Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL Tour One

Piggt JBL-ljud

JBL Tour One är ett par riktigt bra hörlurar, som efter en vända i EQ-funktionen i appen lockar fram ett leende på läpparna.

Skrivet av / 2021-11-23 - 16:00
JBL Tour One
Geir Gråbein Nordby

JBL Tour One känns gedigna i händerna och sitter bekvämt på huvudet. Det finns fysiska knappar för ljudnivå, trådlös anslutning och ljudprocessning som brusreducering och omgivningsljud vilket gör det lättare att bli bekant med dem än vissa andra, till exempel Sony WF-1000XM4.

Läs också Kan låta fantastiskt Om du är lite fingerfärdig och litar på dina egna öron kan du fintrimma fram guldljud med JBL Tour Pro+.

Brusreduceringen

Oväsen utifrån dämpas väl av den aktiva brusreduceringen, men JBL-hörlurarna kräver mer finjustering av placeringen på öronen än de andra för att brusreduceringen ska bli densamma på båda öronen. De måste kanske klämma åt lite extra när man sätter på dem för att få dem helt täta. När de väl sitter är brusreduceringen bra, bättre än Yamaha som släpper in lite mer brus.

JBL Tour One folded
Foto: JBL

Ljudet

Med brusreducering aktiverad blir basen fylligare, men också slappare. Rytmerna i mellanbasen trycker inte lika tight mot trumhinnan som när den är avstängd. Man får samma känsla med omgivningsljudet aktiverat, hörlurarna låter en hel del bättre med allting avstängt. Fast det är klart, sitter man i ett flygplan eller i en bil så måste bullret stängas ute.

Direkt från fabrik är ljudet lite platt och oengagerande, speciellt mellanregistret är i tunnaste laget så att röster inte framträder ordentligt. Beyoncés senaste låt Be Alive låter inte precis ”alive”. Men det är inte mycket som behöver göras. Här skulle jag ta en kort vända i EQ:n i appen. För efter en liten ökning av mellanregistret runt 1 kHz och en liten minskning i det skarpa registret vid 4 kHz, samt en liten höjning av diskanten, så blir ljudet genast mycket bättre. Det kan mycket väl hända att du vill ha en annan inställning, och det är helt okej. Möjligheterna är stora, för EQ:n är riktigt bra.

 

JBL Tour One front
Foto: JBL

Efter fintrimningen är Sigrids röst klar och tydlig i julsången Home To You (This Christmas) och i den tidigare outgivna Follow Me Around med Radiohead, nu äntligen släppt på dubbelreleasen Kid A Mnesia, masserar gitarren öronen. Thom Yorke, som fräckt nog är placerad nästan längst till vänster, sticker ut tydligt i musiken. Det här är bra.

JBL Tour One lifestyle(1)
Foto: JBL

JBL Tour One: Slutsats

Hörlurarna från JBL låter halvbra direkt ur kartongen, men däremot väldigt bra efter en liten justering i appen. Allra bäst låter de utan brusreducering, då är basen tightare och snyggare, men de funkar även med den eller med omgivningsljud. I situationer där det är nödvändigt att förtränga oväsen blir basen fylligare men mindre kontrollerad. Detta har dock Tour One gemensamt med många andra.

Själva brusreduceringen funkar fint, se bara till att öronkåporna sluter tätt runt öronen.

 

Karakter
JBL Tour One
Premium

Ljud & Bild tycker

Piggt och bestämt ljud, det här låter aldrig tråkigt! Låter bäst med brusreduceringen avstängd. Bör justera EQ:n lite för att få fram det bästa.

Också i detta test:

Grupptest: 5 hörlurar med brusreducering, november 2021

Philips Fidelio L3

Välsvarvat från Philips

Philips Fidelio L3 är snyggare att titta på och utstrålar bättre byggkvalitet än de flesta i den här klassen. Men hur är det med ljudet?

Bra brusreducering, fint och välbalanserat ljud. Väldigt bra kvalitetskänsla.
Ljudet är lite lågt, vilket som tur är går att fixa delvis med EQ:n.
Läs hela testet

Sony WH-1000XM4

Fortfarande bäst brusreducering

Det är fortfarande ingen som slår Sony WH-1000XM4 på brusreducering. Men vi hoppas att de snart tar steget upp till ännu bättre ljud.

Fortfarande bästa brusreduceringen i klassen. Passformen är lika bra som tidigare.
När det gäller ljudkvaliteten är det flera som hunnit ikapp Sony.
Läs hela testet

Bose QuietComfort 45

Ingen stor överraskning

Bose har inte tagit några sjumilakliv med QC45.

Några av de mest bekväma hörlurarna vi känner till. Bra brusreducering och omgivningsljud. Neutral klangbalans.
Ljudet upplevs som tunt, brusreduceringen susar lite väl mycket och kan dessutom inte stängas av utan att samtidigt aktivera omgivningsljud. Inte vattentäta.
Läs hela testet

Yamaha YH-E700A

Det bästa ljudet

Letar du efter ett par extremt välljudande hörlurar? Här är de! Yamaha YH-E700A briljerar med sitt ljud.

Underbart kraftfullt och fylligt ljud! Bland de allra bästa i klassen! Dessutom ser de bra ut och ligger skönt runt öronen.
Brusreduceringen är bra, men inte bäst.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen