Varje gång de senaste åren som Sony har lanserat en ny toppmodell av sina trådlösa, brusreducerande hörlurar har de varit en konkurrent till sig själva. Och så länge de har gjort något som var bättre än föregångaren så har de vetat om att de haft en vinnare. Och personligen plockade jag fram superlativen när jag testade WH-1000XM4 hösten 2020.
Men nu har det nästan gått två år sedan dess och i ett grupptest förra året kunde vi konstatera att även om Sony fortfarande var bäst på brusreducering så låg ljudkvaliteten en bit efter de argaste rivalerna. XM4 har en snabb och fast bas, men den går inte särskilt djupt, och tonerna saknar rent allmänt lite dynamik och upplösning.
Bättre element
Med nya WH-1000XM5 vill Sony ta ljudkvaliteten med musik till en ny nivå och har utrustat hörlurarna med helt nya högtalarelement. Tidigare har de alltid använt sig av 40 mm-membran, men nu har de krympt till 30 mm. Men det är ingen kompromiss, lovar Sony, som har använt dyrt kolfiber som membranmaterial för att få bättre och renare ljud. För att inte tappa energi i basregistret har slaglängden förlängts, vilket de nya och snabbare elementen ska klara fint.
Den mest avancerade brusreduceringen
Sony har arbetat hårt för att göra en redan strålande brusreducering ännu bättre. Antalet mikrofoner har ökat till åtta och hörlurarna har en processor till brusreduceringen och en digitalprocessor till ljudet. Genom att använda två separata processorer kan brusreduceringen fungera helt på egen hand och dämpa brus ännu bättre. Även vindbrus dämpas mer effektivt om man väljer vinddämpning i appen.
Utlovar fantastisk samtalskvalitet
Sony utlovar också den allra bästa samtalskvaliteten, tack vare fyra strålformande (beamforming) mikrofoner, vilket innebär att XM5 med hjälp av fasmanipulation lyckas nästan enbart fånga upp ljudet som kommer från munnen, medan omgivningen skärmas av. För att åstadkomma detta måste flera olika mikrofoner samarbeta. När det gäller 1000XM5 används även en form av artificiell intelligens som analyserar rösten och omgivningen. Resultatet ska vara en samtalskvalitet som liknar den man får med specialiserade headsets som har en mikrofonbom placerad framför munnen.
Passform
Det har skett få ändringar i designen från den första WH-1000X, via XM2 och XM3 till XM4, men till XM5 har designen äntligen fräschat upp. För det första sitter kåporna på smalare, runda stänger som har lätta och lediga leder. Här är det betydligt mindre slack, främst för att ”länkarmsfjädringen” i de tidigare versionerna har försvunnit.
Sony har gjort en kompromiss, som innebär att XM5 inte går att fälla ihop som föregångarna. De är bara delvis hopfällbara, genom att vrida kåporna 90 grader. Lyckligtvis är huvudbygeln väldigt flexibel, man kan nästan vira den runt handleden och det ska nog mycket till för att förstöra lurarna genom att sätta sig på dem.
Att ha XM5 på huvudet är en dröm! Kuddarna är faktiskt tunnare än tidigare, men har i gengäld bättre utrymme för örat på insidan. Att de är fyra gram lättare än tidigare märks kanske inte, men tillsammans med den fina passformen känns de betydligt lättare än förut. Exakt 250 gram innebär att de fortfarande har 10 gram mer massa än Bose QC45, fast det märker man faktiskt mindre av.
Enkel användning
Precis som tidigare styr man hörlurarna genom att svepa fram och tillbaka på kåporna med fingrarna, vilket Sony behärskar bättre än de flesta. Hörlurarna har en ”prata för samtal”-funktion, så att när man börjar prata med någon stänger de automatiskt av musiken och aktiverar omgivningsljud (medhörning). Så att man hör vad som händer runt omkring. Samma sak händer om man håller handen runt högra öronkåpan.
Att para ihop hörlurarna med mobiltelefonen är väldigt enkelt. Har du Android dyker de upp på skärmen så fort du sätter dem i parkopplingsläge. Samma sak händer faktiskt med en PC som kör Windows 11, det är första gången jag har sett detta. Du behöver inte gå in i Bluetooth-inställningarna och hitta dem, vilket kan vara ganska komplicerat i Windows. Mac- och iPhone-användare måste å andra sidan gå in Bluetooth-listan.
Att hörlurarna kan snabbladdas i tre minuter och ge tre timmars speltid förbättrar också användarvänligheten, och att de har en flerpunktsanslutning (två enheter kan kopplas ihop samtidigt) är en självklarhet.
Har inte testats med appen
Innan WH-1000XM5 släpps på marknaden har Sony lanserat en ny version av sin Headphones Connect-app, men denna var inte tillgänglig under testandet. Och eftersom den gamla versionen inte fungerade med de nya hörlurarna har jag fått testa dem utan appen. Lyckligtvis är den fina LDAC-kodeken aktiverad redan från början, så jag har kunnat testa med den bästa utgångspunkten för ljudkvalitet. Vad jag inte har testat är röststyrning och EQ-inställningar, samt att kontrollera brusreduceringen i 20 olika nivåer. Jag har bara kunnat testa med max brusreducering och omgivningsljud. I appen kan man även justera mängden brusreducering i samtal, även här verkar de vara inställda på max från början.
