sig med de bästa.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

JBL Tour One

Piggt JBL-ljud

JBL Tour One är ett par riktigt bra hörlurar, som efter en vända i EQ-funktionen i appen lockar fram ett leende på läpparna.

Piggt och bestämt ljud, det här låter aldrig tråkigt!
Låter bäst med brusreduceringen avstängd. Bör justera EQ:n lite för att få fram det bästa.

Sony WH-1000XM4

Fortfarande bäst brusreducering

Det är fortfarande ingen som slår Sony WH-1000XM4 på brusreducering. Men vi hoppas att de snart tar steget upp till ännu bättre ljud.

Fortfarande bästa brusreduceringen i klassen. Passformen är lika bra som tidigare.
När det gäller ljudkvaliteten är det flera som hunnit ikapp Sony.

Bose QuietComfort 45

Ingen stor överraskning

Bose har inte tagit några sjumilakliv med QC45.

Några av de mest bekväma hörlurarna vi känner till. Bra brusreducering och omgivningsljud. Neutral klangbalans.
Ljudet upplevs som tunt, brusreduceringen susar lite väl mycket och kan dessutom inte stängas av utan att samtidigt aktivera omgivningsljud. Inte vattentäta.

Yamaha YH-E700A

Det bästa ljudet

Letar du efter ett par extremt välljudande hörlurar? Här är de! Yamaha YH-E700A briljerar med sitt ljud.

Underbart kraftfullt och fylligt ljud! Bland de allra bästa i klassen! Dessutom ser de bra ut och ligger skönt runt öronen.
Brusreduceringen är bra, men inte bäst.
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Kolla in de läckra hörlurarna! Notera namnet YH-5000SE. Yamahas mest ambitiösa flaggskepp bland hörlurar.
Ingenting bör låta så Ingen bas, ingen trådlös laddning, ingen brusreducering. Ljudet av ingenting är inte imponerande.
... Kosta vad det kosta vill Mark Levinson har aldrig gjort billiga saker och de tänker inte börja nu. Här är deras första trådlösa, brusreducerande hörlurar. Men hur bra är de?
Hör mer av din omgivning med dessa öronsnäckor Många människor är mest intresserade av ljuddämpning i öronsnäckorna. Men ibland behöver man faktiskt höra sin omgivning. Creative Sensemore Air går längre än de flesta.
Sticker ut En, i sammanhanget, tung och stor sportpropp som levererar både med komfort och ljud.
Förbaskat bra från Focal Focal Bathys är en ”måste ha”-produkt med exceptionell ljudkvalitet, fantastisk komfort och strålande brusreducering.
Följ Ljud & Bild