När jag testade Tour Pro+ blev jag väldigt förtjust i dem, speciellt för toninställningarna. Alltså EQ:n. Där gick det att justera tonkurvan så mycket att man kunde få precis det ljud man ville ha.
Användarvänligheten var dock så lik de flesta bra hörlurar att det var svårt att skilja Tour Pro+ från andra på marknaden. Man kopplade upp sig och tryckte på propparna för att navigera genom spellistor, svara på samtal och aktivera brusreducering och omgivningsljud. Och starta röstassistenten. Inget nytt, alltså.
JBL har gått ännu längre med Tour Pro 2
De nya Tour Pro 2 tar däremot användarupplevelsen till en ny nivå. Ofta finns det bara mindre förbättringar att tala om när en ny arvtagare introduceras. Lite bättre batteri, kanske aningen bättre ljud och ibland – men inte alls alltid – en mindre storlek på själva propparna.
Men JBL har gjort något helt nytt med Tour Pro 2. Förutom längre batteritid (upp till 10 timmar i själva propparna) och ett mindre fotavtryck har JBL en verklig nyhet. Det här är nämligen första gången jag har sett en skärm på laddningsfodralet. En pekskärm, till och med.
Pekskärmen har en funktion
Skärmen visar sig vara allt annat än en gimmick. Där kan man justera volymen och bläddra i musiken på ett mycket mer användarvänligt sätt än genom att trycka på propparna – och man kan göra fler saker. Man kan aktivera och inaktivera EQ och bläddra mellan olika ljudinställningar. Aktivera 360-klang för filmer eller spel och få en mer omslutande ljudupplevelse.
Det bästa med skärmen är att man kommer åt EQ-funktioner även när man inte har appen inom räckhåll. Till exempel när öronpropparna är anslutna till en dator eller TV.
Multipoint och bättre ljudkodek
Tour Pro 2 kan anslutas till två enheter samtidigt tack vare Bluetooth med multipoint (flerpunktsanslutning). Till exempel kan man vara ansluten till mobilen och datorn samtidigt och lyssna på musik i den ena samtidigt som man svarar på ett Zoom-samtal på den andra.
Dessutom stöds den nya ljudkodeken LC3 (även känd som LE) som följde med Android 13. Så småningom kommer den att ersätta den mycket sämre SBC-koden, och när standarden väl är mer etablerad är tanken att proprietära kodekar som aptX och LDAC kommer att bli överflödiga.
Men än så länge har det inte gått så långt och även om JBL-propparna är förberedda för LC3 och LC3+ så var det inte aktiverat under testperioden. Men JBL lovar att det är på gång och då kommer man att kunna få ännu bättre Bluetooth-ljud. Hittills har jag varit tvungen att testa med AAC-kodeken, som är ett rejält snäpp bättre än SBC. Har du en iPhone får du under alla omständigheter nöja dig med AAC.
Personligt lyssningstest
I appen har JBL också ett personligt lyssningstest, där din hörsel kartläggs och ljudet i propparna anpassas. Jag måste erkänna att jag aldrig fick det här att fungera eftersom jag fick ett felmeddelande om att den vänstra öronproppen inte var tillräckligt förseglad. Jag försökte byta toppar och provade flera gånger.
Jag upplevde inget läckage själv, eftersom ljudet och basresponsen verkade vara samma i både vänster och höger öra, både när jag lyssnade på musik och när jag släppt in ljud från omgivningen. Till slut var jag tvungen att ge upp lyssningstestet, men det finns åtminstone en chans att få bättre ljud som är anpassat din egen hörsel.
Brusreducering och omgivningsljud
Brusreduceringen har nu en möjlighet att ställa in nivån, om du väljer Adaptive ANC väljer propparna nivån automatiskt. De kan också kompensera för ljudläckage vid dålig tätning i örat. Det fungerar bra, särskilt inomhus på tåg eller flygplan, medan vindbrus är en utmaning som med de flesta andra.
En SilentNow-funktion gör för övrigt att du kan använda brusreducering så länge du vill utan att musik spelas.
Det finns två olika former av omgivningsljud: Ambient Aware tar in så mycket av miljön som möjligt, med ett brett frekvensområde. TalkThru slätter däremot igenom mer mellanregister och mindre bas för att framhäva röster i samtal. Den här funktionen fungerar fint i de flesta situationer och personligen använder jag den mest när jag vill höra omgivningen runt mig.
JBL Tour Pro+ stöder röstassistenterna Google Assistant och Amazon Alexa, och i appen kan du välja om du vill trycka på höger eller vänster öronpropp för att väcka assistenten.
Engagerande ljud
Direkt från fabrik är Tour Pro 2 mycket engagerande lyssning. Särskilt basen är både stor och fysisk, precis som jag förväntar mig av JBL. Om du absolut vill att ljudet ska vara så linjärt som möjligt är nog basen en smula överdriven, även om den är mer balanserad och avstämd än de mer basorienterade propparna i JBL:s Live-serie.
Mellanregistret är en aning tillbakadraget, vilket innebär att basen maskerar sångarnas mittenregister. Jodå, det poppar och funkar utmärkt. Men med akustiska visor behöver jag lite justering. Det finns förinställda EQ-lägen, men jag är inte riktigt förtjust i något av dem.
Bättre ljud med EQ
Som tur är har EQ:n riktigt bra inställningar. Jag drar upp mitten av mellanregistret en aning, med en mild filterkurva som täcker ett ganska brett frekvensområde. Sedan sänker jag den lite vid 5 kHz, där det annars kan bli lite skarpt. Det här är en inställning som jag tycker fungerar riktigt bra med många JBL-proppar, inklusive Tour Pro 2. Här finns det också goda möjligheter till finjustering.
Sångröster öppnar sig mer, de olika klangstrukturerna i en akustisk gitarr är lättare att urskilja från varandra och utan att det går ut över engagemanget i elektropop och hiphop. Oavsett om det är Ed Sheerans välljudande F65 (man måste tvinga sig igenom hans tama försök att rappa) eller Elsie Bays dramatiska pianoballad Love You in a Dream, så kommer musiken fram på bästa möjliga sätt.
Samtalskvalitet
Hörlurarna fungerar fint med telefonsamtal och videokonferenser, mottagaren hör mig bra. Det är inte lätt att få ett bra samtalsljud i ett par små öronproppar, så mikrofoner med bra strålformning för att fånga upp ljudet från munnen med mikroner vid öronen. Och utan att allsköns oväsen också plockas upp.
JBL-propparna gör ett bra jobb – det låter inte riktigt lika bra som med ett par bra omslutande hörlurar, men är fortfarande bland det bästa jag har hört från ett par öronproppar.
Slutsats
Varje gång jag testar öronproppar eller hörlurar från JBL blir jag påmind om hur långt före konkurrenterna de ligger när det gäller ljudinställningar i appen. Och med den helt nya pekskärmen på laddningsfodralet behöver du inte längre hantera appen hela tiden. Välj bara mellan olika EQ-filter, ställ in ljudnivåer och hantera spellistor direkt på fodralet. Extra praktiskt när du är ansluten till en dator eller en telefon där appen inte är nedladdad.
Brusreduceringen är väldigt bra, samtalskvaliteten likaså. Tack vare alla funktioner, det fina ljudet och med tanke på prislappen vågar jag kalla Tour Pro 2 för helt enastående.
1 reaktion på ”JBL Tour Pro 2”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Den läcker också en del ljud, så om du obekväm med folk lyssnar på din musik så är inte den här bästa för dig.