Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Jabra Elite 85h

Jabra utmanar eliten

Jabra vill ha en del av marknaden för brusreducerande hörlurar i lyxklassen.

Av / 2019-05-16 - 14:15
Jabra Elite 85h
John Hvidlykke

Det finns tydligen inga gränser för hur många hörlurar som behövs. Och det är inte billiga modeller som passerar butiksdiskarna. Den mest populära produktgruppen är trådlösa, brusreducerande hörlurar i lyxklassen.

Av den anledningen är det inte förvånande att antalet tillverkare som erbjuder just brisreducerande lyxhörlurar växer stadigt. Den senaste medlemmen i klubben är Jabra, som på senare tid mest har utmärkt sig med sina öronproppar, men som har lång erfarenhet av headsets för arbetslivet.

Jabra Elite 85h är en hörlurar med en design som bäst kan beskrivas som diskret och modern. Två ovala öronkåpor hålls ihop av en bred plastbygel fodrad med konstläder. Om Jabra ska få äran för att ha tillfört något nytt till det här konceptet så är det att huvudbygeln och öronkåporna på en del ställen är överdragna av grovt tyg. Med andra ord har Jabra satsat på säkra kort, i stället för stilexperiment à la Solemate.

Jabra Elite 85h har en både diskret och modern design. Foto: Jabra

Precis som man kan förvänta sig i den här prisklassen levereras Elite 85h med ett hårt resefodral, som även innehåller en USB-kabel för laddning, en minijack-kabel och en flygadapter så att lurarna kan kopplas till underhållningssystemet på äldre långdistansflygplan.

Jabra Elite 85h har ingen av/på-knapp. I appen kan man välja hur lång tid som ska gå innan de försätts i viloläge, annars stängs de av automatiskt när de viks ihop för transport. Standby-tiden anges för övrigt vara ett år, så detta är inget stort problem.

Elite 85h säljs med ett hårt resefodral med plats för tillbehör. Foto: Jabra

Fyra sorters tystnad

Förr i tiden – för två år sedan – kunde ANC i hörlurar vara antingen på eller av. Så enkelt är det inte längre! Jabra Elite 85h har fyra olika lägen: ”Commute” (t ex tåg eller flygplan), ”In Public” (på gatan eller i kontorslandskapet), ”In Private” (ensam) samt ”My Moment” (personlig inställning).

I vart och ett av dessa lägen kan man lyssna med ANC på eller av samt ”Hear Through”, där ANC är avstängt men mikrofonerna är inkopplade för att förstärka ljudet från omgivningen så att man kan hänga med i vad som sägs runtomkring. Om allt det här låter förvirrande så är SmartSound-funktionen antagligen lösningen. Då analyserar appen ljudet från omgivningen och väljer en passande inställning.

Tanken med SmartSound är utmärkt, men implementering är mer jordnära än den verkar i appen. För det första väljs bara mellan de tre grundinställningarna. Det finns alltså ingen anpassning efter frekvensfördelningen i ljudet runtomkring. För det andra tar det förvånansvärt lång tid att välja inställningen. På pluskontot finns att SmartSound kontinuerligt reagerar på förändringar, så man får alltid den mängden brusreducering som anses passa miljön.

Åtta mikrofoner

Att svara i telefon med hörlurarna på sig är inte bara en liten detalj. Inte färre än sex av de åtta (!) inbyggda mikrofonerna används vid röstsamtal. Det garanterar bra talförståelse – även i bullriga miljöer, där man får anta att Elite 85h ofta används. Av de åtta mikrofonerna används fyra till ANC, så två av dem har dubbla roller.

Jabra Elite 85h kan givetvis användas med aktuella röstassistenter. Det vill säga Google Assistant, Amazon Alexa och Apple Siri. Det fungerar lika bra som vi är vana vid. Vilket innebär att styrning är fullt möjlig, men att den känns lika tillförlitlig som knivkastning i mörker. Detta är dock inte hörlurarnas fel, bara tekniken som fortfarande är ung.

Foto: Jabra

Så låter Jabra Elite 85h

För att vara helt säker på att kunna ge er läsare en kvalificerad recension har jag testat Elite 85h i ett liten bullrigt jetplan, på ett tåg och på kontoret (vilket passade fint med ett redaktionsmöte i Oslo).

Inga brusreducerande hörlurar är helt felfria. Att ta bort ljudet från en vrålande jetmotor är ett så våldsamt akustiskt ingrepp att en del annat oundvikligen också försvinner under processen. Jabra Elite 85h klarar uppgiften bättre än de flesta. Inte fullt lika dödstyst som Sony WH-1000 XM3, men snudd på.

När ANC aktiveras förloras en del av öppenheten i ljudbilden, i form av mindre luft i toppen och mindre frihet i övre mellanregistret. Effekten är minst i ”In Private”-läget och mer framträdande i ”Commute”. Stänger man av ANC låter det annorlunda. En annan bieffekt av ANC är ett svagt susande som hörs tydligt i tysta omgivningar. Det är inte en svaghet som är unikt för Jabra Elite 85h, utan ett fenomen som hörs i många andra brusreducerande hörlurar.

Det låter kanske bisarrt att brusreducerande hörlurar lägger till ljud och förstör ljudet. Men att sitta med dem i ett tyst rum och med musiken avstängd är nog den mest orealistiska användningen man kan tänka sig. ANC-hörlurar är byggda för högljudda miljöer där man vare sig märker susandet eller små felaktigheter, utan bara är glad för att man kan höra musiken – och inte jetmotorer eller pladdrande kollegor.

Jämfört med referensen Sony WH-1000 XM3 är Jabra Elite 85h aningen mer tillbakadragen i toppen, men det är en petitess. Det handlar fortfarande om en ANC-hörlur som behandlar alla tonregister lika.

Ibland går det dock galet i basen, där frekvensresponsen kan bli ojämn. Finalen i Procol Harums ”In Held ’Twas In I” har ett långt tema för orgel-baspedaler, och där framhävs vissa toner starkt medan andra nästan försvinner. Samma effekt upplevs även i andra, mindre extrema låtar.

Foto: Jabra

Slutsats

Elite 85h är ett ambitiöst utspel som ska ta Jabra till eliten bland hörlurstillverkarna. Om det lyckas får framtiden utvisa, men på det tekniska planet har Elite 85h åtminstone vad som krävs. Brusreduceringen och ljudkvaliteten är i klass med Sony, B&O och Bose. Designmässigt finns det inte heller något att sätta fingret på. Om Jabra, som är ett oskrivet blad i hifi-sammanhang, kommer att lyckas locka bort kunderna från de välkända varumärkena är nog däremot tveksamt när priset är ungefär detsamma.

<
>
Foto: Jabra
Karakter
Jabra Elite 85h

Ljud & Bild tycker

Sober design, effektiv brusreducering med flexibla inställningar och strålande ljudkvalitet. Lika dyr som sina mer kända konkurrenter. SmartSound väljer bara mellan befintliga inställningar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen