Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sonos Ace

Hörlurar med biograf

Sonos efterlängtade hörlurar är inte som alla andra. Och det är faktiskt en bra idé.

Av / 2024-06-03 - 15:00
Sonos Ace
John Hvidlykke

När det gäller trådlösa multiroom-högtalare för streaming av musik i hemmet är Sonos den obestridda kungen. Det finns konkurrenter, men i bästa fall är de bara kandidater till tronen.

Hörlurar är däremot ett helt nytt territorium för Sonos, som hittills bara trevande har vågat sig utanför hemmets fyra väggar (med högtalarna Move och Roam).

(Foto: Sonos)

Sonos Ace har förväntats dyka upp i många år, och flera gånger har ryktet sagt att nu ska de vara på gång. Men den här gången är det äntligen sant. Vi har fått en möjlighet att testa dem före lanseringen – och kan avslöja att de var värda att vänta på.

Sonos Ace har en slimmad och ganska elegant design. Öronkåporna är platta och ovala, och huvudbygeln är fodrad med konstläderklätt skum. I stället för en gaffelformad upphängning går metallbågen in i öronkåporna. Allt är nedtonat och diskret, den enda ”kontrasten” är Sonos logga som är tryckt med glansig lack, men i samma färg som öronkåpan.

Den enda ”kontrasten” är Sonos-logotypen, som är tryckt i blank lack men i samma färg som öronkåpan (Foto: Sonos)

Det ingår ett resefodral, som tack vare hörlurarnas slimmade design faktiskt är tillräckligt litet för att inte ta för mycket plats i handbagaget.

Bärkomforten är snudd på perfekt. Sonos Ace sitter behagligt och stadigt, och de sluter tätt mot huvudet. Även om det kan behövas lite justering för att passa med glasögon.

SONOS_ACE_3QHERO_BLACK SONOS_ACE_3QHERO_SOFTWHITE
<
>
(Foto: Sonos)

Sonos Ace är mer än bara ännu ett par trådlösa hörlurar med brusreducering. För det första stöder de rumsligt ljud, inklusive Dolby Atmos. Men det handlar inte bara om att ge en rumslig känsla till låtar som har fått en vända i remixmaskinen. Det handlar mycket mer om hemmabio.

Virtuell hemmabio

Man kan inte bara njuta av sin film i Atmos 3D-surround i hörlurarna. Tack vare headtracking kan man få samma ljudupplevelse som genom högtalarna i hemmabioanläggningen. Med en knapptryckning på ena öronkåpan kan man ”flytta” ljudet från högtalarna till hörlurarna. Ljudet stannar kvar på samma plats i det virtuella rummet när man vrider på huvudet. Effekten är ganska övertygande, även om man fortfarande tydligt hör skillnaden på ljud genom högtalare och hörlurarna.

Genom att trycka på en av öronkåporna kan man ”flytta” ljudet från högtalarna till hörlurarna (Foto: Sonos)

Men det finns en enda och mycket avgörande begränsning: Head tracking – och därmed det virtuella högtalarljudet – fungerar bara ihop med Sonos-högtalare. Elektroniken som möjliggör spårning finns nämligen i soundbaren. I första vändan gäller det bara Sonos Arc, men stöd för de mindre soundbar-modellerna, Ray och Beam, kommer senare.

För att få det virtuella högtalarljudet i öronen behöver man ha en Sonos-soundbar (Foto: Sonos)

Det är dock inte omöjligt att göra hörlurar med head tracking utan extern elektronik för att avläsa huvudets position. Audeze Mobius gjorde just det – och faktiskt med en ännu mer övertygande illusion av att lyssna på ett högtalarsystem framför sig.

För en större publik var Apple först med att erbjuda virtuell högtalarsimulering med head tracking i AirPods. Men även hos Apple krävs ytterligare en produkt av samma märke för att aktivera funktionen.

Läs också Sonos Arc: Ännu bättre med bakhögtalare och subwoofer Sonos bästa soundbar Arc blir ännu bättre med trådlösa bakhögtalare och subwoofer. Här får du äkta hemmabioljud.

Garanterar lojalitet

För Sonos är detta ett bekvämt sätt att behålla kundernas lojalitet. För om du har en enda produkt så har du tagit första steget på en väg som slutar med utrustning från samma tillverkare i alla rum. Du kan redan inte kombinera Sonos multiroom- och hemmabiohögtalare med högtalare från andra märken. Dock med IKEA Symfonisk som undantag, eftersom de tillverkar kompatibla högtalare på licens. Och nu har Sonos gjort det lika enkelt för kunderna att välja vilka hörlurar de ska skaffa. Ace ger nämligen vissa fördelar jämfört med till exempel Bowers & Wilkins PX7 S2e eller Sony WH-1000XM5. Sonos kan inte konkurrera med Bowers & Wilkins när det gäller ljudkvalitet, och ingen slår Sony när det gäller brusreducering, men de kan integreras med dina Sonos-högtalare.

Ljudkvalitet

Sonos Ace har en överlag behaglig och öppen ljudbild. Och tack vare AptX HD får man ganska rimlig hifi-kvalitet via Bluetooth.

Många ANC-hörlurar har en smula instängt ljud med en klämd topp. Men inte här. Diskanten låter fri och upplöst och på det stora hela är det lätt lyssna i Sonos Ace, eftersom det inte är något som sticker ut eller distraherar. Röster återges naturligt och obekymrat, utan att Ace någonsin kan kallas för analytiska. Basen känns också fast och lagom kraftfull. Och lyckligtvis har Sonos inte fallit för frestelsen att skruva upp basen extra.

Sonos Ace spelar rent – och snyggt. Det finns inga skarpa kanter (Foto: Sonos)

Sonos Ace gör inga fel. Ljudet är lika felfritt och diskret behagligt som utseendet. Om det finns någon brist så är det vad Ace inte gör: De sticker inte ut, utan verkar hålla tillbaka när det finns risk för att spänningen tar överhanden. MTV-liveversionen av Eagles Hotel California är en underhållande och dynamisk låt. Och den är fortfarande ett nöje att lyssna på i Sonos Ace. Men jag har dock hört den mer fängslande tidigare!

Bekvämlighet

Omgivningsljudet, som Sonos kallar för Aware, fungerar lika felfritt som resten: en knapptryckning växlar mellan ANC- och Aware-läge, och ljudet är så naturligt att man inte blir frestad att bara ta av sig hörlurarna när man vill höra vad andra säger.

Ace är sköna och behagliga. (Foto: Sonos

Ska man kritisera Sonos för något så är det för att de har gjort alternativen så enkla och så få att det saknas vissa av funktionerna som konkurrenterna har. Det finns bara en enda nivå av brusreducering och ett enda sätt att få in omgivande ljud. Men när allt fungerar så bra finns det absolut ingen anledning att erbjuda ett överflöd av alternativ. På den punkten känner Sonos förmodligen sin målgrupp: kunderna vill hellre ha convenience än tidskrävande inställningar. Ingen köper en Sonos-högtalare för att få högst ljudkvalitet. Och Sonos avslöjar för övrig aldrig specifikationer som frekvensomfång eller förstärkareffekt.

I praktiken är brusreduceringen helt tillräcklig för att få bort distraktioner även från bullriga miljöer som i ett flygplan eller en tågkupé.

Slutsats

Sonos Ace är inte som de flesta trådlösa hörlurar. Integrationen med Sonos ekosystem av multiroom- och hemmabiohögtalare är helt unik, och möjligheten att flytta ljudet från högtalarna till hörlurarna med en knapptryckning – men ändå behålla känslan av rymd – är genial. Den är också ett tveeggat svärd. För om man inte redan har köpt hela paketet och förlovat sig fullständigt med Sonos är det svårt att hitta ett ekonomiskt argument för att köpa enbart Sonos Ace. De låter riktigt bra, men det gör många andra hörlurar också, till ett lägre pris.

Karakter
Sonos Ace
Premium

Ljud & Bild tycker

Behagligt och upplöst ljud. Hemmabiofunktionerna är geniala. Som ANC-hörlurar är Sonos Ace dyra. De smarta hemmabiofunktionerna fungerar bara tillsammans med en Sonos-soundbar.

1 reaktion på ”Sonos Ace”

  1. Du kan ju länka ihop Boses hörlurar med deras soundbars med, och med Bose QuietComfort Ultra även få head tracking och Immersive Audio, skönast till filmer eller live musik, och alla Bluetooth hörlurar går ju att länka ihop med Chromecast med Google TV (den med fjärr). Sonos Ace utseende är ju nästan en kopia av Apple AirPods Max förutom att den är i plast istället för metall. Alla märken vill ju låsa fast en till deras systen särskilt Apple och Sonos. Ska bli intressant att se vad Sony bjuder på när nya Sony XM6 kommer.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

Rulla till toppen