Bra samtalskvalitet
Samtalskvaliteten är utsökt genom Sony WH-1000XM5! Min röst bär klart och tydligt och låter öppnare och renare än i genom föregångaren. Jämfört med kontorsheadsetet Jabra Evolve2 75 (test på gång) med mikrofonbom tycker jag faktiskt att Sony låter mer naturligt medan Jabra fokuserar i mesta laget på det lite hårdare övre mellanregistret. Detta gäller i tystare miljöer.
Med bakgrundsbrus går allting naturligtvis i Jabras favör, eftersom de mer effektivt kan filtrera bort bruset utan att det går ut över användarens röst. Men strålformningen i Sony-mikrofonerna fungerar bra och man hörs genom oväsen också. Vad som imponerar på mig är hur effektivt Sony filtrerar bort bruset. Mottagaren hör faktiskt nästan inget brus alls!
Nackdelen med för mycket bakgrundsljud (jag provade med att spela pink noise genom en bakgrundshögtalare ganska högt) är att Sony tar bort mycket av användarens röst också, speciellt i det viktiga diskantområdet där konsonanter finns. Det blir lite mumlande. Men jämfört med WH-1000XM4 är den nya versionen mycket bättre på samtal, till och med bättre än någon annan jag kan komma på. Bortsett från de bästa kontorsheadseten som har mikrofonbom.
Ännu bättre brusreducering
Den aktiva brusreduceringen i de nya Sony-lurarna förtjänar ett kapitel för sig. I det övre registret är den till och med ännu lite effektivare än föregångaren, och basregistret dämpas i princip likadant. Det är inte farligt, XM4 var redan bäst i klassen så XM5 krossar med andra ord allt basen.
Men det mest imponerande är hur Sony har lyckats få bort susandet när brusreduceringen är aktiverad. Det var redan rejält sänkt i 4:an jämfört med 3:an, men nu har det försvunnit helt! Visst, om man verkligen koncentrerar sig kan man höra det svagt, men XM5 är tystare än allt annat jag har hört. Någonsin. Sony har verkligen fått till det!
Ljudkvaliteten
Området som Sony inte har briljerat på jämfört med sina bittraste rivaler är ljudkvaliteten när musiken spelar. Visst, Sony har alltid legat över genomsnittet, men har fått se sig besegrade av Beyerdynamic Lagoon och Shure Aonic 50 och har legat på ungefär samma nivå som Bose. Fast annorlunda: Bose låter mer linjärt men samtidigt lite grovt i toppen, medan Sony har haft en behagligare diskant men en överdriven och smått onaturlig bas.
Hur är det då med XM5? Glädjande nog är ljudkvaliteten är ett bra snäpp bättre än i XM4. Föregångaren har en överdriven markering i mellanbasområdet, som ger bra driv i bastrumman men som samtidigt rullar av för tidigt. Det finns ingen djupbas där, ljudbilden får inget särskilt bra fundament i botten, vilket vi vet också är viktigt för att ge ett intryck av holografi och stereobredd. De saknar också lite energi och prakt i diskantområdet.
WH-1000XM5 har förbättrat alla svagheterna. Basen går djupare och låter mycket mer naturligt. En kontrabas låter i mycket större utsträckning som just det, samtidigt som det faktiskt inte finns mindre tryck i mellanbasen heller. Trummor smäller till, basgitarrer låter saftigt och engagerande och djupa mansröster, oavsett om det är Leonard Cohen eller Sivert Høyem, får ett mycket större register att breda ut sig i.
DSEE Extreme
Sony-hörlurarna har fått en bättre algoritm för att försöka återskapa övertonerna i komprimerad musik. Sony kallar den för DSEE Extreme och den ska göra att särskilt cymbaler och hi-hat låter mer naturligt. Utan tillgång till appen har jag inte kunnat testa med och utan funktionen, men förmodligen är den aktiverad direkt från fabrik.
BOOM med Tiesto trycker till ordentligt, samtidigt som det aldrig låter skarpt. Ljudbilden uppfattas också som luftigare – om det beror på att den djupare basen ger mer kontrast eller på att hörlurarna faktiskt har mer att ge i toppen, är svårt att säga. Men det finns tillräckligt med luft utan att låta skarpt.
Shure Aonic 50 har fortfarande övertaget i övertonerna och låter mer neutralt. Alexis Ffrenchs piano klingar ut mer detaljerat, framför allt de ljusare tangenterna har mer snärt. Men Sony klarar sig bra, även med klassisk musik, och låter mer underhållande med elektronisk musik och pop.
Lägger man ihop allt detta så är Sony WH-1000XM5 de bästa brusreducerande hörlurarna jag känner till.
Slutsats
Sony har överträffat sig själva med WH-1000XM5. Brusreduceringen, som kanske är det viktigaste i sådana här hörlurar, är effektivare än någonsin och nu är dessutom bakgrundsbruset minimerat till det knappt hörbara. Jag sa det med föregångaren också, men den här gången är det så att man tappar hakan! Fantastisk!.
Passformen är ännu bättre än tidigare, XM5 är bland de bekvämaste på marknaden. Samtalskvaliteten måste vara den bästa jag har hört i sådana här hörlurar, och ljudkvaliteten med musik låter också bättre. Basen går djupare och låter mer naturligt, utan att det går ut över underhållningsfaktorn. Sony rockar!
Reservation: Appen har inte testats den här gången, eftersom den inte hade fått stöd för XM5 under testperioden.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Bästa lurarna i sin pris klass