Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL Tour One

Piggt JBL-ljud

JBL Tour One är ett par riktigt bra hörlurar, som efter en vända i EQ-funktionen i appen lockar fram ett leende på läpparna.

Publicerad 2021-11-23 - 16:00
JBL Tour One
Geir Gråbein Nordby

JBL Tour One känns gedigna i händerna och sitter bekvämt på huvudet. Det finns fysiska knappar för ljudnivå, trådlös anslutning och ljudprocessning som brusreducering och omgivningsljud vilket gör det lättare att bli bekant med dem än vissa andra, till exempel Sony WF-1000XM4.

Läs också Kan låta fantastiskt Om du är lite fingerfärdig och litar på dina egna öron kan du fintrimma fram guldljud med JBL Tour Pro+.

Brusreduceringen

Oväsen utifrån dämpas väl av den aktiva brusreduceringen, men JBL-hörlurarna kräver mer finjustering av placeringen på öronen än de andra för att brusreduceringen ska bli densamma på båda öronen. De måste kanske klämma åt lite extra när man sätter på dem för att få dem helt täta. När de väl sitter är brusreduceringen bra, bättre än Yamaha som släpper in lite mer brus.

JBL Tour One folded
Foto: JBL

Ljudet

Med brusreducering aktiverad blir basen fylligare, men också slappare. Rytmerna i mellanbasen trycker inte lika tight mot trumhinnan som när den är avstängd. Man får samma känsla med omgivningsljudet aktiverat, hörlurarna låter en hel del bättre med allting avstängt. Fast det är klart, sitter man i ett flygplan eller i en bil så måste bullret stängas ute.

Direkt från fabrik är ljudet lite platt och oengagerande, speciellt mellanregistret är i tunnaste laget så att röster inte framträder ordentligt. Beyoncés senaste låt Be Alive låter inte precis ”alive”. Men det är inte mycket som behöver göras. Här skulle jag ta en kort vända i EQ:n i appen. För efter en liten ökning av mellanregistret runt 1 kHz och en liten minskning i det skarpa registret vid 4 kHz, samt en liten höjning av diskanten, så blir ljudet genast mycket bättre. Det kan mycket väl hända att du vill ha en annan inställning, och det är helt okej. Möjligheterna är stora, för EQ:n är riktigt bra.

 

JBL Tour One front
Foto: JBL

Efter fintrimningen är Sigrids röst klar och tydlig i julsången Home To You (This Christmas) och i den tidigare outgivna Follow Me Around med Radiohead, nu äntligen släppt på dubbelreleasen Kid A Mnesia, masserar gitarren öronen. Thom Yorke, som fräckt nog är placerad nästan längst till vänster, sticker ut tydligt i musiken. Det här är bra.

JBL Tour One lifestyle(1)
Foto: JBL

JBL Tour One: Slutsats

Hörlurarna från JBL låter halvbra direkt ur kartongen, men däremot väldigt bra efter en liten justering i appen. Allra bäst låter de utan brusreducering, då är basen tightare och snyggare, men de funkar även med den eller med omgivningsljud. I situationer där det är nödvändigt att förtränga oväsen blir basen fylligare men mindre kontrollerad. Detta har dock Tour One gemensamt med många andra.

Själva brusreduceringen funkar fint, se bara till att öronkåporna sluter tätt runt öronen.

 

Karakter
JBL Tour One
Premium

Ljud & Bild tycker

Piggt och bestämt ljud, det här låter aldrig tråkigt! Låter bäst med brusreduceringen avstängd. Bör justera EQ:n lite för att få fram det bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen