Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Bose QuietComfort Ultra Earbuds

Boses bästa öronproppar

Bose QuietComfort Ultra Earbuds för vidare arvet från föregångaren. Mycket är sig likt, men vissa smarta uppgraderingar gör totalpaketet ännu mer lockande.

Skrivet av / 2024-01-22 - 12:00
Bose QuietComfort Ultra Earbuds
Geir Gråbein Nordby

När det gäller varumärkeskännedom inom hörlurar sitter Bose högst upp på tronen. Men i segmentet öronproppar har den amerikanska tillverkaren ibland haft svårt att leva upp till sitt goda rykte. 2022 slog de lyckligtvis till med ett par riktigt bra proppar: QuietComfort Earbuds II. Som fixade nästan allt som var fel på föregångarna.

Earbuds II blev inte särskilt långlivade, för nu har de ersatts av det nya flaggskeppet, QuietComfort Ultra Earbuds.

Bose_QuietComfort_Ultra_Earbuds_09
Den nya toppmodellen från Bose har extrafunktioner som Immersive Audio. Foto: Bose

Utseendemässigt är designen snarlik, med ovala öronproppar i slagtålig plast. I den svarta versionen, som vi testar här, är både laddfodralet och propparna identiska, fast med en silverfärgad logga på det svarta fodralet i stället för föregångarens blanksvarta logga. Propparna har en titanfärgad platta med svart Bose-logga i stället för svart platta och vit logga.

Förutom svart finns QuietComfort Ultra Earbuds i en gråvit färgkombination.

Bose_QuietComfort_Ultra_Earbuds_03 Bose_QuietComfort_Ultra_Earbuds_04
<
>
Foto: Bose

Man kan välja om ljudbilden rör sig med huvudet, som med vanliga hörlurar, eller fixeras till ”samma plats i rummet”, som med ett par högtalare. Jag föredrar det förstnämnda, allt annat känns väldigt konstigt.

Immersive fungerar okej när man tittar på videoinnehåll, men jag föredrar att lyssna på musik på vanligt sätt.

EQ

Ljudet kan fintrimmas med en trebands tonkontroll: bas, mellanregister och diskant. Det finns också fyra förinställningar, med mer eller mindre bas eller diskant. Bose anpassar rumskorrektionen efter vald ljudkurva, så att det ändå låter så bra som möjligt.

Bose Music App
I Bose Music-appen kan du skräddarsy ljudet och funktionerna. Skärmdump: iOS

Brusbehandling och samtalskvalitet

Öronpropparna har en snabb uppkoppling till Android, de dyker upp automatiskt i telefonen när anslutningsknappen på baksidan av fodralet trycks ned.

Brusreduceringen i QC Earbuds II var redan en av de bästa och QuietComfort Ultra Earbuds fortsätter framgången. Bland det bästa jag hört, men alltså samma som i föregångaren. Tunnelbana och kontorsljud försvinner som dagg i solsken. Även omgivningsläget fungerar utmärkt. Där släpps ljud in på ett naturligt sätt, vilket passar fint för samtal eller för att höra trafiken runtomkring.

Läs också Riktigt bra från Bose Bose QuietComfort Ultra Headphones är riktigt bra och stöder dessutom förlustfritt ljud via Bluetooth.

Samtalskvaliteten är bra, fast inte lika fyllig som i Sony WF-1000XM5. Jag hade inga problem att bli hörd i bullriga miljöer.

Överlag är brusbehandlingen och mikrofonerna mycket lyckade, även om Sony kanske ligger i topp när det gäller röstkvalitet.

Tyvärr går det inte att inaktivera brusbehandling, antingen får man brusreducering eller omgivningsljud, som kan justeras med ett virtuellt reglage i appen. Batteritiden är ändå ungefär 6 timmar i propparna, med ytterligare 18 timmar i fodralet. Vilket är bra med brusbehandling aktiverad. Aktiverar man dessutom Immersive Audio så blir det 4 + 12 timmar, vilket är i minsta laget.

Bose QC Ultra Earbuds aptX Adaptive codec
Även om din Android-mobil stöder aptX Lossless visar den ändå aptX Adaptive i inställningarna. Skärmdump: Android på Asus Zenfone 9

Så låter QuietComfort Ultra Earbuds

Anslutna till min iPhone 15 Pro Max är det liten eller ingen skillnad i ljudet från QC Earbuds II och QC Ultra Earbuds. Earbuds II är kanske pyttelite skarpare i det övre mellanregistret, men båda är ganska energiska där uppe. Detsamma är Brandi Carliles röst, som kan bli lite i mesta laget i de starkaste partierna i countryballaden Dear Insecurity i duett med Brandy Clark.

Med en Android-telefon (Asus Zenfone 9) som stöder aptX – och i det här fallet även Lossless – händer något viktigt till Ultra Earbuds favör. Jag förväntade mig att höra en mer finmaskig diskant, och det gör jag också. Men desto viktigare är att det hårda mellanregistret är mer raffinerat. Skillnaden är inte ”som natt och dag”, men klart hörbar. Brandi Carlile behåller sin råhet, utan att vara plågsam.

Bose_QuietComfort_Ultra_Earbuds GeirNordby
QC Ultra Earbuds fortsätter med den välkända och eleganta designen, nu med titanfärgade plattor. Foto: Geir Gråbein Nordby

Det är bra driv i popmusik och akustiska låtar fungerar också bra. Visserligen låter det lite platt jämfört med de allra bästa, men det råder ingen tvekan om att vi befinner oss i premiumklassen.

Jag tycker ändå att ljudet inte är riktigt lika bra som från Sony WF-1000XM5 eller Bowers & Wilkins Pi7 S2, för att inte tala om JBL Tour Pro 2 med sin överlägsna EQ.

Så nej, Bose är fortfarande inte bäst på ljud. Men totalpaketet är mycket bra.

Bose_QuietComfort_Ultra_Earbuds_05
Foto: Bose

Slutsats

QuietComfort Ultra Earbuds är de bästa öronpropparna från Bose hittills, även om uppgraderingen från QC Earbuds II är marginell. Men Android-användare kommer att få extra glädje av aptX Adaptive/Lossless-stöd, som ger ljudbilden ett lyft. Immersive-ljudläget tycker vi däremot är en mer av en gimmick och inget att kasta plånboken efter.

Men totalpaketet, inklusive samtalskvalitet, brusreducering och ett naturligt och fint omgivningsläge, är väldigt bra. Vi har inga problem att rekommendera de här Bose-propparna, framför allt om man har en Android-telefon som stöder aptX Lossless.

Karakter
Bose QuietComfort Ultra Earbuds
Premium

Ljud & Bild tycker

Kraftfullt och bra ljud, och ännu bättre med aptX Lossless. Bekväma och har bra samtalskvalitet och brusreducering. Mellanregistret kan bli lite grovt och basen en smula luddig. Batteritiden är bara okej. Ibland långsam app. Svagt brus med BT-anslutning. Brusreduceringen går inte att stänga av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen