Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony WF-1000XM4

Sonys bästa hittills

Sony har krympt sin toppmodell ordentligt. WF-1000XM4 är ett par riktigt bra öronproppar. Glöm bara inte att göra det här först ...

Av / 2021-06-08 - 18:00
Sony WF-1000XM4
Geir Gråbein Nordby

När Sony 2019 lanserade sina bästa trådlösa öronproppar hittills, WF-1000XM3, blev vi imponerade av hur seriöst de hade gjort jobbet. Utsökt brusreducering, storslagen bas och en – efter den tidens standard – mycket stabil anslutning.

Nu har det gått två år och en efter en har konkurrenterna kommit ikapp Sony. Först och främst hade Sony-propparna ingen form av vattentät certifiering, Bluetooth-anslutningen kunde orsaka pyttesmå dropouts som hördes som milt knastrande och dessutom var de också ganska stora och klumpiga.

Sony WF-1000XM4 box
De nya öronpropparna ligger i en mer miljövänlig förpackning än tidigare. Foto: Sony

Nu är efterträdaren här – med det förutsägbara namnet WF-1000XM4 – och Sony har inte vilat på lagrarna. Propparna har bättre brusreducering och medhörning och är äntligen vattentäta med IPX4-klassning. Batteritiden är också bättre, 8 timmar i själva propparna med brusreducering aktiverad och två extra laddningar i fodralet. Tack vare snabbladdning får du dessutom mer än en timmes speltid efter 10 minuters laddning.

Sony WF-1000XM4 Lifestyle(7)
Sony WF-1000XM4 kan laddas trådlöst, men Qi-laddare får du köpa själv. Foto: Sony
Läs också Bättre ljud kan du inte få Bowers & Wilkins PI7 sopar mattan med konkurrenterna.

Krympta

Öronpropparna har krympt sedan sist, husen tar 10 procent mindre plats än tidigare på samma gång som den cirkulära formen är mycket mer kompakt än föregångarnas ovala, så rent visuellt ser de ännu mindre ut. Det följer med örontoppar av minnesskum i tre storlekar, men föregångarens silikontoppar har försvunnit.

Laddfodralet har också krympt sedan sist, med så mycket som 40 procent. Det är framför allt höjden som bantats bort, nu tar fodralet fint lite plats i fickan. Numera stöder det dessutom trådlös laddning. Sony påpekar också att kartongen som öronpropparna är förpackade i är både mindre och mer återvinningsbar än tidigare.

Sony WF-1000XM4 Lifestyle(3)
Äntligen tål Sony WF-1000XM4 vatten, tack vare IPX4-certifiering. Foto: Sony

Bättre anslutning

Sony har jobbat med anslutningen, med Bluetooth 5.2 ska ljudet inte falla bort ens på platser med mycket trådlös interferens. Vänster och höger öronpropp är numera anslutna helt parallellt, medan föregångaren anslöt till telefonen med en propp och sedan vidarebefordrade överföringen till nästa. Den parallella anslutningen ger dessutom en mer faskorrekt återgivning av ljudet.

WF-1000XM4_Transparent_mics-Mid
Sony WF-1000XM4 använder både mikrofoner och benledande teknik för att återge röster. Ill: Sony
Läs också Ny kung av brusreducering Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.

Klara samtal

Samtalsljudet har blivit bättre. WF-1000XM4 har både mikrofoner och benledande teknik, som inte plockar upp ljud utanför användarens huvud utan bara mäter lågfrekventa vibrationer från kindbenen. Tillsammans ska detta ge det renaste röstljudet, enligt Sony, eftersom mikrofonerna inte behöver plocka upp något annat än konsonanterna och därför undviker att släppa in lågfrekvent ljud från omgivningen.

Det går för övrigt att aktivera Speak-to-Chat i appen så att öronpropparna pausar musiken när de registrerar att användaren försöker prata med någon.

Funktioner i WF-1000XM4: Glöm inte det här!

Eftersom öronsnäckorna inte var officiellt lanserade under testperioden har jag fått en betaversion av appen Sony Headphones Connect. Jag fick den till iPhone, som inte stöder Sonys överlägsna LDAC utan har AAC som bästa kodek.

 

Sony Headphones Connect
Kom ihåg att ”Priority on Sound Quality” måste aktiveras i appen för att ge det bästa och luftigaste ljudet.

I appen är det viktigt att välja att öronpropparna ska prioritera bästa möjliga ljud och inte den mest stabila anslutningen, vilket de gör som standard. Först då får man AAC-ljud, och genom att göra den här inställningen kommer propparna också att kunna använda LDAC-kodeken med en Android-telefon – även om just den specifika telefonen inte har appen installerad. Om man inte gör den här inställningen får man bara den dåliga SBC-kodeken (standard-Bluetooth) oavsett vilken telefon som är ansluten.

Sony WF-1000XM4 & Graabein(3)
WF-1000XM4 sitter bra i Gråbeins öron. Foto: Sylvia Nordby
Läs också Sonys överlägsna brusreducering helt utan sladd Sonys nya ANC-öronproppar får med de flesta fördelarna från de fullvuxna brusreducerande hörlurarna i ett sladdlöst miniformat.

Automatisk brusbehandling

I appen kan du också välja adaptiv brusbearbetning. Då räknar öronpropparna ut om du står, går, springer eller använder något transportmedel – och ställer in brusreducering eller medhörning efter vilken situation de tror att du befinner dig i. Jag måste säga att de prickar mycket mer rätt än tidigare. När jag går promenerar hör de det och aktiverar medhörning så att jag inte traskar ut i farlig trafik. Om jag sitter still vid datorn aktiverar de viss brusreducering. Och även jag inte har provat kollektivtrafik ännu så ska de propparna använda maximal brusreducering när de upptäcker att du sitter på ett tåg, en spårvagn, en buss eller ett plan.

Sony Headphones Connect
I appen kan du aktivera adaptiv brusbehandling. Då vet öronpropparna själva – i ganska stor utsträckning – vilken situation du befinner dig i och vilken typ av brusreducering, eventuellt medhörning, du behöver.

Man kan också ställa in manuellt och välja om brusreduceringen även ska ta bort vindbrus. Gör man det så använder den maximal processorkraft, vilket förkortar batteritiden något. Brusreduceringen är å andra sidan utmärkt, kanske den bästa jag har hört i några öronproppar. Det här kan Sony, och det bevisar de verkligen med WF-1000XM4.

Man kan styra musiken genom att knacka på propparna, vilket jag personligen aldrig har blivit särskilt bekväm med. Sony är inte bättre eller sämre än andra på detta, det gäller bara att bli bekant med systemet.

Sony WF-1000XM4
Sony WF-1000XM4 finns i svart och ljusgrått. Foto: Sony

Ljudkvalitet

När jag började testa blev jag ganska besviken över det mörka och luddiga ljudet. Visst, basen var fyllig och häftig, men det lät instängt allra högst upp. En mätning som jag gjorde med min billiga mätmikrofon för hörlurar, miniDSP EARS, bekräftade också att WF-1000XM4 starkt dämpade frekvenser över 3 kHz.

Men efter att ha valt Priority on Sound Quality i appen, och dessutom funktionen DSEE Extreme (som försöker återskapa förlorad information i komprimerat ljud), öppnade det sig fint även i toppen.

WF-1000XM4_Diaphragm-6mm
Elementen har nya 6 mm-membran som ska ha bättre dynamik. Foto: Sony

Framför allt med en Android-telefon och LDAC-kodeken blev ljudet väldigt bra. Då kom cymbalerna i Billie Eilishs Lost Cause fram sprött och tydligt, samtidigt som basgitarren raspar fint i strängarna. Plus att basen har väldigt stor och bra kropp.

