Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Bose QuietComfort Earbuds

Lite tamt från Bose

Vi förväntade oss så mycket mer.

Skrivet av / 2020-12-16 - 06:00
Bose QuietComfort Earbuds
Geir Gråbein Nordby

QuietComfort Earbuds är de första trådlösa öronpropparna från Bose som bär det välkända QuietComfort-namnet. Vilket trots allt är ett starkare varumärke än QuietControl och SoundSport, som tidigare öronproppar har hetat.

Den här gången lovar Bose oss ett par öronproppar med lika bra aktiv brusreducering som i deras NCH 700-hörlurar. I så fall är det ingen dålig prestation, eftersom brusreducering brukar vara mindre effektiv i öronproppar än i hörlurar. I kombination med den mer effektiva passiva brusdämpningen har det ändå funkat fint, men Bose går alltså ett steg till med QuietComfort Earbuds.

För att fysiskt stänga ute oönskade ljud har QC Earbuds fått toppar som Bose kallar för StayHear Max. De ska ge en mjuk men tät försegling i örat. Flera mikrofoner används för att registrera, mäta och skicka ut fasvänt brus till ett separat elektroniskt chip som arbetar med en ny algoritm. Öronpropparna skapar en exakt motsignal på bråkdelen av en millisekund.

Grandios

Ingenting är diskret med QC Earbuds. Fodralet är enormt och inget för trånga byxfickor. Propparnas höljen är också stora, men för att inte övervikten ska få dem att trilla ur så är de utrustade med bekväma silikonvingar som fästs mot insidan av öronkanten. Det fungerar, propparna uppfattas inte som tunga och man får aldrig en känsla av att de ska trilla ur.

 

Bose QuietComfort Earbuds Triple Black (4)
Ingenting med Bose QuietComfort Earbuds är litet. Foto: Bose

Enkel användning

QuietComfort-öronsnäckorna kan laddas trådlöst med Qi-laddare. Bose-appen gör anslutningen extra enkel, där kan man namnge propparna och få hjälp med att hitta rätt passform. Där justeras också mängden brusreducering och hur mycket ljud från omgivningen som ska släppas in.

En lite cool detalj är att båda funktionerna styrs med samma spak i appen. Längst till vänster släpps mest ljud in, längst till höger är brusreduceringen maximal. Och så finns alla steg däremellan. Tre favoritnivåer går att lagra, som man sedan växlar mellan genom att dubbeltrycka på vänstra öronproppen.

Och ja, brusreduceringen är riktigt bra, den är Boses bästa egenskap.

Bose QuietComfort Earbuds SPREAD(2)
Brusreduceringen är imponerande i QuietComfort Earbuds. Foto: Bose

Samtalskvalitet

Man skulle kunna tro att med så avancerade mikrofoner, och all elektronik som behövs för brusreducering av den här kalibern, så måste talkvaliteten vara förstklassig. Därför är det en besvikelse att ljudet av min egen röst genom öronpropparna faktiskt är bland de sämsta i klassen.

Man hör vad som sägs, men ljudet ligger hela tiden på gränsen och hotar med feedback. Det är skarpt och obehagligt att lyssna på, med digitala artefakter från DSP:n. Detta kan förhoppningsvis lösas med en framtida uppdatering av programvaran.

 

Bose QuietComfort Earbuds Soapstone (1)
Foto: Bose

Ljudkvalitet – musik

Ljudet är ganska så rent i Bose QuietComfort Earbuds, det finns i inget som låter instängt eller maskerat. Jessie Reyez röst i andra versen av F2020 med Avenue Beat är oproblematisk att hänga med i, den är tydlig och fint framme i ljudbilden.

Nackdelen är att Bose-propparna uppfattas som ganska hårda och skarpa i klangen. Det finns en väl ivrig höjning av det övre mellanregistret, vilket gör att varje kantslag på virveltrumman smäller till i örat, det låter på gränsen till skavande. Bastonerna är både rena och fysiska, men det är inte särskilt behagligt att spela högt med Bose.

Med andra ord får man inte kraftigare och tuffare ljud från de enorma öronpropparna. Eller längre batteritid från det stora laddfodralet.

Som jämförelse låter Sennheiser CX 400BT bättre avstämt och upplöst i toppen, och den mer direkta konkurrenten till Bose – Momentum True Wireless II – är ännu mer musikalisk och mer detaljerad i diskantregistret.

 

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Från vänster till höger: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort öronsnäckor, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Bose QuietComfort Earbuds är premium-öronproppar där ingenjörerna har lagt all sin energi på en överlägsen brusreducering. Den är verkligen av högsta klass, man kan nästan stå mitt på en byggarbetsplats utan att bli störd av buller. Imponerande.

Mindre imponerande är ljudkvaliteten när man lyssnar på musik, den är lite för skarp och dåligt upplöst i förhållande till prislappen. Konkurrensen är stenhård, och det är inte svårt att komma på rivaler som låter bättre. Talkvaliteten är också en besvikelse.

När man sedan lägger till att Bose-propparna kostar så pass mycket mer än flera konkurrenter som är bättre, så hamnar de tyvärr en bra bit ner på listan.

 

Frekvenskurvorna för alla öronpropparna i testet. Ingen av dem är neutrala och många har liknande ljudfilosofi. Men det betyder inte att de låter likadant. Mätt med minidDSP EARS-mätmikrofon och REW-programvara. Kompenserat för vad miniDSP anser uppfattas så linjärt som möjligt.

Karakter
Bose QuietComfort Earbuds
Premium

Ljud & Bild tycker

Klassledande brusreducering! Trådlös laddning och vattentålighet. Medelmåttigt ljud, samtalskvaliteten är en besvikelse.

Också i detta test:

6 par trådlösa öronproppar

Sennheiser CX 400BT

Nedbantad favorit

I CX 400BT har Sennheiser utgått från sin toppmodell och tagit bort alla onödiga extrafunktioner för att få ner priset.

Snyggt ljud och tydligt tal, bra passform och enkel användning. Bra batteritid.
Ingen brusreducering eller ”brusförstärkning” för transparens. Inte vattentäta.
Läs hela testet

X by Kygo Xellence

Kygos bästa öronproppar

X by Kygo siktar högre med premium-öronpropparna Xellence och lyckas i stort sett bra.

Häftig bas och engagerande ljud, godkänd brusreducering och en möjlighet att anpassa ljudet efter den egna hörseln.
Basen kan bli lite i mesta laget. Får vår del jämnades det ut efter hörselprovet i appen, men det skapade andra problem. Samtalsljudet har förbättringspotential.
Läs hela testet

Jabra Elite 85t

Liten lyxmodell med brusreducering

Jabras största öronpropp heter Elite 85t och är egentligen ganska liten. Men den är full av fina lösningar.

Utmärkt och variabel brusreducering. Fodralet kan laddas trådlöst.
Stöder inte aptX. Det finns öronproppar som har mer upplösning i övertonerna.
Läs hela testet

Sony WF-SP800N

Sony-proppar för aktiva användare

Sony erbjuder ett billigare och uppdaterat alternativ till sitt lite föråldrade flaggskepp.

Mycket Sony-kvalitet för pengarna. Tål stryk och har en behaglig ljudkvalitet.
Medelmåttig samtalskvalitet, aningen låg maxnivå, och varför har inte de här Sonys överlägsna LDAC-kodek?
Läs hela testet

Huawei Freebuds Pro

Klonerna anfaller

Det har kommit så många skamlösa AirPods-kopior att man inte reagerar längre. De här är kanske de bästa av dem.

Naturligt och fint ljud, brusreduceringen funkar okej och talkvaliteten är bra. Suveränt kvalitetsintryck!
Basen kan bli lite "boomy". Android-användare kan justera EQ med appen, men den finns inte till iOS. Inte vattentäta. Kort batteritid om man använder brusreducering.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Ljud & Bild
Rulla till toppen