Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Sony WF-1000XM3

Små men naggande goda

Sonys nya ANC-öronproppar får med de flesta fördelarna från de fullvuxna brusreducerande hörlurarna i ett sladdlöst miniformat.

Skrivet av / 2019-07-05 - 14:45
Sony WF-1000XM3
John Hvidlykke

Efter brusreducerande hörlurar är helt trådlösa öronproppar (true wireless) det nya slagfältet i hörlurskriget. Sony har just lanserat sitt miniatyr-slagskepp, WF-1000XM3, som både är brusreducerande och helt trådlösa.
Det är inte Sonys första sladdlösa ANC-proppar. Vi har tidigare testat WF-1000X, som dock hade flera problem. Men detta är en helt ny konstruktion, vars namnlikhet med de berömda WH-1000XM3 väcker förväntningar.

Sony WF-1000XM3

Dubbelt upp

Den största akilleshälen för helt trådlösa öronproppar är batteritiden, men Sony har nu fördubblat lyssningstiden till sex timmar. Det är långt nog för de flesta resor. Och snudd på nog för en transatlantisk flygning. Etuiet utökar detta med tre uppladdningar, totalt 18 timmar extra. Ett snabbt besök i laddaren ger 90 minuters lyssning efter tio minuters laddning.
Hörlurarna har visserligen tillräcklig kapacitet för en flygresa till New York, men då som rena bullerdämpare eller för egen underhållning. Som andra helt trådlösa öronproppar har Sony WF-1000XM3 nämligen endast Bluetooth-anslutning. De flesta underhållningssystemen på planet kräver sladdanslutning. Men för jobbpendling och ostörd träning är inte detta något problem.
Hanteringen av WF-1000XM3 är så bra den kan bli för något som är så smått och som sitter där man inte kan se det. Touch-kontroller på propparna styr röststyrningen och uppspelning. Det gör de också när man rör vid propparna för att få dem att sitta bättre.

Sony WF-1000XM3
Akilleshälen för helt trådlösa öronproppar är batteritiden, men Sony har nu fördubblat lyssningstiden till sex timmar. (Foto: Sony)

Här kommer mobilappen Sony Headphones Connect verkligen till nytta. Man kan i appen ställa in brusreduceringen, anpassa ljudet med EQ, kolla batteristatus samt välja mellan en rad funktioner.

20 grader av tystnad

Den automatiska brusreduceringen kan ställas in i hela 20 steg, från maximal effekt till i stort sett ingen brusreducering. Funktionen Adaptive Sound Control ”lyssnar” ständigt på omgivningen och anpassar brusreduceringen till ljudnivån. Precis som vi tidigare har sett i exempelvis Jabra Elite 85H. Har du flera Sony-hörlurar kan appen styra alla. Men det ena paret måste vara helt avstängt innan du kan byta till ett annat.
Helt trådlösa hörlurar handlar inte ”bara” om att stoppa in all elektronik i en burk i storlek som en fingerled. De två fristående öronpropparna ska Bluetooth-paras med mobilen samtidigt, och den allra minsta fördröjning av ljudet i en kanal blir ett psykedeliskt besök i ekokammaren. Detta har Sony som tur är lyckats lösa!

Sony WF-1000XM3
Etuiet utökar detta med tre uppladdningar, totalt 18 timmar extra. Ett snabbt besök i laddaren ger 90 minuters lyssning efter tio minuters laddning. (Foto: Sony)

Det samma gäller avbrott i den trådlösa uppkopplingen. Under testet upplevde jag endast ett fåtal korta avbrott i ljudet i den ena öronproppen. Det är helt lysande och acceptabelt. Man för övrigt i appen välja mellan att prioritera antingen ljudkvalitet eller en stabil uppkoppling. Men anslutningen var utmärkt även i kvalitetsläget, och ljudet var bra även i läget där uppkopplingen var prioriterad.

Sitter orubbligt fast

Jag är normalt sett inte särskilt bra kompis med in-ear proppar, då mina hörselgångar uppenbarligen har en besvärlig böjning som de flesta proppar har svårt att sitta fast i. Sony WF-1000XM3 gled dock på plats på första försöket och satt fast i flera timmar medan jag rörde mig omkring. Detta trots att de saknar de ”silikonvingar” som ofta används för att hålla öronproppar på plats. Det medföljer totalt sju par öronkuddar, varav tre i memory foam, så de flesta borde kunna hitta några som passar.

Ljudkvalitet

Bas i öronproppar är inte enkelt. Ett pyttelitet element i ett mikroskopiskt kabinett är inte receptet för djupbas, så frågan är oftast inte om öronpropparna låter tunt, utan hur tunt.

Sony WF-1000XMS klarar det omöjliga konststycket ganska bra. De kan inte få nackkotorna att skaka på samma sätt som ett par bra hörlurar, men fundamentet finns där. Trummor och synthesizerbasen i Zhao Cong och Hans Nielsens “Moon Light On Spring River” ger en trevlig fysisk känsla i skallen.
Dynamiken är också lyckad. Trumstycket “Batuka” med Madonna är man helt enkelt tvungen att trumma med i. Och lyckligtvis maskerar den adaptiva brusreduceringen mina värsta misstag. Även här imponerar basåtergivningen på gränsen till det ohörbara.
ANC-funktionen i WF-1000XMS är bland de som påverkar ljudkvaliteten minst, av de jag lyssnat till. Även om man skruvar upp brusreduceringen till max, så behåller musiken sina övertoner, och röster låter fortfarande närvarande. Rumskänslan blir dock lite mindre. Brusreduceringen är nästan, men bara nästan, lika bra som i Sonys WH-1000XM3. Vilket är bra jobbat med tanke på att både priset och den fysiska storleken krympt.

Slutsats

Sony har med WF-1000XM3 bevisat att tekniken för helt trådlösa öronproppar nu har mognat. Första generationens barnsjukdomar i form av kort batteritid och dålig uppkoppling är nu övervunna. Samtidigt lyckas de stoppa in den mesta av kvaliteten på sin brusreducering i de pyttesmå propparna. Även ljudmässigt är de synnerligen lyckade. Det är svårt att hitta några konkurrenter i samma klass just nu. Och det beror inte enbart på att Sony i stort sett är ensamma om att erbjuda brusreducering i trådlösa öronproppar.

Sony WF-1000XM3
Touch-kontroller på propparna styr röststyrningen och uppspelning. Det gör de också när man rör vid propparna för att få dem att sitta bättre. (Foto: Sony)

Karakter
Sony WF-1000XM3

Ljud & Bild tycker

Bra och balanserat ljud. Adaptiv brusreducering i 20 steg. Riktigt bra batteritid. Sitter skönt i öronen. Inte så effektiv brusreducering som storebror WH-1000XM3. Kan (naturligtvis) endast användas trådlöst.

3 reaktioner på ”Sony WF-1000XM3”

  1. Ulf Nilsson

    Det vore intressant om ni kunde säga någonting om samtalskvaliteten också. Det är ju en mycket viktig aspekt, som nästan alltid glöms bort…

  2. Ni har ju helt glömt bort att nämna samtalskvalitén på dessa lurar vilket är helt värdelöst. Har haft mina lurar nu i snart en månad och man kan inte använda dessa lurar i samtal varken via telefonsamtal eller skype etc. Den snappar upp allt förutom din röst och ljudet bryts/låter mekaniskt. Funderar starkt på att reklamera dessa lurar.

    1. Ja värdelöst att de inte tar upp det.

      Köpte mina i fredags och 5/6 tillfrågade har klagat på ljudet och sagt att det är bättre när jag går tillbaka till mina trådade 300 kronorlurar.

      Kommer lämna tillbaka mina och ljud och bild tillförlitlighet i recensioner har sjunkit drastiskt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Ljud & Bild
Rulla till toppen