Beethovens Pianokonsert nr 4 avslöjar att det fortfarande saknas lite detaljer högst upp, eftersom pianotangenterna inte beter sig lika dansande och lekfulla som med till exempel Bowers & Wilkins PI7. Och även om Sennheiser Momentum True Wireless 2 är lite tillgjorda, med extra energi i toppen, så funkar de så bra att jag sammantaget nog rankar dem aningen högre än Sony WF-1000XM4.

Men Sony-propparna har bättre brusreducering, och samtalskvaliteten är också otroligt bra. Här fungerar tekniken uppenbarligen perfekt, de tillhör absolut tätskiktet bland öronproppar när det gäller röståtergivning.

Sony WF-1000XM4 Lifestyle(6)
Foto: Sony

Slutsats

I WF-1000XM4 har Sony förbättrat allt som föregångaren var dålig eller medelmåttig på. Nu tål öronpropparna hårt väder och vind tack vare IPX4-vattentäthet och Bluetooth-anslutningen är imponerande stabil. Propparna och fodralet är mindre än förut och allt är bra.

Sony gillar ljud åt det fylligare hållet, så är det här också. Kom bara ihåg att du måste aktivera Priority on Sound Quality i appen, annars får du ett ganska så tunt och tant ljud genom SBC-kodeken. Aktivera DSEE Extreme också, så får du så mycket luft som möjligt högst upp. Då får ljudet fin balans och bra dynamik, vilket ger snygga musikupplevelser.

Sammantaget är ljudet nära, men inte riktigt lika bra som i de bästa konkurrenterna. Fast om man tar med samtalskvaliteten i beräkningen så blir Sony-propparna riktigt starka ändå.

Karakter
Sony WF-1000XM4
Premium

Ljud & Bild tycker

Mycket stabil anslutning, utmärkt samtalsljud och sagolik brusreducering. Behagligt och fylligt ljud med musik. Öppnar sig i toppen med bra ljudkodekar. Lite väl dämpade i toppen med SBC-kodeken. Se till att du prioriterar ljudkvalitet framför stabilitet i appen. 5-band grafisk EQ i appen är i minsta laget.

9 reaktioner på ”Sony WF-1000XM4”

 1. Att man 2021 inte har multipoint när väldigt många både använder dator och mobil är riktigt dåligt. Ännu sämre att ni som recenserar inte tar upp det som negativt känns lite märkligt

 2. S. Andersson

  Vad har ni för referens musik att lyssna till? Vad är det som DSEE ska återskapa? Ni har väl inte MP3 som referens?
  Den enda referens telefonen som enligt min mening går att använda för bedömning av lurens ljudkvalitet är Sonys Xperia 1 III eller möjligen Xperia 5 III absolut inte Iphone. Hur står den sig mot full lurar Sony WH-1000XM4 och så kan man nämna att B&W är betydligt dyrare.

 3. Jag är nyfiken på hur dessa hörlurar och deras konkurrenter är gällande passform. Kanske har jag klart avvikande öronform, men jag tycker det är riktigt svårt att hitta ett par som sitter riktigt bra.

 4. Som jag förstått det så stödjer hörlurarna multipoint om man använder AAC-codec. Har du annan info?

  1. Hei! De støttet ikke multipoint i det hele tatt, da jeg testet dem. Jeg har ikke hørt om noen oppdatering heller.

   Mvh Geir Nordby, L&B

 5. I testet av Sony WF-1000XM4 hörlurar så skriver ni att de har ipklass IP54 men på Sonys hemsida står det IPX4. Vilket är det rätta?

 6. Liva Andresen

  Hur mycket backuptid finns i hörlurarna och hur många timmar behöver jag ladda? Om jag köper den här hörluren var kan jag köpa till billigt pris.

  Jag hittade att de tillhandahåller veriety sony hörlurar https://soldfy.se/sony-horlurar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

Rulla till toppen