Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Philips Fidelio L3

Välsvarvat från Philips

Philips Fidelio L3 är snyggare att titta på och utstrålar bättre byggkvalitet än de flesta i den här klassen. Men hur är det med ljudet?

Publicerad 2021-11-23 - 16:00
Philips Fidelio L3
Geir Gråbein Nordby

De runda öronkåporna på Philips Fidelio L3 ger en bra premiumkänsla, med fäste i metall och en huvudbygel i kraftig plast. Passformen är också väldigt bra, med gott om plats för öronen, och även om vikten på 360 gram är mer än de flesta i klassen så känns inte hörlurarna tunga när man sitter med dem eller går på en lugn promenad. Men en joggingtur behöver nog något lättare, och då bör man också ha något IP-certifierat mot fukt och damm. Alltså inte någon av kandidaterna i detta test.

Philips Fidelio L3 headband
Foto: Philipsd

Brusreduceringen

Philips aktiva brusreducering dämpar fint, speciellt basljud utifrån blockeras effektivt. L3 fungerade alldeles utmärkt i baksätet i bilen, omringad av pratsamma medpassagerare och även bilstereon på mellanhög volym. Jag kunde fortfarande sitta relativt opåverkad och njuta av min egen musik. Det finns hörlurar som dämpar diskantfrekvenserna ännu bättre, men i praktiken spelar det ingen roll.

Philips Fidelio L3 lifestyle
Foto: Philips

Ljudet

Ljudet från Philips-hörlurarna är snyggt och luftigt. Kvinnlig sång kommer fram klart och distinkt, i en ljudbild som känns balanserad och behaglig. Basen är fyllig och bra, även om den kanske trycker till lite försiktigt i rytmerna. Ljudet drar mot det varma, med ett kanske aningen tillbakadraget mellanregister. Men inte mycket, det är väldigt nära så som jag vill att det ska låta. Det är bredd på stereoljudet, med välplacerade instrument.

Den 6-bands grafiska EQ:n i Philips-appen låter mig dra upp mellanregisterfrekvensen runt 1 kHz. Jag passar också på att sänka basfrekvenserna en smula vid 400 Hz, för att hålla bort basinstrumenten mer från röstregistret. Det hjälper en hel del.

Philips Fidelio L3 on table
Foto: Philips

EQ-funktionen löser en annan sak också, nämligen att hörlurarna inte har tillräckligt hög maxnivå. Ljudtrycket är lite för lågt för min del när jag lyssnar på vissa inspelningar, men att dra upp alla EQ-band löser detta en hel del, utan att det påverkar klangbalansen nämnvärt.

Sigrids röst i nya julballaden Home to You är ren och fin, på samma gång som Nathaniel Rateliffs strävare röst framträder med stor fysik i It’s Not Supposed to Be That Way. Willie Nelsons mer nasala röst är också klockren, och kontrabasen är stor och naturtrogen i Esperanza Spaldings Formwela 10.

Sammantaget är ljudet riktigt bra, men något rytmiskt fyrverkeri är inte Philips Fidelio L3. Lägg också märke till att ljudet ibland överstyr (förvrängs) om det överdrivs i EQ:n. Om det händer måste man sänka den igen, det hjälper inte att sänka ljudet i hörlurarna.

Philips Fidelio L3 lifestyle(2)
Foto: Philips

Philips Fidelio L3: Slutsats

Philips Fidelio L3 är ett par välsvarvade hörlurar, med en snygg och rund design som utstrålar byggkvalitet. Brusreduceringen är väldigt bra och ljudet är balanserat och fint.

Vi hade velat att mellanregistret var lite mer framåt direkt ur kartongen men det går att fixa i appen. Den maximala ljudnivån är lite låg, men det går också att kompensera för genom att höja alla EQ-frekvenser en del – men det kan också skapa problem med förvrängning, i så fall får du sänka igen tills problemet försvinner.

Fidelio L3 är ett välljudande par hörlurar, men de saknar den där femte växeln som behövs för att verkligen kunna mäta sig med de bästa.

Karakter
Philips Fidelio L3
Premium

Ljud & Bild tycker

Bra brusreducering, fint och välbalanserat ljud. Väldigt bra kvalitetskänsla. Ljudet är lite lågt, vilket som tur är går att fixa delvis med EQ:n.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen